Het is belangrijk dat je tijdens het E-assessment niet zó gespannen bent dat je er hinder van ondervindt. Een beetje spanning is normaal, maar te veel is niet prettig. Er is ook een wisselwerking tussen lichamelijke en mentale spanning. Het is dus zaak dat je beiden onder controle hebt. Denk eraan dat je de test niet kunt pauzeren. Begin dus pas als je zo ontspannen mogelijk bent. Met de volgende tips moet het zeker goed komen!
1 Bereid je goed voor
Als je weet wat je te wachten staat, helpt dat het stressgevoel onder controle te houden. Je bent immers vaker bang voor het onbekende dan het bekende. Als je precies weet wat je kan verwachten, en je eigen niveau kent, hoef je je eigenlijk niet meer druk te maken. Neem dus ruim op tijd al het materiaal dat je online en misschien offline kunt vinden tot je. Oefening baart kunst, dus zorg ook dat je oefenvragen maakt voor het assessment.
2 Trek voldoende tijd uit voor de test
Zorg dat je voldoende tijd vrijmaakt om de test te maken. Plan de dag dus niet te vol, probeer reistijd te verminderen en wees ruim op tijd. Zorg dat je ook geen belangrijke afspraken na het assessment hebt. Anders ga je misschien gehaast aan het werk, wat de score uiteidelijk alleen maar vermindert.
3 Let op je ademhaling
Als je rustig en bewust ademhaalt, helpt dat je lichaam een rustig gevoel te hebben. Als je lichamelijk niet rustig bent, heeft dat ook invloed op je geestelijke gesteldheid. Rustig ademhalen en daarmee tot rust komen helpt je voor en tijdens het E-assessment je stress onder controle te houden.
Online kun je vele verschillende ademhalingsoefeningen vinden, een bekende ademhalingstechniek is de buikademhaling:
- Ga plat op de grond liggen met de benen iets uit elkaar. Leg voor het gemak een dekentje of matje neer.
- Probeer tot rust te komen door op de ademhaling te letten. Wees bewust van het inademen en het uitademen. Als het lastig is tot rust te komen, let dat vooral op het uitademen.
- Leg beide handen op de buik en adem diep in. Zorg ervoor dat de buik bolt.
- Adem vervolgens rustig uit en voel hoe de buik inzakt.
- Herhaal het inademen en uitademen en concentreer op de beweging van de buik.
Voor meer informatie over de buikademhaling, zie het Psychologie Magazine.
4 Drink voldoende water
Zorg dat je voldoende gedronken hebt voordat je aan het assessment begint. Goed hydrateren bevordert zowel lichamelijke als geestelijke functies. Vermijd caffeïne of alcohol houdende dranken, deze werken dehydraterend en hebben juist het omgekeerde effect.
5 Zorg voor een goede zitplek
Zorg dat je goed zit: met rechte rug en beide voeten plat op de grond. Let op de volgende puten als je gaat zitten:
- Zet je voeten onder je knieën.
- Zorg dat je knieën in een hoek van 90 graden staan.
- Zorg dat je rug goed tegen de leuning rust.
- Zorg dat het beeldscherm op ooghoogte staat
6 Denk aan iets leuks
Als je last krijgt van negatieve gedachten, denk aan iets leuks. Denk aan dat mooie rustige strand van je vakantie, of iets anders waar je rustig van wordt. Als je het moeilijk vindt om daar aan te denken, zet dan een leuke foto op je werkplek.
7 Neem een kauwgompje
Kauwgom kauwen helpt tegen stress. Onbewust denkt je lichaam dat je alleen kunt eten in kalme situaties. Door kauwgom te kauwen, hou je je lichaam dus eigenlijk voor de gek. Je lichaam denkt dat je in een rustige en veilige omgeving bent. Hierdoor dalen de stressklachten en ga je je dus ook prettiger voelen.
8 Praat erover
Wanneer je je gespannen voelt over de test, kan het helpen om er met anderen over te praten. Door erover te praten kunnen andere mensen je geruststellen. Bijvoorbeeld door te vertellen over hun eigen ervaringen. Bovendien is het gewoon fijn als je het even kwijt kunt.
9 Accepteer dat het niet foutloos moet
Een reden voor spanning is vaak dat je er naar streeft een goed resultaat neer te zetten, maar dat er ook erg ingewikkelde vragen zijn. Realiseer je dat een test vergelijkend is, en je dus ook met een paar fouten de beste kandidaat zou kunnen zijn. Het gaat er dus niet om dat je een 100% score haalt, slechts dat je 50% van de andere kandidaten voorblijft. Door überhaupt te oefenen laat je al snel 50% van de kandidaten achter je.
10 Vermijd suiker en cafeïne
Suiker en cafeïne hebben een invloed op je energieniveau, hartslag, en nog meer lichaamsfuncties. Vaak krijg je na een korte rush een diepe crash. Je kan je energie opeens voelen wegebben, of jezelf juist heel onrustig voelen worden door ongecontroleerde energie.
11 Rust goed uit
Zorg dat je goed uitgerust bent voordat je aan het assessment begint. Zorg dat je voor de toets minimaal acht uur slaapt, op normale tijden. Sla ook die borrel de dag ervoor even over. Als je het assessment hebt gehaald is er genoeg reden voor een borrel.
12 Beweeg voldoende
Doe de dag van het assessment wat lichte activiteit. Ga een stukje fietsen of een stukje wandelen. Dit is niet het ideale moment voor de eerste keer bootcamp. Maar door voldoende te bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht, kun je je hoofd leegmaken en lekker tot rust komen.
13 Laat je niet gek maken
Als je je goed voorbereidt door oefenvragen te maken en eventueel andere hulp in te schakelen moet de test lukken. Ga dus niet vooraf nog enkele forums afspeuren naar verhalen over assessments. Over het algemeen tref je alleen maar paniekerige open vragen, zonder antwoord. Waar “Albert” nog 20 verwoede pogingen deed hulp te vinden, 15 minuten voordat het assessment begon. Je bent goed voorbereid en gaat het gewoon halen.
14 Schakel hulp in
Als je vaker last hebt van spanning tijdens tests, kan het verstandig zijn hulp in te schakelen. Via bijvoorbeeld de meeste universiteiten worden faalangsttrainingen aangeboden. Ook zijn er speciale assessment coaches te vinden die kunnen helpen spanning te verminderen.