30 veelgestelde sollicitatievragen + tips!

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wil jij je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Waarschijnlijk heb je je elevatorpitch al paraat en kun je je competenties met de STAR-methode perfect toelichten. Maar wat doe je als je onverwachte vragen krijgt? Bijvoorbeeld over je opleiding, je stressbestendigheid of je vrije tijd? Wij helpen je graag om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en hebben daarom 30 veelgestelde sollicitatievragen voor je op een rijtje gezet. Uiteraard mét tips voor je het beste antwoord!

Algemene tips voor sollicitatievragen

Er is altijd een kans dat er een vraag wordt gesteld waar je niet direct het antwoord op weet. Maar voordat we specifieke vragen behandelen, geven we je graag een aantal algemene tips om onverwachte vragen bij je sollicitatiegesprek goed te kunnen beantwoorden. 

Bereid je goed voor

Ook ‘onverwachte’ vragen kun je deels voorbereiden. Bij sollicitaties worden namelijk vaak dezelfde typen vragen gesteld. Ze kunnen in een ander jasje worden gestoken, maar het doel van de vragen en het (eventueel) gewenste antwoord komt vaak op hetzelfde neer. Je voorbereiden op dit soort vragen doe je bijvoorbeeld al door dit artikel te lezen en goed te kijken welke antwoorden je voor jezelf nog verder moet uitwerken.

Schiet niet in de stress

Als je het ‘perfecte’ antwoord op een vraag niet weet, betekent dat niet meteen het einde van je carrière. Wat wél heel belangrijk is, is dat je rustig blijft. Als je in de stress schiet, kun je namelijk niet meer helder nadenken en is een goed antwoord waarschijnlijk ver te zoeken. Haal dus diep adem en blijf rustig.

Wees eerlijk, maar vermijd ‘ik heb geen idee’ 

Het is natuurlijk altijd belangrijk om eerlijk antwoord te geven op een vraag. Dat geldt ook als je geen antwoord kunt bedenken. Geef rustig aan dat je het een lastige vraag vindt en je niet direct een antwoord weet. Dat komt een stuk professioneler over dan een lange stilte of ‘uhhh.. ik heb geen idee!’

Stel vragen voor verduidelijking

Als je een vraag niet goed begrijpt of je meer toelichting wilt, kun je daar gerust om vragen. Natuurlijk is het geen goed idee om constant te ‘antwoorden’ met een nieuwe vraag, maar wat extra toelichting vragen kan geen kwaad. En terwijl er toelichting wordt gegeven, kun jij nadenken over een goed antwoord; mooi meegenomen!

Blijf jezelf

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch is het soms lastig om tijdens een sollicitatiegesprek jezelf te blijven. Je wilt alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden om jouw droombaan te kunnen krijgen en schetst daarmee vaak een ideaalplaatje van jezelf. Toch willen we je op het hart drukken dat de baan waarschijnlijk alleen echt bij je past als je de ruimte voelt om jezelf te zijn. Laat jezelf dus zien, dan vind je hoe dan ook een baan die bij je past!

Hellotest Corstiaan Smit“Bereid het sollicitatiegesprek goed voor. Voorkom dat je geen antwoord hebt door de sollicitatievragen voor te bereiden. Zorg dat je geen kansen laat liggen!”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Sollicitatievragen over je carrièrepad en de toekomst

Tijdens je sollicitatie zal het niet alleen over de functie gaan waarvoor je solliciteert. Het bedrijf zal ook het een en ander willen weten over je vorige functie(s) en je wensen voor de toekomst. Het is in ieder geval verstandig om je voor te bereiden op de onderstaande vragen!

Wat zijn je verantwoordelijkheden in je huidige functie?

Een recruiter wil natuurlijk graag weten wat hij aan jou kan hebben in een bepaalde functie. Mocht je solliciteren naar een soortgelijke functie, dan zal het voor de recruiter wel redelijk duidelijk zijn welke verantwoordelijkheden je nu hebt. Solliciteer je voor een hele andere functie of kent de recruiter het bedrijf niet waar je op dit moment werkt? Dan is het belangrijk om je verantwoordelijkheden goed onder woorden te kunnen brengen.

Geef een duidelijk beeld van je werkzaamheden: vertel welke taken je hebt, wat je hiervan zelfstandig uitvoert, welke doelen je moet halen en aan wie je rapporteert. Probeer hierbij zo concreet mogelijk te zijn en noem getallen als dat mogelijk is. Ook heel belangrijk: benoem je ambities en geef aan welke verantwoordelijkheden je graag in de toekomst zou willen hebben.

