Alles over tabellen en grafieken

Tabellen en grafieken, of rekenen met tabellen en grafieken, is onderdeel van numeriek redeneren. Deze vorm van numeriek redeneren is erg populair in assessments. Het voordeel is dat verschillende vaardigheden worden getoetst. Je moet namelijk niet alleen kunnen rekenen, maar ook in staat zijn informatie te verwerken en logische conclusies te kunnen trekken. Bij een tabel of grafiek moet altijd het volgende gedaan worden:

 1. Bepalen wat er berekend moet worden
 2. Bepalen welke gegevens relevant zijn
 3. Berekening uitvoeren

De berekening is in dit geval ondergeschikt aan het juist interpreteren van de informatie. Het nadeel aan assessments is dat alleen de uitkomst telt. Ook al heb je het juiste beredeneerd, kan je het antwoord fout hebben en krijg je nul punten voor die vraag.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten tabellen, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

De daadwerkelijke berekeningen die je moet uitvoeren zijn:

 • optellen,
 • aftrekken,
 • vermenigvuldigen,
 • delen,
 • rekenen met breuken,
 • rekenen met procenten,
 • rekenen met decimalen,
 • rekenen met wisselkoersen,
 • rekenen met indexcijfers,
 • <schatten.

Verschillende type tabellen en grafieken

Er zijn veel verschillende tabellen en grafieken. In principe is elke tabel mogelijk op een assessment. Maar tabellen die je vaak tegenkomt, zijn:

 • Beurscijfers,
 • jaarcijfers,
 • productie / productiviteit,
 • wisselkoersen.

Veelvoorkomende tabellen en grafieken

Voorbeeld Tabel Financiële resultaten

Financiële tabel

Een tabel met daarin financiële gegevens van één of meer bedrijven.

Voorbeeld Staafdiagram

Staafdiagram

Een staafdiagram waarmee verschillen tussen bijvoorbeeld geslachten inzichtelijk worden.

Voorbeeld stapeldiagram

Stapeldiagram

Een stapeldiagram waarin bijvoorbeeld informatie over twee tijdstippen wordt getoond.

Voorbeeld lijngrafiek

Lijngrafiek

Een lijngrafiek die bepaalde waarden over een aantal jaren weergeeft.

Wat is het verschil tussen een tabel en een grafiek? 

Het verschil tussen een tabel en een grafiek is de manier waarop je hem afleest. In een tabel staat vaak meer informatie en in een grafiek is vaak meer uitgedrukt in figuren. In een tabel kun je informatie duidelijk en overzichtelijk terugvinden. Tabellen en grafieken kom je ook in het dagelijkse leven overal tegen, bijvoorbeeld in een werkrooster. Er zijn verschillende soorten tabellen en grafieken. Een grafiek is een soort plaatje waarin informatie wordt gegeven door middel van lijnen en figuren. Er zijn ook veel verschillende soorten grafieken.

Hoe kun je rekenen met tabellen en grafieken oefenen?

Het onderdeel tabellen en grafieken rekenen komt vaak terug op een assessment. Wij raden je dan ook aan om dit onderdeel goed voor te bereiden. Hellotest heeft verschillende oefenpakketten samengesteld waarmee je dit onderdeel kunt oefenen. Zo kun je rekenen met tabellen en grafieken oefenen in het Talent Q oefenpakket, LTP oefenpakket of Saville oefenpakket. Ben jij bezig met solliciteren en moet je bij meerdere bedrijven een assessment maken? Kies dan voor het totaalpakket van Hellotest. Hiermee word je klaargestoomd voor verschillende onderdelen op verschillende assessments.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van tabellen en grafieken?

Rekenen met tabellen en grafieken komt vaak voor in een assessment. Er zijn dan ook veel verschillende assessmentbureaus die gebruikmaken van het onderdeel tabellen en grafieken om te kijken of jij kunt tabellen rekenen. Zo maken maken Saville en LTP gebruik van tabellen en grafieken op hun assessments. Daarnaast verwerken ook SHL, Talent Q, Cubiks, Epso en Gartner tabellen en grafieken in hun assessments.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

LTP numerieke test / NIT H oefenen

LTP gebruikt tabellen rekenen in twee verschillende testen: de numerieke test en de NIT H. In principe zijn het dezelfde soort tabellen alleen wisselt de tijd die je krijgt en het totaal aantal vragen. Qua moeilijkheid liggen de testen dicht bij elkaar.

