HFM Assessment Oefenen

De beste voorbereiding op het HFM Assessment. Met dit oefenpakket bereid jij je voor op elke HFM test: VIT Test én de SIT Test. Zo kan jij je perfect voorbereiden. Start vandaag nog!

Geschikt voor
Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel vanons Banking, Big Four, Consultancy of totaalpakket.

4.4/5

HFM assessment oefenen gratis

Hieronder kun je enkele gratis oefentesten proberen. Deze testen zijn natuurlijk geen volledige voorbereiding op de echte test. Dit is bedoeld om een indruk te krijgen van de vragen. Voor een goede voorbereiding kies je natuurlijk voor ons oefenpakket!

HFM VIT Test Oefenen Gratis

Maak een gratis HFM VIT oefentoets met de verschillende onderdelen.

HFM SIT Test Oefenen Gratis

Maak de verschillende onderdelen uit de HFM SIT.

HFM wordt gebruikt door o.a.

HFM assessment

HFM TalentIndex maakt gebruik van twee soorten assessments: de HFM VIT test en de HFM SIT test. Dit oefenpakket is geschikt voor alle twee de testen! De onderdelen zijn bijna hetzelfde maar de uitvoering is volstrekt anders. Daarom moet je deze HFM assessments ook echt anders voorbereiden. Hieronder leggen we per test het verschil uit. 

HFM VIT test

De HFM VIT staat voor Volledige Intelligentie Test (VIT). Deze test duurt 30 minuten waarin je vier onderdelen door elkaar moet maken: 

 • analogieën,
 • cijferreeksen,
 • rekenvaardigheid en 
 • syllogismen.

Deze test bestaat uit ruim 60 vragen die je in 30 minuten moet voltooien. Sommige onderdelen duren langer dan andere. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld op analogieën en rekenvaardigheid tijd wint. Die heb je dan over voor de cijferreeksen en syllogismen. In onderstaande video leggen we precies uit hoe de VIT eruit ziet:

YouTube video

HFM VIT test oefenen

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je de HFM VIT test nou het beste kunt oefenen. Wat je goed moet begrijpen, is dat de HFM VIT er heel anders uitziet dan andere testen. Je kunt dus wel algemene cijferreeksen oefenen maar daarmee bereid je je echt niet voor op de HFM VIT. Een goede HFM VIT voorbereiding ziet er als volgt uit:

 1. Wees zeker dat je echt de HFM VIT moet maken. Log eventueel bij HFM in om te zien welke test daar staat.
 2. Maak de oefenopgaven op de website van HFM. Deze oefeningen zijn niet hetzelfde als die op het assessment! Het gaat er alleen om dat je went aan het systeem van HFM.
 3. Bereid alle vier de onderdelen van de HFM VIT specifiek voor. Bijvoorbeeld met ons HFM oefenpakket. Algemene voorbereiding op analogieën, cijferreeksen, rekenvaardigheid en syllogismen is zinloos.

HFM VIT test rekenmachine

Veel kandidaten vragen zich af of je een rekenmachine mag gebruiken bij de HFM VIT test. Als je de test op locatie moet maken, mag je meestal geen rekenmachine gebruiken. Neem er wel altijd één voor de zekerheid mee! Als je de HFM intelligentie test thuis moet maken, is er natuurlijk niemand bij om te controleren of jij de rekenmachine niet gebruikt.

Thuis kan je er dus voor kiezen om een rekenmachine te gebruiken. Maar je kan ook een Excel-sheet openzetten waar je snelle berekeningen doet. Net wat jij fijner vindt. Wel raden wij aan om tijdens het oefenen zo min mogelijk de rekenmachine te gebruiken. Want dan word je sneller in hoofdrekenen en daar heb je weer baat bij op de echt HFM test.

HFM SIT test

De HFM SIT staat voor Specifieke Intelligentie Test (SIT). Deze test bestaat uit losse onderdelen. De onderdelen die je dan kan verwachten zijn:

 • abstracte figuurreeksen,
 • analogieën,
 • cijferreeksen en
 • syllogismen.