Wat heb je geleerd van dit project?

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een recruiter er ook achter komen wat je lerend vermogen is. Je kunt dus een vraag verwachten over wat je ergens van hebt geleerd, bijvoorbeeld van een bepaald project. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en je ervaring te delen, maar geef in ieder geval niet aan dat je niets geleerd heb van een project, omdat je alles al wist. Dat laat vooral zien dat je iets onder je niveau hebt gedaan of dat het bedrijf je iets moeilijkers niet toevertrouwde. 

Het is wél slim om te laten zien dat je met jouw vaardigheden het project succesvol hebt weten af te ronden. Wat je ervan hebt geleerd kan iets technisch of iets procesmatigs zijn. Misschien heb je meer kennis opgedaan van bepaalde software of bepaalde werkprocessen? Of ben je erachter gekomen dat je door een andere manier van werken snellere resultaten had gekregen? Niet alles hoeft positief te zijn, als je het maar hebt weten om te buigen tot een leermoment.

Ging het om een groepsproject? Geef dan duidelijk aan wat jouw bijdrage was en hoe je samenwerkte met het team.

Waar ben je het meest trots op in je carrière?

Deze vraag wordt gesteld om erachter te komen wat jij bereikt hebt in je huidige of vorige baan. Daarnaast kan een recruiter zien hóe je over je prestaties vertelt: ben je enthousiast over je werk en je prestaties of lijkt het je allemaal niet zoveel uit te maken?

Zorg er in ieder geval voor dat je niet te lang aarzelt en wacht met het geven van een antwoord. Dit kan de indruk wekken dat je eigenlijk nergens trots op bent. Zorg er ook voor dat je niet overdrijft, maar je prestaties ook zeker niet afzwakt. Je mag best trots zijn op jezelf!

Bereid deze vraag goed voor door van tevoren op een rijtje te zetten wat je allemaal voor werkervaring hebt opgedaan en welke resultaten je hebt bereikt. Bepaal voor jezelf wat jij het beste vindt dat je ooit gedaan hebt. Kies het liefste iets uit dat aansluit bij de functie waarop je solliciteert en waaruit jouw proactiviteit en ondernemerschap blijkt.

Wat was de lastigste uitdaging die je ooit bent tegengekomen?

Met een antwoord op deze vraag kun je zelf aangeven wat je moeilijk vindt en hoe je met moeilijkheden omgaat die op je pad komen. Dat geeft je ook de kans om goed laten zien dat jij over de juiste competenties beschikt voor de functie waarop je solliciteert.

Onze tip is om ieder geval niet te beginnen over problemen op sociaal vlak. Een recruiter zit niet te wachten op verhalen over familieruzies of een moeilijk verleden. Houd je antwoord dus werkgerelateerd en vertel over uitdagingen die je tot een goed einde hebt gebracht. Als je een situatie kunt verzinnen die direct betrekking heeft op de eisen van je nieuwe functie of bedrijfsdoelen van je potentiële werkgever, is dat natuurlijk een grote pre! Probeer je verhaal te vertellen volgens de STAR-methode, dat kan weleens helpen.

Reden om van baan te wisselen:

Nationaal Salaris Onderzoek

*Het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 – Intermediair en Nyenrode Business University

Wat vind je het minst leuk aan je huidige baan?

Een werkgever wil graag weten waarom je nu eigenlijk op die ene functie solliciteert. Ben je een jobhopper of is je huidige baan toch niet ideaal? En waarom dan niet? Als je deze vraag wilt beantwoorden, is het in ieder geval belangrijk niet te negatief te zijn over je huidige functie of werkgever. Er is geen enkele werkgever die zit te wachten op iemand die alleen maar kritiek heeft op anderen.

Wat je wel kunt doen, is iets te benoemen in je huidige werk dat juist tegenovergesteld is in de functie waarop je solliciteert. Moet je voor de nieuwe baan veel op pad moet om klanten te bezoeken? Geef dan bijvoorbeeld aan dat je het in je huidige baan wat saai vindt dat je hele dagen op kantoor zit. Nog een goed antwoord: je zoekt een nieuwe uitdaging! Je hebt erg veel geleerd hebt in je huidige baan, maar je hebt het gevoel dat je ontwikkeling een beetje stil is komen te liggen.

Waarom ben je op zoek naar een andere baan?

