“Je hoort zo snel mogelijk iets van ons.” Als je dat te horen krijgt aan het eind van je sollicitatiegesprek, weet je dat je waarschijnlijk niet gelijk de volgende dag al weet of je gesprek succesvol was. Maar soms duurt het wel erg lang voordat je iets hoort. Als je na meer dan een week nog steeds op een telefoontje zit te wachten, wat doe je dan?
Vragen naar verdere procedure
Het is altijd goed om aan het eind van een sollicitatiegesprek te vragen hoe de procedure verder is. Het liefst heb je dan natuurlijk dat er precies een datum en tijdstip wordt genoemd waarop jij te horen krijgt of jij in de race blijft voor de vacante functie of dat ze met andere kandidaten verder gaan. Helaas is dit niet altijd het geval. Soms krijg je alleen de vage toezegging dat ze zo snel mogelijk iets van zich zullen laten horen. En daar zit je dan de dagen erna, je telefoon steeds dichtbij je voor het geval dat ze je bellen. Hoe langer het duurt totdat je wat hoort, hoe onzekerder je waarschijnlijk wordt. In het begin was je misschien nog hoopvol. Het gesprek ging goed en de baan lijkt je leuk. Maar als het dan langer duurt en die telefoon gaat maar niet, dan heb je er misschien niet veel vertrouwen meer in dat het sollicitatiegesprek tot een baan gaat leiden.
Procedure duurt langer dan verwacht
Het hoeft niet per se iets te zeggen als je niet gelijk hoort of je door bent naar de volgende ronde. Natuurlijk kan het zo zijn, dat er al voor een ander is gekozen en dat ze gewoon ‘vergeten’ zijn om dit ook aan jou te vertellen. Wat vaker voorkomt, is dat de procedure langer duurt dan verwacht. Misschien lukte het niet om de gesprekken met alle kandidaten in dezelfde week te houden. Als jij dan de eerste was die een gesprek had, kan het even duren voordat alle gesprekken geweest zijn. Niet altijd wordt dat ook aan jou verteld, zodat je lang in onzekerheid blijft zitten. Ook kan het zijn dat de gesprekken wel zijn geweest, maar dat de sollicitatiecommissie nog bij elkaar moet komen om conclusies te trekken. Dat is het vaak door volle agenda’s weer lastig om een tijdstip voor een overleg te kunnen prikken.
Wat je kunt doen
Niets is zenuwslopender dan maar oneindig zitten te wachten op dat ene telefoontje. Wat kun je nu het beste doen, als je maar zit te wachten en je weet niet waarom je nog steeds niets hebt gehoord?
In principe zijn er drie dingen die je kunt doen:
- rustig afwachten;
- een e-mail sturen;
- opbellen.
Rustig afwachten
Met dat rustig afwachten ben je natuurlijk gelijk na je sollicitatiegesprek al begonnen. Een paar dagen is dat wel vol te houden, maar daarna wil je wel graag weten waar je aan toe bent. Zeker als er wat praktische punten spelen. Moet je nu op die andere leuke vacature solliciteren of niet? En kun je nog een weekje vakantie boeken of zou je dan net met je nieuwe baan moeten beginnen? Kortom even afwachten is oké, maar het moet niet te lang duren. Zit je al ruim een week te wachten, dan kun je maar beter tot actie overgaan. Dat kunnen ze ook gelijk zien dat jij niet passief bent, maar dat je proactief voor jezelf opkomt.
E-mail sturen
Een manier om in actie te komen is het sturen van een e-mail. Bedenk wel even aan wie je deze het beste kunt sturen. Vaak heb je het gesprek met een aantal mensen gevoerd. Meestal kun je het beste contact opnemen met diegene die jou voor het gesprek heeft uitgenodigd. Dit zal in veel gevallen een recruiter zijn. Het kan ook zinvol zijn om de mail aan je toekomstige leidinggevende te sturen. Je moet zelf even inschatten wat het beste is. De mail aan de een sturen met een cc aan de ander, kan ook werken.
Wat zet je in je mail?
Het doel van je mail is om er achter te komen hoe ver men met de selectieprocedure is. Je wilt weten of er al een beslissing gevallen is wie er door mag naar de volgende ronde (en of men dus niet vergeten is om jou dat te vertellen), maar dat kun je natuurlijk niet zo rechtstreeks vragen. Je kunt beter vragen wanneer een beslissing te verwachten is.
