Als je net afgestudeerd bent en begint met solliciteren, dan is je cv waarschijnlijk nog niet zo goed gevuld. Misschien kun je eigenlijk alleen je opleiding en een stage vermelden, maar dat staat wel wat kaal. Hoe krijg je een vollere cv? Hierbij tien tips.
Kale cv?
Natuurlijk kan een werkgever van een sollicitant die nog niet zo lang geleden zijn studie heeft afgerond, niet verwachten dat zijn cv vol staat met relevante werkervaring. En ook als je op zoek bent naar een tweede baan, is dat meestal nog niet het geval. Daarmee kun je een werkgever dus niet imponeren. En als je door die kale cv niet aan het werk komt, zal het je ook niet lukken om die relevante werkervaring toe te voegen. Gelukkig zijn er meer dingen die je op je cv kunt zetten, waardoor je toch een interessante kandidaat wordt voor een vacante functie. In de volgende tips lees hoe je dat kunt doen.
Tip 1: Volg een opleiding of cursus
Laat je potentiële werkgever zien dat je nog lang niet uitgeleerd bent en dat je ’s avonds zeker niet suf op de bank zit. Volg een opleiding of cursus die relevant is voor een toekomstige functie die jij wilt gaan vervullen. Dat hoeft niet gelijk een fulltime studie van drie jaar te zijn, een korte cursus is ook goed. Zit je een beetje krap bij kas? Kijk dan eens op internet. Daar zijn een heleboel cursussen te vinden die jij gewoon thuis achter je laptop gratis of voor een klein bedrag kunt volgen. Google eens op MOOC (Massive Open Online Course) of kijk op platforms als Coursera en Udemy.
Een cursus of opleiding bij een of ander opleidingsinstituut is natuurlijk ook prima. Daarmee kun je ook gelijk een netwerk opbouwen.
Tip 2: Volg een stage
Informeer eens naar de mogelijkheid om een stage te volgen bij een bedrijf waarbij je heel graag wilt werken. Een bedrijf dat vindt dat je te weinig werkervaring hebt voor een reguliere baan, is misschien wel bereid om je een stageplaats aan te bieden. Dat levert je in financiële zin dan wel niet zo veel op, maar geeft je wel de gelegenheid om ervaring op te doen en contacten te leggen binnen het bedrijf. Misschien kun je na de stage zelfs doorstromen naar een ‘echte’ functie. Is dat niet het geval, dan heb je er wel weer een item voor je cv bij.
Tip 3: Ga vrijwilligerswerk doen
Als je vrijwilligerswerk doet, staat dat altijd goed op je cv. En als dat vrijwilligerswerk dan ook nog eens aansluit bij je vakgebied, helemaal! Dus ga bij de dierenambulance werken als je iets met dieren wilt doen, in een zorgcentrum als je met ouderen wilt werken en maak een website voor het buurthuis als websites maken je ding is. Heb je bestuurservaring nodig? Ga dan in het bestuur van je sportvereniging of van een andere club die op vrijwilligers draait. Probeer in ieder geval relevante ervaring op te doen. Op deze manier breid je ook gelijk weer je netwerk uit, wat misschien ook een baan kan opleveren.
Tip 4: Ga naar het buitenland
Buitenlandervaring staat ook altijd goed op je cv. Als je in je eentje naar de andere kant van de wereld reist, getuigt dat onder meer van initiatief, doorzettingsvermogen en interesse in andere culturen. Met een reis doe je levenservaring op die ook in je dagelijkse werk van pas kan komen. Behalve met ‘gewoon’ reizen kun je natuurlijk ook je tijd in het buitenland anders invullen. Zoek er (vakantie)werk, ga er studeren, doe er een taalcursus of doe daar vrijwilligerswerk. Allemaal mogelijkheden die je cv een stuk interessanter maken!
Tip 5: Begin met bloggen of vloggen
Bloggen of vloggen kan een goed middel zijn om aan de buitenwereld te laten zien dat jij deskundig bent op een bepaald gebied. Je kunt hierin bijvoorbeeld je mening geven over dingen die in je vakgebied spelen. Je kunt ook tutorials voor anderen maken. Het onderwerp van die tutorials moet dan wel aansluiten bij het vakgebied waarin jij een baan zoekt. Een tutorial over make-up maken, terwijl je een baan in de ICT zoekt, levert waarschijnlijk niet het gewenste resultaat op. Een tutorial over de beginselen van Python kan dan weer wel. Op je cv neem je dan de linkjes naar je blogs of vlogs op.
Tip 6: Vermeld je hobby’s op je cv
Heb je een hobby die een link heeft met de functie waarop je solliciteert, dan moet je die zeker vermelden op je cv. Soms kun je je hobby als uitgangspunt nemen voor een nieuwe activiteit die je dan kunt vermelden. Is lezen bijvoorbeeld je hobby? Dan lijkt dat waarschijnlijk niet zo relevant. En als je het liefste doktersromans leest, is dat waarschijnlijk ook zo. Maar stel je houdt heel erg van Nederlandse literatuur en je wilt graag bij een uitgever werken. Als je dan een website begint waarop je je eigen recensies plaatst van de boeken die je hebt gelezen, dan kan dat zeker van toegevoegde waarde zijn voor je cv.
Ook bijzondere hobby’s zijn vaak de moeite waard om te vermelden. Ze zijn dan misschien niet relevant voor de functie, maar je valt er wel door op. Dat levert dan vaak ook gespreksstof op tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.
Tip 7: Word lid van een beroepsvereniging
Door lid te worden van een beroepsvereniging laat je zien dat je je vakgebied serieus neemt en dat je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen. Vaak worden door een beroepsvereniging ook congressen en workshops georganiseerd, waaraan je als lid voor een gereduceerd tarief kunt deelnemen. Het staat goed op je cv als je (regelmatig) aan de activiteiten van je beroepsvereniging deelneemt en ook komen deze weer van pas bij het opbouwen van je netwerk.
Tip 8: Begin een eigen bedrijf(je)
Werkgevers houden over het algemeen van ondernemende werknemers. Dus als jij een eigen bedrijf(je) start, staat dat zeker goed op je cv. Zoek je een baan als journalist, dan kan het helemaal geen kwaad om als freelancer alvast wat losse schrijfopdrachten te doen. Maar ook als je bijvoorbeeld een baan in de zakelijke dienstverlening zoekt, maar je daarnaast actief bent als fotograaf, dan kan dat een waardevolle aanvulling zijn op je cv. Vermeld er dan wel bij dat het de bedoeling is dat het een nevenactiviteit blijft, anders verkleint het misschien juist je kans op een baan.
Tip 9: Hou je vakliteratuur bij
Zorg dat je alles volgt wat er in je vakgebied gebeurt. Hou nieuwsbrieven bij, hou relevante websites in de gaten, lees de krant en schaf gelijk dat nieuwe boek aan met de nieuwste ideeën over jouw branche. En vermeld ook op je cv dat je dit allemaal doet!
Tip 10: Profileer jezelf goed
Veel van de voorgaande tips kun je niet binnen een of twee dagen realiseren. Dus als je nu die leuke vacature ziet waarop je vandaag nog moet reageren, dan kun je dat allemaal niet zo snel bewerkstelligen. Dan zit er maar een ding op: profileer jezelf zodanig dat je de recruiter nieuwsgierig maakt. Schrijf een profiel, waarin je enthousiast je ambities beschrijft en je competenties laat zien. Zeg er eerlijk bij dat je nog niet zo veel werkervaring hebt, maar dat je motivatie des te groter is om aan de slag te gaan.