Een goed cv opstellen kan best lastig zijn. Natuurlijk wil je dat al je kwaliteiten goed uit de verf komen. Als dat eenmaal gelukt is, moet je vervolgens nog beslissen of je een foto van jezelf toevoegt. Waarom zou je dat wel of niet moeten doen?
Foto op je cv?
Bij sommige vacatures staat het gewoon in de vacaturetekst vermeld dat er een foto bij je sollicitatiebrief en cv verwacht wordt. Als dat niet het geval is, is de keuze aan jezelf. Of je voegt een foto toe om je cv nog persoonlijker te maken of je laat het achterwege. Voor het digitale tijdperk was een foto toevoegen niet gebruikelijk. Tegenwoordig is met alle beschikbare technieken een foto toevoegen op je cv een kleine moeite. Moet je dat dus altijd doen of toch maar niet?
Foto nooit verplicht
Om te beginnen is het toevoegen van een foto op je cv nooit verplicht! Als jij geen foto wil toevoegen aan je sollicitatiebrief, dan kan dat voor een werkgever officieel nooit een reden zijn om je niet voor een gesprek uit te nodigen. Maar…., ook al is het dan officieel geen reden, het kan natuurlijk wel meespelen in de keuze. Als er twintig brieven zijn binnen gekomen met geschikte kandidaten die een foto hebben toegevoegd, dan kiezen ze daar misschien wel de kandidaten uit met wie ze willen kennis maken. Jouw brief zonder foto zou zo maar ter zijde geschoven kunnen worden, ook al ben jij nog zo geschikt.
Waarom niet doen?
Het kan dus in je nadeel werken als je geen foto toevoegt. Maar zijn er ook redenen om geen foto toe te voegen? Ja zeker wel:
- een foto kan tot discriminatie leiden;
- een foto kan afleiden;
- een foto kan de keuze negatief beïnvloeden.
Een foto kan tot discriminatie leiden
Jouw foto kan bewust of onbewust tot discriminatie leiden. Dan kan het gaan om huidskleur of het dragen van een hoofddoek, maar ook om andere uiterlijke kenmerken (‘we willen niet iemand met tatoeages’) of om leeftijd (‘die ziet er wel erg oud uit’). Op een foto zijn soms kenmerken zichtbaar die een recruiter kunnen beïnvloeden, die niet direct uit je cv blijken.
Een foto kan afleiden
Een recruiter schijnt gemiddeld maar zes seconden aan je cv te besteden. Als hij hiervan drie seconden naar je foto kijkt, houdt hij minder tijd over voor de belangrijke items op je cv. Staat er geen foto op, dan blijft er dus meer tijd over voor de feiten die jou zo geschikt maken voor de functie. Solliciteer je als fotomodel, dan is uiteraard je uiterlijk je unique selling point en laat je dat graag zien met een of meer foto’s.
Een foto kan de keuze negatief beïnvloeden
De soort foto die je toevoegt, kan ook de keuze negatief beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld de foto neemt die je hebt laten maken voor je paspoort, waarvoor breeduit lachen verboden is, dan kom je misschien wat nors over. Ook een vage foto of een foto waarop je in een wat vreemde houding staat, kunnen er toe leiden dat je cv opzij wordt gelegd en dat je niet verder komt in de sollicitatieprocedure.
Waarom wel doen?
Er zijn echter ook redenen om wel een foto toe te voegen op je cv, ook als er niet specifiek om gevraagd wordt, namelijk:
- een foto maakt je cv persoonlijker;
- je bent ook op social media te vinden;
- de recruiter onthoudt je beter.
Een foto maakt je cv persoonlijker
Opleiding, ervaring, competenties….. Je cv is een verzameling woorden die allemaal iets over je zeggen. Bij elkaar geven die natuurlijk een beeld van je, maar dat doet een foto ook. Door een foto toe te voegen maak je je cv een stuk persoonlijker, je brengt als het ware de woorden tot leven.
