Ixly Test-Toolkit

Ixly is een bedrijf wat zich richt op het uitgeven van online psychologische vragenlijsten voor onder andere het meten van capaciteiten. De test die zij daarvoor ontwikkeld hebben is de Test-Toolkit. Ixly werkt als leverancier van veel kleinere assessment bureaus die gebruik maken van de Test-Toolkit. Veel kandidaten weten daarom niet dat zij een test maken van Ixly. Voorbeelden van grote bedrijven die gebruik maken van Ixly zijn PostNL en  Sogeti. Je herkent de uitnodiging van Ixly aan de link van het online assessment. Die ziet er als volgt uit: https://BEDRIJFX.ttotp.nl, bijvoorbeeld sogeti.ttotp.nl.

Cultuurvrije test

Een cultuurvrije test betekent dat de achtergrond van een kandidaat niet uitmaakt voor het beantwoorden van de vragen. Omdat Ixly Verbaal Redeneren toetst is er geen sprake van een cultuurvrije test. Immers, iemand met (een betere) kennis van Nederlands mag verwachten hoger te scoren op dit onderdeel.

Tactiek voor antwoorden

De Test-Toolkit heeft een vaste tijd per vraag. Het nadeel van deze test is dat je geen buffer op kunt bouwen qua tijd. Als je tijd overhebt, gaat die niet naar de volgende vraag. Als de tijd op is, ga je automatisch door naar de volgende vraag. Vul daarom altijd een antwoord in, geen antwoord is namelijk fout.

Verschillende oefeningen

De onderdelen van Ixly zijn: abstract, numeriek en verbaal redeneren. Voor abstract redeneren moet je bewegende figuurreeksen oplossen. Numeriek redeneren zijn cijferreeksen en verbaal redeneren zijn analogieën.

Figuurreeksen (bewegende) – Logisch of Abstract Redeneren

Ixly maakt voor de Test Toolkit gebruik van een van de standaard onderdelen van assessmentbureaus: de Figuurreeksen. In de Figurenreeks van de Test Toolkit heb je vier opeenvolgende figuren. Op basis van de informatie die je ziet moet je het logische vijfde figuur bepalen. Voor de antwoorden heb je meestal keuze uit vijf opties. Wat nog specifiek voor Ixly van toepassing is, is dat je verschillende manieren van logisch redeneren moet beheersen wil je alle vragen kunnen maken. Zo heb je veranderingen in kleur, formaat, positie, oriëntatie, aantal en draaiing.

Analogieën – Verbaal Redeneren

De analogieën die in de Test Toolkit worden gevraagd wijken af van de standaard vorm. Ixly werkt met dubbele analogieën die in een matrixvorm worden gepresenteerd: twee bij twee vlakken. Dan hebben de woorden vier mogelijke posities. Bijvoorbeeld de analogie Hand (1) staat tot Voet (2) als Vinger (3) staat tot Teen (4). Het kan zijn dat je bij de ene analogie Positie 1 en 2 te zien krijgt, dan moet je positie 3 en 4 aanvullen of een andere combinatie van posities. Het is belangrijk om dit goed te oefenen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Cijferreeksen – Numeriek Redeneren

De Test Toolkit heeft meer variatie dan de gemiddelde cijferreeks. Zo heb je bijvoorbeeld veel breuken, machten, reeksen van Fibonacci, dubbele reeksen en reeksen die je in twee stappen moet oplossen. Ook heb je tijdens de Test Toolkit cijferreeks veel variatie in optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarom moeten je rekenvaardigheden op peil zijn en veel geoefend hebben. Zeker omdat je voor elke vraag zo’n tijdsdruk hebt binnen de Test Toolkit test leidt elke verbetering in snelheid tot een hogere score.

Voorbereiden op de test

Als je de test voor Ixly moet maken, moet je realiseren dat je je score ontzettend kunt verhogen door je goed voor te bereiden. Dan weet je wat je te wachten staat en kun je ook omgaan met verrassingen. Omdat je hebt gezien wat er mogelijk is in een test zul je je score aanzienlijk verbeteren. Uiteraard heb je tijdens het maken van de test andere vragen, cijfers en figuren. Maar het feit dat je de meeste vormen al eens gezien hebt, zal zorgen dat je kunt behoren tot de 50% die de test haalt.

Strategie voor de Ixly Test-Toolkit

Omdat je elke vraag moet maken en omdat je een vaste tijd per vraag hebt is het zeer belangrijk dat je snel en nauwkeurig werkt. Je hebt weinig tijd om je fouten te corrigeren. Als je dus het goede antwoord denkt gevonden te hebben: vul dan vast het antwoord in. Op die manier voorkom je dat de tijd ongemerkt voorbij is en je je antwoord nog niet hebt ingevuld. Je moet dus goed de timer in de gaten houden. Deze test wordt over het algemeen als zeer stressvol ervaren!

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

Ixly adviseert om tussen de 1,5 en 2 uur vrij te houden als je de test moet maken. Als je je goed hebt voorbereid heb je iets minder tijd nodig tijdens de introductie omdat je minder tijd nodig hebt om de oefenvragen door te nemen. Zorg verder dat je in een rustige ruimte kunt werken en hou pen en papier bij de hand. Het gebruik van een rekenmachine is aan te raden voor het geval hoofdrekenen niet je sterkste kant is. Bedenk wel dat dit nauwkeurig is maar vaak minder snel dan iets uit je hoofd berekenen.

Bedrijven die er gebruik van maken

De twee grootste bedrijven die gebruik maken van de Test Toolkit ttotp zijn PostNL en Sogeti. Veel kleinere psychologische onderzoeksbureaus maken gebruik van Ixly. Daarom zul je vaak niet merken dat je de Test Toolkit aan het maken bent. Let dan ook scherp op de link van je uitnodiging. Aan de URL van de test kan je zien of je de Ixly test maakt: https://BEDRIJF.ttotp.be.

Disclaimer

Ixly en Hellotest zijn op geen enkele manier aan elkaar verbonden of gelieerd.