Soms lijkt het voor een buitenstaander niet logisch dat je alweer aan het solliciteren slaat. Jij kunt verschillende redenen hebben om van baan te willen wisselen, maar misschien wil je niet alle redenen delen met je potentiële nieuwe werkgever. Het is in ieder geval belangrijk om het positief te houden en je niet (te) negatief uit te laten over je vorige werkgever. Het is slim om een verbinding te leggen tussen de reden waarom je weg wilt en de nieuwe functie waarop je gesolliciteerd hebt. Een voorbeeld: je hebt in je huidige functie veel geleerd en je weet nu hoe je je verder zou willen ontwikkelen. Omdat daar bij je huidige werkgever geen ruimte voor is, ben je op zoek naar iets anders. En in de functie waarop je solliciteert bij je potentiële nieuwe werkgever zie je die mogelijkheid wel!

Heb je maar kort voor je vorige werkgever(s) gewerkt? Geef dan aan dat je hebt onderzocht welke functie en wat voor soort bedrijf het beste bij je past. Zeg erbij dat je daar nu achter bent en dat je verwacht je nieuwe functie lang te kunnen vervullen.

Hoe ziet je droombaan eruit?

Het zou natuurlijk heel fijn zijn, maar zeggen dat de functie waarop je solliciteert je droombaan is, is in de meeste gevallen niet heel geloofwaardig. Zeker als je nog aan het begin van je carrière staat, is het heel normaal dat je nog verder wilt groeien.

Je kunt het beste een antwoord geven waarin je droombaan in de (eventueel verre) toekomst aansluit op de functie waarvoor je solliciteert. Zo krijgt de recruiter in ieder geval mee dat je gemotiveerd bent en niet binnen de kortste keren weer op zoek gaat naar een andere baan. Je kunt dit het beste thuis alvast voorbereiden door op te schrijven wat je leuk vindt in je huidige baan of in je studie. Kijk vervolgens in de functieomschrijving wat de connecties zijn. Op basis hiervan formuleer je een antwoord.

Vragen over je persoonlijkheid en privéleven tijdens je sollicitatie

Naast dat je potentiële nieuwe werkgever informatie wil over je carrière tot nu toe, je competenties en je motivatie om te solliciteren voor de functie, zullen er ook meer persoonlijke vragen gesteld worden. Geen zorgen, het zal niet heel persoonlijk worden, maar het is in ieder geval slim om je op onderstaande vragen voor te bereiden.

Wat doe je in je vrije tijd?

Je vrijetijdsbesteding kan inzicht geven in hoe sociaal je bent, of je op zoek bent naar spanning of juist niet en of je een meer introverte of een meer extraverte persoonlijkheid hebt. Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn als deze vraag wordt gesteld. Zorg er in ieder geval dat je geen hobby noemt die haaks staat op het werk dat je wilt gaan uitvoeren, en zeg ook niet dat je geen hobby’s hebt of ieder weekend uitgeteld op de bank hangt. 

Het is natuurlijk ideaal als uit je hobby’s blijkt dat jij precies de interesses hebt die je potentiële werkgever zoekt in iemand die voor de functie solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een creatieve functie, dan zou een hobby als fotograferen of schilderen goed aansluiten. In ieder geval scoren hobby’s goed waaruit blijkt dat je energiek, sociaal, veelzijdig, creatief, maatschappelijk betrokken of een doorzetter bent. Heel belangrijk: zorg ervoor dat je met enthousiasme over je vrijetijdsbesteding vertelt, zodat je werkgever ziet waar je passie voor voelt.

Wat zou je doen als je morgen de loterij wint?

Het lijkt misschien een vreemde vraag, maar toch wordt deze vraag af en toe gesteld bij sollicitaties. Met deze vraag hoopt je werkgever erachter te komen wat belangrijk voor je is en hoe gemotiveerd je bent: werk je alleen voor het geld of geeft het werken zelf je ook voldoening?

Vermijd in ieder geval ieder antwoord waaruit blijkt dat geld voor jou de enige motivatie is om iets nuttigs te doen in jouw leven. Maar ook vertellen dat je de huidige functie nog steeds zou willen en dat het salaris helemaal niet meespeelt in jouw motivatie om daar aan de slag te gaan, is niet realistisch. Je kunt daarom best een antwoord geven waaruit blijkt dat je dan niet die vacante functie gaat vervullen, maar wel iets gaat doen wat in het verlengde ligt van de baan. Vertel bijvoorbeeld dat je graag je eigen bedrijf zou starten of een stichting op zou richten. Of wil je een deel van je geld weggeven of het delen met je vrienden of familie? Dat is ook helemaal goed natuurlijk!