In dit geval krijg je voor elk onderdeel een eigen tijd. Deze tijd hangt onder andere af van jouw opleidingsniveau. Tussen elk onderdeel heb je de kans om pauze te nemen. Doe dat vooral ook. In onderstaande video leggen we precies uit hoe de SIT eruit ziet:

YouTube video

HFM Learning Agility

Het HFM assessment bevat soms naast de intelligentietesten ook een Learning Agility scan. De learning agility laat zien hoe wendbaar iemand is. Tegenwoordig volgen veranderingen elkaar snel op. Daarom is het positief als iemand snel nieuwe dingen kan leren. Maar ook dat iemand flexibel en wendbaar is. De learning agility wordt voornamelijk gebruikt voor ontwikkeling. Dus niet als een “geslaagd” of “niet geslaagd” test.

HFM Drijfveren test

De HFM Teamdrives geeft inzicht in jouw drijfveren. Wat motiveert jou op het werk? Is dat bijvoorbeeld werken in een team, mensen kunnen helpen, innoveren? Het is voor een bedrijf goed om te weten wat mensen motiveert. Want daarmee kunnen gebalanceerde teams opgebouwd worden.

HFM Persoonlijkheidstest

De HFM MAP essence is een korte vragenlijst waarmee in 12 minuten jouw persoonlijkheid in kaart gebracht kan worden. Dit is een big five test. Daarbij worden dus vijf eigenschappen in kaart gebracht:

 • Extravert
 • Innovatief
 • Stabiel
 • Vriendelijk
 • Zorgvuldig

Voor een persoonlijkheidstest hoef je niet te oefenen. Vul het gewoon in zoals je bent. Niet zoals je zou willen zijn. Hoe eerlijker bent, hoe beter de uitslag is.

HFM voorbeelden

Hieronder geven we enkele voorbeelden van de HFM capaciteitentest onderdelen. Daardoor krijg je een beter beeld van de vragen op de VIT en de SIT. Wil je meer voorbeelden zien? Maak dan de gratis oefentesten bovenaan deze pagina.

HFM abstract voorbeeld

HFM abstract redeneren

Zie jij welke twee figuren er niet bij horen? Dat moeten C en D zijn. De voorbeelden zijn allemaal eenvoudige figuren waarbij geen dubbele randen of 3D beelden zijn. Daarom blijven alleen C en D over. Bij dit soort vragen is het belangrijk dat je veel soorten verbanden gezien hebt. Dan wordt het een stuk makkelijk om het antwoord te vinden.

HFM abstract oefenen

Wil jij meer vragen van HFM abstract oefenen? Dat kan, klik hieronder op de knop om de quiz te starten:

HFM analogieën voorbeeld

De analogieën van HFM TalentIndex zijn zogenaamde enkele analogieën. Dat betekent dat je maar 1 woord hoeft in te vullen. De instinker is dat HFM op hun eigen website dubbele analogieën als voorbeeld laat zien. Maar die hoef je dus niet te oefenen. Hieronder een voorbeeld van een enkele analogie:

Snaar staat tot blokfluit als drum staat tot …

 • Gitaar
 • Drumstel
 • Muziek
 • Luisteren

Een snaar heeft niks met een blokfluit te maken. Maar heeft wel iets met een muziekinstrument te maken. Daarom moet het antwoord gitaar zijn.

HFM analogieën oefenen

Wil jij meer vragen van HFM analogieën oefenen? Dat kan, klik hieronder op de knop om de quiz te starten:

HFM cijferreeksen voorbeeld

De HFM cijferreeksen zijn misschien wel de moeilijkste cijferreeksen die je kan tegenkomen. Veel kandidaten hebben hier moeite mee. Onder andere omdat je over heel veel soorten rekenvaardigheden moet beschikken. Hieronder een voorbeeld:

HFM cijferreeksen oefenen

Zie jij het antwoord op deze cijferreeks? Het zijn eigenlijk twee reeksen: één voor de teller en één voor de noemer. De teller is eenvoudig want die neemt telkens met 1 toe. Dus die moet 7 worden. De noemer is lastiger. Dat is een Fibonacci reeks. Dat betekent dat het getal de som is van de twee getallen ervoor in de reeks. Dus de noemer moet 8 + 13 = 21 zijn. Het antwoord is dus 7/21 = 1/3. Dus het is antwoord C.

