Alles over antoniemen

Krijg jij antoniemen op je assessment? Dan is het verstandig hier alvast voor te oefenen. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk zijn voorbereid en een voorsprong hebben op je concurrenten. Omdat een assessment altijd een momentopname is, helpt het om je goed voor te bereiden. Met Hellotest kun je daarom antoniemen oefenen. Zo weet je wat je op het assessment kan verwachten en vergroot je de kans om de test met succes af te leggen!

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten antoniemen, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Verbeter

Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.

Gericht

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.

Kwaliteit

Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.

Direct

Direct toegang en meteen aan de slag op alle apparaten: mobiel, tablet en desktop!

Mobiel

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk

Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.

Maxime Boelen

Marketing Officer – Study Association Aureus

Dankzij Hellotest kunnen onze studenten oefenen voor e-assessments. Zo bieden wij extra waarde aan onze leden.

Berthe van der Peet – van Gerven

Partner – De HR Boetiek / Brands for Talents

Dankzij Hellotest kan ik makkelijk kandidaten plaatsen bij bedrijven omdat zij de testen halen.

Wat zijn antoniemen?

Twee woorden die een tegengestelde betekenis hebben, worden een antoniempaar genoemd. Het woord antoniemen is afgeleid van het woord synoniemen: twee woorden die dezelfde betekenis hebben. Een antoniem is een exacte tegenstelling. Zo zijn bijvoorbeeld hard en zacht antoniemen, omdat ze het tegenovergestelde van elkaar betekenen.

Toch is er verschil tussen het woord en de situatie. Dat twee woorden antoniemen van elkaar zijn, wil niet meteen betekenen dat de situatie ook daadwerkelijk anders is. Zo betekenen hard en zacht letterlijk het tegenovergestelde, maar deze woorden kunnen ook subjectief zijn. Een politieke beslissing kan bijvoorbeeld als hard of zacht worden ervaren, maar de beslissing blijft feitelijk hetzelfde.

Een woord kan ook meerdere antoniemparen hebben. Een voorbeeld is afvallen, een antoniem hiervan is aankomen. Maar in de betekenis van iemand laten zitten, is steunen ook een antoniem.

Verschillende soorten antoniemen

Er zijn drie type antoniemen te definiëren die je tegen kunt komen in assessments:

  • Converse antoniemen: een voorbeeld hiervan is onder en boven. Als iets een onderkant heeft, impliceert het ook dat er een bovenkant is. De betekenissen zijn dus afhankelijk van elkaar.
  • Relationele antoniemen: deze antoniemen beschrijven een relatie tussen twee personen, bijvoorbeeld leraar en leerling.
  • Wederzijdse uitsluiting: waar je bijvoorbeeld zowel leraar als leerling kunt zijn, kun je niet tegelijk man en vrouw zijn. Deze betekenissen sluiten elkaar uit. Veel woorden met wederzijdse uitsluiting hebben een voorvoegsel waarmee het een antoniempaar vormt. Bijvoorbeeld mogelijk en onmogelijk.

Voorbeeld van antoniemen:

Antoniem: voorbeeld 1

genegenheid – werklustig – antipathie – emancipatie

Genegenheid en antipathie zijn antoniemen van elkaar.

Antoniem: voorbeeld 2

wijselijk – geavanceerd – ouderwets – lancering

Geavanceerd en ouderwets zijn antoniemen van elkaar.

Antoniem: voorbeeld 3
handhaven – wetgever – detecteren – herroepen

Handhaven en herroepen zijn antoniemen van elkaar.

Antoniem: voorbeeld 4

berekend – spontaan – wiskunde – onpartijdig

Berekend en spontaan zijn antoniemen van elkaar.

Hoe kun je antoniemen oefenen?

Antoniemen vallen tijdens assessments onder de categorie verbaal redeneren. Verbaal redeneren wordt in vrijwel alle assessments gemeten. Het doel is om te toetsen wat jouw capaciteiten zijn met betrekking tot het snel en juist verwerken van verbale informatie.

Antoniemen worden vaak gevraagd in combinatie met synoniemen. In zo’n assessment moet je snel herleiden of iets een antoniem of een synoniem is en wat het juiste antwoord is. Dat kan lastig zijn, maar geen zorgen: goed oefenen geeft je een voorsprong!

Onze ervaring is dat je resultaat voor antoniemen voor een groot deel afhankelijk is van je woordkennis. Omdat je dit gedurende je hele leven opbouwt, is het lastig om dit in korte tijd enorm te vergroten. Maar een andere component die van grote invloed is op je resultaat is, is de aanpak en structuur. Als je bekend bent met de manier waarop antoniemen worden getoetst, zul je sneller en beter door de vragen gaan. Daarom is het belangrijk om dit goed te oefenen voordat je aan de slag gaat met het assessment.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van antoniemen?

Cubiks gebruikt antoniemen op de Cubiks Logiks Intermediate test als onderdeel van verbaal redeneren. Naast antoniemen bestaat het verbale onderdeel van Cubiks Intermediate uit: syllogismen, synoniemen en andere analogieën.

De Logiks Intermediate toetst alle soorten verbale vragen door elkaar heen. Het lastige hieraan is dat je dus telkens snel moet bepalen wat de vraag is. Daarnaast krijg je relatief veel vragen in korte tijd. Je moet dus de makkelijke vragen snel zien te beantwoorden zodat je tijd overhoudt voor de moeilijke vragen. Door te oefenen met het Cubiks Logiks Intermediate Oefenpakket, krijg je de vragen gelukkig een stuk sneller onder de knie!

Als je MCT-H of MCT-M van NOA moet maken, zul je vrijwel altijd het onderdeel antoniemen krijgen. Het onderdeel antoniemen maakt bij de testen van NOA deel uit van het onderdeel woordrelaties. Bij woordrelaties krijg je door elkaar antoniemen en synoniemen.

Tijdens het assessment moet je telkens aangeven of er een antoniem of synoniem verscholen zit in de gegeven woorden. Het lastige is dat je niet weet of je een antoniem of synoniem zoekt. Daarnaast moet je enkel aangeven welke woorden een relatie hebben. Zonder dus aan te geven of het een antoniem of synoniem is. Met het NOA MCT-H Oefenpakket kun je je hierop voorbereiden.