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Deze vraag wordt vaak gesteld, dus het is slim om je hierop voor te bereiden. Zorg ervoor dat je met je positieve eigenschappen begint. Je hoeft geen monoloog te houden over hoe geweldig je bent; 2 of 3 eigenschappen noemen is voldoende. Het is slim om te kijken welke eigenschappen ook positief zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Eigenschappen die het altijd goed doen zijn bijvoorbeeld ‘goed kunnen samenwerken’, ‘flexibel zijn’, ‘goed kunnen plannen en organiseren’, ‘zelfstandig’ en ‘stressbestendig’.

En dan de slechte eigenschappen. Iets minder lastiger misschien, want je wilt natuurlijk niet jouw eigen glazen ingooien door iets te noemen waarmee je kansen op de functie afnemen. Wat je wel kunt doen, is een slechte eigenschap noemen die niet zo erg slecht is, zoals ‘perfectionistisch zijn’ of ‘niet kunnen stilzitten’. Ook kun je een slechte eigenschap noemen die niet relevant is voor je functie. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als communicatiemedewerker? Dan kun je gerust aangeven dat je niet zo goed bent met cijfers.

Wat motiveert jou?

Deze kun je op verschillende manieren interpreteren. Tijdens een sollicitatiegesprek is het logisch dat de vraag betrekking heeft op je werk, maar je kunt het ook breder zien. Geef dus een antwoord waarmee je jouw persoonlijke drijfveren combineert met de doelen van het bedrijf. Solliciteer je voor een goede doelen organisatie? Dan is een motivatie als ‘klaarstaan voor anderen’ natuurlijk helemaal goed. Zorg er wel voor dat dit ook overeenkomt met je cv en dat je dit kunt toelichten. Je motivatie hoeft overigens niet groot te zijn. Als het jou motiveert om klanten tevreden te stellen, is dat een prima antwoord.

Vermijd in ieder geval een lange stilte of een antwoord als: ‘uhhhh… wat motiveert mij?’. Hiermee scoor je geen punten. Geef ook geen antwoord dat alleen maar op die functie slaat. Je motivatie voor die nieuwe baan kun je wel op een ander moment in het sollicitatiegesprek kwijt.

Waar zie je jezelf over 5 tot 10 jaar?

Deze vraag komt in negen van de tien sollicitatiegesprekken aan de orde, dus het loont om van tevoren wat tijd te investeren in het bedenken van een antwoord. Ga daar dus eens rustig voor zitten en verzin voor jezelf wat je zou willen in de toekomst. Maak een tijdlijn, schrijf je werkervaring en competenties op en formuleer je doelen. Begin bij de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Waarom zou je deze functie graag willen? Wat lijkt je er leuk aan, welke taken wil je uitvoeren en wat wil je in deze functie bereiken? Formuleer daarna je doelen voor de rest van je carrière of de komende vijf of tien jaar. 

Zorg ervoor dat je je antwoord een beetje op de vlakte houdt en niet te gedetailleerd op de vraag ingaat. Anders ben je waarschijnlijk heel lang aan het woord. Laat in ieder geval zien dat je interesse hebt in een langere carrière bij het bedrijf en laat zien dat je ambities aansluiten bij de bedrijfscultuur. Ook belangrijk: noem dingen die in het verlengde liggen van de functie waarop je solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je in die functie bepaalde vaardigheden verder hoopt te ontwikkelen, waardoor je door kunt groeien naar een (iets) hogere functie.

De 20 meest voorkomende hobby’s van de rijkste mensen op aarde:

 • Goede doelen
 • Reizen
 • Kunst
 • Mode
 • Politiek
 • Wijn
 • Boten / zeilen
 • Sporten
 • Auto’s
 • Verzamelen
 • Voetbal
 • Lezen
 • Cultuur
 • Golf
 • Koken / dineren
 • Jagen
 • Sieraden
 • Vissen
 • Horloges
 • Skiën

*Door Business Insider en Wealth-X

Sollicitatievragen over samenwerken met collega’s 

Als je voor een functie solliciteert waarbij samenwerken belangrijk is, kun je vragen verwachten op jouw relatie met je collega’s. Het is belangrijk dat je laat zien dat je een teamspeler bent en dus goed kunt functioneren in een team. Hoe je dat doet, lees je in de vragen hieronder.

Ben je een echte teamspeler?

Er zijn veel verschillenden rollen die je in een team kunt vervullen. Over het algemeen zijn er wel wat algemene soft skills te noemen die van belang zijn om met goed resultaat binnen een team te functioneren. Je moet goed kunnen communiceren: zowel luisteren, praten als schrijven zijn meestal belangrijk. Ook moet je je kunnen aanpassen aan de groep en dus flexibel zijn. En je moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en het groepsbelang boven je eigen belang kunnen zetten.

