Of je in aanmerking komt voor een bepaalde functie hangt vaak af van de opleiding die je gevolgd hebt. Deze opleiding moet je dus op de juiste wijze op je cv vermelden. Wat is die juiste wijze en wat doe je als je je opleiding niet hebt afgerond?
Alles op een rijtje zetten
Even alles op een rijtje zetten voor je cv lijkt misschien een simpel klusje, maar kan in de praktijk nog wel eens tegenvallen. Je werkervaring, je competenties, je nevenactiviteiten… Wat vermeld je wel en wat vermeld je niet? En dan is er nog je opleiding. Die lijkt misschien wel het gemakkelijkste item op je cv, maar waar zet je die en wat vermeld je er precies over? Een recruiter zal in het algemeen maar een korte blik op je cv werpen en vervolgens bepalen of jij wel of niet interessant genoeg bent om eventueel voor een gesprek uit te nodigen. Alles moet dus op de juiste plaats staan en de informatie verschaffen die van belang is voor de functie waar jij op gesolliciteerd hebt.
Plaats op je cv
Om te beginnen moet je verzinnen waar je je informatie over je opleiding(en) kwijt wilt. Hiervoor is niet echt een standaardplek aan te wijzen. Wat precies de beste plek is, hangt vooral af van je werkervaring en het punt van je carrière waar je nu bent. Je begint je cv altijd met je personalia en je eventuele profielschets. Die profielschets is geen vereist onderdeel op je cv, maar komt wel professioneel over. Hierin kun je in een paar zinnen laten weten wat je wilt en wat je kunt. Als je een profielschets toevoegt, dan moet je die direct na je personalia plaatsen.
Net afgestudeerd en weinig werkervaring
Ben je net afgestudeerd of heb je minder dan een à twee jaar werkervaring, dan is je opleiding vaak jouw belangrijkste verkoopargument. Zet dan je opleiding direct onder je personalia en je profielschets. Op grond van je opleiding ben je wel of niet geschikt voor de vacante functie. Als je tijdens je studie al werkervaring hebt opgedaan, dan moet je die zeker ook vermelden, maar dat komt dan verderop onder het kopje ‘Werkervaring’ te staan.
Verderop in je carrière
Hoe langer je bent afgestudeerd, hoe belangrijker je werkervaring wordt en hoe minder belangrijk je opleiding is. Je opleiding is nog wel relevant, maar een recruiter zal meer geïnteresseerd zijn in de vaardigheden die je hebt opgedaan en de prestaties die je hebt neergezet. Dat is ook op je cv te zien: de rubriek ‘Werkervaring’ schuift op naar boven ten koste van ‘Opleiding’. Het kan echter voorkomen dat jij je je opleiding belangrijker vindt dan je werkervaring, bijvoorbeeld omdat die werkervaring niet in het verlengde van je studie ligt en de vacature dat wel is. Dan kun je toch je opleiding eerst noemen. Je laat daarmee zien dat je die meer prioriteit geeft.
Nieuwe opleiding gaan volgen
Ben je al een tijd aan het werk geweest, maar ben je daar mee gestopt om een nieuwe opleiding te gaan volgen? Als je dan solliciteert in je nieuwe vakgebied, dan zet je je opleiding weer bovenaan. Daarmee laat je immers je kwalificaties voor die functie zien. Je andere werkervaring is natuurlijk ook relevant, maar je studie is dat nog meer.
Zeer gespecialiseerde kennis
Ook als je solliciteert op een functie waar zeer gespecialiseerde kennis voor wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de IT, kun je je opleiding het beste bovenaan je cv zetten. Het is dan gelijk duidelijk dat je beschikt over alle diploma’s en certificaten die voor het uitoefenen van de functie vereist zijn.
Volgorde van je opleidingen
In het geval dat je meer opleidingen op je cv vermeldt, zet je de meest recente opleiding bovenaan. Meestal is dat ook de hoogst genoten opleiding. Is dat niet het geval, dan kun je er ook voor kiezen om de hoogste opleiding bovenaan te zetten. Je basisschool hoef je nooit op je cv te vermelden, die heeft immers iedereen doorlopen. Van je middelbare school moet je zelf bepalen of je die relevant vindt. Vlak na je afstuderen is het misschien ook nog relevant om te vermelden dat je op de middelbare school in bepaalde vakken eindexamen hebt gedaan. Verderop in je carrière is dat meestal niet meer zo interessant voor een werkgever.
