Alles over het piloten assessment

Hier vind je tips voor jouw assessment!

Droom jij van een baan als piloot bij KLM en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Dat is mooi nieuws! Op deze pagina vind je alle informatie over het selectieproces van KLM en het bijbehorende piloot assessment. Wist je bijvoorbeeld dat de totale selectieprocedure bij KLM ongeveer zes maanden in beslag neemt? Om daar doorheen te komen, wil je je dus optimaal voorbereiden. Wij vertellen je wat je kunt verwachten en hoe je dat kunt doen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het piloot assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan KLM. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Hoe ziet het piloot selectieproces eruit?

Het selectieproces om piloot bij KLM te worden, bestaat uit vijf fases. De eerste drie fases van het selectieonderzoek wordt uitgevoerd door Aviation Medical Center. Dit onderzoek neemt drie niet opeenvolgende dagen in beslag. Na iedere fase wordt er bepaald of je doorgaat naar de volgende fase. De selectieprocedure bestaat uit de volgende fases:

Fase 1: Basis capaciteitenonderzoek

In de eerste fase van het selectieonderzoek word je beoordeeld aan de hand van een piloot assessment. Hierbij komen de volgende onderdelen aan bod: cijfermatige capaciteiten, verbale capaciteiten, abstract redeneren, ruimtelijk inzicht, technisch inzicht en je motivatie. De volgende oefeningen kun je tegenkomen bij het maken van dit piloot assessment:

Bij dit onderdeel is een goede voorbereiding cruciaal. Deze voorbereiding kun je treffen met Hellotest. Wij bieden een KLM Selectieassessment oefenpakket aan om je op bovenstaande onderdelen voor te bereiden. De training bestaat uit 440+ oefenvragen inclusief uitleg en antwoorden om je op de test voor te bereiden. Hiermee raak je bekend met de vraagstelling tijdens het assessment. Door het assessment te oefenen, kun je een streepje voor hebben op je medekandidaten.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.
Piloot assessment

Fase 2: Sensomotorisch onderzoek

Om piloot te worden bij KLM, wordt in de tweede fase je aanleg om te vliegen getest tijdens een sensomotorisch onderzoek. Je vliegaanleg wordt beoordeeld op basis van de volgende onderdelen:

 • oog-, hand- en voetcoördinatie
 • oog-/handcoördinatie in combinatie met leervermogen
 • multi-tasking en stressbestendigheid
 • volgehouden aandacht
 • planning en procedureel handelen
 • complexe keuze reactie
 • afwijking detecteren

Fase 3: Competentieonderzoek

De derde fase in de selectieprocedure is een competentieonderzoek. Dit gebeurt aan de hand van vragenlijsten en interviews met een psycholoog. Verder krijg je te maken met individuele simulaties en groepssimulaties.

Fase 4: Gesprek met de Toelatingscommissie (TC) en de Commissie van Aanname (COVA) van KLM

Als je de eerste drie stappen hebt voltooid, is het laatste gesprek dat je moet voeren een gesprek met de Toelatingscommissie (TC) en de Commissie van Aanname (COVA) van KLM. In een gesprek van 30 à 45 minuten worden je behaalde selectieresultaten, levensbeschrijving en motivatie om piloot te worden besproken. Het is heel belangrijk om dit goed voor te bereiden.

Medische keuring

Heb je de selectieprocedure van KLM Flight Academy succesvol doorlopen? Dan staat je in principe niks meer in de weg! De laatste stap in deze procedure is een wettelijke vliegmedische keuring door KLM Health Services. Tijdens dit onderzoek worden je oren, ogen, bloed en longinhoud getest. Daarnaast wordt er een hartfilmpje gemaakt. Deze medische keuring duurt ongeveer een halve dag.

Indien je twijfels hebt over je gezondheid, adviseert KLM je om dit te melden op je aanmeldformulier, voorafgaand aan de selectierondes. Er kan dan, indien nodig, vóór de selectieprocedure al een medische keuring plaatsvinden.