Je bent ook op social media te vinden
In dit tijdperk van social media is er waarschijnlijk toch wel ergens een foto van je te vinden. Of dat nu een vakantiefoto op Facebook is of een professionele foto op LinkedIn. Als een recruiter nieuwsgierig naar je is, hoeft hij maar even te googelen en dan weet hij ook hoe jij er uit ziet. Je kunt dan misschien maar beter gelijk zelf een foto toevoegen, die je zelf geschikt vindt voor de sollicitatie.
De recruiter onthoud je beter
Als een recruiter uit een heleboel reacties op een vacature geschikte kandidaten moet selecteren, dan valt het voor hem niet mee om de verschillende kandidaten uit elkaar te houden. Als jij je foto op je cv er bij zet, zal de recruiter zich jou beter herinneren.
Sollicitatie bij bedrijf in buitenland
Als je naar een functie bij een bedrijf in het buitenland solliciteert, moet je er achter zien te komen wat daar gebruikelijk is. In sommige landen is je cv echt niet compleet zonder foto, in andere landen wordt het juist afgeraden om een foto toe te voegen aan je cv. Dat is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. In Azië en bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk wordt een foto meestal wel erg op prijs gesteld.
Fototips
Als je besluit om een foto toe te voegen aan je cv, dan moet je er wel voor zorgen dat dat een geschikte foto is. Een slechte foto zal je kansen op de baan doen afnemen, een goede foto voegt iets toe aan je cv. Hoe je aan een goede foto komt? Lees onderstaande tips.
Tip 1: Neem geen vakantiefoto of groepsfoto
Het is best lastig om een geschikte foto uit te kiezen, maar neem in ieder geval geen vakantiefoto. Strandfoto’s, foto’s op de racefiets of al paardrijdend zijn geen goed idee, behalve dan als je bij een strandtent, de KNWU of een manege solliciteert. Gebruik ook nooit een groepsfoto. Je solliciteert over het algemeen als individu, dus gebruik geen groepsfoto waarbij je met een pijl moet aangeven wie jij nu eigenlijk bent. Neem ook geen foto waar je samen met je partner of kinderen op staat. Het gaat bij de sollicitatie alleen om jou, niet om je hele gezin.
Tip 2: Kies een goedgelijkende foto
Kies een foto waar je op lijkt! In het algemeen is dat een recente foto. Als je pas je haar kort heb laten knippen of van haarkleur bent veranderd, neem dan geen foto waar je nog met je oude kapsel op staat. Ook een foto waar je om een andere reden niet (meer) zo goed lijkt, moet je niet gebruiken.
Tip 3: Kleed je professioneel
Je wilt zo professioneel mogelijk overkomen. Pas je kleding daar dan ook aan aan. Dus ga niet in je vrijetijdskleding op de foto als het bedrijf waarbij je solliciteert hecht aan formele kleding. Check eventueel op de website van het bedrijf hoe de dresscode is.
Tip 4: (Glim)lach op de foto
Uit onderzoek blijkt dat (glim)lachende mensen benaderbaarder, competenter en betrouwbaarder overkomen. Doe hier je voordeel mee. Je hoeft dus niet breedlachend op de foto te staan, maar neutraal of wat bozig maakt niet zo’n goede indruk. Kijk daarbij zo veel mogelijk recht in de camera.
Tip 5: Maak de foto niet te groot
De foto is maar een kleine toevoeging op je cv, laat de foto je cv dus niet overheersen. Over het algemeen kun je de foto het beste in klein formaat (als een pasfoto) rechtsboven op je cv plaatsen.
Tip 6: Laat speciaal een foto voor je cv maken
Je kunt natuurlijk een foto uit je omvangrijke fotoarchief halen of even een selfie met je mobieltje maken, maar de beste tip is misschien wel om je foto voor je cv door een professionele fotograaf te laten maken. Je hoeft niet per se een fotoshoot van een hele dag hiervoor te organiseren, een bezoekje aan een fotograaf die pasfoto’s voor je rijbewijs maakt kan ook. Je weet dan in ieder geval dat je foto scherp is, de belichting goed is en de achtergrond neutraal is.