Zoals je ziet is dit een vrij pittige cijferreeks waarbij je veel moet doen. Je moet eigenlijk 2 reeksen oplossen. Daarna moet je ook nog het antwoord herschrijven. Dit is niet de moeilijkste vraag die je kunt krijgen bij HFM. Verre van. Daarom moet je echt gericht het HFM assessment oefenen.

HFM cijferreeksen oefenen

Wil jij meer vragen van HFM cijferreeksen oefenen? Dat kan, klik hieronder op de knop om de quiz te starten:

HFM rekenvaardigheid voorbeeld

In dit geval moet je eenvoudige berekeningen uitvoeren. Hieronder enkele sommen om te oefenen:

 • 0.04 x 0.08 = ?
 • 7.12 : 2.48 = ? 
 • 8 x (9 : 6) * (12 : 3) x 5

In principe mag je géén rekenmachine gebruiken op het HFM assessment. Maar als je thuis de test maakt, kan dat natuurlijk wel. Je moet alleen wel bedenken dat het sneller kan zijn om zonder rekenmachine te werken.

HFM rekenvaardigheid oefenen

Wil jij meer vragen van HFM rekenvaardigheid oefenen? Dat kan, klik hieronder op de knop om de quiz te starten:

HFM syllogismen voorbeeld

Syllogismen zijn een klassieke vorm van redeneren. Het is belangrijk dat je hierbij de stellingen leest. Je moet jouw kennis achterwege laten. Als in de stelling staat dat bomen paars zijn, dan is dat zo. Hieronder een voorbeeld:

Stelling 1 Boeken zijn bijzonder nuttige objecten.
Stelling 2 Sommige nuttige objecten zijn niet bijzonder.

 • De Atlas is bijzonder nuttig.
 • Sommige boeken zijn niet bijzonder.
 • Sommige bijzondere objecten zijn nuttig.
 • Er is geen antwoord logisch te bepalen op basis van de stellingen.

Er wordt niets over een Atlas gezegd. Je weet zelf dat het een boek is, maar er is geen sprake van een Atlas in de stellingen. Boeken zijn bijzonder. Dus de tweede stelling valt ook af. Omdat boeken bijzonder én nuttig zijn, zijn tenminste sommige objecten bijzonder én nuttig. De derde stelling is dus juist.

HFM syllogismen oefenen

Wil jij meer vragen van HFM syllogismen oefenen? Dat kan, klik hieronder op de knop om de quiz te starten:

HFM VIT test ervaring

 • Als je een succes wilt maken van de HFM VIT test moet je snel zijn. Je moet zorgen dat de rekenvaardigheden en analogieën zo min mogelijk tijd kosten. Dan kan je namelijk langer denken over de cijferreeksen en syllogismen.
 • Het kan zijn dat je niet alle vragen kan beantwoorden. Blijf rustig en zorg dat je zoveel mogelijk vragen wel maakt.

Assessio

HFM TalentIndex is in 2022 overgenomen door Assessio. Daarom kan het zijn dat je geen link meer krijgt van HFM maar van Assessio. Wij merken dat veel bedrijven nog jaren de oude naam van een test in hun uitnodigingen laten staan. Daarom blijf je HFM nog een tijdje tegenkomen. Maar als in jouw uitnodiging Assessio staat, heb je nog steeds het goede oefenpakket.

Hoe komt de HFM assessment uitslag tot stand?

Je krijgt een bepaald aantal punten voor het HFM assessment. Vervolgens wordt jouw uitslag vergeleken met andere mensen die ook die toets hebben gemaakt. Die groep heet de normgroep. Het is dan de bedoeling dat jouw score hoger is dan het gemiddelde van die normgroep. Dan ben je “geslaagd”.

Wanneer ben je klaar om de capaciteitentest te maken? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je dus het gemiddelde van de normgroep verslaan. Als jij oefent, heb je een veel grotere kans om die normgroep te verslaan. In ons systeem zie je aan het eind van een test een overzicht staan met de uitslagen. Je ziet jouw score staan en het gemiddelde. Daarnaast geven wij een advies.Klaar voor de capaciteitentest

Hierboven kan je zien dat “jouw score” 80% is. Dat is precies gelijk aan de aanbevolen score van 8 vragen goed. Daarnaast is deze score hoger dan de gemiddelde score van 78,3%. Als je consequent de gemiddelde score verslaat én onze aanbevolen score haalt, ben je klaar voor de echte test. Niet voor niets slaagt 96% van onze cursisten voor hun test.

