Numeriek Redeneren Oefenen

Ga vandaag nog voor Numeriek Redeneren oefenen. Numeriek redeneren bestaat uit tabellen en grafieken waarover jij vragen moet beantwoorden. Dit oefenpakket bevat oefeningen voor alle soorten tabellen en grafiek die je kunt krijgen. Start vandaag nog met oefenen voor jouw Numerieke Inzicht Test!

Geschikt voor alle soorten numeriek redeneren:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Start met oefenen en haal jouw beste score!"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Bridge Testgroup

1.200+ oefenvragen

HRorganizer

1.500+ oefenvragen

LTP

2.600+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Numeriek Redeneren Oefenen Gratis

Numeriek redeneren variatie 1

In deze gratis Numerieke Redeneertest krijg je verschillende tabellen en grafieken te zien.

Numeriek redeneren variatie 2

In deze gratis test krijg je verschillende tabellen en grafieken te zien om jouw Cijfermatige Redeneervermogen te verbeteren.

Numeriek redeneren variatie 3

In deze Numeriek Redeneervermogen Test krijg je weer verschillende soorten vragen om te oefenen.

Numeriek redeneren variatie 4

Ga een Numerieke Redeneertest oefenen:

Belangrijkste tip voor numeriek redeneren oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Zorg dat je over de juiste rekenvaardigheden beschikt zodat je je alleen bezighoudt met de tabel of grafiek. Niet dat je op de test moet bedenken hoe een indexcijfer werkt.

Inhoudsopgave

Wat is Numeriek Redeneren?

Bij de numeriek redeneren test (of Cijfermatig Redeneervermogen) krijg je tabellen en grafieken te zien. Vervolgens moet je hierover verschillende vragen beantwoorden. Om die vraag te beantwoorden moet je berekeningen uitvoeren. Het lastige aan dit soort vragen is dat je over drie vaardigheden moet beschikken:

 1. Kritisch lezen en de gegevens kunnen interpreteren.
 2. De juiste rekenvaardigheden hebben om alles uit te rekenen.
 3. Conclusies kunnen trekken op basis van uitkomsten.

De berekening is vaak ondergeschikt aan de conclusie. Maar het nadeel van het numeriek redeneren assessment is dat alleen de uitkomst telt. Je krijgt geen punten voor de berekening. Daarom kan dit onderdeel heel lastig zijn om goed te doen. Gelukkig kan je dit onderdeel ook goed voorbereiden met ons oefenpakket. Ook als je over weinig numeriek inzicht beschikt.

Ons oefenpakket is namelijk zo opgesteld dat we de volledige basis van het numeriek redeneren behandelen. Afhankelijk van jouw niveau kan je meteen starten met tabellen en grafieken. Of je begint rustig met numerieke vaardigheden. We leggen in onze lessen vervolgens heel veel verschillende soorten tabellen en grafieken uit. Daardoor kan iedereen uiteindelijk de test halen.

Numeriek Redeneren Uitleg

Er zijn heel veel soorten tabellen en grafiek mogelijk. Daarom is het ook zo lastig om je goed voor te bereiden op numeriek redeneren. Je moet namelijk veel (her)kennen. Daarnaast moet je over veel rekenvaardigheden beschikken. Wat je in ieder geval moet kunnen, is:

 • optellen,
 • aftrekken,
 • vermenigvuldigen,
 • delen,
 • rekenen met breuken,
 • rekenen met procenten,
 • rekenen met decimalen,
 • rekenen met wisselkoersen,
 • rekenen met indexcijfers en
 • schatten.

Numeriek Redeneren Voorbeelden

Hieronder behandelen we een aantal veelvoorkomende tabellen en grafieken. Dan krijg je een goed beeld van wat je op de numerieke test kan verwachten. Wil je meer voorbeelden? Maak dan de gratis oefentesten bovenaan deze pagina.

Trendlijnen

Trendlijnen

Vraag: Als in 2017 de Japanse soja importen net zo gestegen waren als van 2015 naar 2016, wat zou dan de Japanse soja import in 2017 zijn?

Oplosstrategie:

Stap 1: bepaal de groeifactor: 380,5 / 324 = 1,17
Stap 2: 380,5 x 1,17 = 445,185

Shortcut:

380,5 / 324 x 380,5 = 380,5 x 380,5 / 324 = (380,5^2) / 324

Stapeldiagrammen

Stapeldiagram

Vraag: Met hoeveel meer nam het aantal automobilisten in Azië toe in de afgelopen 10 jaar ten opzichte van Europa?

