Pi Cognitive oefenen

De beste voorbereiding op het PI Cognitive assessment.
Start nu met oefenen! Je krijgt toegang tot het lesplan, 
lessen en oefentoetsen met antwoorden en uitleg.

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Corstiaan Smit
"Start met leren en krijg die perfecte baan!"

96% van onze klanten beveelt ons aan!

PI cognitive assessment gratis test

1

Analogieën

Aan de hand van twee of drie gegeven woorden moet je de analogie kloppend maken.

2

Antoniemen

Selecteer de woorden die het tegenovergestelde van elkaar betekenen.

3

Cijferreeksen

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

4

Exclusie

Selecteer het figuur dat niet bij de andere figuren past.

5

Figuurreeksen

Zoek het juiste figuur dat logisch volgt in deze reeks.

6

Redactiesommen

Los een berekening op door het verhaal te analyseren.

7

Rekenvaardigheden

Los eenvoudige wiskundige berekeningen op.

8

Syllogismen

Geef aan de hand van stellingen aan welke conclusies logisch waar zijn.

Hoe werkt oefenen bij Hellotest?

Vind je assessment

Zoek het juiste oefenpakket op onze website. Dat kan via ons handige overzicht.

1

Meld je eenvoudig aan

Het oefenpakket wordt meteen aan jouw account gekoppeld als je je aanmeldt.

2

Start direct met oefenen

Je kan direct beginnen met online oefenen op onze website!

3

PI Cognitive wordt gebruikt door o.a.

PI Cognitive assessment

De test van Predictive Index heet het cognitive assessment. Deze test duurt 12 minuten waarin je 50 vragen moet beantwoorden. Dit is behoorlijk krap en je zult echt snel moeten werken. De test bevat makkelijkere en moeilijkere vragen. Hoe meer je het PI cognitive assessment oefent, hoe beter je zult presteren. Dan kan je tijd winnen op de eenvoudige onderdelen.

Het nadeel aan de PI cognitive test is dat je heel veel verschillende onderdelen hebt. Maar er zit wel overlap in. Hieronder leggen we uit welke onderdelen erin zitten en wat de overlap is:

 • Analogieën bevatten vaak antoniemen, deze kan je dus samen oefenen.
 • Exclusie is het tegenovergestelde van visuele analogieën. Als je de één snapt, snap je de ander ook. Figuurreeksen zijn anders maar ook hier vind je vergelijkbare patronen.
 • Je hebt rekenvaardigheden nodig voor redactiesommen. Dus hier zit veel overlap in.
 • Dezelfde rekenvaardigheden heb je nodig om de cijferreeksen op te lossen.
 • De syllogismen staan redelijk op zichzelf. Omdat je dan echt een conclusie logisch moet beredeneren.

Dus het lijkt heel veel maar je verbetert vaak het ene onderdeel door het andere te oefenen. Dat betekent natuurlijk niet dat je onderdelen kunt overslaan. Want dat ga je merken op de PI cognitive assessment test.

Analogieën

Bij het onderdeel analogieën van de PI test moet je het verband tussen twee woordparen vinden en zo het laatste woord invullen.

Hand – Vinger :: Voet – ?

In dit geval moet het antwoord “Teen” zijn. Een hand heeft namelijk vingers en een voet heeft tenen. Merk ook op dat Hand en Voet beiden aan de linkerkant van de vergelijking staan. Voor analogieën is het ook belangrijk om een goede woordenschat te hebben. Daarnaast is het aantal analogieën dat gebruikt wordt, beperkt. Door dus goed te oefenen, kun je voor dit onderdeel een goede score halen.

Antoniemen

Bij het onderdeel antoniemen van de PI test moet je aangeven welke woorden een tegengestelde betekenis hebben. Je krijgt één woord te zien en moet dan aangeven welk woord een antoniem daarvan is. Voorbeelden van antoniemen zijn:

 • Groot – klein
 • Dichtbij – ver weg
 • Zwart – wit

Het lastige aan dit onderdeel is dat je een goede woordenschat moet hebben. Het kan anders voorkomen dat je sommige woorden niet kent. In ons oefenpakket worden de meest voorkomende antoniemen behandeld. Daarnaast worden enkele zeldzame antoniemen behandeld. Zo haal je de beste score voor dit onderdeel.

