Wacht niet tot na je studie met nadenken over wat voor baan je wilt. Door daar al tijdens je studie actief mee bezig te zijn, kun je je kansen op jouw ideale baan vergroten. Ben je ambitieus, begin dan al tijdens je studie met cv-building!
Studietijd
Prioriteit nummer 1 tijdens je studietijd is natuurlijk…. gewoon studeren. Tentamens en eventueel practica doen en op tijd de benodigde studiepunten halen om verder te mogen met je studie. Uiteindelijk haal je dan je bachelor-papiertje en daarna misschien ook nog wel je master-diploma.
Als je na het behalen van je diploma pas over solliciteren en banen begint na te denken, zal je merken dat veel werkgevers niet alleen maar kijken naar wat voor studie je hebt gedaan. Ze hechten ook veel waarde aan activiteiten die je naast je studie hebt gedaan.
Cv-building
Voor die heel leuke baan bij dat populaire bedrijf is het belangrijk dat er op je cv meer staat dan alleen je opleiding. Je moet dus tijdens je studie al aan cv-building doen. Dat wil zeggen dat je activiteiten ontplooit die interessant zijn voor werkgevers en dus goed op je cv staan.
Wat voor activiteiten dat het beste kunnen zijn, hangt sterk af van wie jij bent en wat voor baan je zoekt. In zijn algemeenheid is echter wel aan te geven welke toevoegingen op je cv door werkgevers meestal op prijs worden gesteld. Activiteiten die helpen bij het vinden van een baan, zijn bijvoorbeeld:
- een netwerk opbouwen;
- van een studievereniging lid worden;
- een bestuursjaar doen;
- op uitwisseling gaan
- stage lopen;
- aan een honoursprogramma deelnemen;
- een relevante bijbaan nemen;
- extra vakken of een minor volgen;
- een relevant onderwerp voor je scriptie zoeken;
- aan je soft skills werken;
- een portfolio bijhouden.
Een netwerk opbouwen
Je hebt het zelf misschien niet zo in de gaten, maar vanaf de eerste dag van je studie kun je al beginnen met het opbouwen van je netwerk. Dat netwerk kan later van groot belang blijken te zijn bij het vinden van een baan. Voor een deel gaat dit netwerk opbouwen vanzelf: je praat met studiegenoten, moet groepsopdrachten maken, maakt vrienden….. Maar je kunt er ook bewust aan werken door bijvoorbeeld lid te worden van een studentenvereniging, een (studenten)sportvereniging of een club op een bepaald interessegebied, zoals een investeringsclub of debatclub. Het lidmaatschap van die vereniging of deelname aan die club kun je natuurlijk ook vermelden op je cv.
Van een studievereniging lid worden
Ook belangrijk voor je netwerk, maar ook van belang voor je vakkennis is je lidmaatschap van een studievereniging. Een studievereniging organiseert vaak inhoudelijke evenementen, waardoor je meer te weten kunt komen over je vakgebied. Daarnaast is een studievereniging een belangrijke schakel tussen studenten en werkgevers. Door deel te nemen aan excursies bij bedrijven, carrièrebeurzen, netwerkevents of andere activiteiten die de studievereniging organiseert, kun je kennismaken met verschillende bedrijven. Je kunt er zo achter komen waar je graag zou willen werken en hoe je dat voor elkaar kan krijgen.
Een bestuursjaar doen
Een bestuursjaar geeft je de mogelijkheid om veel vaardigheden te ontwikkelen die je in het werkend leven ook van pas kunnen komen. Werkgevers stellen het vaak erg op prijs als je tijdens je studie deel hebt uitgemaakt van het bestuur van bijvoorbeeld een studievereniging, een studentenvereniging of een sportvereniging. Naast algemene vaardigheden kan het hierbij gaan om competenties die je speciaal in je branche van pas komen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je als controller wilt gaan werken en je bent penningmeester van je studentenvereniging geweest.
Op uitwisseling gaan
Bij een universitaire studie heb je meestal in het derde jaar van je bachelor de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan. Je gaat dan een aantal maanden studeren op een universiteit in het buitenland. Dit kan binnen Europa zijn, maar ook daarbuiten. Buitenlandervaring doet het altijd goed op je cv. Je maakt kennis met een andere cultuur en je moet je zien te redden in een vreemde omgeving. Het getuigt van initiatief en zelfredzaamheid. Vergeet deze ervaring dus niet te vermelden op je cv.