Wat je moet vermelden
Er zijn een aantal dingen die altijd relevant zijn aan een opleiding en die je dus moet vermelden op je cv. Het gaat dan om:
- De naam van de opleiding;
- De naam van de onderwijsinstelling en de plaats waar deze gevestigd is;
- De duur van de opleiding met het begin- en eindjaar (of de begin- en einddatum);
- Het feit of je je diploma wel of niet behaald hebt.
Meer details
Als je je opleiding al geruime tijd (meer dan tien jaar) geleden afgerond hebt, kun je het bij bovenstaande informatie laten. Is je opleiding van recenter datum, dan kan het voor een werkgever interessant zijn om wat meer details te weten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je afstudeerrichting, gekozen keuzevakken, het onderwerp van je afstudeerscriptie, deelname aan een honoursprogramma, extra activiteiten tijdens je studie of dat je cum laude geslaagd bent.
Voeg niet je hele cijferlijst toe aan je cv. Als een werkgever daar in geïnteresseerd is, zal hij er wel om vragen.
Niet-afgeronde opleiding
Wat moet je doen met een opleiding die je niet hebt afgemaakt? Denk niet dat het per se een slechte indruk maakt als je een opleiding vermeldt die je niet hebt afgerond. Je kunt een goede reden gehad hebben om te stoppen en het is zeker niet verkeerd om tot het inzicht te komen dat je beter een andere richting uit kunt gaan. Als je die opleiding niet vermeldt, krijg je bovendien een gat op je cv, waarvan de recruiter zich zal afvragen hoe dat ontstaan is. Heb je van de niet-afgemaakte opleiding bijvoorbeeld wel de propedeuse behaald, zet dat er dan wel bij.
Wat misschien niet zo’n goede indruk maakt, is als je drie opleidingen achter elkaar niet hebt afgemaakt. Is het daarna nog goed gekomen met je studieambities, door alsnog een studie met goed gevolg te beëindigen, dan kun je misschien ergens iets aangeven van dat je een brede interesse hebt en dat je het lastig vond om te kiezen in welk vakgebied je aan de slag wilde.
Geen enkele afgeronde opleiding
Als je van geen enkele opleiding een diploma hebt behaald, dan zul je in je cv de nadruk moeten leggen op je werkervaring en verworven vaardigheden. Heb je van een opleiding bijvoorbeeld alleen niet de afstudeerscriptie ingeleverd, dan zou je kunnen vermelden dat je die scriptie nog niet hebt gedaan, maar dat je met de rest van de opleiding wel klaar bent.
Andere opleiding gevolgd dan gevraagd
Als jij een andere, maar vergelijkbare opleiding hebt gevolgd dan in de vacature gevraagd wordt, dan is het goed om op je cv aan te geven dat jouw opleiding je dezelfde kwalificaties geeft als de gevraagde opleiding. Gebruik hierbij de naam van de gevraagde opleiding. Steeds meer bedrijven maken gebruik van een Applicant Tracking System (ATS) om cv’s te selecteren. Dat betekent dat in eerste instantie niet een mens naar jouw cv kijkt, maar een computer. Als deze de cv’s selecteert op de naam van de opleiding, kun je dus zomaar buiten de boot vallen. Meestal wordt niet aangegeven dat de selectie met behulp van een ATS gebeurt, dus je kunt maar beter geen enkel risico nemen.
Cursussen
Ook gevolgde cursussen zijn relevant voor je cv. Vaak zal je deze in een aparte rubriek vermelden, zeker als het er veel zijn. Deze rubriek kun je dan laten volgen op de rubriek ‘Opleidingen’.
Probeer echter niet compleet te zijn met de cursussen die je ooit in je leven gevolgd hebt. Vermeld alleen wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert of voor het bedrijf. Zo is een cursus Chinees voor heel veel functies en bedrijven totaal irrelevant. Solliciteer je echter bij een bedrijf met handelsbetrekkingen met China, dan moet je die cursus zeker wel op je cv zetten, ook al wordt kennis van het Chinees niet voor je functie gevraagd.
Soms is het niet helemaal duidelijk of je iets een cursus of een opleiding moet noemen. Vermeld deze dan gewoon bij je opleidingen, zeker als de opgedane kennis ervan relevant is voor je functie.