Met deze vraag wordt eigenlijk gekeken over welke soft skills jij beschikt. Ook probeert een werkgever er soms achter te komen welke rol jij in een team vervult en of dat een aanvulling is op de al aanwezige teamleden. Voor een goed antwoord kun je het beste met concrete voorbeelden uit je huidige of een vorige functie komen om te laten zien hoe jij in een team functioneert. Ook heel belangrijk: probeer je enthousiasme over te brengen over het project of de teamprestatie.

Wat doe je als iemand in je team slecht werk levert?

Je werkgever wil erachter komen hoe jij functioneert in een team en hoe betrokken jij je voelt bij je team. Als je zelf leiding moet geven aan het team, is het voor de werkgever helemaal van belang om te weten wat jij doet als een teamlid niet functioneert. 

Als leidinggevende is het goed om te laten zien dat je veel en duidelijk met teamleden communiceert en hen ondersteuning biedt waar nodig. Vertel bijvoorbeeld dat je eerst met een teamlid zou praten als hij of zij slecht functioneert, zodat je kunt vaststellen wat het probleem is. Om het probleem op te lossen zou je hem of haar helpen bij de ondervonden problemen door extra ondersteuning te geven of wellicht wat taken aan een ander teamlid overdragen. Komt er een deadline in gevaar doordat het teamlid niet functioneert? Dan kun je de rest van het team (tijdelijk) extra werk laten verrichten om zo in te lopen op de achterstand.

Als mede-teamlid heb je andere verantwoordelijkheden dan wanneer je leiding geeft aan een team. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om het functioneren van een teamlid te verbeteren, maar je kunt hem of haar wel ondersteunen. Antwoord daarom bijvoorbeeld dat je zou proberen het probleem bij je teamlid aan te kaarten en dat je zou kijken of je hem of haar kunt ondersteunen of dat jullie werkzaamheden kunnen uitwisselen. Worden de problemen niet opgelost? Dan kun je aangeven dat je in gesprek zou gaan met je leidinggevende. Op deze manier geef je er blijk van dat je eerst zelf kijkt wat je kunt doen, maar dat je tijdig je leidinggevende informeert.

Hoe zouden collega’s jou omschrijven?

Een recruiter wil tijdens een sollicitatieproces graag te weten komen wat voor persoon jij bent en hoe goed jij met anderen samenwerkt. Om daarachter te komen wordt vaak gevraagd hoe collega’s over jou denken. Een goed antwoord is natuurlijk een antwoord dat waar is. Vraag daarom voor een sollicitatiegesprek eens aan je collega’s hoe ze je zouden omschrijven. Vind je dit ongemakkelijk of weten collega’s niet dat je op zoek bent naar een andere baan? Bedenk dan wanneer je positieve feedback van je collega’s of leidinggevende hebt gekregen en verwerk dat in je antwoord.

Ook een goede tip: onderzoek welke eigenschappen waarschijnlijk op prijs worden gesteld en speel daarop in. Welke positieve eigenschappen worden waarschijnlijk gezocht in iemand voor de functie en hoe sluiten die aan bij jou? Zorg ervoor dat je je antwoord werkgericht houdt en geef toelichting met een voorbeeld.

De 5 frustraties van teamwork

 • Gebrek aan vertrouwen
 • Angst voor confrontatie
 • Gebrek aan betrokkenheid
 • Afschuiven van verantwoordelijkheid
 • Niet-resultaatgericht werken

*De 5 frustraties van teamwork door Patrick Lencioni

Sollicitatievragen over de functie en het bedrijf

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je natuurlijk vragen over de functie waarvoor je solliciteert en het bedrijf. Zo kan je potentiële werkgever kijken wat je wensen en verwachtingen zijn en of je ideeën aansluiten bij de bedrijfscultuur.

Waarom moeten we jou aannemen?

Je toekomstige werkgever wil natuurlijk graag weten wat hij kan verwachten als hij jou aanneemt en waarom je nu precies op deze functie hebt gesolliciteerd. Een goed antwoord geven op deze vraag kan lastig zijn, daarom is het slim om je goed voor te bereiden op deze vraag. Bekijk thuis nog eens de functie-eisen en leg die naast je eigen profiel. Welke overeenkomsten zijn er? Verdiep je ook in het bedrijf en kijk waarom jullie bij elkaar passen.

