En dan ineens ben je over de vijftig en op zoek naar een (andere) baan. Terwijl je zelf denkt dat jarenlange werkervaring in je voordeel spreekt, blijkt de werkelijkheid anders te zijn. Werkend Nederland zit helemaal niet meer op je te wachten. Wat moet je doen om als vijftigplusser wel kans te maken op een baan?
Vooroordelen over vijftigplussers
Jij als vijftiger of zestiger weet natuurlijk dat jong zijn geen positieve eigenschap is, maar een levensfase. En dat omgekeerd ‘oud’ of ‘ouder’ geen slechte eigenschap is, maar dat dat alleen betekent dat je al wat langer geleden geboren bent.
Desalniettemin krijg je als vijftigplusser regelmatig te maken met jongere recruiters die dit nog niet beseffen. De vooroordelen die er leven, hebben meestal betrekking op ziekteverzuim, flexibiliteit en salariseisen. Aan jou dan de taak om ze te wijzen op de voordelen van jou als vijftigplusser.
Voordelen van vijftigplusser
Net zo min als alle twintigers hetzelfde zijn, zijn ook de vijftigplussers dat niet. In zijn algemeenheid kun je wel wat voordelen toekennen aan oudere werknemers. Over het algemeen zijn ze niet meer van het jobhoppen en willen ze zich graag voor een langere periode binden aan een werkgever. Ze hebben veel werk- en levenservaring en laten zich niet zo snel van de wijs brengen. Ze zijn vaak een stabiele factor binnen het bedrijf en kunnen hun werkervaring doorgeven aan jongeren. Daarnaast hoeft het werk meestal niet meer gecombineerd te worden met zorgtaken, zoals in een jong gezin.
Zo ging het vroeger
Dit je in je achterhoofd houdende, kun je op zoek naar een baan die bij je past. Hoe pak je dat aan? Misschien is het erg lang geleden dat je voor het laatst hebt gesolliciteerd. Dan is er in de tussentijd wel wat veranderd. Vroeger (vijfentwintig of dertig geleden) kocht je de zaterdagkrant die dan volstond met vacatures. Je schreef in je netste handschrift een sollicitatiebrief, voegde een getypte cv toe en wachtte daarna geduldig af of er een uitnodiging dan wel een afwijzing in je brievenbus viel. Nu gaat dat dus anders.
Zo gaat het nu
Dat solliciteren niet meer met handgeschreven brieven gaat, zal geen verrassing zijn. Ook solliciteren is een online-gebeurtenis geworden. En daarnaast is netwerken steeds belangrijker geworden.
Vertel in de eerste plaats iedereen die je kent dat je op zoek bent naar werk. Familieleden, oud-collega’s, sportvrienden, vage kennissen…… het maakt niet uit wie. Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, hoe groter de kans is dat je via het informele circuit tegen iets aanloopt. Ook het bezoeken van banenmarkten, netwerkborrels of vacaturecafés zijn een goed idee.
Vacatures zoeken
Je kunt nog steeds wel wat vacatures in de krant tegenkomen, maar het merendeel vind je op internet. Er zijn talloze vacaturesites. Wil je deze allemaal bijhouden, dan heb je er al snel een dagtaak aan. Beter is om bij een aantal sites een ‘alert’ in te stellen, waardoor je een mail krijgt bij een passende vacature. Sites als Indeed en Monsterboard geven een goed overzicht van de vacatures die verspreid over internet te vinden zijn.
Je kunt je ook via internet inschrijven bij allerlei uitzendbureaus, die je dan opnemen in hun bestand. Ze kunnen je per mail vacatures toesturen of je opbellen als ze een passende functie voor je denken te hebben.
