Een nadeel van werken is de beperkte hoeveelheid vrije tijd die je dan meestal hebt. Heb je als student meestal nog lange zomervakanties, als je werkt moet je het vaak doen met 25 vakantiedagen voor een heel jaar. Hoe kun je werken en toch veel op reis gaan?
Omschakelen
Als je van student ineens werknemer wordt, is dat vaak even omschakelen. Er zitten veel voordelen aan, een salaris bijvoorbeeld. Maar je moet er misschien ook aan wennen om een geregelder leven te gaan leiden; als werkende ben je meestal wat minder flexibel dan als student. Reizen kan ook iets zijn wat minder vanzelfsprekend is dan tijdens je studententijd. Misschien was je gewend om ’s zomers twee maanden lang met je rugzak door de wereld te trekken. Nu moet je het over het algemeen doen met 25 vakantiedagen. Niet per maand, maar per jaar!
Een baan combineren met reizen
Toch hoef je niet per se genoegen te nemen met een weekje wintersport, een paar weken vakantie in de zomer en dan nog een paar snipperdagen die je verspreid over het jaar opneemt. Als je het een beetje handig aanpakt, is een baan te combineren met reizen! Hoe? Dat bepaal je zelf, bijvoorbeeld op een van onderstaande manieren.
-
Solliciteer op een baan in het buitenland
De gemakkelijkste manier om langdurig in het buitenland te kunnen verblijven is door er werk te vinden. Je hoeft dan niet alleen te denken aan vakantiewerk op een camping of een jaartje werken als au pair, ook een serieuze baan in je vakgebied is mogelijk. Er zijn genoeg functies in het buitenland waar jij als Nederlander op kunt solliciteren. Daarnaast kun je ook proberen een baan te krijgen bij een Nederlands bedrijf met vestigingen in het buitenland. Je hebt dan natuurlijk niet het hele jaar vakantie. Waarschijnlijk moet je er hard werken. Maar je kunt je wel helemaal onderdompelen in een andere cultuur en een land vanaf een andere kant leren kennen. In je vrije tijd kun je natuurlijk de toerist uithangen en alle attracties in de wijde omgeving bezoeken. En met contacten met locals komt het waarschijnlijk ook wel goed.
-
Solliciteer op een baan waarvoor je veel moet reizen
Bij je zoektocht naar werk, moet je altijd een soort profiel opstellen van je ideale baan. Prioriteit 1 kan bij jou natuurlijk zijn dat je voor je werk veel moet reizen. Bijvoorbeeld omdat je deel uitmaakt van een internationaal onderzoeksteam of omdat jij de klanten uit Zuidoost-Azië in je portefeuille hebt. Overdag ben je dan waarschijnlijk druk bezig, maar ’s avonds kun je misschien wel aan sightseeing doen. Ben je ook in het weekend ter plekke, dan kun je die tijd ook benutten voor het maken van uitstapjes.
-
Benut de mogelijkheden van congressen, beurzen of nascholingen in het buitenland
Ook bij functies waarvoor je in principe niet hoeft te reizen, kun je er soms wel een tripje naar het buitenland uitslepen. Hou goed in de gaten of er een congres of een beurs op je vakgebied ergens in de wereld gegeven wordt en verzin een goede reden waarom jij daar toch echt naar toe moet. Ook bij- en nascholingen worden soms in het buitenland gegeven. Je kunt dan overdag leren en ’s avonds relaxen zonder dat je er vakantiedagen voor hoeft op te nemen.
Vaak is het mogelijk om je verblijf in het buitenland met een paar dagen of een week te verlengen, zodat het zelfs nog echt een vakantiereisje wordt.
-
Regel dat je ‘thuis’ kunt werken
Het nieuwe werken is al een poosje geleden uitgevonden. Een van de aspecten daarvan is dat je niet altijd fysiek op kantoor aanwezig hoeft te zijn. Als je thuis mag werken, dan kun je dat natuurlijk ook ergens anders doen. Ga lekker een weekje weg, doe gewoon je werk en benut je vrije tijd met het verkennen van de omgeving. Net vakantie toch? En moet je overleggen, dan doe je dat per telefoon of Skype. Misschien wel handig om je werkgever in te lichten dat je even niet thuis zit. Hoef je niet ineens terug te vliegen als er onverwachts een vergadering wordt ingepland.
-
Bouw extra vrije dagen op
Een jaartje of dertig geleden werd de arbeidsduurverkorting (adv) uitgevonden in de strijd tegen werkloosheid. Het idee was simpel: je bleef per week even veel uren werken (bijvoorbeeld 40), maar kreeg er minder betaald (bijvoorbeeld 36 of 38). De uren die je niet betaald kreeg, kon je op een ander moment als verlof opnemen. Zo had je al snel een paar weken verlof extra per jaar. Sommige bedrijven hebben het nog steeds zo geregeld. Is dat niet het geval, maar lijkt het je wel wat om meer verlofdagen te hebben, dan kun je dit natuurlijk altijd zelf aankaarten. Er zijn ook bedrijven waarbij in de arbeidsovereenkomst geregeld is dat je er verlofdagen bij kunt kopen. Extra vrije dagen schept de mogelijkheid van meer reizen of langer reizen.
-
Word een digital nomad
Zie je die vaste baan nog niet zitten? Dan kun je ook (voorlopig) gaan werken als digital nomad. Meestal vervul je dan als freelancer opdrachten voor een ander. Het enige wat je daar voor nodig hebt, is een laptop, en internet natuurlijk. Je kunt dit niet in ieder vakgebied doen, maar bijvoorbeeld als journalist, softwareontwikkelaar of online marketeer is dit in principe mogelijk. Je werkt dan vanuit een cafeetje of je airbnb, waar ook ter wereld.
Voordat je dit gaat doen, moet je je wel heel goed bedenken hoe je precies dat geld gaat verdienen. Maak een ondernemingsplan, zodat duidelijk wordt wat je allemaal moet regelen, hoe je aan opdrachten komt en hoeveel geld je eigenlijk moet verdienen om rond te komen. Bedenk ook dat je een ijzersterke discipline moet hebben. Als je in dat tropische oord bent met allemaal vakantiegangers kan de verleiding groot zijn om op het strand te gaan liggen in plaats van achter je laptop te kruipen om geld te verdienen.
-
Neem een sabbatical op
Als je helemaal vrij wil zijn om een tijd lang rond te reizen, dan kun je overwegen om een sabbatical op te nemen. Soms is dat in overleg met je werkgever ook mogelijk als je een vaste baan hebt die je niet wil opgeven. Je moet dan wel duidelijk afspraken maken over de periode die je vrij krijgt en hoe jouw functie wordt ingevuld in de tijd dat jij weg bent. Als je (nog) geen werk hebt, ben je flexibeler, maar in dat geval kunnen de financiële risico’s groter zijn. Je moet dan niet alleen de periode overbruggen dat je weg bent, maar je hebt ook niet de garantie dat je bij terugkomst gelijk werk vindt. Je moet ook goed bedenken wat je tijdens je sabbatical gaat doen. Ga je de hele tijd als toerist rondreizen of bijvoorbeeld ergens vrijwilligerswerk doen. In dat laatste geval kun je misschien nog relevante werkervaring opdoen, wat je na afloop van je sabbatical misschien nog kan helpen om werk te vinden.