Exclusie oefenen

Moet jij exclusie oefenen voor jouw capaciteitentest? Exclusie lijkt veel op figuurreeksen. Alleen moet je nu aangeven welk figuur niet past bij de andere figuren. Oefen nu voor exclusie met ons unieke oefenpakket.

Geschikt voor alle soorten exclusie:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

AMN

1.300+ oefenvragen

Harver

3.000+ oefenvragen

NOA

3.000+ oefenvragen

Pi Cognitive

1.800+ oefenvragen

Exclusie oefenen gratis

Exclusie oefenen

Oefen hieronder gratis een exclusie assessment test. Geef per vraag aan welk figuur niet in het rijtje past. Je moet letten op bijvoorbeeld: kleur, vorm, vulling. Succes!

Belangrijkste tip voor exclusie oefenen

Meestal zie je al snel het verband tussen het merendeel van de figuren. Er blijven er twee over waarbij je twijfelt. Analyseer dan deze twee in combinatie met de rest. Wat past? Wat past niet?

Wat is exclusie?

Exclusie is een onderdeel van logisch redeneren. Vaak moet je bij andere logische tests een antwoord vinden dat voldoet aan de regels van de gegeven figuren. Bij een exclusie capaciteitentest moet je juist aangeven welk figuur niet past in het rijtje.

In principe zou exclusie op elk onderdeel kunnen worden toegepast. In de praktijk kom je dit alleen tegen als figuratieve test. Het voordeel hiervan is dat dit onderdeel dus cultuurvrij is. Dat houdt in dat iedere kandidaat ongeacht zijn achtergrond de test moet kunnen maken.

YouTube video

Exclusie oplossen

Exclusie is een lastig abstract onderdeel waarbij je moet aangeven welk figuur er niet bij hoort. Bij exclusie volgen vier van de vijf figuren de regel. Een aantal eenvoudige verbanden zijn:

  • Aantal: bijvoorbeeld het aantal hoeken, vlakken, lijnen, figuren.
  • Vorm: is het figuur symmetrisch, asymmetrisch, komt het voor in de meetkunde?
  • Grootte: hoe groot zijn de figuren, hoeveel figuren van welke grootte tref je aan?
  • Plaats: hoe zijn de figuren ten opzichte van elkaar gepositioneerd, staan ze altijd in een vlak of juist altijd uit elkaar?
  • Vulling: wat voor vulling hebben de figuren, is deze altijd hetzelfde, of juist telkens verschillend?
  • Lijnen: wat voor lijnen worden gebruikt, bijvoorbeeld stippellijnen of doorgetrokken lijnen?
  • Hoeken: wat voor hoeken worden gebruikt, bijvoorbeeld spitse of stompe hoeken?

Om een exclusie assessment vraag op te lossen, volg je de volgende strategie:

  1. Ga op zoek naar het verband. Er kunnen natuurlijk ook meerdere verbanden zijn.
  2. Kijk naar de antwoordmogelijkheden en selecteer de mogelijkheden met het juiste verband.
  3. Als het antwoord er niet tussen lijkt te staan, streep dan antwoorden weg die in ieder geval niet het verband hebben.

Exclusie voorbeelden

Hieronder volgen 2 voorbeelden van exclusie. Als je meer gratis wilt oefenen met exclusie kan je de oefentesten bovenaan deze pagina maken.

Exclusie voorbeeld 1

Exclusie oefenen

Optie A hoort er niet bij. Kan jij zien waarom? Beeld je in dat je de lijntjes doortrekt. Dan zie je dat bij alle andere figuren de lijnen samenkomen. Bij A lopen de lijnen net langs elkaar af.

Exclusie voorbeeld 2

Exclusie oefenen

Optie C hoort er niet bij. Zie jij waarom? Het is verleidelijk om te kijken naar ronde lijnen of lijnen met hoeken. Maar die zeggen niks. Het gaat om de opening. Die is alleen bij optie C naar boven gericht. Bij de rest naar links of rechts.

NOA exclusie oefenen

De bekendste testontwikkelaar die gebruikmaakt van exclusie is NOA. De moeilijkheid zit in het grote aantal vragen dat je in korte tijd moet maken. Bij NOA krijg je een vaste tijd voor alle exclusie vragen. Je moet er niet raar van opkijken als je niet alle vragen af krijgt. Zorg dat je zoveel mogelijk goede antwoorden hebt.

Exclusie tips

  • Zoek het verband. Kan je 3 of 4 figuren aanwijzen met hetzelfde verband? Analyseer dan vervolgens de figuren zonder dat verband. Kan je daar iets ontdekken?
  • Zorg dat je zoveel mogelijk verbanden oefent en leert. Dat zorgt ervoor dat je op het exclusie assessment sneller door de vragen heen kan gaan.

By popular demand: free English translation included

This training offers practice materials in both English and Dutch, so you can choose your preferred language. The translations are included for free, a bonus we added in response to frequent customer requests.

Meer exclusie oefenen?

Wil jij meer oefenen voor exclusie? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 14,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de verschillende vormen van exclusie. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Een exclusie test maakt soms deel uit van een capaciteitentest. Het idee van een exclusie test is dat je een aantal figuren analyseert en dan aangeeft welke figuren er niet bij horen.

Om erachter komen welke figuren er niet bij horen, moet je abstract kunnen redeneren. Dingen waar je op kunt letten, zijn bijvoorbeeld de vorm van de figuren. Maar ook het aantal figuren of de positie van de figuren.

Exclusie kan je heel goed oefenen. Als je namelijk nog nooit een exclusie test hebt gemaakt, weet je niet op welke veranderingen je moet letten. Wij leggen in ons oefenpakket uit welke veranderingen er mogelijk zijn. Bijvoorbeeld draaien, positie, vorm, aantal en grootte. Door daarmee te oefenen, ga je deze verbanden sneller herkennen op de echte test. Daardoor word je sneller en beter en zul je een hogere score halen.

Een exclusie is letterlijk iets uitsluiten. Dus dat wat er niet bij hoort. Als je deze test moet maken op jouw capaciteitentest moet je dus figuren aanwijzen die er niet bij horen. Daarvoor analyseer je de gegeven figuren. De figuren die dan niet voldoen aan het verband horen er niet bij.

Vragen of opmerkingen over deze pagina?

De informatie op deze pagina is met de grootste zorg samengesteld. Heb jij vragen of opmerkingen over de inhoud van deze pagina? Gebruik dan het formulier hieronder. Deze feedback wordt periodiek verwerkt, je ontvangt hier geen reactie op tenzij je daar specifiek om vraagt en jouw e-mailadres invult.