Stage lopen
Een stage is dé gelegenheid om kennis te maken met je toekomstige werkveld. Als je al enig idee heb in welke richting je na je studie werk wilt zoeken, dan is het goed om daar met je stage rekening mee te houden. Een bedrijf neemt graag iemand aan die al ervaring heeft in een bepaalde branche, ook al is dat slechts gedurende een stage. Met een stage kun je ook weer bouwen aan je netwerk.
Aan een honoursprogramma deelnemen
Krijg je de gelegenheid om aan een honoursprogramma deel te nemen? Altijd doen! Je onderscheidt je hiermee van de doorsnee-student en je krijgt de gelegenheid om naast de reguliere studievakken extra kennis en vaardigheden op te doen. Honoursprogramma’s zijn bedoeld voor de beste studenten, die er naast hun studie wat extra’s bij kunnen doen. Dit betekent dus extra studiebelasting en kan zwaar zijn, maar levert wel een mooi item voor je cv op.
Een relevante bijbaan nemen
Alle bijbanen leveren, behalve geld, werkervaring en daarmee ook levenservaring op en zijn in die zin altijd relevant. Je hebt echter een streepje voor als je tijdens je studie al een bijbaan hebt gehad in je vakgebied. Zo kun je bijvoorbeeld als student communicatie de social media voor een bedrijf bijhouden of als student diergeneeskunde als paraveterinair werken. Je leert op deze manier nieuwe dingen over je vakgebied en bouwt gelijk weer aan je netwerk.
Ook deelname aan een commissie bij een vereniging of op de universiteit kun je beschouwen als een relevante bijbaan.
Extra vakken of een minor volgen
Vind je een bepaalde richting erg interessant, volg dan extra vakken op dat gebied. Je studie loopt dan misschien wel wat uit, maar je doet extra kennis op en kunt later gemakkelijk aantonen dat je interesse echt op dit gebied ligt. Je kunt ook een minor volgen in een vakgebied waar (ook) je belangstelling ligt.
Een relevant onderwerp voor je scriptie zoeken
Een goed onderwerp voor je scriptie vinden, kan erg lastig zijn. Soms ben je al blij als je überhaupt een onderwerp hebt gevonden. Toch kan het de moeite lonen om wat verder te zoeken. Weet je al wat voor soort baan je graag wilt of bij wat voor soort bedrijf je wilt werken, probeer dan een onderwerp te vinden dat in het verlengde hiervan ligt. Als dit onderwerp op je cv staat, zal dat zeker opvallen bij je sollicitatie.
Aan je soft skills werken
Een werkgever vindt niet alleen je ‘hard skills’ (zoals je vakkennis) belangrijk, maar ook je ‘soft skills’. Soft skills zijn vaardigheden die minder concreet en meetbaar zijn dan hard skills. Het gaat dan bijvoorbeeld om communicatie vaardigheden of leiding geven. Weet je dat je bepaalde soft skills niet voldoende beheerst, probeer deze dan tijdens je studietijd te verbeteren. Ben je bijvoorbeeld niet goed in presentaties geven, werp je dan bij een groepsopdracht altijd op als degene die dat wel even zal doen. Zo krijg je hierin steeds meer ervaring en zal het je steeds gemakkelijker af gaan. Heb je je soft skills voldoende ontwikkeld, dan kun je deze zeker noemen op je cv.
Een portfolio bijhouden
Voor bepaalde beroepen is het zinvol om van het begin af aan een portfolio bij te houden van je werk. Als je bijvoorbeeld bouwkunde studeert kun je zo de projecten verzamelen waar je trots op bent en opdrachten die je voor anderen gemaakt hebt. Je kunt eventueel een eigen website maken waarop je per project je schetsen, bouwtekeningen, werkomschrijvingen en foto’s plaatst. Op je cv hoef je deze projecten dan niet meer te omschrijven, maar kun je een link naar deze website opnemen. Je potentiële werkgever kan dan in een oogopslag zien wat je al gepresteerd hebt.