Het lastige aan deze tabellen rekenen en grafieken is dat je veel gegevens gepresenteerd krijgt. Daarvan is maar een beperkt deel nodig voor de berekening. Soms heb je zelfs geen gegevens nodig en kan je direct de conclusie trekken.

Goed oefenen zorgt ervoor dat je veel soorten tabellen tegenkomt. Ook kom je dan de rekenvaardigheden tegen die je nodig hebt. De tijd is vrij krap voor tabellen rekenen dus je zult snel moeten kunnen bepalen wat er berekend moet worden. Dan moet je ook nog vlug alles uitrekenen.

 • Tabellen, grafieken en diagrammen.
 • Antwoorden zijn berekeningen en conclusies.
 • Totale tijd voor hele onderdeel.
 • Je mag overslaan en teruggaan.
LTP tabellen oefenen
Saville numeriek oefenen

Saville numeriek oefenen

Saville Assessment gebruikt tabellen rekenen om de numerieke vaardigheden van de kandidaat te testen. Saville Assessment wijkt af van andere bureaus omdat je veel minder vragen moet beantwoorden. Hier staat ook tegenover dat je weinig tijd krijgt.

Het lastige aan de tabellen rekenen van Saville is dat er meerdere tabellen en grafieken gecombineerd worden. Je kan bijvoorbeeld een staafdiagram krijgen en daarbij een tabel met financiële gegevens. Vervolgens moet je dus de juiste gegevens selecteren uit beide tabellen.

Naast de moeilijkheid van de vragen is het belangrijk om de normgroep te verslaan. Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert moet je tenminste 50% van de normgroep verslaan.

 • Tabellen, diagrammen en grafieken.
 • Weinig vragen, weinig tijd.
 • Vaste tijd per onderdeel.
 • Als het te lang duurt gokken en doorgaan.

SHL tabellen oefenen

De tabellen van SHL worden, terecht, door veel kandidaten gevreesd. Als je geen bedrijfskundige / economische achtergrond hebt, zijn deze zeer pittig. SHL heeft een enorme variëteit in de tabellen en grafieken.

Je zult voor SHL veel tijd moeten besteden aan de voorbereiding van tabellen rekenen. Het is niet voldoende de rekenvaardigheden te beheersen. Het is belangrijk om ook veel verschillende soorten tabellen te oefenen. Wat SHL extra lastig maakt is de antwoordoptie “niet te beoordelen”. Daardoor moet je bij een vraag logisch beredeneren of een conclusie getrokken kan worden.

Goed oefenen zorgt ervoor dat je de verschillende soorten tabellen kent. Aanvullend is er voor selectieprocedures vaak vereist dat de score hoger is dan de normgroep. Met meer oefening is de kans dan groter om de normgroep te verslaan.

 • Antwoordoptie: niet te beoordelen.
 • Heel veel soorten tabellen, grafieken en diagrammen.
 • Totale tijd voor hele onderdeel.
 • Ingewikkelde berekeningen.
SHL tabellen oefenen
Talent Q elements numeriek oefenen

Talent Q elements numeriek oefenen

De elements test van Talent Q bestaat uit drie onderdelen: verbaal, logisch en numeriek. Het numerieke onderdeel bestaat uit veel verschillende soorten tabellen rekenen. Wel krijg je voornamelijk tabellen en geen andere grafieken of staafdiagrammen.

Het lastige aan het tabellen rekenen van Talent Q is dat er vaak twee of meer tabellen worden getoond. Daardoor moet je snel kunnen inschatten welke informatie nodig is om de berekeningen uit te voeren.

Naast de moeilijkheid van het tabellen rekenen is het belangrijk om de normgroep te verslaan. Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert moet je tenminste 50% van de normgroep verslaan.

 • Eén of meer tabellen.
 • Relatief weinig vragen.
 • Tijd per vraag.
 • Adaptieve test.

Tabellen en grafieken oefenen

Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden op het maken van je assessment en zijn tabellen en grafieken hier een onderdeel van? Dan ben je aan het juiste adres bij Hellotest. Bij ons vind je oefentoetsen die uitgebreid aandacht besteden aan het verbeteren van het rekenen met tabellen en grafieken. Hierdoor kun jij jezelf volledig voorbereiden op verschillende onderdelen van het assessment. Met de tabellen en grafieken oefenpakketten ga je goed voorbereid aan de slag en heb je een streepje voor!

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers