Ben je er van overtuigd dat een baan in de consultancy echt iets voor jou is? Weet dan dat er hoge eisen aan je gesteld worden om te kunnen beginnen als consultant. Hoe krijg je toch deze baan van je dromen?
Is een baan in de consultancy iets voor jou?
Ben je ambitieus, graag met veel verschillende dingen bezig en klantgericht? Dan kan een baan in de consultancy misschien wat voor je zijn. Als consultant werk je voor een consultancybureau, maar word je uitgezonden naar allerhande organisaties om daar een project uit te voeren of een probleem op te lossen. Gemiddeld duurt een klus drie maanden, dus je werkt bij zo’n vier verschillende bedrijven per jaar. Als consultant breng je kennis in het bedrijf dat daar bij de werknemers niet aanwezig is. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van ICT of finance zijn, maar ook op het gebied van technologie, HR, communicatie, economie of wetgeving. Je werkt samen met collega-consultants of met het management of medewerkers uit de organisatie waar je gestationeerd bent.
Het verschil maken
Als consultant kun je het verschil maken voor het bedrijf waarbij je wordt ingezet. Door jouw toedoen kan een probleem worden opgelost of een project succesvol worden afgesloten, waardoor misschien wel de omzet zal toenemen. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet je natuurlijk wel over bepaalde kwaliteiten beschikken. Consultant word je niet zomaar. Er worden hoge eisen aan je gesteld. Voldoe je hier niet aan, dan word je zeker niet aangenomen. De concurrentie is groot. Heel veel afgestudeerden willen bij een consultancybureau werken, dus daar hebben ze het voor het uitkiezen. Alleen als je tot de beste studenten behoort en over bepaalde competenties beschikt, maak je een kans.
Competenties
Als eerste eis wordt meestal gesteld dat je een universitaire opleiding moet hebben afgerond, het liefst een master. Bij sommige bedrijven worden hbo-ers echter ook aangenomen. Afhankelijk van de soort opdrachten die het consultancybureau uitvoert, worden er eisen gesteld aan je studierichting. Vaak is dit iets in de bedrijfskunde-sfeer, maar het kan bijvoorbeeld ook ICT of marketing zijn.
Daarnaast is er een hele reeks aan competenties die belangrijk gevonden worden. Het is goed om te bedenken dat je als beginnend consultant nog niet over al deze competenties hoeft te beschikken, maar dat je het wel in je moet hebben om ze te kunnen ontwikkelen. Als je een beetje mensenschuw bent, kun je misschien wel een heel goede ICT-er zijn, maar ben je misschien minder geschikt als consultant. Dan moet je immers steeds weer opnieuw met andere mensen contact leggen om tot goede resultaten te kunnen komen.
Voor een consultant is het onder meer belangrijk dat je:
- goede sociale vaardigheden hebt;
- klantgericht bent;
- leer- en nieuwsgierig bent;
- analytisch vermogen hebt.
Goede sociale vaardigheden hebben
Een belangrijk onderdeel van consultant zijn is luisteren naar en praten met heel veel mensen. Dit kunnen mensen uit alle lagen van het bedrijf zijn, van iemand op de werkvloer tot de CEO. Je moet dus goed kunnen communiceren, maar ook kunnen presenteren, feedback geven, anderen weten te overtuigen en mensen kunnen begeleiden als er bijvoorbeeld een nieuwe werkmethode geïntroduceerd wordt.
Klantgericht zijn
Je wordt ingehuurd en betaald door de klant. Klantgerichtheid is daarom erg belangrijk. Een goede oplossing voor een probleem is alleen een goede oplossing als de klant dat ook vindt. Je moet luisteren naar de klant en hem meenemen in het proces. Alleen dan kun je een opdracht tot een goed einde brengen.
Leer- en nieuwsgierig zijn
Er wordt van je verwacht dat je een brede belangstelling hebt: je moet leergierig én nieuwsgierig zijn. Je moet je willen verdiepen in steeds weer andere bedrijven met andere achtergronden die werken in andere branches. Als je van nature nieuwsgierig bent, gaat dat je waarschijnlijk gemakkelijker af.