Je mail begin je met te vermelden dat je dan en dan op sollicitatiegesprek bent geweest voor die en die functie. Je kunt dan iets zeggen dat je het een heel prettig gesprek vond en dat je erg graag de functie zou vervullen. Daarna komt dan je eigenlijke vraag: wanneer denken ze te kunnen zeggen met welke kandidaten ze verder gaan? Eventueel kun je nog iets toevoegen dat je het graag wilt weten in verband met een andere sollicitatie, een opleiding die je wilt gaan volgen, een nieuw project dat je in je huidige baan moet gaan starten, …..
Niet te lang
Maak de mail niet te lang: maximaal twee à drie alinea’s. Doe niet te informeel, ook niet als het sollicitatiegesprek erg gezellig was. Begin dus niet met ‘Hoi’ of ‘Hé’. Zorg ervoor dat je de naam goed schrijft van degene aan wie je je mail richt en lees je e-mail nog even na, zodat er geen typfouten in blijven staan. Onderteken met je voor- en achternaam en zet je telefoonnummer er nog even bij. Kunnen ze je gelijk bellen als ze je mail hebben gelezen.
Opbellen
Je kunt natuurlijk ook gewoon even bellen om te informeren hoe het er voor staat. Nadeel van bellen kan zijn dat je op het verkeerde moment belt en je contactpersoon de telefoon niet opneemt of geen tijd heeft om je uitgebreid te woord te staan. Voordeel is, dat als je wel op het goede moment belt, het heel persoonlijk is en je gelijk antwoord op je vraag krijgt. Als je het een beetje goed aanpakt, kun je je gelijk nog even profileren en laten zien dat je een goede kandidaat bent.
Wat moet je zeggen?
Is bellen niet zo jouw ding en weet je niet zo goed hoe je zo’n telefoongesprek moet aanpakken, oefen dan even van te voren. Schrijf desnoods op wat je wilt gaan zeggen. Bedenk wat voor antwoorden je kunt krijgen (‘Sorry, we weten nog niets’, ‘Sorry, jij bent het niet geworden’ of ‘Gefeliciteerd, we willen je graag voor een volgend gesprek uitnodigen’) en wat je daar dan zelf op moet antwoorden.
Je begint het gesprek met te vertellen wie je bent en wanneer je voor welke functie op sollicitatiegesprek bent geweest. Als je het antwoord krijgt, dat de procedure nog niet afgerond is, kun je benadrukken dat je graag in aanmerking komt voor de functie. Als je te horen krijgt, dat je bent afgewezen, dan valt dat misschien wat koud op je dak. Vraag toch even door waarom jij niet de ideale kandidaat bent, zodat je daar een volgende keer je voordeel mee kunt doen. Kun je dat op dat moment niet opbrengen, bel dan later nog een keertje terug om daar over te praten.
Rustige plek
Uiteraard bel je vanaf een rustige plek zonder achtergrondgeluiden, zodat jij en je gesprekspartner elkaar goed kunnen verstaan. Blijf altijd beleefd tijdens het gesprek, ook als ze na drie weken nog steeds geen beslissing hebben genomen. Vraag dan wanneer ze wel iets denken te weten en of je eventueel nog een keer mag bellen. Wees er op voorbereid dat je aanvullende vragen moet beantwoorden. Hou eventueel je cv bij de hand. Rek het telefoongesprek niet onnodig door al je kwaliteiten nog eens te beschrijven. Als ze nog vragen aan je hebben, dan hoor je het vanzelf.
Voicemail
Als je als je belt de voicemail krijgt, dan kun je een bericht inspreken. Hou van te voren ook met deze mogelijkheid rekening, zodat je niet over je woorden struikelt. Vertel gewoon kort en bondig waar je voor belt en vraag om teruggebeld te worden. Noem je telefoonnummer en zeg er eventueel bij wanneer je niet bereikbaar bent.
Andere manieren
Uiteraard zijn er nog andere manieren om er achter te proberen te komen hoe het met je kansen staat, maar die worden niet altijd door de recruiter of leidinggevende gewaardeerd. Denk daarbij aan contact leggen via social media of LinkedIn of het sturen van een WhatsAppje.
Je kunt ook via via proberen na te vragen of er al iets bekend is. Bedenk daarbij wel dat het over het algemeen meer op prijs wordt gesteld als je zelf rechtstreeks contact zoekt.