Ben je pas of bijna afgestudeerd en op zoek naar een baan? Of werk je al, maar wil je van baan wisselen? Hoe kun je dat dan het beste aanpakken? Hier zetten we voor je op een rijtje welke manieren er zijn om een baan te vinden.
Actief op zoek naar een baan
Natuurlijk kun je geluk hebben en nog voordat je bent afgestudeerd een baan aangeboden krijgen in het bedrijf van een familielid of iemand anders die je kent. In de meeste gevallen kom je echter niet op die manier aan een baan. Je zult bijna altijd zelf actief op zoek moeten. Dat kan op vele manieren. Zoek de manier uit die bij je past of gebruik ze allemaal, totdat jij die ene baan hebt gevonden.
Zoek vacatures op internet
Natuurlijk staat internet met stip op één! Het is dé plek waar je als werkzoekende moet zijn om een overzicht te krijgen van welke vacatures er zijn. Er zijn heel veel vacaturesites. Sommige zijn algemeen en tonen vacatures uit alle vakgebieden en op alle niveaus. Andere zijn meer gespecialiseerd, bijvoorbeeld op jouw vakgebied. Google even ‘vacature’ en de naam van de functie die jij zoekt en je komt er snel genoeg achter welke website een passend aanbod heeft. Bij veel websites kun je een zoekopdracht geven, waarmee dagelijks of wekelijks de relevante vacatures in je mailbox komen.
Het middel van ‘vroeger’ om vacatures te vinden (de krant) lijkt trouwens weer een beetje in opkomst te zijn. In de zaterdagkrant zijn weer steeds meer vacatures te vinden, vooral in het onderwijs.
Schrijf je in bij uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus
Je inschrijven bij een uitzendbureau of een werving- en selectiebureau is heel gemakkelijk. Ook dat gebeurt meestal via internet, dus je hoeft de deur er niet meer voor uit. Soms kun je je eigen cv uploaden, maar vaker moet je een stramien van het bureau invullen, compleet met je wensen voor een baan. Bij welk uitzendbureau of werving- en selectiebureau je je het beste kunt inschrijven, moet je even uitzoeken. Sommige bureaus zijn gespecialiseerd in een bepaalde branche of bemiddelen bijvoorbeeld alleen voor overheidspersoneel. Bij andere kun je voor alle typen banen terecht.
Soms volgt op je inschrijving een telefoontje of Skype-gesprek voor een nadere kennismaking. Vaak hoor je pas iets als ze daadwerkelijk een passende vacature voor je hebben gevonden.
Bezoek recruitmentevenementen
Als je nog studeert of pas afgestudeerd bent, kun je recruitmentevenementen bezoeken die speciaal voor studenten en pas-afgestudeerden worden georganiseerd. Inhousedagen, speeddating events,
workshops …… Zoek uit wat bij je past en maak op deze manier kennis met bedrijven waar je wellicht zou willen werken. Ook als je niet meer studeert, zijn er evenementen waaraan je kunt deelnemen. Carrièrebeurzen bijvoorbeeld. Bereid je deelname aan een evenement altijd wel goed voor. Verdiep je in de aanwezige bedrijven en verzin relevante vragen. En zorg ervoor dat je je elevatorpitch paraat hebt, waarin je jezelf kort maar krachtig presenteert.
Zet je netwerk in
Heel belangrijk: zorg dat je een goed netwerk opbouwt. De meeste kans op een baan heb je toch doordat een bekende je op een vacature attendeert of doordat iemand uit je netwerk weer iemand kent die op zoek is naar jou. Hoe je dat doet een netwerk opbouwen? Een deel van dat netwerk heb je natuurlijk al: je familie, je studiegenoten, mensen bij je op de sportclub, docenten…. Ze moeten alleen nog weten dat je werk zoekt en wat voor werk dan. Dus word sociaal, haal contacten aan, ga eens koffie met ze drinken en vertel dat je op zoek bent naar een baan.
