Assessio assessment oefenen

De beste voorbereiding op de Assessio Test. Assessio maakt gebruik van de Volledige Intelligentie (VIT) test, de SIT of de Matrigma. Dit oefenpakket is geschikt voor alle drie de testen. Start vandaag nog jouw voorbereiding!

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Ook te koop als onderdeel van ons BankingBig FourConsultancy of totaalpakket.

4.4/5
Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Assessio test gratis

Assessio gratis VIT oefentoets

In deze gratis oefentoets voor de Assessio VIT test krijg je een voorproefje van de echte Volledige Intelligentietest (VIT test).

Assessio gratis SIT oefentoets

In deze gratis oefentoets voor Assessio maak je de Specifieke Intelligentietest (SIT) onderdelen door elkaar.

Assessio matrigma test

In deze gratis matrigma test moet je verschillende matrixen oplossen. Dit soort matrixen kan je tegenkomen op de Assessio test.

Assessio wordt gebruikt door o.a.

Assessio test oefenen

Het Assessio platform maakt gebruik van drie soorten intelligentietesten:

 1. VIT – Volledige Intelligentie test
 2. SIT – Specifieke Intelligentie test
 3. Matrigma – Probleemoplossend vermogen

Hieronder leggen we precies uit hoe elke test eruit ziet. Uiteraard bevat ons Assessio oefenpakket alle onderdelen om deze testen voor te bereiden.

Let op: Assessio en HFM

Assessio heeft HFMTalentIndex in 2019 overgenomen. Lang niet alle bedrijven hebben dit verwerkt in hun uitnodiging. Daarom kan het zijn dat in jouw uitnodiging (nog steeds) HFM staat. De testen VIT en SIT zijn oorspronkelijk door HFM ontwikkeld en worden nu dus door Assessio afgenomen. Dit Assessio oefenpakket is geschikt voor álle testen van Assessio inclusief die van HFM.

Assessio volledige intelligentietest VIT

De VIT is één test waarbij vier onderdelen door elkaar getoetst worden. Je moet in 30 minuten 68 vragen beantwoorden. Dat is dus een halve minuut per vraag. Dat is vrij krap. Maar weinig mensen krijgen de test af. Daarom moet je goed oefenen zodat je tijd kunt winnen op analogieën en rekenvaardigheden. Dan hou je tijd over voor cijferreeksen en syllogismen.

Assessio specifieke intelligentietest SIT

De SIT test bestaat uit vier losse onderdelen. Je krijgt voor elk onderdeel een vaste tijd en kan daarna even pauze nemen. De onderdelen die je krijgt, zijn: analogieën, cijferreeksen, figuurreeksen en syllogismen. Het grote verschil in deze test zijn de figuurreeksen. Zorg dat je daar specifiek aandacht aan besteed als je daar slecht in bent.

Assessio Matrigma Probleemoplossend Vermogen

De Matrigma Test van Assessio is relatief nieuw. Deze test duurt slechts 12 minuten waarin je verschillende matrixen moet oplossen. Bij een matrix krijg je een raster te zien waarin verschillende figuren staan. Eén vlak is niet ingevuld, aan jou de taak om het juiste figuur te selecteren. Het lastige is dat je op verticale en horizontale verbanden tegelijk moet letten.

Assessio figuurreeksen

HFM abstract redeneren

Zie jij welke twee figuren er niet bij horen? Dat moeten C en D zijn. De voorbeelden zijn allemaal eenvoudige figuren waarbij geen dubbele randen of 3D beelden zijn. Daarom blijven alleen C en D over. Bij dit soort vragen is het belangrijk dat je veel soorten verbanden gezien hebt. Dan wordt het een stuk makkelijk om het antwoord te vinden.

Assessio analogieën

De analogieën op de Assessio IQ test zijn enkele analogieën. Dat betekent dat je drie woorden te zien krijgt en één woord moet aanvullen. Het voordeel daarvan is dat je de relatie tussen twee woorden kunt analyseren. Daarna zoek je een bijpassend woord. Hieronder een voorbeeld van een analogie:

Leraar staat tot School als Bakker staat tot … ?

 • Slagerij
 • Gebak
 • Brood
 • Bakkerij

Antwoord: een leraar geeft les in een school. Een bakker werkt in een bakkerij. Dus dat moet het antwoord zijn.