Als deze zaken duidelijk voor ogen hebt, kun je zeker een goed antwoord formuleren. Een goed antwoord is opgebouwd uit de volgende drie elementen: je vertelt iets over jezelf; je verbindt dit met de functie; je verbindt dit met het bedrijf. Vertel bijvoorbeeld over je opleiding, je werkervaring, aanvullende cursussen die je hebt gevolgd en je ontwikkeling tot nu toe.

Wat hoop je te vinden in deze baan?

Met deze vraag wil je toekomstige werkgever erachter komen of jouw verwachtingen over de functie reëel zijn. Geef in ieder geval geen antwoord waarin kritiek doorklinkt op je huidige of een vorige baan. Houd het positief! Combineer de doelen die je hebt met de functie waarop je solliciteert. Bij de voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun je een lijstje maken met je persoonlijke doelen, wensen en competenties. Anderzijds kun je opschrijven wat de vacante functie lijkt te bieden aan werkzaamheden en ontwikkelmogelijkheden en welke competenties daarvoor nodig zijn. Benoem ook voor jezelf wat jij hebt toe te voegen aan het bedrijf waar je solliciteert. Laat zien dat je een goede kandidaat bent!

Ben je bereid om over te werken?

Er zijn veel bedrijven waar regelmatig langer gewerkt moet worden of waar overwerken zelfs de norm is. Een werkgever wil dan natuurlijk graag van tevoren weten hoe jij daar in staat. Bedenk je dus van tevoren of je bereid bent om over te werken en of dat in lijn is met je verwachtingen. Het is belangrijk om te laten zien dat je bereid bent om extra tijd te steken in je werk, maar ook dat je de werk tussen werk en privé belangrijk vindt. Benadruk daarom dat je overwerk geen probleem vindt, mits het enigszins binnen de perken blijft en dat je ervan uitgaat dat er een piekmoment ook tijd is om de balans tussen werk en privé weer te herstellen.

Wat wil je verdienen?

In de meeste gevallen komt deze vaak pas tijdens het tweede gesprek, maar soms wordt je er bij de eerste kennismaking al mee geconfronteerd. Wat antwoord je dan … Het is in ieder geval niet aan te raden een willekeurig bedrag noemen, ook niet als je je niet hebt voorbereid. Een te laag bedrag kan ervoor zorgen dat je minder salaris krijgt dan bij de functie past, terwijl een hoog bedrag ervoor kan zorgen dat je afvalt in de procedure, omdat andere, gelijkwaardige kandidaten realistischer bedragen hebben genoemd.

Onze tip: vermijd het geven van een concreet antwoord. Je kunt zeker in een eerste sollicitatiegesprek aangeven dat je meer informatie nodig hebt over de werkzaamheden en de zwaarte van de functie voordat je hierop kunt antwoorden. Ook kun je de vraag terugstellen en kijken wat de werkgever in gedachten heeft. Zorg er in ieder geval voor dat er later nog ruimte is voor onderhandeling.

Waarom wil je hier werken?

Met deze vraag wil de toekomstige werkgever achterhalen of je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf én of je ook de moeite hebt genomen om je in het bedrijf te verdiepen. Zelfs als dit het geval is, kan antwoord geven op zo’n vraag nog wel eens lastig zijn. Zorg ervoor dat je antwoord uit drie componenten bestaat: je persoonlijke motivatie, jouw achtergrondkennis van het bedrijf en jouw meerwaarde voor het bedrijf. Door deze drie zaken te combineren krijg je altijd een persoonlijk antwoord. En wees gerust: je mag best even aan het woord zijn!

Sollicitatievragen over omgaan met stress

Voor veel functies is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met stress. De kans is dan ook groot dat je hier een vraag over krijgt tijdens je sollicitatiegesprek. Door onderstaande vragen en tips door te nemen, kun je je hierop voorbereiden.

Hoe ga je om met druk?

Een werkgever wil graag willen wat ze als bedrijf aan je hebben. Als er stressvolle situaties ontstaan, willen ze ervan op aankunnen dat jij alles tot een goed einde brengt, zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat. Het is belangrijk om bij deze vraag eerlijk antwoord te geven, maar wel met oog op de functie waarvoor je solliciteert. 

Solliciteer je op een baan waar je niet dagelijks stress zult ervaren? Dan kun je best aangeven dat je na piekmomenten wat tijd nodig hebt om op adem te komen. Als je solliciteert voor een functie met veel druk, is dit een wat minder goed idee. Je kunt dan het beste antwoorden dat je gewend bent om met druk om te gaan en dat dat je goed afgaat. Een voorbeeld kunnen geven is daarbij een pre! 

Nog een tip: noem wat dingen die je doet om te ontspannen!

