Word jij steeds niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek terwijl je wel over de juiste kwalificaties beschikt? Kijk dan eens goed naar je cv: is dit wel modern genoeg? Solliciteer je bij een hip bedrijf, dan scoor je minder goed met een traditioneel cv.
Eerste blik door recruiter of ATS
Zoals je wellicht weet, heeft een recruiter vaak aan een blik op je cv al genoeg. Hij ziet gelijk of je voor hem wel of niet een serieuze kandidaat voor de vacante functie bent. Jij moet er dus voor zorgen dat hij met die ene blik iets ziet wat interessant voor hem is. Daarnaast moet je maar hopen dat het een mens is die die blik op je cv werpt en niet een computer. Steeds vaker wordt je cv eerst ‘bekeken’ door een Applicant Tracking System (ATS): een softwaretoepassing waarmee het sollicitatieproces wordt gestructureerd en geautomatiseerd en die ook de eerste screening van de sollicitanten kan doen. De recruiter krijgt dan alleen de cv’s te zien die door het ATS zijn geselecteerd.
Traditioneel cv
Hoe het ook zij: vooral ‘hippe’ bedrijven die veel millennials in dienst hebben en startups hebben niet zo veel met een traditioneel cv. Met een traditioneel cv wordt een standaard-cv bedoeld van een A4-tje of twee met alleen tekst, geen kleur en een saaie lay-out. Gemaakt in Word in een wat gedateerd lettertype (Times New Roman bijvoorbeeld) met zo min mogelijk opmaak. In een traditioneel cv vermeld je meestal in omgekeerd-chronologische volgorde je werkervaring en je opleiding, maar leg je minder de nadruk op wat je zelf wilt. Voor alle duidelijkheid: dit type cv kan perfect zijn voor een sollicitatie bij een traditioneel bedrijf, maar er zijn ook bedrijven die een dergelijk cv niet tot de verbeelding vinden spreken en het gelijk terzijde zullen schuiven.
Modern cv
Maar wat voor soort cv’s worden door hippe bedrijven dan wel op prijs gesteld? Wat maakt iets tot een modern cv dat wel de aandacht krijgt? Gaat het alleen om lay-out of wijkt het inhoudelijk ook af van een traditioneel cv? Lees hier onze tips!
Tip 1: Zoek voorbeelden
Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen met je nieuwe cv? Bedenk dan dat je het wiel niet per se helemaal zelf hoeft uit te vinden. Er zijn online heel veel voorbeelden van cv’s te vinden. Bekijk deze eens rustig en bepaal wat jou wel aan spreekt en bij je past en wat niet. Let op lay-out, kleurgebruik, indeling in rubrieken, het gebruik van figuren en taalgebruik. Kopieer niet een van die voorbeelden letterlijk, maar stel uit de voorbeelden die je hebt je eigen cv samen als je zelf geen inspiratie hebt om helemaal iets nieuws te verzinnen. Er zijn ook veel templates te vinden die je naar eigen inzicht kunt invullen.
Tip 2: Maak een lijstje met jouw belangrijke punten
Het is verleidelijk om als je met een nieuw cv begint, gewoon de informatie van je oude cv te kopiëren en een beetje anders te rangschikken, maar dat is nu net niet de bedoeling. Denk vanuit de werkgever. Wat zou voor hem belangrijk zijn? Als je de vacature bekijkt en de website van het bedrijf kom je daar misschien wel achter. Natuurlijk wil hij jouw opleiding en je werkervaring weten, maar misschien vindt hij het nog wel veel interessanter om wat meer te weten over jouw persoonlijkheid en de carrière die jij voor ogen hebt. Denk daar eerst eens over na en probeer deze punten te verwoorden. Maak ook een lijstje met jouw competenties die aansluiten bij de functie en het bedrijf.
Tip 3: Maak een profielschets
Op een moderne cv mag een profielschets van jou niet ontbreken. Je hoeft er niet per se ‘profielschets’ boven te zetten, je kunt hem ook ‘samenvatting’ noemen of zelf een origineel kopje bedenken.
In deze profielschets zet je heel kort uiteen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je benadrukt jouw ‘unique selling points’ (de punten waarom ze juist jou moeten hebben) door bijvoorbeeld een paar specifieke competenties of je motivatie te noemen. Dit alles moet je in een paar zinnen verwoorden. Je uitgebreide motivatie komt terug in je sollicitatiebrief, maar het kan geen kwaad als de recruiter ook op je cv daar iets over ziet staan.
Bedenk dat deze profielschets waarschijnlijk het eerste is wat de recruiter leest, dus deze is het belangrijkste. Maak daarom geen standaardverhaaltje dat je bij elke sollicitatie gebruikt, maar pas je profielschets aan de sollicitatie aan. Natuurlijk wissel je niet elke keer van persoonlijkheid, maar het kan nodig zijn om bij elke sollicitatie de accenten anders te leggen.
