Wat is de Situational Judgement Test?

Als je tijdens een sollicitatieprocedure een assessment moet ondergaan, kan een Situational Judgement Test (SJT) daar deel van uit maken. Met deze test wordt gekeken naar hoe je in bepaalde praktijksituaties reageert. Wat kun je verwachten als je de SJT test moet ondergaan? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op IQ testen in assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Verbeter

Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.

Gericht

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.

Kwaliteit

Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.

Direct

Direct toegang en meteen aan de slag op alle apparaten: mobiel, tablet en desktop!

Mobiel

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk

Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.

Maxime Boelen

Marketing Officer – Study Association Aureus

Dankzij Hellotest kunnen onze studenten oefenen voor e-assessments. Zo bieden wij extra waarde aan onze leden.

Berthe van der Peet – van Gerven

Partner – De HR Boetiek / Brands for Talents

Dankzij Hellotest kan ik makkelijk kandidaten plaatsen bij bedrijven omdat zij de testen halen.

Situational Judgement Test als onderdeel van een assessment

Tijdens een sollicitatieprocedure komt het vaak voor dat je een assessment moet ondergaan. Je krijgt dan verschillende soorten testen voorgelegd, waaruit moet blijken of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Vrijwel altijd zal je dan een aantal capaciteitstesten krijgen, waarmee je intelligentie wordt gemeten. Daarnaast krijg je afhankelijk van de functie waarop je solliciteert en de wensen van je potentiële werkgever nog andere testen. Als een werkgever wil weten hoe jij in bepaalde werksituaties reageert, kan het zijn dat je tijdens een assessment een Situational Judgement Test moet doen.

Verschillende werksituaties voorgelegd

Een Situational Judgement Test bestaat uit verschillende opgaven, waarin een bepaalde werksituatie wordt geschetst. Aan jou wordt dan gevraagd hoe je zou reageren in deze situatie. De opgaven zijn zo samengesteld dat de verschillende competenties (vaardigheden, kennis en gedragskenmerken) die van belang zijn voor een bepaalde functie, worden getest. Elke competentie komt daarbij een aantal keer, in verschillende opgaven, aan de orde.

In welke vorm krijg je een Situational Judgement Test? 

De vorm waarin je de Situational Judgement Test krijgt, kan verschillen. De test kan geheel uit tekst bestaan waarin de verschillende situaties worden beschreven, maar het kan ook zijn dat je animaties of videofragmenten te zien krijgt.

Om per werksituatie een aantal opties te formuleren, zijn dezelfde werksituaties voorgelegd aan een team van ervaringsdeskundigen. Zij hebben aangegeven hoe zij in die specifieke situatie zouden reageren. Op basis daarvan zijn verschillende opties geformuleerd die jij bij de test te zien krijgt. 

Beoordeling van de Situational Judgement Test

De antwoorden van de ervaringsdeskundigen worden ook gebruikt bij de beoordeling van de Situational Judgement Test. Hoe meer jouw antwoorden overeenkomen met de antwoorden van de meerderheid van de ervaringsdeskundigen, hoe beter jij scoort. De uitslag bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk:

 • totale score van gewenst gedrag in vergelijking met de antwoorden van de ervaringsdeskundigen;
 • hoe je per gevraagde competentie scoort;
 • score ten opzichte van een controlegroep waarmee jij vergelijkbaar bent, bijvoorbeeld qua leeftijd, opleiding of carrièreniveau.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Situational Judgement Test vragen

Het principe bij een SJT test is dat er een werksituatie wordt geschetst met bijvoorbeeld een probleem of een conflict. Vervolgens worden er verschillende scenario’s gegeven voor hoe je kunt reageren in deze situatie. Jij moet dan aangeven volgens welk scenario jij in deze situatie zou handelen om het probleem of conflict op te lossen. Hoe je dit moet doen, kan per vraag verschillen. Er wordt namelijk gewerkt met verschillende antwoordmodellen, bijvoorbeeld:

 • Van de verschillende opties moet je aangeven welke je het beste vindt en welke het slechtste.
 • Per gegeven optie moet je aangeven of je deze ‘erg gepast’, ‘enigszins gepast’, ‘enigszins ongepast’ of ‘totaal ongepast’ vindt.
 • Van vier gegeven opties moet je de volgorde aangeven van de beste oplossing naar de slechtste oplossing.
 • Bij iedere optie moet je aangeven hoe waarschijnlijk het is dat je dit zou doen. Je hebt dan meestal de keuze uit ‘minst waarschijnlijk dat ik dat zou doen’ en ‘meest waarschijnlijk dat ik dat zou doen’.

Voorbereiding op een Situational Judgement Test

In het algemeen geldt dat je door een goede voorbereiding betere resultaten haalt bij een assessment. Bij een Situational Judgement Test is dat echter best lastig. Er wordt gevraagd hoe jij zou handelen in bepaalde situaties. Aangezien de test meestal wordt aangepast aan de functie waarop je solliciteert, is het niet zo dat je standaardsituaties kunt oefenen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder lees je een aantal SJT test tips:

 1. Verdiep je in de organisatie waarbij je gesolliciteerd hebt. Wat is de missie en wat zijn de doelstellingen van deze organisatie? Wat voor soort waarden zouden hier bij horen? Kijk eens of je deze informatie kunt vertalen naar de manier van handelen die van je verwacht wordt bij die organisatie.
 2. Onderzoek ook welke competenties voor de functie belangrijk gevonden worden. Soms staat dat gewoon in de vacaturetekst genoemd, anders zal je er wat meer onderzoek naar moeten doen. Moet je flexibel zijn? Dan moet je in de test dus geen antwoorden geven waaruit blijkt dat jij je halsstarrig aan bepaalde uitgangspunten blijft vasthouden.
 3. Maak een oefentest. Ook al kom je hierin niet dezelfde soort opgaven tegen als in je echte test, je raakt wel gewend aan de manier van vragen en de verschillende antwoordmodellen.
 4. Verdiep je in standpunten van andere mensen. Solliciteer je naar een functie waarin je veel rechtstreeks te maken krijgt met klanten, bekijk bepaalde problemen de zich kunnen voordoen dan ook eens vanuit het perspectief van de klant. Verzin situaties die zich in je nieuwe functie voor zouden kunnen doen en vraag eens aan vrienden of familieleden hoe zij daarmee om zouden gaan. Door wat breder naar de situatie te kijken, kun je misschien een beter antwoord in de test geven.

Tijdens de SJT test

Tijdens de SJT test is het vooral belangrijk dat je de instructies en de geschetste situatie heel goed doorleest. Het lijkt misschien een open deur, maar als je snel door veel tekst scrollt, mis je misschien essentiële informatie die van invloed kan zijn op het juiste antwoord. Gebruik ook alleen die informatie die in tekst of het filmpje gegeven wordt. Doe geen aannames, die van invloed zijn op je antwoord.

Succes met het maken van de Situational Judgement Test!