Dit is alles wat jij moet weten over je cv

Je curriculum vitae, oftewel je cv. Het is vaak het eerste wat een potentiële werkgever van je te zien krijgt. Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk, dus je cv moet er gelikt uitzien. Maar hoe zorg je daarvoor? Wij leggen je hier alles uit over wat jij moet weten over je cv. Zo helpen we je een verpletterende indruk achter te laten bij (hopelijk) je nieuwe werkgever.

Corstiaan Smit

“Alles wat je over het opstellen van jouw cv moet weten!”

Wat is een cv?

Je bent aan het solliciteren en een recruiter vraagt of je je cv kunt opsturen. Maar wat is dit nu precies? Het woord ‘cv’ is afkomstig uit de Latijnse taal en betekent letterlijk ‘levensloop’. Oftewel, je cv is een samenvatting van je leven. Hierin staat wie je bent, wat je kan en wat je hebt bereikt in je leven. Denk hierbij aan zaken als je werkervaring, genoten opleidingen, cursussen en persoonlijke gegevens.

Wanneer je gaat solliciteren, vragen vrijwel alle werkgevers naar je cv in combinatie met een motivatiebrief. Een recruiter kijkt slechts enkele seconden naar je cv, voor hij besluit om je motivatiebrief te lezen of niet. In deze paar seconde moet je de aandacht van de recruiter pakken. Hoe? Door op te vallen. Recruiters zien dagelijks talloze cv’s, het is belangrijk dat die van jou eruit springt.

Maar hoe moet dat nu precies, zo’n cv maken? En bovenal: hoe valt hij op? Wij hebben alles voor je uitgezocht en hier op een rijtje gezet. Zo scoor je met jouw cv de baan van je dromen!

Wat zet je op een cv?

We hebben het al een beetje gezegd, maar in een cv omschrijf je wie je bent. Het is dé manier om een goede eerste indruk achter te laten bij een bedrijf. Zorg er dus bij het opstellen van je cv voor dat je er aandacht aan besteedt.

Je cv moet alle relevante informatie bevatten die een potentiële werkgever moet weten, maar wel op een korte en bondige manier. Het is een opsomming van opleiding, ervaring en alle andere zaken die maken dat jij geschikt bent voor de functie. Je cv hoeft dus niet voor alle functies waar je op solliciteert precies hetzelfde te zijn. Je bepaalt zelf wat je op je cv zet. Zorg er alleen voor dat je relevant blijft voor het bedrijf waar je solliciteert. Voor de ene functie is een bepaalde hobby of vaardigheid misschien wel goed om te vermelden en voor een andere totaal niet.

Nu je weet wat een cv is en wat belangrijk is, rest nog één vraag: ‘Wat zet je nu precies op je cv?’. Een goed cv bevat minimaal de volgende onderdelen:

  • personalia;
  • profielschets;
  • werkervaring;
  • opleidingen;
  • cursussen;
  • vaardigheden & competenties;
  • vrijetijdsbesteding & interesses;
  • referenties.

Personalia & profielschets

Je personalia zijn een opsomming van je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Hier kun je ook vermelden dat je een rijbewijs hebt, mocht dat een functievereiste zijn. Ook de verwijzing naar je LinkedIn-profiel kun je hier kwijt.

Een profielschets is niet verplicht, maar komt wel professioneel over. In een paar zinnen laat je weten wat je wilt en wat je kunt. Met een profielschets kun je vooral je voordeel doen als je ervaring of opleiding niet volledig aansluit op de functie. Om te voorkomen dat de recruiter je cv gelijk weglegt, kun je hier motiveren waarom je toch geschikt bent voor de functie.

Werkervaring

Geef bij het kopje werkervaring een overzicht van je loopbaan. Noem per vervulde functie de functienaam, de naam en vestigingsplaats van het bedrijf en de periode dat je deze functie vervuld hebt. Licht ook kort toe wat je daar gedaan hebt. De functienaam maakt dat niet altijd duidelijk. Behaalde resultaten kunnen ook vermeld worden. De meest recente werkervaring zet je bovenaan. Denk bij werkervaring ook aan stages, bijbanen, nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk. Ga hierbij wel goed na of de ervaring relevant is voor de baan waar je op solliciteert. Bedenk vast hoe je deze ervaring kunt gebruiken tijdens deze nieuwe baan

Opleidingen & cursussen

Begin bij een duidelijke opsomming van jouw opleidingen. Plaats hierbij de meest recente opleiding eerst. Vul dit aan met extra cursussen of bijzonderheden die hierbij horen, dit mag best uitgebreid zijn. Solliciteer je in het buitenland? Zoek dan op wat de vergelijkbare terminologie in het buitenland is voor jouw opleidingen en stuur eventueel een certificaat mee.

Solliciteren elders in Europa? Lees onze pagina over solliciteren in het buitenland.

