Als je aan het solliciteren bent, hoop je natuurlijk dat dat leidt tot een baan. Maar als je werkelijk wordt aangenomen, vind je dat misschien toch wel een beetje spannend. Zeker als het je eerste baan is. Je nieuwe leven begint met je eerste werkdag. Hoe kom je die door? Lees hier onze survivaltips!
Van sollicitatie naar eerste werkdag
Als je nog midden in een sollicitatieprocedure zit, dan maak je je misschien nog niet zo druk over je eerste werkdag. Brief schrijven, cv maken, eerste gesprek voeren, tweede gesprek voeren, assessment ondergaan….. Het is meestal een heel traject voordat je daadwerkelijk wordt aangenomen. Als je de functie dan krijgt aangeboden, moet je nog een contract tekenen en afspreken wanneer je gaat beginnen. Misschien duurt het daarna nog een poosje, maar uiteindelijk moet je toch echt beginnen. Wat moet je doen en niet doen op die eerste werkdag?
Tip 1: Bereid je eerste werkdag goed voor
Als er geruime tijd tussen je sollicitatie en je eerste werkdag zit, is je voorbereiding voor je sollicitatiegesprek misschien een beetje weggezakt. Maar nu je daadwerkelijk bij deze organisatie aan de slag gaat, moet je al je kennis weer een beetje ophalen. Hoe was ook al weer de organisatiestructuur, hoe heten de directeur en je leidinggevende precies, wie zijn de belangrijkste klanten en wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de markt? Kortom, lees je aantekeningen door, spit de website nog eens na en lees eventueel een jaarverslag, zodat je weer helemaal op de hoogte bent. Denk ook nog even terug aan het sollicitatiegesprek. Waarom ben jij aangenomen en niet een van de andere kandidaten? Wat heb je beweerd dat je erg goed kan? Dat moet je natuurlijk wel zien waar te maken.
Tip 2: Zoek de juiste kleding uit
Misschien wil jij je wel profileren binnen je nieuwe bedrijf en graag bekend staan als ‘die vrouw met de rode fladderjurk’ of ‘die man met die knalgele broek’. Doe dan gerust je favoriete kledingstuk aan dat ongetwijfeld zal opvallen. In andere gevallen kun je beter van te voren uitzoeken hoe iedereen gekleed gaat en je kledingkeuze daaraan aanpassen. Heerst er een jasje-dasje-cultuur of mag het wat informeler? Tijdens je sollicitatiegesprek heb je misschien al een rondje door het gebouw gelopen en gezien wat je collega’s dragen. Anders trek je iets aan wat lijkt op wat je met je sollicitatie droeg. Op die manier voorkom je dat je je op je eerste dag wat ongemakkelijk voelt omdat je het ‘verkeerde’ aan hebt.
Tip 3: Kom op tijd
Ook al zijn je werktijden dan misschien flexibel bij je nieuwe werkgever, op je eerste werkdag geldt dat zeker niet. Zorg ervoor dat je een duidelijke afspraak hebt, zodat je weet bij wie je je moet melden en hoe laat dat precies is. En zorg dan ook dat je daar op tijd bent. Laat je dus niet verrassen door het verkeer. Zorg ervoor dat je exact weet hoe je er moet komen en hoe lang je er over doet. Kijk of je files kunt verwachten en hou hiermee rekening bij het bepalen van je reistijd.
Tip 4: Scoor tijdens het voorstelrondje
Niet alleen bij een sollicitatiegesprek geldt dat je eerste indruk bepalend is, op je eerste werkdag is dat ook zo. Probeer dus een goede indruk te maken als je aan je collega’s wordt voorgesteld. Wees geïnteresseerd in wat anderen doen, stel daar eventueel vragen over en vertel enthousiast wat voor functie jij gaat vervullen. Bereid ook een elevator pitch voor waarin je in het kort iets meer over jezelf kunt vertellen als daar naar gevraagd wordt.
