Antoniemen oefenen

Antoniemen zijn tegenstellingen. Bij een antoniemen test moet je dus woorden selecteren die het tegenovergestelde betekenen. Ga nu antoniemen oefenen met ons oefenpakket en bereid jouw test voor!

Geschikt voor alle soorten antoniemen, o.a. van:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Cebir

3.000+ oefenvragen

Cubiks

4.000+ oefenvragen

Pi Cognitive

1.800+ oefenvragen

The Selection Lab

2.500+ oefenvragen

Gratis antoniemen oefenen

Antoniemen oefenen

Selecteer telkens de woorden die het tegenovergestelde van elkaar betekenen. Bijvoorbeeld oud en jong, of warm en koud.

Belangrijkste tip voor antoniemen oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Zorg dat je zoveel mogelijk antoniemparen leert kennen en herkennen. Dit is een onderdeel waar je veel tijdswinst en punten kunt pakken.

Wat zijn antoniemen?

Twee woorden zijn antoniemen als ze een tegenovergestelde betekenis hebben. De twee woorden samen zijn een antoniemenpaar. De antoniem is dus het tegenovergestelde van een synoniem: als twee woorden hetzelfde betekenen.  Een antoniem is een exacte tegenstelling. Zo zijn bijvoorbeeld hard en zacht antoniemen, omdat ze het tegenovergestelde van elkaar betekenen.

Toch is er verschil tussen het woord en de situatie. Dat twee woorden antoniemen van elkaar zijn, wil niet meteen betekenen dat de situatie ook daadwerkelijk anders is. Zo betekenen hard en zacht letterlijk het tegenovergestelde. Maar deze woorden kunnen ook subjectief zijn. Een politieke beslissing kan bijvoorbeeld als hard of zacht worden ervaren. Maar de beslissing blijft feitelijk hetzelfde.

Een woord kan ook meerdere antoniemparen hebben. Een voorbeeld is afvallen, een antoniem hiervan is aankomen. Maar in de betekenis van iemand laten zitten, is steunen ook een antoniem.

Verschillende soorten antoniemen

Er zijn drie type antoniemen te definiëren die je tegen kunt komen in assessments:

  1. Converse antoniemen: een voorbeeld hiervan is onder en boven. Als iets een onderkant heeft, impliceert het ook dat er een bovenkant is. De betekenissen zijn dus afhankelijk van elkaar.
  2. Relationele antoniemen: deze antoniemen beschrijven een relatie tussen twee personen, bijvoorbeeld leraar en leerling.
  3. Wederzijdse uitsluiting: waar je bijvoorbeeld zowel leraar als leerling kunt zijn, kun je niet tegelijk man en vrouw zijn.Deze betekenissen sluiten elkaar uit. Veel woorden met wederzijdse uitsluiting hebben een voorvoegsel waarmee het een antoniempaar vormt. Bijvoorbeeld mogelijk en onmogelijk.

Hoe kun je antoniemen oefenen?

De beste manier om antoniemen te oefenen, is met een gericht oefenpakket. Meestal kom je antoniemen tegen in combinatie met synoniemen. Dan moet je telkens razendsnel óf een synoniempaar óf een antoniempaar kiezen. Daarvoor moet je ervaring hebben met de vraagsoort en over een goede woordenschat beschikken.

Een goede woordenschat is een voorwaarde om goed te worden in antoniemen. Het nadeel is dat jouw woordenschat op de korte termijn niet enorm toeneemt. Maar als je oefent, leer je wel veel woordparen kennen. Daardoor heb je tijdens de antoniemen test meer paren paraat. Dat zorgt ervoor dat je meer vragen goed hebt.

Welke testen maken gebruik van antoniemen?

Cubiks gebruikt antoniemen in de Cubiks Logiks Intermediate test als onderdeel van verbaal redeneren. Naast antoniemen bestaat het verbale onderdeel van Cubiks Intermediate uit: syllogismen, synoniemen en analogieën. Het lastige is dat je heel veel vragen in korte tijd moet maken. Daarom is het belangrijk dat je juist hier snel doorheen kunt.

Als je de MCT van NOA moet maken, zul je vrijwel altijd het onderdeel antoniemen krijgen. Het onderdeel antoniemen maakt bij de testen van NOA deel uit van het onderdeel woordrelaties. Bij woordrelaties moet je telkens aangeven of er een antoniem of synoniem verscholen zit in de gegeven woorden. Je weet dus niet of het een antoniem of synoniem is.

Antoniemen voorbeelden

Hieronder vind je een lijst antoniemen. Dit is zeker geen uitputtende lijst maar dan heb je wel een mooie basiskennis.

abominabelgoed
abstractduidelijk
bangzelfverzekerd
bijzonderbanaal
consequentinconsequent
curieusgewoon
dialoogmonoloog
dundik
edelonedel
excentriekgewoon
falenslagen
flexibelstar
gauwtraag
godsdienstiggoddeloos
halenbrengen
hoogtediepte
immoreelmoreel
invariabelvariabel
jeugdouderdom
juistonjuist
kapotheel
kunstmatignatuurlijk
lafhartigkloek
luidruchtigstil
malstaai
misnoegdvergenoegd
nadoenvoordoen
nieuwoud
obscuurgerenommeerd
onvoldoendevoldoende
paradijshel
puntigstomp
rauwgaar
roemloosglorieus
schaarsteovervloed
superieurinferieur
te laatop tijd
trekkenduwen
uitdoenaandoen
uitzettenslinken
vaaksoms
voorstandertegenstander
waarschijnlijkonwaarschijnlijk
wreedzachtaardig
xenofoobxenofiel
zoutzoet

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Twee woorden zijn antoniemen als ze een tegenovergestelde betekenis hebben. De twee woorden samen zijn een antoniemenpaar. De antoniem is dus het tegenovergestelde van een synoniem: als twee woorden hetzelfde betekenen.  Een antoniem is een exacte tegenstelling. Zo zijn bijvoorbeeld hard en zacht antoniemen, omdat ze het tegenovergestelde van elkaar betekenen.

Een antoniem is het tegenovergestelde. Een antoniem vind je dus door het tegenovergestelde van een gegeven woord te noemen. Bijvoorbeeld jong en oud, dik en dun, hoog en laag, zwart en wit. 

Een synoniem voor antoniem is tegenoverstelde, omgekeerde of tegendeel.