Backpacken door Nieuw-Zeeland, vrijwilliger in Peru en op safari in Tanzania. Het was een ontzettend mooie ervaring, het tussenjaar dat je (mogelijk al een tijdje) achter de rug hebt. Echter, op je CV staat het minder prettig; een jaar waarin niks lijkt te zijn gebeurd. Een tussenjaar nemen mag eruit zien als een gat in je CV, maar niets is minder waar. In dit artikel lees je hoe je een tussenjaar (buitenland) omzet naar een aanwinst voor je persoonlijkheid en je aankomende baan.
Beste plek in CV
Bedenk dat een werkgever op zoek is naar een gedreven, gepassioneerde en betrokken medewerker. Om die reden is het belangrijk dat je het werkgeversperspectief meeneemt in het opstellen van jouw CV. Zo kan jij je inbeelden waarop hij/zij op let. Bedenk dat dit voor elke baan anders kan zijn. Zo kan een op marketing gerichte baan meer belang hebben bij communicatie, schrijfvaardigheid en representatie. Een therapeutische functie legt bijvoorbeeld meer nadruk op interactie met mensen.
De opstelling van een CV kan er als volgt uitzien:
- Mijn doel;
- Vaardigheden;
- Professionele werkervaring;
- Opleidingen;
- Cursussen;
- Talen;
- Referenties.
Het liefst laat je de internationale ervaring zoveel mogelijk er tussen uitspringen. Je legt het bijvoorbeeld vast onder Cursussen als je een training in het buitenland hebt gevolgd. Je kunt ook internationale competenties in de sectie Vaardigheden noemen. Meerdere keren herhalen in het CV zorgt voor cohesie en komt zelfverzekerd over. Zo laat je zien dat je je tussenjaar hebt ingezet om een belangrijk doel na te streven.
Als je het gevoel hebt dat het bij bovenstaande kopjes niet past, kun je aan het eind van je CV het kopje “Internationale Ervaring” of “Relevante Ervaring” toevoegen. Neem als titel Veelzijdige Internationale Reis – gevolgd door het continent of land en sluit af met de maand(en) en jaar. Vervolgens benoem je in een opsomming wat je behaalde prestaties zijn.
Een duidelijk doel formuleren
Bedenk welk doel je wilde bereiken met een tussenjaar of buitenlandreis. Een werkgever zal erg nieuwsgierig zijn naar wat je trekt om een tussenjaar te doen. Bedenk daarom voordat je begint te schrijven wat de reden was waarom je dat specifieke jaar wilde reizen, werken (als vrijwilliger) of een cursus wilde volgen.
De motivering kan bestaan uit werkervaring opdoen in het buitenland. Maar ook bijdragen en hulp bieden aan behoeftigen. Of juist jouw land- of taalkennis verbeteren en je horizon verbreden met het verwerven van nieuwe perspectieven. Je overkomt misschien ook culturele barrières en zoekt uitdagingen op los van de dagelijkse routine. Bedenk hierbij weer naar welke functie je exact solliciteert en hoe dit betrekking heeft op het doel.
Benadruk behaalde prestaties
Na het vaststellen van het doel dat past bij je toekomstige baan is het eenvoudiger in te schatten welke activiteiten, prestaties en resultaten noemenswaardig zijn. Omschrijf duidelijk de meest interessante feiten die overeenkomen met de vereisten voor je toekomstige baan. Voorbeeld:
Vrijwilligerswerk als docent Engels – Chili, februari tot april 2010.
- Opstellen en lesgeven in het leerprogramma voor 100+ leerlingen (4-10 jaar) per dag;
- Onderwijzen en ondersteunen van potentiële leraren in hun klassen van grammatica, woordenschat, cultuur en communicatieve vaardigheden;
- Zelfstandig gereisd door tien verschillende landen in acht maanden, waarbij ik uitgebreid mijn probleemoplossend vermogen en interculturele communicatievaardigheden heb ingezet.
Internationale vaardigheden
Vanuit behaalde prestaties kunnen we een brug slaan naar welke vaardigheden je hierbij hebt opgedaan. Naast dat werkgevers in personeelsadvertenties om werkervaring vragen, is er ook veel aandacht voor kwaliteiten en vaardigheden. Deze vaardigheden heb je mogelijk opgedaan tijdens je tussenjaar. Een aantal vaardigheden staan hieronder vermeld:
- Aanpassingsvermogen; Tijdens je reizen ben je continu van plek veranderd maar is het je wel gelukt om constant aan te passen aan deze omgeving.
