Wat is rekenvaardigheid?
Rekenvaardigheid komt voor als uniek onderdeel van numeriek redeneren. Daarnaast, breder gezien, zijn rekenvaardigheden als basis voor numeriek redeneren nodig. Het onderdeel rekenvaardigheid wordt getoetst met sommen. Berekeningen die uitgevoerd moeten worden zijn:
- optellen,
- aftrekken,
- vermenigvuldigen,
- delen,
- rekenen met breuken,
- rekenen met procenten,
- rekenen met decimalen,
- schatten.
Vaak is er overlap met het onderdeel redactiesommen (ook wel verhaalsommen). In dit geval krijg je een zin of twee te zien met een vraag. Je moet dan bedenken welke gegevens nodig zijn en welke berekening uitgevoerd moet worden.
Het lastige aan rekenvaardigheden zijn de beperkingen. Zo mag je meestal geen rekenmachine gebruiken maar wel kladpapier. Daarnaast moet je heel veel vragen in korte tijd beantwoorden. Het is dus belangrijk dat je goed kunt hoofdrekenen. Het voordeel is dan wel weer dat het een onderdeel is wat je goed kunt oefenen.
Algemene opbouw van rekenvaardigheid
De standaard som, je moet de laatste term uitrekenen.
De standaard som, je moet de tweede term uitrekenen.
De standaard som, je moet de eerste term uitrekenen.
Tips om rekenvaardigheden op te lossen:
Rekenvaardigheden lijken geen strategie te hebben. Toch zijn er trucs die jezelf kan aanleren.
- Bekijk de losse termen, wat valt er op? Zijn er getallen die bijna gelijk zijn aan: 1, 5 of 10?
- Schat de som door af te ronden, vallen er antwoorden af?
- Als bovenstaande niet werkt, bereken dan de som nauwkeurig.
Door de drie stappen te herhalen tijdens het oefenen, word je steeds beter in schatten. Ook krijg je een beter numeriek inzicht. Daardoor wordt het steeds eenvoudiger om sommen op te lossen.
Hou er wel rekening mee dat je dit niet in een middag oppakt. Plan dus ruim om rekenvaardigheden op te frissen.
HFM rekenvaardigheid oefenen
Rekenvaardigheid is een onderdeel van numeriek redeneren. Bij HFM wordt dit onderdeel alleen in de Volledige Intelligentie Test (VIT) getoetst. In dat geval krijg je één test waarbij alle vragen door elkaar zijn geplaatst. Voor de hele test staat één vaste tijd. Het is dus belangrijk om snel rekenvaardigheid vragen te kunnen maken zodat je tijd overhoudt voor andere vragen.
De rekenvaardigheden van HFM beperken zich tot eenvoudige berekeningen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Dit wordt gedaan met integers (hele getallen), decimalen, procenten en breuken.
Hoewel de berekeningen in de kern eenvoudig zijn, is het belangrijk goed te oefenen. Veel kennis is vaak weggezakt na de middelbare school. Daarnaast is het zonde om veel tijd kwijt te zijn aan dit onderdeel. Die tijd kan beter besteed worden aan vragen als cijferreeksen en syllogismen.
NOA rekenvaardigheid oefenen
Rekenvaardigheid is onderdeel van numeriek redeneren. Bij de testen van NOA (MCT-M en MCT-H) wordt naast rekenvaardigheid ook cijferreeksen getoetst.
De berekeningen die uitgevoerd moeten worden zijn in principe niet moeilijk. Het lastige is dat er heel veel vragen in een hele korte tijd beantwoord moeten worden. De testen van NOA staan erom bekend dat het bijna onmogelijk is om alle vragen te maken. Het gaat er dus om dat je zoveel mogelijk vragen maakt.
Goed oefenen zorgt ervoor dat je meer vragen kunt maken. Aanvullend is er voor selectieprocedures vaak vereist dat de score hoger is dan de normgroep. Met meer oefening is de kans dan groter om de normgroep te verslaan.
Pearson rekenvaardigheid oefenen
Pearson gebruikt rekenvaardigheden om de numerieke vaardigheden van de kandidaten te testen. Pearson wordt (in Nederland) vaak ingezet bij juridische functies. Vaak zijn dan de rekenvaardigheden bij kandidaten weggezakt. Door de stof te herhalen, voorkom je onnodige teleurstelling op het assessment.
Het lastige aan de capaciteitentest van Pearson is dat er zowel rekenvaardigheden als redactiesommen worden gevraagd. Redactiesommen zijn ook wel bekend als verhaalsommen. Vragen waarmee veel kandidaten al vanaf de middelbare school moeite hebben.
Naast de moeilijkheid van de sommen is het belangrijk om de normgroep te verslaan. Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert moet je tenminste 50% van de normgroep verslaan.
Verbeter
Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.
Gericht
Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.
Kwaliteit
Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.
Direct
Direct toegang en meteen aan de slag.
Online
24/7 toegang tot het materiaal. Oefenen op jouw tempo.
Vergelijk
Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.
Kies het juiste oefenpakket
HFM VIT
- Cijferreeksen
- Rekenvaardigheid
- Syllogismen
- Analogieën
- Basis en complexe lessen
- Oefentoetsen op niveau
NOA
- Cijferreeksen
- Controleren
- Componenten
- Exclusie
- Rekenvaardigheid
- Spiegelen
- Woordanalogieën
- Woordrelaties
- Basis en complexe lessen
- Oefentoetsen op niveau
Pearson DAT
- Figuurreeksen
- Rekenvaardigheid
- Analogieën
- Basis en complexe lessen
- Oefentoetsen op niveau