Breid daarnaast bewust je netwerk uit. Ga naar een congres (en vergeet dan niet naar de afsluitende borrel te gaan), neem deel aan een workshop of cursus of ga naar een netwerkbijeenkomst. Je kunt ook eens een afspraak maken met die oude klasgenoot, van wie je weet dat hij werkzaam is in de branche waarin jij ook een baan zoekt.
Maak gebruik van social media
In het verlengde van het aan je netwerk werken, ligt het inzetten van social media. Ook online heb je een netwerk. In de eerste plaats kun je social media gebruiken om vacatures op te sporen. Niet alleen op LinkedIn verschijnen vacatures, maar onder andere ook op Twitter, Instagram en Facebook. Daarnaast kun je via de social media laten weten dat jij op zoek bent naar een baan. Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en plaats er een professionele foto bij. En zet in de kopregel onder je naam dat je beschikbaar bent voor een functie.
Maak gebruik van een stage
Een stage kan een goed uitgangspunt zijn voor het vinden van een baan. Heb je al een stage achter de rug tijdens je opleiding? Dan kun je, als je stage je beviel, daar eens informeren of ze niet toevallig iemand nodig hebben. Of dat ze een ander bedrijf weten die op zoek is naar nieuwe mensen. Dan kunnen ze daar misschien gelijk een goed woordje voor je doen. Als je het zelf lastig vindt om werk te zoeken zonder dat je relevante ervaring hebt, kun je ook proberen om met een stage te beginnen. Soms heeft een bedrijf hiertoe mogelijkheden voor pas-afgestudeerden. Zet dan eerst op een rijtje naar wat voor soort werkervaring bij wat voor soort bedrijf je op zoek bent. Zoek daarna daar een geschikte stageplek bij. Wat studenten ook wel doen, is de studie op een vak na afronden. Als je nog officieel nog student bent, is het namelijk gemakkelijker om een stageplek te vinden.
Doe een open sollicitatie
Misschien zit jouw favoriete bedrijf wel op nieuw talent te wachten, maar hebben ze dat nog niet aan de buitenwereld laten weten. Er is maar één manier om daar achter te komen, namelijk door zelf contact op te nemen met dat bedrijf. Je kunt dat bedrijf dan eerst bellen om vervolgens je open sollicitatiebrief en cv op te sturen. Bij een open sollicitatie is het extra belangrijk dat je goed kunt motiveren waarom je juist bij dat bedrijf wilt werken en wat jij te bieden hebt. Denk daar dus van te voren goed over na.
Abonneer je op nieuwsbrieven
Veel organisaties en bedrijven hebben tegenwoordig nieuwsbrieven waarop je je gratis kunt abonneren. Op die manier krijg je vaak allerlei interessante informatie over je vakgebied in je mailbox. Een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen! Die nieuwsbrieven zijn voor een werkzoekende ook interessant, omdat ze vaak vacatures bevatten. Doordat de nieuwsbrief vaak branchegericht is, zijn de vacatures dat ook. Doe er je voordeel mee!
Ga vrijwilligerswerk doen
Als het je niet gelijk lukt om een geschikte baan te vinden, is thuis blijven zitten niet zo’n goed idee. Beter kun je iets gaan doen waarbij je nieuwe mensen ontmoet en ook werkervaring opdoet. Kies bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk. En doe dan het liefste iets wat in het verlengde ligt van de functie die je zoekt. Koffie schenken in een verpleeghuis kan heel nuttig zijn voor de samenleving, maar draagt niet bij aan je werkervaring als je iets in de marketing zoekt. Helpen bij de marketing van een goed doel kan dan wel relevante werkervaring opleveren.
Plaats je cv op internet
Internet kun je ook gebruiken om jezelf actief in de etalage te zetten. Dat werkt dan als een soort ongerichte open sollicitatie. Je kunt bijvoorbeeld een cv aanmaken in een cv-database. Meestal betaal je hiervoor een bepaald bedrag per maand voor. Je kunt ook zelf een website maken, waarin je precies aangeeft wat je kunt en waarnaar je op zoek bent. Je zult dan wel reclame voor je eigen website moeten maken, zodat hij ook door werkgevers gevonden kan worden.