Exclusie oefenen

Exclusie lijkt veel op figuurreeksen. Alleen moet je nu aangeven welk figuur niet past bij de andere figuren. Oefen nu voor exclusie met ons unieke oefenpakket.

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Waarom exclusie oefenen?

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten exclusie,
alleen bij Hellotest.”

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Exclusie oefenen gratis

1

Exclusie oefenen

Geef aan welk figuur niet in het rijtje past.

Belangrijkste tip voor exclusie oefenen

Meestal zie je al snel het verband tussen het merendeel van de figuren. Er blijven er twee over waarbij je twijfelt. Analyseer dan deze twee in combinatie met de rest. Wat past? Wat past niet?

Wat is exclusie?

Exclusie is een onderdeel van logisch redeneren. Vaak moet je bij andere logische tests een antwoord vinden dat voldoet aan de regels van de gegeven figuren. Bij exclusie moet je juist aangeven welk figuur niet past in het rijtje.

In principe zou exclusie op elk onderdeel kunnen worden toegepast. In de praktijk kom je dit alleen tegen als figuratieve test. Het voordeel hiervan is dat dit onderdeel dus cultuurvrij is. Dat houdt in dat iedere kandidaat ongeacht zijn achtergrond de test moet kunnen maken.

Exclusie oplossen

Exclusie is een lastig abstract onderdeel waarbij je moet aangeven welk figuur er niet bij hoort. Bij exclusie volgen vier van de vijf figuren de regel. Een aantal eenvoudige verbanden zijn:

 • Aantal: bijvoorbeeld het aantal hoeken, vlakken, lijnen, figuren.
 • Vorm: is het figuur symmetrisch, asymmetrisch, komt het voor in de meetkunde?
 • Grootte: hoe groot zijn de figuren, hoeveel figuren van welke grootte tref je aan?
 • Plaats: hoe zijn de figuren ten opzichte van elkaar gepositioneerd, staan ze altijd in een vlak of juist altijd uit elkaar?
 • Vulling: wat voor vulling hebben de figuren, is deze altijd hetzelfde, of juist telkens verschillend?
 • Lijnen: wat voor lijnen worden gebruikt, bijvoorbeeld stippellijnen of doorgetrokken lijnen?
 • Hoeken: wat voor hoeken worden gebruikt, bijvoorbeeld spitse of stompe hoeken?

Om een exclusie assessment vraag op te lossen, volg je de volgende strategie:

 1. Ga op zoek naar het verband. Er kunnen natuurlijk ook meerdere verbanden zijn.
 2. Kijk naar de antwoordmogelijkheden en selecteer de mogelijkheden met het juiste verband.
 3. Als het antwoord er niet tussen lijkt te staan, streep dan antwoorden weg die in ieder geval niet het verband hebben.

Exclusie voorbeelden

Hieronder volgen 2 voorbeelden van exclusie. Als je meer gratis wilt oefenen met exclusie kan je de oefentesten bovenaan deze pagina maken.

Exclusie voorbeeld 1

Exclusie oefenen

Optie A hoort er niet bij. Kan jij zien waarom? Beeld je in dat je de lijntjes doortrekt. Dan zie je dat bij alle andere figuren de lijnen samenkomen. Bij A lopen de lijnen net langs elkaar af.

Exclusie voorbeeld 2

Exclusie oefenen

Optie C hoort er niet bij. Zie jij waarom? Het is verleidelijk om te kijken naar ronde lijnen of lijnen met hoeken. Maar die zeggen niks. Het gaat om de opening. Die is alleen bij optie C naar boven gericht. Bij de rest naar links of rechts.

NOA exclusie oefenen

De bekendste testontwikkelaar die gebruikmaakt van exclusie is NOA. De moeilijkheid zit in het grote aantal vragen dat je in korte tijd moet maken. Bij NOA krijg je een vaste tijd voor alle exclusie vragen. Je moet er niet raar van opkijken als je niet alle vragen af krijgt. Zorg dat je zoveel mogelijk goede antwoorden hebt.

Exclusie tips

 • Zoek het verband. Kan je 3 of 4 figuren aanwijzen met hetzelfde verband? Analyseer dan vervolgens de figuren zonder dat verband. Kan je daar iets ontdekken?
 • Zorg dat je zoveel mogelijk verbanden oefent en leert. Dat zorgt ervoor dat je op het exclusie assessment sneller door de vragen heen kan gaan.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Veelgestelde vragen

Het beste is om de cijferreeks op een kladpapier over te nemen. Vervolgens schrijf je tussen elk cijfer de verschillen op. Als je dan nog geen logische stappen ziet, schrijf je de verschillen op tussen de verschillen. Als dat niks oplevert, schrijf je de verschillen op tussen de cijfers terwijl je er telkens eentje overslaat. Als je dan nog niet de oplossing hebt gevonden probeer je de volgende opties: vermenigvuldigen, delen en de fibonacci reeks. De fibonacci reeks is telkens de som van de twee eerdere cijfers.

Cijferreeksen zijn vragen waar je door oefenen heel goed in kunt worden. Er zijn heel veel verschillende soorten cijferreeksen, denk aan optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, overslaan, breuken, fibonacci en herhalingen. Door elke variant te oefenen, zul je steeds makkelijker en sneller de juiste berekening vinden en uitvoeren. Daardoor worden cijferreeksen veel makkelijker. Op onze website vind je daarom oefenmateriaal voor alle soorten cijferreeksen.

Een cijferreeks is simpelweg een aantal cijfers achter elkaar opgeschreven (in een reeks). De cijfers veranderen telkens op een bepaalde manier en die moet je vinden om het antwoord te bepalen. Om het antwoord te vinden, moet je vaak eenvoudige berekeningen kunnen uitvoeren

Met cijferreeksen wordt het cijfermatige redeneervermogen getest. Je komt er dus achter hoe goed en snel je problemen met cijfers kunt oplossen.

Een cijferreeks is een aantal getallen achter elkaar waarvan jij het laatste getal moet bepalen. Dat doe je door te ontdekken welke veranderingen er tussen de verschillende cijfers zijn. Vaak moet je daarvoor eenvoudige berekeningen uitvoeren.

Bij een getallenreeks moet je het volgende getal in de reeks bepalen. Daarvoor bestaan veel verschillende trucs en tips. Schrijf eerst altijd de hele cijferreeks op een kladpapier over. Schrijf vervolgens de verschillen tussen elk getal op. Zie je al een oplossing? Zo niet, schrijf dan de verschillen tussen de verschillen op. Als dat niet werkt, ga je kijken of je misschien kunt delen of vermenigvuldigen. Als je er dan nog niet uitkomt, moet je meer oefenen. Dat kan via onze website.