- Cultureel bewustzijn; je bent in aanraking gekomen met mensen die een andere cultuur of achtergrond hebben, doordat je hier mee hebt samengewerkt of gereisd.
- Flexibel; in andere landen gaan dingen vaak niet zoals je gewend bent of als gepland was. Hier heb je geleerd mee om te gaan door oplossingen te vinden of je verwachtingen bij te stellen.
- Budgetteren; Voordat je op reis bent gegaan heb je duidelijk doorgenomen hoeveel je kan uitgeven. Je hebt een berekening gemaakt van de kosten en een potje voor noodgevallen gebudgetteerd.
- Planning; Een reis of werk in het buitenland vereist een goede planning: op tijd aanvragen van een paspoort, boeken van ho(s)tels en vluchten. Daardoor moet je ook je reis van tevoren uitstippelen.
- Leiderschap; In je (vrijwilligers) werk ben je situaties tegengekomen die leiderschap vereisten. In groepsverband reizen, vraagt eventueel dezelfde competentie.
- Initiatief; Niet iedereen durft het aan om te gaan reizen of werken met zoveel onbekende elementen. Daarnaast heb jij ook nog eens daadwerkelijk te stap gemaakt om het te realiseren. Dat bewijst initiatief.
- Kritisch denken; Nieuwe perspectieven op zaken waar je anders nooit bij stil hebt gestaan zorgen nu ervoor dat je anders en uitgebreider over zaken nadenkt.
- Communicatief; Je bent (alleen) op reis bent gegaan, hebt nieuwe mensen ontmoet en/of samengewerkt in een onbekende omgeving. Dat toont aan dat je over de nodige interpersoonlijke vaardigheden beschikt.
Realistische en duidelijke proof read
Een laatste maar belangrijke stap is om je onlangs gecorrigeerde CV nogmaals proef te lezen. Vragen die je hierbij kan stellen zijn o.a.:
- Voldoet het aan de eisen van de functie?
- Komt dit overeen met de verwachtingen van de werkgever?
- Is het realistisch hoe ik bewezen heb dat ik voldoe aan deze vereisten?
- Kan ik dit goed onderbouwen tijdens een sollicitatie gesprek?
Het draait om je toon
Hoewel een gat in je werkervaring werkgevers niet zal aanspreken, is het zeker om te zetten naar een belangrijke ervaring die bij de functie past. Een tussenjaar is een geweldige ervaring. Zeker ook voor op de werkvloer en met de juiste instelling zal dat ook worden weerspiegeld in je CV. Streef ernaar om vaardigheden, prestaties en ervaring zoveel mogelijk te integreren met je CV. Zoals onder de kopjes Werkervaring, Vaardigheden, Mijn doel, Cursussen of Talen. Vanzelfsprekend is het daarbij ook mogelijk om alsnog eerder genoemde kopjes toe te voegen als Internationale Ervaring of Relevante Ervaring.
Een vuistregel hierbij is dat als je gap year recent was dat men zich zorgen kan maken dat je niet betrokken gaat zijn. Bijvoorbeeld vanwege het feit dat je misschien weer wilt gaan reizen. Misschien wordt de conclusie getrokken dat je niet geschikt bent voor een kantoorbaan. Concentreer je in dat geval meer op loopbaan ontwikkeling waarbij je overloopt van vernieuwde energie en motivatie. Als je tussenjaar avontuur in het buitenland al een tijdje terug was, refereer er dan naar als een nuttige gebeurtenis. Die je nieuwe focus heeft gegeven om net zoveel uit werk te halen als uit andere ervaringen.
Wat je ook hebt gedaan tijdens je gap year, het komt allemaal neer op hoe jij zelf deze ervaring ziet. Dit gaat hand in hand met hoe jij je ervaringen presenteert op je CV. Geloof je echt in wat je gedaan hebt? Als je de vaardigheden en prestaties serieus neemt, dan zul je hier ook in je CV en tijdens je sollicitatiegesprek met overtuiging over spreken.
Kortom, als jij het als een persoonlijke en professionele transformatie ziet, dan je toekomstige werkgever ook!