Wat doe je als je een deadline dreigt te missen?

Deze vraag wordt ook gesteld om te kijken hoe jij omgaat met stress. Laat daarom merken dat stress jou er niet onder krijgt bij een deadline-probleem. Vervolgens kun je een aantal manieren noemen waarop jij hiermee om zou gaan, bijvoorbeeld door de productiviteit van het team te vergroten of de deadline eventueel (gedeeltelijk) te verschuiven. Door meerdere manieren te bespreken, laat je zien dat je alle mogelijkheden voor jezelf op een rijtje hebt en niet snel in de stress schiet.

Verrassende vragen tijdens je sollicitatie

Sommige vragen tijdens je sollicitatiegesprek liggen misschien voor de hand, anderen verrassen je volkomen. We hebben drie van deze vragen voor je op een rijtje gezet en natuurlijk krijg je van ons een aantal tips om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

0
tankstations
0
auto's
0
katten

Hoeveel tankstations zijn er in Nederland?

Meteen een hele vreemde vraag. Want tenzij je bij een tankstation solliciteert, verwacht je zo’n vraag natuurlijk nooit. Toch worden dit soort vreemde vragen vaker gesteld tijdens sollicitaties: van het aantal tankstations tot het aantal liter verf dat je nodig hebt om een vliegtuig te verven. Het doel van dit soort vragen is puur kijken hoe jij reageert. Door deze vraag moet je improviseren en jezelf wat meer bloot geven. Bovendien zal uit je antwoord blijken hoe creatief je bent en hoe goed je bent in logisch nadenken en problemen oplossen. 

Er wordt heus niet van je verwacht dat je het exacte antwoord weet, maar een reactie als ‘geen idee!’ doet het nooit goed. Probeer daarom om kalm te blijven en niet het eerste het beste antwoord te geven dat in je opkomt. De recruiter verwacht waarschijnlijk van je dat je je antwoord overdenkt en dat je jouw denkproces weergeeft. Denk dus hardop na over de vraag en gebruik eventueel pen en papier om tot een oplossing te komen. Stel ook aanvullende vragen als je die denkt nodig te hebben. Vraag bijvoorbeeld wat voor type vliegtuig ze bedoelen. Zo laat je zien dat je de vraag serieus neemt en er goed over nadenkt. Maak je geen zorgen over de exacte uitkomst; het gaat je werkgever er vooral om dat je via een logische redenering tot een antwoord komt.

Wat vond je van dit gesprek?

Dit is een hele directe vraag die aan het eind van het gesprek kan komen. De recruiter wil namelijk graag weten wat jij van de functie vindt en of je na dit gesprek nog een serieuze kandidaat bent. Wees dus eerlijk. Ben je nog steeds enthousiast over de functie? Antwoord dan dat het gesprek je nog veel enthousiaster heeft gemaakt dan dat je al was. Weet je zeker dat de functie toch niets voor jou is? Dan kun je dat op dit moment ook eerlijk vertellen en toelichten.

Welke vraag wil je liever niet gesteld zien worden?

Dit is een lastige, want de kans is natuurlijk groot dat deze vraag vervolgens wél wordt gesteld. Zorg er daarom voor dat je niet alleen een ‘lastige’ vraag bedenkt, maar ook het antwoord weet op deze vraag. Een voorbeeld kan zijn: ‘wat zijn jouw minst goede eigenschappen?’ Zorg ervoor dat je in dit geval dus ook een paar ‘negatieve’ eigenschappen in je hoofd hebt. Een tip: zorg dat deze eigenschappen helemaal niet zo negatief zijn voor de functie waarop je solliciteert. Perfectionisme, niet stil kunnen zitten, moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen … Het zijn allemaal eigenschappen die ergens ook wenselijk zijn voor bepaalde functies.

Sollicitatievragen over conflicten of gemaakte fouten

Hoe graag we het ook zouden willen vermijden: we maken allemaal fouten en komen allemaal wel eens terecht in conflicten. Het kan daarom zo zijn dat je toekomstige werkgever hiernaar vraagt. Het is ingewikkeld om een goed antwoord te geven op deze vraag, maar je er goed op voorbereiden kan nooit kwaad!

Hoe loste je een conflict op?

Laten we beginnen met wat je in ieder geval niet moet doen: beweer ten eerste niet dat je nog nooit een conflict hebt gehad, dat is niet realistisch. Ook is het niet slim om een conflict te beschrijven waarvan jij zelf de oorzaak was of waar geen oplossing voor is gekomen. Daarmee plaats je jezelf in een slecht daglicht. 

