Natuurlijk doe je vreselijk je best op je sollicitatiebrief. Je verzint een mooie openingszin, verwoordt prima waarom jij deze functie wilt vervullen en wat jij het bedrijf te bieden hebt en maakt een heel mooi cv. Als je dan toch niet door de eerst selectie komt, is dat wel erg jammer. Zeker als dat komt doordat er spel- of taalfouten in je brief staan. Lees hier welke fouten het meest worden gemaakt.
Fouten in sollicitatiebrief
Schrijven is niet iedereen zijn ding en foutloos schrijven al helemaal niet. Je kunt er zelf misschien niet zo veel belang aan hechten, maar hou er rekening mee dat een ander dat wel doet. En als die ander dan net de recruiter is die jouw sollicitatiebrief moet beoordelen ….. Probeer dus een foutloze brief te schrijven. Eén foutje zal je misschien niet zo zwaar aangerekend worden, maar als het wemelt van de fouten in je sollicitatiebrief, dan maak je niet zo veel kans dat je doorgaat naar de volgende ronde.
Spellingscontrole door Word
Een goede vriend bij het schrijven van bijvoorbeeld een sollicitatiebrief is de spellingscontrole van Word. Haal je een paar letters door elkaar of sla je in de snelheid van het typen een stukje van een woord over, dan haalt de spellingscontrole dat er wel uit. Vertrouw er echter niet volledig op. Veel spelfouten worden niet opgemerkt en de spellingscontrole doet ook nog al eens foute voorstellen. Berucht zijn de samengestelde woorden die Word los wil schrijven, terwijl ze toch echt aan elkaar moeten.
Na laten lezen door een mens
Als je niet zeker bent van je ‘spellingsskills’, dan kun je beter je brief na laten lezen door een mens. Een mens met een goed taalgevoel dan. Ook als je over het algemeen weinig fouten maakt, is dat trouwens een goed idee. Als je een poosje met een tekst bezig bent geweest, zie je vaak de typfouten niet meer die er nog in zitten. Je brief een dagje laten liggen kan ook helpen. Je kunt er dan weer met een frisse blik naar kijken en ziet de fouten ineens wel die je eerder niet zag.
Welke fouten worden het meest gemaakt?
Iedereen maakt natuurlijk weer andere fouten, maar bepaalde fouten komen vaker voor dan andere. Bekijk onderstaande veelgemaakte spel- en taalfouten en wees daar alert op. Door deze fouten te vermijden, maak je meer kans om verder te komen in het sollicitatieproces. De aandacht van de recruiter wordt dan tijdens het lezen van je brief niet door de fouten afgeleid van de inhoud.
Fout 1: de d’s en t’s worden niet goed gebruikt
Met stip op één van veelgemaakte fouten: de d’s en t’s. Iedereen leert op de basisschool hoe het zit met werkwoordvervoegingen en wanneer je nu een ‘d’, een ‘t’ en een ‘dt’ moet gebruiken. Die kennis blijft echter niet bij iedereen hangen, waardoor de d’tjes en t’tjes veelvuldig fout worden gedaan. Als je het niet meer precies weet, zoek het dan even op.
In het kort: in de tegenwoordige tijd bepaal je de stam van het werkwoord. Daar plak je na ‘ik’ niets achter, na ‘jij’, ‘u’ en ‘hij/zij/het’ een ‘t’ en na ‘wij’, ‘jullie’ en ‘zij’ de letters ‘en’.
Dus: ik word, jij wordt, u wordt, hij/zij/het wordt, wij/jullie/zij worden. En als je de woordvolgorde omdraait krijgt ‘jij’ geen ‘t’, dus ‘word jij’.
Een fout die heel veel gemaakt wordt, is ‘dit betekend dat…..’ met een ‘d’ dus, terwijl het echt ‘dit betekent dat…’ moet zijn met een ‘t’.
Ook bij voltooid deelwoorden gaat het vaak mis. Of dit op een ‘d’ of ‘t’ eindigt, hangt af van de letter waarop de stam van het werkwoord eindigt. Is dit een medeklinker uit het woord ‘kofschip’, dan wordt het een ‘t’, anders een ‘d’. Dus: ‘ik heb gewerkt’, maar ‘ik heb gesolliciteerd’.
Nogmaals, zoek het op gewoon even op als je er niet zeker van bent of er een ‘d’ of een ‘t’ moet komen.