Assessio cijferreeksen

Assessio cijferreeks

Zie jij het antwoord op deze vraag? Normaal gesproken begin je altijd met het opschrijven van de verschillen tussen de getallen. Maar dat brengt nu niks op. We zien wel dat bepaalde getallen vermenigvuldigen iets oplevert. Dat leidt tot het antwoord:

Assessio cijferreeks antwoord

Assessio rekenvaardigheid

Bij de rekenvaardigheden vragen moet je eenvoudige algebra en andere sommen oplossen. Hiervoor moet je berekeningen doen, zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Hieronder een voorbeeld:

? = 8 x ( 9 : 6 ) * ( 12 : 3 ) x 5

Wat moet het antwoord zijn? Je raakt misschien afgeleid door de haakjes. Maar als er alleen maar delen en vermenigvuldigen staat, zijn de haakjes overbodig. Dus je kunt het doorschrijven en uitrekenen:

8 x 9 : 6 x 12 : 3 x 5 = 240

Assessio syllogismen

Bij syllogismen krijg je een aantal stellingen (premissen) te zien. Vervolgens worden conclusies gegeven. Jij moet beoordelen of deze conclusies kloppen. Het moeilijke aan syllogismen is dat je de werkelijkheid moet loslaten. Als in een syllogisme staat dat “alle honden groen zijn” dan is dat zo. Ook al is dat in het echt niet zo. Laat je dus niet daardoor afleiden. Een voorbeeld:

Stelling 1: Sterke mannen hebben grote baarden.
Stelling 2: Alle Rotterdammers hebben grote baarden.

 • Alle Rotterdammers zijn sterke mensen.
 • Iedereen met een grote baard, is een Rotterdammer.
 • Sommige Rotterdammers zijn sterke mensen.
 • Er is geen antwoord logisch te bepalen op basis van de stellingen.

Je bent geneigd snel voor een antwoord te kiezen. Maar je kunt in dit geval het beste de syllogismen in een Venn diagram tekenen. Dan krijg je het volgende:

Assessio syllogismen

Zowel de sterke mannen als de Rotterdammers hebben grote baarden. Maar je weet niet of er overlap in is. Beide opties zijn mogelijk:

Assessio syllogismen

Dus het is niet logisch zo dat Sommige Rotterdammers sterke mannen zijn. Want ze kunnen het ook allemaal niet zijn. Net zo goed is niet iedereen met een grote baard Rotterdammer. Daarom is er dus geen logisch antwoord te bepalen.

Assessio Matrigma test

De matrigma test is een test die bestaat uit matrixen. Dat zijn drie bij drie vakjes met abstracte figuren. Jij moet dan het ontbrekende figuur invullen. In sommige gevallen zijn er meerdere figuurtjes in één vakje te zien. Dan moet je dus ook meerdere figuren oplossen. Hieronder zie je een voorbeeld van een matrigma vraag:

Assessio Matrigma test

Zie jij het antwoord op deze vraag? In elke rij en elke kolom komt elk figuur 1 keer voor. Dus moet er een driehoek op de plaats van het vraagteken komen te staan. Als je meer voorbeelden wilt zien, kan de gratis oefentesten bovenaan deze pagina maken. Als je écht wilt oefenen, kies je natuurlijk voor ons Assessio oefenpakket.

Ascend Assessio test

Als je de Assessio test moet maken, moet je dat vaak doen op het Ascend platform van Assessio. Dit is simpelweg de testomgeving waar de testen van Assessio staan. Het gaat hier dus niet om een losse test. Tegenwoordig krijg je meestal een directe link naar jouw testomgeving. 

HFM en Assessio

Assessio is een van oorsprong Zweeds assessmentbureau dat de laatste jaren veel andere assessmentbureaus heeft overgenomen. Eén daarvan is HFMTalentIndex. Daarom kan het zijn dat je in het Assessio Platform nog termen van HFM tegenkomt. Of de testen die door HFM ontwikkeld zijn zoals de VIT en de SIT.

Assessio werkt daarom ook met twee platforms: het TalentIndex platform en het nieuwe platform. Via het TalentIndex platform maak je de VIT en de SIT testen. Via het nieuwe platform maak je de Matrigma test.

Hoe komt de score voor de Asessio test tot stand?

Je krijgt een bepaald aantal punten voor het Assessio assessment. Vervolgens wordt jouw uitslag vergeleken met andere mensen die ook die toets hebben gemaakt. Die groep heet de normgroep. Het is dan de bedoeling dat jouw score hoger is dan het gemiddelde van die normgroep. Dan ben je “geslaagd”.

Wanneer ben je klaar om de capaciteitentest te maken? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je dus het gemiddelde van de normgroep verslaan. Als jij oefent, heb je een veel grotere kans om die normgroep te verslaan. In ons systeem zie je aan het eind van een test een overzicht staan met de uitslagen. Je ziet jouw score staan en het gemiddelde. Daarnaast geven wij een advies.Klaar voor de capaciteitentest

Hierboven kan je zien dat “jouw score” 80% is. Dat is precies gelijk aan de aanbevolen score van 8 vragen goed. Daarnaast is deze score hoger dan de gemiddelde score van 78,3%. Als je consequent de gemiddelde score verslaat én onze aanbevolen score haalt, ben je klaar voor de echte test. Niet voor niets slaagt 96% van onze cursisten voor hun test.

Meer voor de Assessio test oefenen?

Wil jij meer oefenen voor Assessio? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 34,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de Assessio test. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!



Inge

Ga nu Assessio oefenen voor 34,99