Analytisch vermogen hebben
Jij als consultant bent erg duur voor een bedrijf, je moet dus in korte tijd resultaten boeken. Daarvoor is een goed analytisch vermogen onontbeerlijk. Je komt ergens, vergaart alle informatie en analyseert het probleem. Dat moet je dus goed kunnen, zodat je ook snel met de juiste oplossingen kunt komen.
Oriënteren
Als de consultancy je echt wat lijkt, kun je je het eerst oriënteren bij welke consultancybureaus je het liefste aan de slag zou gaan. Bekijk de bedrijfswebsites heel goed, hierop kun je vaak ook zien met wat voor projecten ze zich bezighouden. Soms hebben ze ook een eigen YouTube-kanaal, waar je informatie af kunt halen. Het beste is natuurlijk als je al iemand kent die bij een consultancybureau werkt, zodat je alle ins en outs te weten kunt komen.
Als je tijdens je studie al weet dat een consultancy-baan je wat lijkt, dan kun je ook proberen om stage te lopen bij een consultancybureau. Je kunt zo ervaren wat het werk echt inhoudt en je legt op deze manier ook alvast contacten voor na je studie.
Je kunt ook aan het eind van je studie deelnemen aan studentrecruitmentactiviteiten. Daar doen consultancybureaus ook vaak aan mee.
Studentrecruitmentactiviteiten
Vaak worden er bij je opleiding door de studievereniging allerlei activiteiten georganiseerd, waarbij studenten zich kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. Voorbeelden hiervan zijn carrièrebeurzen, speeddating events en netwerkevents. Bedrijven zijn hierop vaak aanwezig, omdat zij graag met studenten in contact komen als toekomstige werknemers. Zelf organiseren ze ook vaak evenementen, zoals inhousedagen of business courses. Deze activiteiten vinden op het bedrijf zelf plaats. Ze hebben als doel studenten een kijkje achter de schermen te geven en te interesseren voor een baan bij dat bedrijf. Tegelijkertijd kan een bedrijf zo in contact komen met de beste studenten. Voor jou als student is dit een goede kans om in contact te leggen met het bedrijf van jou keuze. Je kunt op een inhousedag of tijdens een business course meer te weten komen over het bedrijf en tegelijkertijd jezelf profileren. Door in positieve zin op te vallen tijdens deze activiteiten, vergroot je je kansen om voor een sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd aanzienlijk.
Solliciteren
Weet als je gaat solliciteren bij een consultancybureau, dat de eisen die aan je gesteld worden heel hoog zijn. Ze zijn vaak alleen geïnteresseerd in de beste studenten met hoge cijfers en een indrukwekkend cv. Het wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren dat je tijdens je studie allerlei nevenactiviteiten hebt gedaan. Bestuurservaring scoort daarbij goed. Zorg ervoor dat je een overtuigende motivatiebrief schijft, waarin je goed onderbouwt waarom jij deze baan wilt en waarom je er zo geschikt voor bent.
Wel of geen traineeship
Als er een plek beschikbaar is bij een consultancybureau, zal het vaak gaan om een traineeship. Gedurende een traject van een of enkele jaren krijg je daarbij naast je startersbaan een interne opleiding, waarin je klaargestoomd wordt voor het echte werk. Je loopt dan gedurende je opleidingstijd vaak mee met een senior consultant, totdat je je werk helemaal zelfstandig aan kunt.
Als er geen traineeship wordt aangeboden, kun je meestal solliciteren op de functie van junior consultant. Ook dan zal je naast je werk veel tijd moeten besteden aan leren. Consultancybureaus staan er voor bekend dat ze goede scholingsfaciliteiten bieden. Er wordt van je verwacht dat je daar dan ook gebruik van maakt.
Als je eenmaal aan het werkt bent, zullen de opdrachten die je krijgt toebedeeld in moeilijkheid toenemen. Op een gegeven moment moet je ook zelf je opdrachten binnenhalen. Uiteindelijk kun je zo doorgroeien naar de functie van senior consultant.