Vaardigheden & competenties

Wie ben jij als persoon en waar ligt jouw kracht? Beschrijf het aan de hand van aantoonbare vaardigheden en competenties. Zorg wel dat je dit kunt uitleggen tijdens een mogelijke sollicitatie. Zo maak je de lezer van jouw cv nieuwsgierig en is de kans op een uitnodiging voor een gesprek ook groter. Denk hierbij goed na of deze vaardigheden en competenties aansluiten op de functie waar je op solliciteert. Heb je verder nog speciale vaardigheden zoals bijvoorbeeld Excel of andere digitale programma’s? Benoem deze zeker. Ook dit draagt bij aan een compleet beeld van wat je kan.

Vrijetijdsbesteding & interesses

Jouw hobby’s laten zien wat jij leuk vindt en geven dus ook een inkijkje in hoe jij bent. Ook kun je je hobby’s gebruiken om te laten zien dat je over bepaalde competenties beschikt. Zo kun je onderbouwen dat je een teamspeler bent omdat je al jaren voetbalt of hockeyt.

Als je je hobby’s vermeld, moet je wel selectief te werk gaan. Je hoeft geen uitputtende lijst te geven van alles wat je het afgelopen jaar in je vrije tijd hebt gedaan. Dus noem niet vijftien verschillende dingen. Maar kies er een paar uit die in je voordeel kunnen werken.

Onafhankelijk van de baan waarop je solliciteert, doe je er goed aan om de volgende hobby’s of vrijetijdsbesteding altijd te vermelden:

  • vrijwilligerswerk, zeker als het om een bestuursfunctie gaat;
  • sport, of dat nu een teamsport of een individuele sport betreft;
  • ICT-gerelateerde hobby’s zoals programmeren of websites maken.

Referenties

Soms wordt al in de vacaturetekst om referenties gevraagd. In dat geval kun je ze op je cv opnemen. Vraag wel altijd eerst bij die personen na of ze het goed vinden dat je ze noemt. Uiteraard vraag je alleen leidinggevenden of collega’s van wie je een positieve beoordeling verwacht. Op je cv neem je dan een aparte rubriek ‘referenties’ op. Daaronder vermeld je de naam, de functie en het bedrijf en de contactgegevens. Meestal worden er twee referenties gevraagd.

Als er niet van te voren om referenties gevraagd wordt, neem je ze ook niet op je cv op. Meestal komen referenties pas later in de sollicitatieprocedure aan de orde.

Vergeet je dit niet?

Heb je alle bovenstaande punten afgevinkt? Loop dan onderstaande lijst nog even na om te kijken of je echt aan alles hebt gedacht:

  • Kloppen al je contactgegevens nog? Zo kunnen recruiters je altijd bereiken.
  • Zorg dat je foto up-to-date is. Nieuw kapsel? Verander dan ook je foto.
  • Is je cv langer dan twee A4’tjes? Kijk dan of je iets kunt schrappen. Recruiters willen een te lang cv nog wel eens links laten liggen.
  • Link door naar je LinkedIn-profiel. Hier kun je kwijt wat er niet meer op je cv paste.
  • Zorg dat je cv goed leesbaar is. Maak onderscheid in titels, kopjes en tekst.

Alles check? Laat je cv voor de zekerheid toch nog even door iemand anders controleren. Als je lang met iets bezig bent, wil het nog wel eens dat je kleine details over het hoofd ziet. Staat alles goed? Dan is het tijd om je cv als pdf-bestand op te slaan en snel te versturen.

Zo maak je je cv op

Als je solliciteert, is het heel belangrijk om een goed cv te hebben waarop direct te zien is dat jij de perfecte kandidaat voor de openstaande vacature bent. Dat cv kun je op verschillende manieren opstellen. Je kunt kiezen voor een chronologisch cv, een vaardigheden-cv, maar ook voor een combinatie-cv. Welke optie kies jij?

Optie 1: Chronologisch-cv

Het meest gebruikte cv is een chronologisch-cv. Zoals de naam al doet vermoeden, vermeld je hierop alle informatie in chronologische volgorde. Je maakt verschillende rubrieken, waarvan ‘Opleiding’ en ‘Werkervaring’ de belangrijkste zijn. Deze komen dus, na je personalia en profielschets, bovenaan je cv te staan. Heb je redelijk recent je opleiding afgerond, dan kun je je informatie hierover boven die van je werkervaring zetten. Is je opleiding al wat langer geleden, dan kun je beter je werkervaring het eerste noemen. Voor alle rubrieken geldt, dat je de meest recente informatie als eerste noemt. De volgorde is dus omgekeerd-chronologisch.