Meer voor HFM oefenen?

Wil jij meer oefenen voor HFMTalentIndex? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 34,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de HFM testen. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!Inge

Veelgestelde vragen

HFMtalentindex oefenen, brengt jou op een streepje voor ten opzichte van de rest van de kandidaten. Daarom raden we je aan om een Hellotest oefenpakket aan te schaffen. Met dit oefenpakket kun jij je voorbereiden op de test. Bij Hellotest bieden wij twee verschillende pakketten aan, namelijk het HFM Volledige Intelligentietest VIT Oefenpakket en het HFM Specifieke Intelligentietest Oefenpakket. De online HFM assessment training bestaat uit verschillende oefenvragen inclusief uitleg en HFM assessment antwoorden. Oefen met de HFM online oefentest en opdrachten om je zo voor te bereiden op het assessment.

De VIT test is de meest gebruikte test van HFM. VIT staat voor Volledige Intelligentie Test. De VIT toetst jouw vaardigheden met behulp van analogieën, cijferreeksen, rekenvaardigheid en syllogismen. Je krijgt alle vragen door elkaar in één grote test. De test duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit 60 vragen.

Een HFM test is een capaciteitentest of persoonlijkheidstest die je moet maken. Vaak als onderdeel van een sollicitatie- of toelatingsprocedure. De capaciteitentest van HFM is er in 2 vormen: VIT en SIT. Beide testen jouw abstracte, logische, numerieke en verbale vermogens. Op basis daarvan krijg je een uitslag die bepaalt of je doorgaat in het proces.

De persoonlijkheidstest is een big five test die jouw persoonlijkheid op 5 grote persoonlijkheidskenmerken toetst. Op basis daarvan krijg je inzicht in jouw persoonlijkheid, motivatie en drijfveren.

De HFMtalentindex intelligentietest is een test die speciaal is ontwikkeld voor het testen van de intelligentie en persoonlijkheid voor sollicitanten in verschillende branches. Je kunt bij HFM twee verschillende testen krijgen, de Volledige Intelligentietest (VIT test) en de Specifieke Intelligentietest (SIT test). De VIT test is één test die uit een vast aantal vragen bestaat, waarbij je alles door elkaar krijgt. De SIT test bestaat uit vier losse testen die je apart moet maken.

Veel verschillende bedrijven maken gebruik van een HFM assessment als onderdeel van de sollicitatieprocedure. Als je de HFM assessment training volgt en veel HFM online oefentoetsen maakt, zul je een betere persoonlijke score halen dan ongeoefend. Je kunt dan sneller en beter dan je concurrenten door de sollicitatieprocedures gaan. Een selectie uit de bedrijven die gebruikmaken van het HFM assessment zijn Liander, Deloitte en Alliander. Deze drie bedrijven maken gebruik van de SIT variant van de HFMtalentindex test.

Er zijn twee soorten HFMtalentindex testen, namelijk de Specifieke Intelligentietest (SIT test) en Volledige Intelligentietest (VIT test).

De VIT is één test die ongeveer 30 minuten duurt. Dan moet je analogieën, cijferreeksen, rekenvaardigheid en syllogismen maken. 

De SIT bestaat uit losse onderdelen van de VIT en daarbij nog abstracte figuren.

De HFM intelligentietest meet de algemene of specifieke intelligentie en persoonlijkheid van de kandidaat. Hiermee kunnen bedrijven meten of jij binnen hun profiel past.

De HFM persoonlijkheidsmeting is een Big Five persoonlijkheidstest. Je wordt dus op vijf persoonlijkheidsdimensies beoordeeld. Aan de hand van jouw antwoorden wordt vervolgens een profiel opgesteld. Dit profiel wordt tijdens het gesprek gebruikt om dieper op je als kandidaat in te gaan. De vijf dimensies in het Big Five model zijn:

 1. extraversie
 2. zorgvuldigheid, ordelijkheid, gewetensvolheid of plichtsgetrouwheid
 3. emotionele stabiliteit
 4. vriendelijkheid, servicegerichtheid, behulpzaamheid, inschikkelijkheid, onbaatzuchtigheid of mildheid
 5. openstaan voor ervaringen, openstaan voor verschillende ideeën of openheid