Ruimtelijk Inzicht Oefenen

Ga vandaag nog voor Ruimtelijk Inzicht oefenen. Dit oefenpakket bereid je voor op verschillende onderdelen van ruimtelijk inzicht: componenten, kubus draaien, kubus vouwen en spiegelen. Start dus vandaag nog met de Ruimtelijk Inzicht Test Oefenen.

Geschikt voor alle soorten ruimtelijk redeneren:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Start met oefenen en haal jouw beste score!"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Eelloo test

2.000+ oefenvragen

LTP test

2.600+ oefenvragen

Pearson test

3.100+ oefenvragen

TestGorilla

2.900+ oefenvragen

Ruimtelijk Inzicht Oefenen Gratis

Componenten oefenen

Oefen de ruimtelijk inzicht componenten met deze gratis test.

Kubussen vouwen oefenen

In deze gratis test kan je kubussen uitvouwen oefenen.

Spiegelbeelden oefenen

In deze gratis test kan je spiegelbeelden oefenen.

Belangrijkste tip voor Ruimtelijk Inzicht Oefenen

Zorg dat je specifiek oefent voor jouw test. Meestal moet je componenten, óf kubussen draaien óf kubussen vouwen op de ruimtelijk inzicht test. Zorg dus dat je weet welke versie je krijgt en oefen die.

Inhoudsopgave

Wat is ruimtelijk inzicht?

De definitie van ruimtelijk inzicht is het vermogen om iets van 2D naar 3D in je hoofd om te zetten. Of andersom, van 3D naar 2D. Je moet dus een abstract figuur in je hoofd kunnen draaien en veranderen. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij kubussen vouwen en draaien. Maar ook bij componenten en spiegelbeelden.

Ruimtelijk inzicht uitleg

Per soort ruimtelijk inzicht vraag leggen we hieronder uit hoe je deze moet oplossen. We behandelen dus:

Componenten strategie

Bij componenten krijg je losse figuren te zien. Vervolgens moet je bepalen welk figuur je kunt maken met de losse onderdelen. Het is dus een soort puzzelen. Let daarom goed op opvallende hoeken of zijden van de losse componenten. Probeer die vervolgens terug te vinden in het samengestelde figuur.

Kubussen draaien strategie

Als je kubussen moet draaien, is het de bedoeling dat je aangeeft welke kubus een gedraaide versie is. Dat lijkt heel lastig en dat kan het ook zijn. Bij kubussen draaien moet je je bedenken dat je drie vlakken ziet en dus drie niet. Richt je op de hoekjes waar figuren samenkomen. Dan herken je het makkelijkst de juiste kubus.

Kubussen vouwen strategie

Als je kubussen uitvouwt, krijg je altijd hetzelfde kruisfiguur te zien. Er is maar een beperkt aantal opties hoe de gegeven vlakjes kunnen verschijnen in het kruis. Door dus deze vormen uit je hoofd te leren, kan je heel snel het juiste antwoord vinden. Je kan dit zelf uittekenen of gebruik maken van ons oefenpakket.

Spiegelbeelden strategie

Bij spiegelbeelden krijg je een voorbeeld figuur te zien. Daarna moet je aangeven welke figuren gespiegeld zijn. De figuren kunnen gespiegeld én gedraaid zijn. Eigenlijk is het een kwestie van goed kijken. Maar let in het bijzonder op hoeken en schuine lijnen. Die herken je het makkelijkst als ze gespiegeld zijn namelijk.

De strategieën hierboven zijn misschien nog te abstract. Daarom laten we die zien aan de hand van een aantal ruimtelijk inzicht voorbeelden.

Ruimtelijk inzicht voorbeelden

Hieronder zie je voorbeelden van ruimtelijk inzicht. Elk voorbeeld is voorzien van een uitleg.

Componenten voorbeeld

Componenten voorbeeld

In dit voorbeeld zijn figuren 2 en 3 opgebouwd uit de gegeven elementen. Je kunt heel makkelijk figuur 6 uitsluiten. Het wordt lastiger bij 1, 4 en 5. Daarvoor moet je goed nar het hoekje kijken van het smalle element.

Kubussen draaien voorbeeld

Kubussen draaien

Het juist antwoord is D. Als je namelijk de kubus naar rechts draait zoals bij A, dan moet de streep anders staan. Als de kubus voorover kantelt, zoals bij B, moeten de stippen anders staan. Als de kubus naar rechts kantelt, zoals bij C, moet de driehoek anders staan. Dus blijft D over. De instinker aan D is dat je het derde vlak niet krijgt. Dat zou namelijk de driehoek moeten zijn. Maar de andere antwoorden kúnnen niet juist zijn.

Kubussen uitvouwen voorbeeld

Kubussen vouwen oefenen

Het juiste antwoord is D. Het is het makkelijkst om van het roze vlak uit te gaan. Als dat in het midden staat van het kruis. Welke vlakken moeten daar dan omheen staan? Dan moet blauw erboven staan en geel er rechts van. Dus antwoord D.

Spiegelbeelden voorbeeld

Spiegelbeelden voorbeeld

Het juiste antwoord is B en E. Je kan nu goed kijken naar het streepje in het figuur. Je ziet dat die aan de linkerkant zit. Als je B draait, komt dat figuur rechts uit. Net als bij E. Daarom zijn zij gespiegeld.

Ruimtelijk inzicht per testontwikkelaar

Ruimtelijk inzicht kom je minder tegen dan je denkt. Eigenlijk zijn er maar 3 testontwikkelaars die er gebruik van maken:

  • Eelloo Q1000 kubussen worden soms ingezet op niveau Midden.
  • NOA gebruikt componenten en spiegelbeelden om ruimtelijk inzicht te toetsen.
  • Pearson zet soms kubussen in voor toelatingstoetsen, bijvoorbeeld 21+ toetsen.