Optie 2: Vaardigheden-cv

Het is niet altijd je werkervaring of je opleiding waarmee je indruk gaat maken bij je sollicitatie. Dat is bijvoorbeeld het geval als je nog niet zo veel werkervaring hebt, je werkervaring niet op elkaar aansluit (je hebt een gat op je cv) of als je op een heel andere functie solliciteert dan waar je ervaring in hebt. Je kunt er dan voor kiezen om een vaardigheden-cv te maken. Zo’n cv wordt ook wel een competenties-cv of een thematisch-cv genoemd. Je eventuele werkervaring komt natuurlijk wel aan de orde op zo’n cv, maar de nadruk komt te liggen op je vaardigheden en prestaties. Deze rubrieken komen bovenaan te staan. Je vermeldt hierin je vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie. Je hoeft deze niet in een betaalde functie te hebben opgedaan. Vaardigheden die je hebt opgedaan met nevenactiviteiten tijdens je opleiding of met vrijwilligerswerk kun je ook rustig vermelden.

Optie 3: Combinatie-cv

Soms voldoet zowel een chronologisch-cv als een vaardigheden-cv niet om jouw ‘unique selling points’ het beste tot uiting te laten komen. In dat geval kun je overwegen om een chronologische-cv en een vaardigheden-cv te combineren en een combinatie-cv te maken. Een combinatie-cv legt de nadruk op de vaardigheden die je je tijdens je carrière eigen gemaakt hebt. Dit kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een carrièreswitch hebt gemaakt of als je erg lang bij dezelfde werkgever hebt gewerkt.

De opmaak van je cv

Het is in dit artikel al een paar keer benoemd: je moet opvallen met je cv. Een manier om je te onderscheiden van andere sollicitanten, is met de opmaak van je cv. Je kunt je cv op talloze manieren vormgeven. Je kunt alles in een Word document zetten. Maar je kunt ook gebruik maken van sites als Canva voor een gelikt design of je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een video cv. Allerlei manier om je cv vorm te geven.

Laat bij de opmaak van je cv vooral terugkomen waar je in uitblinkt. Solliciteer je voor een functie als vormgever? Dan is je cv écht je visitekaartje en kun je laten zien hoe het ervoor staat met jouw Photoshop-skills. Solliciteer je bij een formeel bedrijf? Dan is het belangrijk dat je cv strak en duidelijk is. Zij zullen meer naar de inhoud van je cv kijken.

Kijk vooral online naar mooie templates en voorbeelden. Zo laat je jouw cv opvallen in die enorme stapel.

Do’s en Dont’s op je cv

Je hebt veel tijd gestoken in het maken van je cv. Je wilt deze dan ook het liefst foutloos opsturen naar het bedrijf waar je solliciteert. Wij geven je daarom ook graag nog wat tips mee over wat je beter wel en niet kunt doen op je cv. Daarmee zorg je voor een foutloos cv die jou perfect weergeeft.

Zorg ervoor dat je deze ‘Do’s’ verwerkt in je cv:

  • Heb je een gat in je cv? Kijk dan of je dit kunt opvullen. Hoe? Volg een opleiding, doe een cursus of ga vrijwilligerswerk doen.
  • Vertel over de vaardigheden waar je over beschikt. Dit geeft een beter beeld over wie jij als persoon bent en wat je kunt.
  • Zorg voor een juiste en overzichtelijke volgorde van je cv. Pas dit aan op het bedrijf waar je solliciteert.
  • Wees niet bang om je hobby’s op je cv te vermelden. Bedrijven vinden het vaak goed om te zien dat je een bezig persoon bent.
  • Maak je cv maximaal twee A4’tjes lang. Wil je meer informatie kwijt? Verwijs dan door naar je LinkedIn-profiel.
  • Wees eerlijk over wat er in je cv staat. Eerlijkheid duurt het langst, zo ook bij een sollicitatie.

Ook zijn er een aantal dingen die beter niet terug kunnen komen op je cv. Zorg er daarom voor dat je deze ‘Dont’s’ niet op je cv hebt staan:

Voorkom dat je cv er onoverzichtelijk uitziet.

  • Taal-, stijl- en typefouten zijn onvergefelijk.
  • Hierdoor lijkt het alsof je te weinig aandacht besteed hebt aan je cv. Haal deze er dus allemaal uit.
  • Er staan onwaarheden in je cv. Dit is iets wat je echt moet voorkomen. Een cv moet juist representatief zijn, wees dus eerlijk.
  • Een onprofessionele foto. Omdat je cv je eerste indruk is voor een recruiter, moet deze ook beschikken over een goede en professionele foto.
  • Er staat overbodige informatie in je cv. Omdat je je cv kort en bondig wilt houden, is er geen plek voor overbodige informatie.
  • Je contactgegevens kloppen niet meer. Hierdoor kunnen recruiters geen contact met je opnemen. Zonde wanneer ze je willen uitnodigen voor een gesprek.

Nu kun je zelf aan de slag

Met alle tips en tricks die staan op deze pagina, kun je nu zelf aan de slag met het maken van je cv. Besteed er veel aandacht aan, want je cv is onwijs belangrijk. We wensen je veel succes met het maken van je cv en je motivatiebrief. Jij gaat dat sollicitatiegesprek op deze manier binnenhalen.

Inhoudsopgave