Een lastig iets is alle namen die je zo’n eerste dag te horen krijgt: het is moeilijk om ze allemaal te onthouden. Niemand zal echter van je verlangen dat je je aan het eind van de dag nog iedereen herinnert, maar het maakt wel een goede indruk als je in ieder geval de namen van je naaste collega’s onthoudt.
Tip 5: Maak aantekeningen van relevante zaken
Aan het eind van de eerste dag kan alle informatie die je te horen hebt gekregen je misschien wat te veel worden, zeker als je gelijk al ingewerkt wordt in je nieuwe functie. Maak daarom aantekeningen van de zaken die je echt moet onthouden, bijvoorbeeld waar je je bestanden moet opslaan of hoe je aan je klantgegevens komt. Ook de namen van collega’s die je bij je werk nodig hebt, kun je het beste even noteren, zodat je niet steeds weer hoeft te vragen wie je ook al weer voor bepaalde informatie moest raadplegen.
Tip 6: Kijk niet de hele tijd op je mobieltje
Het maakt niet zo’n goede indruk als je steeds op je mobiel zit te staren of als er steeds bliepjes uit je tas komen. Zet je meldingen dus uit of je hele mobiel op ‘stil’ en bekijk je privéberichten alleen tijdens de pauze. Dit geldt overigens niet alleen voor de eerste werkdag!
Tip 7: Onderzoek de ongeschreven regels op de werkvloer
Elk bedrijf heeft zijn ongeschreven regels. Deze kunnen zelfs per afdeling anders zijn. Het beste kun je er maar gelijk achter zien te komen hoe die regels gaan. Hoe zit het koffie halen? Ieder voor zich of is het de bedoeling dat je ook voor je collega’s koffie meeneemt? Moet je je eigen brood meenemen of is er een bedrijfsrestaurant waarin gezamenlijk geluncht wordt? Mag je iedereen bij de voornaam noemen of is de directeur daarop een uitzondering? Is er af en toe tijd om over andere onderwerpen dan werk te praten of word je geacht continu door te werken? Door je te voegen naar deze regels, ben je het snelste ingeburgerd.
Tip 8: Leer zo snel mogelijk de weg kennen
Kom je op een klein kantoor met een paar kamers te werken, dan zal het niet lastig te zijn om te onthouden waar je voor wat moet zijn. Maar werk je in een groot gebouw, dan kun je zomaar verdwalen. Let deze eerste dag dus goed op als je wordt rondgeleid en zorg ervoor dat je onthoudt waar de afdelingen zijn waarmee jij te maken krijgt. Teken desnoods voor jezelf op een plattegrond je looproutes in of noteer de kamernummers van collega’s met wie je samenwerkt. Het is heel vervelend als je na een week nog steeds moet vragen hoe je ergens moet komen.
Tip 9: Socialize zo veel mogelijk
Probeer gelijk al de eerste dag contacten te leggen en socialize zo veel mogelijk. Vragen collega’s of je mee gaat lunchen, doe dat dan. Als je nu ‘nee’ zegt, denken ze misschien dat je nooit gezamenlijk wilt lunchen. Probeer tijdens die lunch of tijdens de koffie wat meer te weten te komen van je collega’s en vertel ook iets over jezelf.
Tip 10: Probeer niet gelijk de organisatie te verbeteren
Als nieuwkomer moet je je in eerste instantie wat bescheiden opstellen. Je ziet misschien gelijk dingen waarvan jij denkt dat ze beter anders gedaan kunnen worden. Breng dit niet gelijk de eerste dag naar voren. Bepaalde processen zijn ooit zo ontstaan en hebben misschien een reden die jij nog niet doorziet. Wacht dus nog even met het verbeteren van de organisatie totdat jij je draai gevonden hebt en je weet hoe alles geregeld wordt. Tegen die tijd zal je leidinggevende het wel waarderen als je verbetervoorstellen doet.