Tip 4: Pas je cv aan het bedrijf en de functie aan
Kies je voor heel veel plaatjes of laat je de tekst prevaleren? Neem je een drukke, kleurrijke lay-out of maak je het toch allemaal wat rustiger? Denk goed na over de indruk die je cv achterlaat. Deze moet passen bij het bedrijf en de functie én overeenkomen met de persoon die jij schetst. Zeg jij dat jij degene bent die altijd rust in de chaos brengt, dan moet je geen schreeuwerig cv hebben. Maar profileer jij je als een enorme creatieveling, dan wil je niet dat je cv te saai overkomt. Kijk ook naar de website van het bedrijf. Wat voor stijl wordt hier gebruikt?
Tip 5: Hou je cv overzichtelijk en duidelijk leesbaar
Ga niet helemaal los met je cv, maar zorg ervoor dat het een overzichtelijk en leesbaar geheel blijft. Gebruik dus niet een te klein lettertype en prop niet te veel informatie op een bladzijde. Gebruik kopjes (of symbolen) voor de verschillende onderdelen en zorg ervoor dat deze onderdelen van elkaar gescheiden worden door voldoende witruimte of een dunne doorgetrokken streep.
Een cv mag twee A4-tjes bedragen, maar een A4-tje is ook goed. Heb je meer informatie, dan zul je keuzes moeten maken en alleen de meest relevante zaken vermelden.
Tip 6: Gebruik infographics
Om je cv visueel aantrekkelijk te maken kun je gebruik maken van infographics, bijvoorbeeld om je vaardigheden of prestaties uit het verleden weer te geven. Ook kun je je cv verlevendigen door pictogrammen (bijvoorbeeld in plaats van kopjes) en bedrijfslogo’s van voormalige werkgevers te gebruiken. Zorg er wel voor dat je je infographics en andere beelden eenduidig gebruikt en dat het niet te druk wordt.
Tip 7: Laat de belangrijkste informatie opvallen
Door een goede lay-out kun je de lezer sturen in wat hij als eerste leest. Bepaal dus wat jij het belangrijkste vindt, veelal zal dat je profielschets zijn. Door deze informatie op een centrale plaats op de pagina te zetten, te omkaderen of vet te maken, kun je er voor zorgen dat de recruiter dat als eerst zal lezen.
Tip 8: Vergeet de inhoud niet
Ook al ga je voor een modern cv, vergeet vooral de inhoud niet. Je kunt nog zo veel infographics in allerlei mooie kleuren gebruiken, als je je ervaring of competenties niet goed verwoordt, dan kun je die baan wel vergeten. Dus vertel niet alleen bij welk bedrijf je hebt gewerkt, maar ook wat je daar hebt gedaan. Vergeet daarbij niet je prestaties te vermelden, bijvoorbeeld omzet die je hebt gegenereerd of processen die je hebt gestroomlijnd. Noem daarbij cijfers als je die beschikbaar hebt. Ook hierbij geldt, dat de accenten die je legt afhankelijk zijn van de functie waarop je solliciteert.
Tip 9: Pas je cv aan ATS aan
Wees er op bedacht dat je cv door een ATS bekeken gaat worden. Een ATS zal je cv screenen op bepaalde woorden, dit kunnen woorden zijn die je opleiding weergeven, je werkervaring of bepaalde competenties. Gebruik daarom in je cv woorden die in de vacaturetekst genoemd worden. Wordt daarin een proactieve, klantgerichte persoonlijkheid gevraagd met goede communicatieve vaardigheden, dan kan het geen kwaad om deze begrippen bijvoorbeeld in je profielschets te gebruiken en verderop in je cv te herhalen. Een ATS is niet erg dol op infographics, omdat het systeem deze vaak niet op een goede manier kan lezen. Zorg er daarom voor dat de meest relevante informatie ook gewoon in tekst op je cv staat. Let er op dat je geen typfouten maakt in de woorden waarop een ATS je cv misschien screent. Deze woorden zullen dan namelijk niet meer herkend worden.
Tip 10: Voeg eventueel een representatieve foto toe
In de meeste formats voor cv’s die je online vindt, is ruimte opgenomen voor een foto. Maak van deze ruimte alleen gebruik als je een goede representatieve foto hebt. Laat er eventueel nog even eentje maken. Plaats geen selfie, vakantiekiekje of andere foto die al te informeel is.
Als je ook nog een achtergrondfoto wilt plaatsen, moet je ook even goed verzinnen welke foto hiervoor geschikt is. Hierin zal duidelijk de relatie met het bedrijf, de functie of je ervaring terug moeten komen. Vakantiefoto’s zijn alleen geschikt voor een functie in de toeristische sector.