Het is in ieder geval belangrijk om met een concreet voorbeeld te komen en niet vaag te antwoorden. Kies het liefst een conflict waarvan jij zelf niet de oorzaak was, maar waarvoor wel door jouw positieve bijdrage een oplossing gevonden is. Licht dit conflict vervolgens toe aan de hand van de STAR-methode.

Wat voor fout heb je wel eens gemaakt en hoe heb je die opgelost?

Een toekomstige werkgever wil niet alleen maar horen hoe geweldig je bent. Ze zijn namelijk ook benieuwd wat voor fouten je wel eens hebt gemaakt en hoe je daarmee bent omgegaan. Zorg bij er het beantwoorden van deze vraag voor dat je eerlijk bent, maar zoek wel een ‘goede’ fout uit. Je moet niet iets willen vertellen dat dramatisch heeft uitgepakt voor jou of het bedrijf waar je werkte. Je kunt het beste een fout(je) nemen die je al een tijd geleden hebt gemaakt, zodat je kunt aangeven dat zoiets je door ervaring inmiddels niet meer zou gebeuren. Nog een tip: treed niet te veel in detail. Schets de fout in grote lijnen en zorg dat duidelijk wordt wat jouw taak was, wat jij verkeerd deed en wat de gevolgen daarvan waren. Meer is niet nodig.

Vragen over je cv en opleiding tijdens je sollicitatie

Natuurlijk zal ook je cv aan bod komen tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg daarom dat je cv up-to-date is en dat je je goed voorbereidt op eventuele vragen erover. Hieronder vind je vragen die je in ieder geval moet kunnen beantwoorden.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Je toekomstige werkgever graag weten waarom je voor een bepaalde richting hebt gekozen. Ze zijn waarschijnlijk benieuwd of je iemand bent met een duidelijke passie of dat je ‘zomaar wat doet’. Als jij een opleiding hebt gekozen die aansloot bij een passie die je al van jongs af aan had, is deze vraag natuurlijk heel makkelijk. Vertel de waarheid en je scoort waarschijnlijk wel punten. Sloot de opleiding niet per se aan bij je interesses en heb je uiteindelijk gewoon maar een keuze gemaakt? Dan is het beter om een wat globaler antwoord te geven. Zeg bijvoorbeeld dat je je goed hebt georiënteerd en dat deze branche je interessant leek om in te werken; daarvoor moest je wel de juiste opleiding volgen!

Waarom heb je lage cijfers?

Als er naar je cijferlijst is gevraagd en je hebt geen goede cijfers gehaald, hoe licht je dat dan toe? Als er naar je cijfers wordt gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek, betekent dit dat je de eerste selectieronde al door bent. Blijkbaar vond de recruiter je motivatiebrief en cv dus interessant genoeg om je uit te nodigen voor een gesprek. Het is dus de vraag of je hoge cijfers echt nodig hebt voor de functie, anders hadden ze je waarschijnlijk niet uitgenodigd. Maar als je door wilt naar de volgende ronde, zal je wel een goed antwoord moeten geven. 

Heb je extracurriculaire activiteiten gedaan? Licht dit dan toe en leg uit dat daar extra aandacht naar is gegaan tijdens je studie. Mocht je niet iets dergelijks hebben gedaan, wees daar dan eerlijk over. Leg uit dat je focus inderdaad wat minder op je studie lag, maar dat je wel veel levenservaring hebt opgedaan en interessante mensen hebt ontmoet. Benadruk daarbij altijd dat je inmiddels een stuk volwassener bent en je je nu voor 100% wilt inzetten voor je baan.

Waarom heb je meerdere banen in een korte tijd gehad?

Misschien blijkt uit je cv dat je in korte tijd meerdere banen hebt gehad. Dat kan een werkgever wat afschrikken, omdat ze bang zijn dat je ook niet lang bij hen werkzaam zult zijn. Een goed antwoord op deze vraag benadrukt dus dat je inmiddels weet wat je echt ambieert en op zoek bent naar een baan voor de lange termijn. Leg uit dat je een tijd op zoek bent geweest naar een functie die echt bij je past en dat je denkt die nu gevonden te hebben!

Meer weten over sollicitatievragen over je cv? Bekijk dan onze pagina Welke sollicitatievraag kun je verwachten naar aanleiding van je cv?

We hopen dat dit artikel je goed heeft voorbereid op alle mogelijke sollicitatievragen. Heb je nog hulp nodig bij de voorbereiding van je sollicitatie? Bekijk dan onze andere blogs of bereid je voor op je assessment met een van onze oefenpakketten. Heel veel succes!