Social media
Ook een belangrijk bron van vacatures zijn de social media. Menig vacature wordt op Twitter, Facebook en LinkedIn geplaatst. Maak zelf ook een profiel aan op LinkedIn. In dit profiel vermeld je al je relevante opleidingen en werkervaring. Plaats hierbij een goede, aansprekende foto, die een professionele sfeer uitstraalt. Neem hiervoor dus geen vakantiefoto. In de kopregel vermeld je je functie en dat je beschikbaar bent. Recruiters die op zoek zijn naar personeel, komen je zo gemakkelijk tegen. Je kunt via LinkedIn ook bedrijven volgen, zodat je op de hoogte gehouden wordt van vacatures. Ook kun je je aansluiten bij bepaalde groepen, bijvoorbeeld groepen die vacatures in een bepaalde regio delen. Daarnaast heeft een LinkedIn een belangrijke netwerkfunctie, door de connecties die je kunt maken.
Sollicitatiebrief
Sommige dingen zijn nog wel hetzelfde als vroeger: meestal is het de bedoeling dat je reageert op een vacature met een sollicitatiebrief. Je stopt deze alleen niet in een envelop, maar verstuurt hem per mail. Voor een sollicitatiebrief gelden voor een vijftigplusser dezelfde tips als voor twintigers, dertigers en veertigers. Zorg dat de brief je potentiële werkgever ervan overtuigt dat jij geschikt bent voor de functie. Vertel waarom jij deze functie wilt en waarom juist jij hem kunt vervullen. Doe dit bij voorkeur kort en krachtig, de lezer heeft in het algemeen maar beperkt tijd. Benadruk waar je goed in bent en waar je (veel) ervaring mee hebt.
Cv
Bij de brief hoort een cv, die een overzicht geeft van jouw kennis en kunde. Voor iemand met veel ervaring is het zaak in de cv niet alles te willen beschrijven. Een cv mag maximaal twee A4-tjes beslaan. Niet-relevante ervaring kun je gerust weglaten. En heb je aan het begin van je carrière diverse kortere banen gehad, dan kun je die samenvoegen onder de noemer ‘diverse banen op het gebied van ………’.
Ook voor het cv geldt: kort en bondig is het toverwoord. Een recruiter heeft geen zin om ellenlange beschrijvingen van banen door te lezen. Beschrijf kort per functie bij welk bedrijf deze was, wanneer en wat de functie inhield. Hetzelfde geldt voor cursussen: noem alleen wat relevant is. Een typcursus die je in 1980 gevolgd hebt, zal een recruiter niet snel interessant vinden.
Geboortedatum en foto
De geboortedatum op een cv is vaak wel een dingetje. Het klopt, dat deze een recruiter vaak doet besluiten de cv opzij te leggen en met andere sollicitanten verder te gaan. Maar als je hem weglaat, valt het ook op. Uit de andere gegevens op je cv zal ook je leeftijd wel blijken, je kunt jezelf toch niet ineens tien jaar jonger maken. Laat die geboortedatum dus maar gewoon staan en hoop dat de recruiter ook de rest bekijkt.
Voeg je een foto toe aan je cv, zorg dan dat je er energiek opstaat. Laat eventueel een foto maken door een professionele fotograaf. Voeg alleen een foto toe waar je zelf blij mee bent.
Weet waarop je solliciteert
Stop geen energie in banen waarvan je van tevoren weet dat het toch niets wordt. Als uit de vacaturetekst duidelijk wordt dat een pasafgestudeerde wordt gezocht, dan maak je als vijftigplusser weinig kans om op een gesprek te worden uitgenodigd. Het kan ook geen kwaad om de website van een bedrijf eens goed te bekijken. Soms staat er een overzicht op van de mensen die er werken. Is iedereen er onder de vijfentwintig? Dan kun je je afvragen of ze een vijftigplusser als collega willen, behalve dan misschien als ze er een zeer ervaren iemand bij willen hebben.
Ben je werkloos?
Als je werkloos bent, probeer dan in de running te blijven. Tijdens het solliciteren maakt het een betere indruk als je actief bent, dan wanneer je je dagen thuis op de bank doorbrengt. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, dat aansluit op de functie die je zoekt. Het levert in financieel opzicht dan wel niets op, maar je blijft wel je ervaring gebruiken en je bouwt een nieuw netwerk op. Ook een cursus of een studie kan je kans op werk vergroten. Blijf ook ontwikkelingen in je vakgebied volgen, bijvoorbeeld door je te abonneren op nieuwsbrieven.