Misschien heb je er wel eens van gedroomd om in het buitenland te werken. Het liefst in een mooie omgeving je onderdompelen in een andere cultuur en dan nog geld verdienen ook! Maar hoe vind je een baan in het buitenland die aansluit op je studie?
Verschillende manieren
Wil je in het buitenland werken, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Als je geen vakantiebaantje zoekt voor een korte periode, maar een serieuze baan die aansluit op je studie, dan zijn er twee mogelijkheden. Óf je solliciteert gelijk op een functie in het buitenland óf je solliciteert bij een bedrijf in Nederland dat vestigingen in het buitenland heeft. Misschien is in dat laatste geval in de vacature van de functie waar op je solliciteert al aangegeven dat er mogelijkheden zijn om in het buitenland te gaan werken. Anders kun je tijdens je sollicitatiegesprek vragen wat je doorgroeimogelijkheden zijn en of die doorgroei ook bij een vestiging in een ander land kan plaatsvinden.
Waarheen?
Solliciteer je gelijk naar een functie in het buitenland, dan is het misschien handig om van te voren te bepalen naar welk buitenland je eigenlijk wilt. De wereld buiten Nederland is erg groot. Wil je heel ver weg naar bijvoorbeeld Azië of Australië? Of blijf je liever dichter bij huis en wordt een land in Europa je bestemming? Als je bewust voor een bepaald land kiest, zoek dan zoveel mogelijk informatie over dat land bij elkaar. Informeer bijvoorbeeld bij de ambassade van dat land wat de mogelijkheden zijn om er te gaan werken en of je aan bepaalde eisen moet voldoen. Spreek je de taal van dat land nog niet? Begin dan zo snel mogelijk met een taalcursus en verdiep je ook in de cultuur van het land.
Begin op tijd met zoeken
Wil je gelijk aansluitend op je studie in het buitenland gaan werken, begin dan op tijd met zoeken. Een baan vinden in Nederland die precies bij je past kan al lastig zijn. Een baan in het buitenland is over het algemeen nog veel lastiger, al was het maar omdat het zoekgebied veel groter is en het soms moeilijk is om er achter te komen welke mogelijkheden er allemaal zijn. En als je die baan eenmaal hebt, moet er natuurlijk heel wat geregeld worden. Een verhuizing naar een ander land vergt meer voorbereiding, dan het inruilen van je studentenkamer in Amsterdam voor een appartement in Den Bosch.
Internet
Maar waar vind je nu een vacature waar je op kunt solliciteren? Natuurlijk in de eerste plaats op internet, waar anders? Er zijn speciale websites met vacatures in het buitenland. Die variëren van heel algemeen tot specialistisch, bijvoorbeeld met banen in het onderwijs in het buitenland. Daarnaast werven buitenlandse bedrijven soms ook onder Nederlandse studenten en organiseren ze bijvoorbeeld een inhousedag bij de Nederlandse vestiging. Als je een bedrijf voor ogen hebt, waar je graag wilt werken, kun je natuurlijk ook zelf initiatief nemen en informeren wat de mogelijkheden voor jou bij dat bedrijf zijn. Bedrijven als Google en Facebook hebben bijvoorbeeld ook veel Nederlandstalige werknemers in dienst voor de Nederlandse markt bij hun vestigingen in steden als Dublin en Berlijn.
Solliciteren
Als je gaat solliciteren bij een buitenlands bedrijf, ga dan eerst even na wat voor eisen daar aan een sollicitatie worden gesteld. Een cv in het buitenland ziet er soms anders uit dan een cv in Nederland.
Het kan ook nodig zijn om je diploma’s te laten erkennen. In het buitenland zal de waarde van je diploma namelijk niet altijd bekend zijn. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je hierbij helpen.
Als het bedrijf waarbij je hebt gesolliciteerd interesse in je heeft, zal een eerste gesprek vaak via Skype gehouden worden. Een tweede gesprek zal wel vaak ter plekke bij het bedrijf plaatsvinden.
Aangenomen?
Word je aangenomen, dan moet je natuurlijk erg veel gaan regelen. Afhankelijk van je bestemming zal je misschien een werkvergunning of visum nodig hebben. Bij een verhuizing binnen de EU hoef je minder te regelen dan erbuiten.
Je moet je ook goed uitzoeken hoe het met je verzekeringen zit. Je ziektekostenverzekering in Nederland moet je opzeggen, maar hoe is dat in je nieuwe land geregeld? Soms zorgt je werkgever hiervoor.
En dan is er natuurlijk ook zoiets als huisvesting. Hoe ga je woonruimte vinden? Als je geluk hebt, kan ook daar je werkgever voor zorgen. Anders kun je dat misschien pas regelen als je al ter plekke bent en moet je de eerste tijd in een hostel of airbnb slapen.
Veel informatie kun je verkrijgen bij de ambassade van het land waar je gaat werken. En als je werkgever meer buitenlandse werknemers in dienst heeft, zal deze je waarschijnlijk ook kunnen helpen met allerlei praktische zaken.
Het is hoe dan ook een hoop geregel, maar daar krijg je ook veel voor terug. Een bijzondere ervaring in een ander land, die nog goed op je cv staat bovendien!