De standaardmanier van solliciteren is dat je naar aanleiding van een vacature een motivatiebrief schrijft en daar een cv bij doet. Maar het kan ook anders! Je kunt bijvoorbeeld ook een digitaal cv online zetten, waarmee je gemakkelijk te vinden bent.
Wat is een digitaal cv?
Er zullen nog maar weinig cv’s op papier worden verzonden. Je weet wel in zo’n envelop met een postzegel erop en dat je die dan naar een brievenbus moet brengen. Motivatiebrieven en cv’s worden meestal per e-mail verstuurd of op de website van een bedrijf of een uitzendbureau geüpload. Het kan echter ook nog anders, namelijk je cv ergens online zetten. Je cv is dan 24/7 zichtbaar voor iedereen die daar interesse in heeft, dus ook voor jouw potentiële werkgever die een fantastisch baan in de aanbieding heeft. Dit wordt een digitaal cv of een online cv genoemd
Voordelen van een digitaal cv
Het grote voordeel van een digitaal cv is dat je gemakkelijk online kan worden gevonden. Je hebt een plekje op internet waarop je jezelf kunt presenteren aan alle potentiële werkgevers. Zeker als je aan personal branding doet (bij personal branding zet je jezelf als een merk in de markt), dan kan een digitaal cv een positieve bijdrage leveren aan je imago. Daarnaast kun je gemakkelijk je portfolio laten zien: je kunt allerlei documenten en linkjes aan je cv toevoegen. Als je bijvoorbeeld grafisch ontwerper bent, kun je zo een aantal ontwerpen van jouw hand toevoegen. Of als je journalist bent, neem je een link op naar een artikel dat van jou op internet is verschenen. Ook kun je een blog of een filmpje er aan koppelen, wat je maar wilt.
Verschillende manieren om een digitaal cv te maken
Er zijn verschillende manieren om een digitaal cv te maken. Je kunt natuurlijk op een site van een uitzendbureau of een vacaturesite een digitaal cv aanmaken, maar dan ben je alleen vindbaar voor de recruiters van die organisatie en voor werkgevers die toegang tot die databestanden hebben. Meestal kun je op die website ook alleen je gegevens invullen onder standaardkopjes als ‘Opleiding’ en ‘Werkervaring’ en kun je verder niet zo veel informatie toevoegen. Als je door meer werkgevers gevonden wilt worden, gaat dat op deze manier dus niet lukken.
Je profiel op LinkedIn is ook een soort digitaal cv. Hiermee ben je goed vindbaar, zeker als je aanvinkt dat je gegevens voor iedereen zichtbaar mogen zijn. Je kunt hier wel alleen je informatie kwijt op de manier dat LinkedIn verzonnen heeft.
Speciale websites
Daarnaast bestaan er ook speciale websites om een digitale cv te maken die breder gevonden kan worden. Meestal kun je hier kiezen uit een aantal standaardtemplates waarin je je cv kunt opmaken. Je kunt hier gemakkelijk documenten aan koppelen, zoals je afstudeerscriptie, een presentatie of een filmpje.
Eigen website
Een andere mogelijkheid is om je eigen website te maken. Op je eigen website kun je natuurlijk alle informatie over jezelf kwijt die je maar wilt. Er zijn allerlei aanbieders van gratis websites, zoals WordPress.com. Hiermee kun je prima je eigen website maken. Nadeel is wel dat je in je domeinnaam (de naam van de website die je in moet typen) dan ook de naam van die aanbieder hebt staan. Je domeinnaam wordt dus vrij ingewikkeld en lang. Als je je eigen domeinnaam wilt kunnen bepalen, bijvoorbeeld met je eigen naam (pietjepuk.nl), dan moet je betalen voor de hosting en de domeinnaam. Je hebt dan een ruime keus aan aanbieders. Meestal heb je dan ook meer mogelijkheden om de website helemaal naar je eigen zin in te richten.
Wat zet je in je digitale cv?
In een digitaal cv neem je in de eerste plaats de standaardinformatie op die ook in een ‘normaal’ cv staat. Het gaat dan meestal om je personalia, je profielschets, je werkervaring, de opleidingen die je gedaan hebt, relevante cursussen die je gevolgd hebt en nevenactiviteiten en interesses die je de moeite van het vermelden waard vindt.
Daarnaast biedt je digitaal cv je alle ruimte om allerhande bijlagen op te nemen. Dat kan een filmpje zijn waarin jij jezelf presenteert, artikelen die je geschreven hebt of een fotopresentatie van opdrachten die je hebt uitgevoerd. Ook je blog, een link naar je YouTube-kanaal of links naar de websites van je vorige werkgevers kun je opnemen. Voeg alles toe waarvan jij vindt dat het een goed beeld geeft van wat je kunt en wat je wilt.
Kort, bondig en overzichtelijk
Hou je teksten kort en bondig. In principe heb je onbeperkt de ruimte bij een digitaal cv, je hoeft je immers niet te beperken tot een of twee A4-tjes. Geen enkele recruiter die je cv bekijkt, zit echter op ellenlange uitweidingen te wachten. Artikelen of foto’s die je als ondersteuning of voorbeeld bij je cv geeft, laat je in een ander venster of op een andere pagina openen. Je basis-cv blijft zo netjes en overzichtelijk.
Als je zelf een website maakt voor je digitale cv en je bent daar zelf niet zo goed in, vraag dan iemand anders om je er bij te helpen. Een rommelige website waarbij niet alles werkt zoals zou moeten is natuurlijk geen goed visitekaartje voor je.
Trefwoorden
Een voordeel van een digitaal cv is dat je met een zoekopdracht gevonden kunt worden. Je moet dan wel de juiste trefwoorden hebben gebruikt waarop gezocht wordt. In je profiel kun je vermelden naar welke functie je op zoek bent. Doe even een onderzoekje naar de functiebenamingen die gebruikelijk zijn voor het werk dat jij graag wilt doen. Wees dus niet al te creatief door zelf een mooie kreet te verzinnen, maar sluit aan bij titelfuncties waarop gezocht wordt. Gebruik eventueel ook synoniemen voor die functienaam, zodat je daaronder ook gezocht kunt worden.
Gebruik ook bij je werkervaring termen waarop gezocht kan worden. Had je functie een specifieke, niet veelvoorkomende naam, gebruik dan een synoniem of geef een omschrijving van je werkzaamheden waarin de juiste trefwoorden voorkomen.
Up-to-date houden
Zorg er altijd voor dat je je cv up-to-date houdt. Heb je een cursus afgerond of een relevant artikel geschreven, vermeld dit dan gelijk in je digitale cv. Je weet tenslotte nooit wat de doorslag geeft voor een recruiter om contact met je op te nemen. Daarnaast staat het beter als er steeds nieuwe informatie aan je cv wordt toegevoegd. Als de laatste wapenfeiten twee jaar oud zijn, lijkt het net of je sinds die tijd niets meer gedaan hebt.
Bekendheid geven aan je digitaal cv
Het kan geen kwaad om een beetje bekendheid te geven aan je digitale cv. Je kunt op die manier de kans vergroten dat een recruiter je cv na een zoekopdracht tegenkomt. Voeg de link ervan toe aan je profielen op de sociale media. Vraag ook aan familie, vrienden en bekenden of ze af en toe eens op deze link willen klikken, zodat je hoger kan komen in de zoekresultaten bij Google.
Neem de link naar je digitale cv ook op je gewone cv op. Als je dan bij een sollicitatie een normaal cv moet meesturen, kun je je potentiële werkgever toch leiden naar de extra informatie op je digitale cv.