Fout 2: samenstellingen worden los geschreven
Veel studenten en werkenden lezen en schrijven heel veel in het Engels. Een ding dat in het Engels anders is dan in het Nederlands is de schrijfwijze van samengestelde woorden. In het Engels worden deze veelal los van elkaar geschreven en in het Nederlands aan elkaar. Dit gaat daardoor in het Nederlands nogal eens mis. Dus woorden als ‘sollicitatiebrief’, ‘vacaturetekst’, ‘takenpakket’ en ‘teamverband’ moeten allemaal aan elkaar geschreven worden. Ook hiervoor geldt weer: als je het niet zeker weet, zoek het dan ergens op. Bijvoorbeeld in het aloude Groene Boekje (de lijst met alle woorden uit de Nederlandse taal) of ergens op internet.
Fout 3: het wemelt van de afkortingen
Maak zo min mogelijk gebruik van afkortingen in je sollicitatiebrief. Als je veel afkortingen gebruikt, komt dat de leesbaarheid van je brief niet ten goede. Dus schrijf niet ‘m.b.t.’ en ‘b.v.’ of ‘bijv.’, maar voluit ‘met betrekking tot’ en ‘bijvoorbeeld’. Uitzondering hierop zijn woorden die in het algemeen als afkorting worden gebruikt, zoals ‘hbo’. Niemand verwacht dat je hiervoor ‘hogere beroepsopleiding’ gebruikt.
Fout 4: ‘moeilijke’ woorden worden verkeerd geschreven
Soms kun je ze niet vermijden in je sollicitatiebrief: moeilijke woorden die je normaal nooit gebruikt. Vaak gaat het om woorden met een buitenlandse oorsprong, waarvoor geen goed Nederlands woord bestaat. Een berucht woord is ‘curriculum vitae’. Buiten je sollicitaties zal je dit niet vaak gebruiken. Het wordt dan ook regelmatig fout geschreven. Nog zo’n eentje: ‘stagiair(e)’. Heel vaak wordt hierbij een van de i’s weggelaten. Check dus bij moeilijke woorden even of je ze correct geschreven hebt of vermijd ze.
Fout 5: het hoofdlettergebruik klopt niet
Bij de juiste woorden hoofdletters gebruiken, gaat ook vaak mis. Daar zijn ook weer allerlei regels voor die je na kunt kijken. Eigennamen, plaatsnamen en bedrijfsnamen krijgen sowieso een hoofdletter. Dus: Eva Jansen, Rotterdam en Kruidvat. Functienamen en soort bedrijven niet: secretaresse en drogisterij. Ook iets wat vaak fout wordt gedaan: ‘mbo’ en ‘hbo’ moeten met kleine letters.
Fout 6: enkelvoud en meervoud worden door elkaar gebruikt
Je kent dat wel: je begint vol enthousiasme aan een zin, maar verandert hem halverwege toch in iets anders. Voor je het weet, kloppen dan het eerste deel en het tweede deel van de zin niet meer met elkaar. Let dus altijd goed op dat je geen enkel- en meervoud door elkaar gebruikt.
Fout 7: getallen worden in cijfers geschreven
Het is niet een heel grote fout, maar komt wel regelmatig voor: getallen die in cijfers worden geschreven en niet in letters. In principe moeten getallen tot twintig voluit geschreven worden. Dat geldt ook voor tientallen tot honderd en honderdtallen tot duizend. Als je besluit om dit niet te doen, doe dat dan in ieder geval consequent.
Fout 8: er worden verschillende stijlen door elkaar gebruikt
Bepaal van te voren in wat voor stijl je je brief gaat schrijven en pas deze stijl dan consequent toe. Richt je dus niet eerst tot ‘u’ en daarna tot ‘je’. Of begin niet heel formeel, terwijl je halverwege je brief in een heel losse stijl verder gaat.
Fout 9: de leestekens worden niet op een juiste manier gebruikt
Een brief is lastig te lezen als er geen leestekens worden gebruikt. Punten en komma’s worden nog wel eens vergeten, wat erg lange zinnen tot gevolg kan hebben. Ook koppeltekens en trema’s hebben een functie. Gebruik die dus ook. Dus geen ‘ICT bedrijf’, maar ‘ICT-bedrijf’ en geen ‘patient’, maar ‘patiënt’.
Fout 10: er worden emoticons gebruikt
Wat is een Whatsappje zonder emoticon? Maar in een sollicitatiebrief kun je ze maar beter achterwege laten. Niet iedere recruiter zal het op prijs stellen dat je je enthousiasme weergeeft met heel veel smileys. Ook veel uitroeptekens kun je beter niet gebruiken. Als je de ontvanger van je brief niet kent, hou je dan aan de algemene regels voor sollicitatiebrieven. Je brief hoeft niet superformeel te zijn, maar al te informeel is zeker ook niet goed.