Welke toelatingseisen moet je voltooien?

Zoals hierboven duidelijk wordt, zijn er strenge eisen verbonden aan het selectieproces van KLM. Dat is natuurlijk ook nodig, want niet iedereen kan zomaar piloot worden. Indien je de bij één van de rondes niet verder komt, betekent dat ook dat je geen mogelijkheid hebt om de selectieprocedure opnieuw te doorlopen. Een voorbereiding is daarom ook erg belangrijk.

Hoe kun je je voorbereiden op het piloot assessment?

Om de strenge KLM selectieprocedure voor piloot te voltooien, zul je je voor meerdere rondes moeten voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld de interviews in het competentieonderzoek en je gesprek met de TC en COVA voorbereiden, maar ook het piloot assessment in fase 1 is goed voor te bereiden. Dit kun je doen met Hellotest. Met ons KLM Selectieassessment oefenpakket kun jij je perfect voorbereiden op de analogieën, syllogismen, redactiesommen, statische figuurreeksen, stroomdiagrammen en het tekst analyseren.

Ontdek de oefenpakketten van Hellotest en profiteer van een perfecte voorbereiding tijdens jouw piloot assessment! Vragen over dit oefenpakket of over het piloot assessment? Neem dan gerust contact met ons op!

Andere assessments

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort het piloten assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Kan iedereen piloot worden?

Om piloot te worden, moet je aan een aantal eisen voldoen. Voor de KLM flight academy gelden de volgende eisen:

 • Minimaal 18 jaar.
 • Zeer goede beheersing van de Nederlandse taal.
 • Nederlandse nationaliteit of van een EU-lidstaat.
 • Minimale lengte van 157,5 cm en maximale lengte van 203 cm.
 • Bril of lezen zijn toegestaan mits tussen de -6 en +5.
 • Kleurenblindheid mag niet.
 • Diploma: havo / vwo met natuurkunde, wiskunde B, Engels en Nederlands.

Hoe lang duurt het om piloot te worden?

Het duurt ongeveer 22 maanden om piloot te worden. Maar in de praktijk duurt het altijd langer omdat je dan nog niet elk vliegtuig kunt besturen. Je zult dus altijd blijven bijleren.

Hoeveel kost het om een piloot te worden?

De pilotenopleiding kost ongeveer €100.000. Vaak kan je hiervoor wel (vrij gemakkelijk) een lening aanvragen maar deze moet je uiteraard wel terugbetalen.

Wat moet ik studeren om piloot te worden?

Als je toegelaten wilt worden tot de KLM pilotenopleiding moet je over een geschikt havo/vwo diploma beschikken met het juiste vakkenpakket. Namelijk, natuurkunde, wiskunde B, Engels en Nederlands.

Het is ook mogelijk toegelaten te worden op basis van een aantal afgeronde hbo- en wo-opleidingen:

 • HBO opleiding Maritiem Officier (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Automotive Engineering (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Luchtvaarttechnologie Delft (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Werktuigbouwkunde (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Aviation-Engineering (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
 • HBO opleiding Aviation-Logistics: wél aanvullende natuurkunde cursus nodig (deze moet behaald zijn voordat je je kunt inschrijven voor de selectieprocedure). Met een VWO achtergrond met wiskunde B en natuurkunde is deze aanvullende natuurkunde cursus niet nodig.
 • HBO Civiele Techniek: wél aanvullende natuurkunde cursus nodig (deze moet behaald zijn voordat je je kunt inschrijven voor de selectieprocedure). Met een VWO achtergrond met wiskunde B en natuurkunde is deze aanvullende natuurkunde cursus niet nodig.
 • WO Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Hoe lang duurt KLM piloot worden?

De KLM pilotenopleiding duurt 22 maanden.

Hoeveel kost een opleiding pilot bij de KLM?

Een opleiding bij KLM als piloot kost €122.000.