Cijferreeksen

Dit numerieke onderdeel van de PI test (PLI test) wordt door veel kandidaten als lastig ervaren. Bij cijferreeksen krijg je een aantal getallen te zien en moet je het laatste getal zelf invullen. Om een cijferreeks op te lossen moet je eenvoudige berekeningen uitvoeren:

 • optellen
 • aftrekken
 • vermenigvuldigen
 • delen

Soms moet je ook andere stappen toepassen, zoals overslaan of een tweede berekening toepassen. Dit wordt allemaal behandeld in ons oefenpakket. Hieronder een eenvoudig voorbeeld:

PI cognitive assessment cijferreeksen

Weet jij welk cijfer volgt in deze reeks? Wat er gebeurt is het volgende. Na het eerste getal zijn de getallen telkens de som van de twee getallen ervoor. Het antwoord moet dus 13 zijn. Dit is een Fibonacci reeks.

Exclusie

Bij exclusie zie je een aantal figuren die een onderliggend verband hebben. Dit verband kan bijvoorbeeld grootte, kleur, afmeting, oriëntatie of positie zijn. Eén van de figuren deelt echter niet het verband. Dat is het juiste antwoord. In dit opzicht is exclusie het omgekeerde van figuurreeksen waarbij je juist het figuur moet vinden dat wel in het verband past.

Het voordeel hiervan is dat exclusie en figuurreeksen op dezelfde principes gebaseerd zijn. Als je het één begrijpt, zal het ander je ook goed afgaan. Een eenvoudig voorbeeld:

PI cognitive exclusie

Zie jij welke er niet bij hoort? Het antwoord is D. Dat is namelijk het enige figuur waar een even aantal bollen in staat.

Figuurreeksen

Bij figuurreeksen krijg je een aantal figuren te zien. Deze figuren hebben een bepaald onderliggend verband. Je moet dat verband vinden en toepassen om het laatste figuur aan te wijzen. Mogelijke verbanden zijn:

 • kleur
 • grootte
 • oriëntatie
 • positie
 • rotatie
 • vulling

Hieronder een eenvoudig voorbeeld:

PI cognitive assessment figuurreeksen

Zie jij het antwoord? De pijltjes bewegen als een slinger met de klok mee. In het antwoord moeten ze dus weer 1 plekje opschuiven. Dat is dus antwoord C. 

Redactiesommen

Redactiesommen staan ook wel bekend als verhaalsommen. Hierbij moet je een berekening uitvoeren aan de hand van een aantal regels tekst. Het lastige is dat je in deze regels de juiste gegevens moet zoeken voor de berekening. Vaak staat er teveel informatie in waardoor je te lang bezig bent met de berekening.

Het voordeel is dat assessments vaak dezelfde categorieën verhaalsommen gebruiken. Deze hebben vaak betrekking op de snelheid van een boot op een rivier, vullen van een tank of verdelen van een goed over een aantal mensen. Door de algemene categorieën te oefenen, zul je merken dat je de geleerde kennis kunt toepassen op heel veel redactiesommen. Daardoor haal je een beter resultaat.

Rekenvaardigheden

Anders dan redactiesommen, bestaan rekenvaardigheden uit eenvoudige rekensommen. Je krijgt een rekensom te zien waarbij iets ontbreekt. Dat kan natuurlijk het antwoord zijn maar soms moet je ook invullen welke berekening er werd uitgevoerd (+ of -). Het lastige aan rekenvaardigheden is dat je in korte tijd heel veel berekeningen moet uitvoeren. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk.

Syllogismen

In de basis krijg je bij een syllogisme twee stellingen (ook wel premissen) te zien. Vervolgens moet je of de juiste conclusie bepalen of aangeven of de gegeven conclusie juist is. Er zijn dus twee soorten syllogismen:

 • conclusie vaststellen
 • conclusie beoordelen

Door goed te oefenen voor de syllogismen zorg je dat je makkelijker en sneller het juiste antwoord tijdens de PI test geeft.

Visuele analogieën

Waar je bij verbale analogieën woordparen moet herkennen, moet je bij visuele analogieën figuren aan elkaar koppelen. Hierbij is het dus weer van belang om het onderliggende verband tussen figuren te kunnen vinden en toepassen.

PI Cognitive assessment tips

 • Zorg dat je het juiste oefenpakket kiest. De test van Predictive Index is zo veelomvattend dat als je niet alles oefent je geen goede score gaat halen. Je moet ook echt de onderdelen specifiek voorbereiden. Ondanks dat er veel overlap is.
 • Oefen op tijd! Je moet in 12 minuten 50 vragen beantwoorden. Dat is iets minder dan 15 seconden per vraag. Dat is een extreem hoog tempo.
 • Zorg dat je goed uitgerust en fris bent. Die 12 minuten zijn niks maar zullen aanvoelen als uur.
 • Leg alles van tevoren klaar. Je moet niet tijdens de test gaan zoeken naar pen, papier of een rekenmachine.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!Inge