Ruimtelijk inzicht tips

  • Zorg dat je weet welke test je precies moet maken. Dat scheelt namelijk enorm veel in jouw voorbereiding. Dat is het verschil tussen wel en niet druk maken over draaien of vouwen.
  • Als je het lastig vindt om de kubus in te beelden leg dan een dobbelsteen op tafel. Iedere keer dat je een kubus denkbeeldig draait, doe je dat na met de dobbelsteen. Hierdoor krijg je snel een goed gevoel voor het draaien van de kubussen.
  • Voor spiegelen en componenten: kies een hoek. welke kant buigt deze op? Volg de hoek in de antwoordopties. Als deze niet dezelfde kant op buigt, is deze waarschijnlijk gespiegeld.
  • Voor spiegelen en componenten: als je geen hoek of uitstulping kunt vinden, zoek dan naar een schuine lijn. Het gaat erom dat iets schuin naar links of rechts staat. Dan is dat makkelijk te volgen en herkennen in de antwoorden.

Meer ruimtelijk inzicht oefenen?

Wil jij meer oefenen voor het ruimtelijk inzicht assessment? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 14,99 kan jij 30 dagen lang ruimtelijk inzicht trainen. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Iedereen, oud of jong, heeft ruimtelijk inzicht. Anders kan jij je niet bewegen in een ruimte. Als het gaat over ruimtelijk inzicht op een iq test is dat dus zeker te trainen. Je moet simpelweg wennen aan het soort vragen dat je moet beantwoorden. Door ruimtelijk inzicht vragen te maken, word je er vanzelf beter in. Dus ja, ruimtelijk inzicht is te trainen. Heel goed zelfs.

Ruimtelijk inzicht kan je het beste specifiek trainen. Zorg dat je weet welk soort ruimtelijk inzicht je moet maken op jouw IQ test. Bijvoorbeeld kubus vouwen, componenten of spiegelbeelden. Vervolgens kan je dat oefenen met het Ruimtelijk inzicht oefenpakket van Hellotest.

Ruimtelijk inzicht bepaalt of jij je kunt voortbewegen door een fysieke ruimte. Of je afstanden kunt inschatten. Maar ook of je ziet hoe breed iets is. Dus je hebt zeker iets aan ruimtelijk inzicht. Daarnaast heb je dus ook heel veel ruimtelijk inzicht. Anders zou je de hele dag ergens tegenaan lopen.

Ruimtelijk inzicht wordt op een capaciteitentest of iq test met kubussen, spiegelbeelden of componenten getoetst. Op basis van jouw score voor deze vragen kan een uitspraak gedaan worden over jouw ruimtelijk inzicht. Maar wat als je nou niet weet wat die vier onderdelen betekenen? Dan haal je waarschijnlijk een lagere score. Daarom moet je altijd oefenen, want dan heb je een eerlijke kans om de vragen te beantwoorden.

Visueel-ruimtelijk inzicht is het vermogen om 2D beelden of verbale informatie om te zetten in 3D beelden. En andersom.

Ruimtelijke intelligentie geeft aan hoe goed je bent in het omzetten van 2D in 3D beelden. Hoe goed je je dingen kunt visualiseren en daarmee kunt spelen. Bijvoorbeeld of je iets kunt samenstellen, spiegelen, uitvouwen of draaien in je hoofd.

De definitie van ruimtelijk inzicht is het vermogen om iets van 2D naar 3D in je hoofd om te zetten. Of andersom, van 3D naar 2D. Je moet dus een abstract figuur in je hoofd kunnen draaien en veranderen. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij kubussen vouwen en draaien. Maar ook bij componenten en spiegelbeelden.

Ruimtelijk inzicht wordt op een capaciteitentest gemeten met verschillende onderdelen, zoals: kubussen vouwen, kubussen draaien, componenten en spiegelbeelden.

Iedereen heeft ruimtelijk inzicht. Anders zou je namelijk niet in staat zijn om door een ruimte te lopen. Je ontwikkelt ruimtelijk inzicht dus al vanaf zeer jonge leeftijd. Kinderen kunnen beter worden in ruimtelijk inzicht door te spelen met blokken of bijvoorbeeld lego.

Als je ruimtelijk inzicht wilt ontwikkelen voor een IQ test kan je het beste specifiek oefenen. Dan oefen je dus kubus vouwen, kubus draaien, componenten en spiegelbeelden. Door veel te oefenen, word je hier vanzelf beter in.

Ruimtelijk inzicht heb je voor alles nodig. Het zorgt ervoor dat je kan bewegen in een ruimte zonder ergens tegenaan te lopen. Maar ook voor fietsen en autorijden heb je het nodig. In principe ben je de hele dag bezig met ruimtelijk inzicht. Als je iets oppakt, of als je ergens naar kijkt, maak je automatisch een schatting in van het object in de ruimte.

De definitie van ruimtelijk inzicht is het vermogen om iets van 2D naar 3D in je hoofd om te zetten. Of andersom, van 3D naar 2D. Je moet dus een abstract figuur in je hoofd kunnen draaien en veranderen. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij kubussen vouwen en draaien. Maar ook bij componenten en spiegelbeelden.

Ruimtelijk inzicht heb je voor alles nodig. Het zorgt ervoor dat je kan bewegen in een ruimte zonder ergens tegenaan te lopen. Maar ook voor fietsen en autorijden heb je het nodig. In principe ben je de hele dag bezig met ruimtelijk inzicht. Als je iets oppakt, of als je ergens naar kijkt, maak je automatisch een schatting in van het object in de ruimte.

Ruimtelijk inzicht oefenen voor 14,99