Stap 1: bereken de verschillen in Azië en Europa afzonderlijk. Bereken daarna het verschil onderling.
Azië: 6 – 2,9 = 3,1
Europa: 1,4 – 0,7 = 0,7
Azië – Europa = 3,1 – 0,7 = 2,4

Stap 2: reken de uitkomst om naar het juiste getal.
Omdat de grafiek in honderden miljoenen is:
2,4 x 100.000.000 = 240.000.000

Shortcut:

Het berekenen kan sneller door het volgende te doen:
(6 + 0,7) – (1,4 + 2,9) = 2,4

Staafdiagrammen

Staafdiagrammen

Vraag: Welk percentage van de werkende beroepsbevolking is werkzaam in de overheid en handel?

Stappenplan:

Bereken eerst het totale percentage mannen en vrouwen dat werkzaam is in de sectoren. Bereken dan het aantal mannen en vrouwen dat in deze sectoren werkzaam is. Bereken vervolgens welk percentage dit is van het totaal.

Stap 1:
Mannen: 9% + 25% = 34%
Vrouwen: 7% + 20% = 27%

Stap 2:
Mannen: 34% van 4.600.000 = 1.564.000
Vrouwen: 27% van 3.900.000 = 1.053.000

Stap 3:
Som = 1.564.000 + 1.053.000 = 2.617.000

Stap 4:
Percentage: 2.617.000 / (4.600.000 + 3.900.000) x 100 = 30,79%

Quicktip:

Omdat het aantal mannen en vrouwen niet gelijk is, kan je niet simpelweg het gemiddelde nemen van de twee percentages (34% en 27%). In dit geval lijkt dat redelijk op het antwoord, namelijk 30,5% versus 30,8%. Maar als het verschil tussen mannen en vrouwen toeneemt, neemt dit verschil ook toe.

Welke testontwikkelaars gebruiken numeriek redeneren?

Bijna alle testontwikkelaars gebruiken numeriek redeneren. Een aantal van de bekendste testontwikkelaars zijn:

 • LTP numeriek redeneren. Dit zijn heel veel soorten tabellen en grafieken. Je moet over veel rekenvaardigheden beschikken en goed kunnen analyseren. Deze test heet ook wel de Numerieke Inzicht Test LTP oftewel de NIT.
 • SHL numeriek redeneren. SHL maakt het moeilijker door de optie “niet te beoordelen” toe te voegen. Daardoor kan je niet makkelijk gokken op de numerieke test.

Numeriek redeneren tips

 • Zorg dat je al jouw rekenvaardigheden hebt bijgespijkerd. Vergeet ook niet om indexcijfers en wisselkoersen te leren. Want die kom je regelmatig tegen. Daarmee rekenen is een vak apart.
 • Maak voor jezelf een formuleblad. Je hebt veel dezelfde numeriek redeneren formules nodig. Zoals “nieuw – oud / oud” maar ook lineaire toenames en exponentiële toenames.
 • Leg pen, papier en rekenmachine klaar voordat je begint. Gebruik dit ook tijdens jouw oefentesten. Als je de test op locatie moet maken, kijk dan of de rekenmachine is toegestaan. Als dat niet zo is, gebruik er dan ook geen met oefenen.

Meer numeriek inzicht oefenen?

Wil jij meer oefenen voor jouw numerieke redeneertest? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 14,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de verschillende vormen van de numerieke vaardigheden test. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Bij de numeriek redeneren test krijg je tabellen en grafieken te zien. Vervolgens moet je hierover verschillende vragen beantwoorden. Om die vraag te beantwoorden moet je berekeningen uitvoeren. Het lastige aan dit soort vragen is dat je over drie vaardigheden moet beschikken:

 1. Kritisch lezen en de gegevens kunnen interpreteren.
 2. De juiste rekenvaardigheden hebben om alles uit te rekenen.
 3. Conclusies kunnen trekken op basis van uitkomsten.

De berekening is vaak ondergeschikt aan de conclusie. Maar het nadeel van het numeriek redeneren assessment is dat alleen de uitkomst telt. Je krijgt geen punten voor de berekening. Daarom kan dit onderdeel heel lastig zijn om goed te doen. Gelukkig kan je dit onderdeel ook goed voorbereiden met ons oefenpakket.

De beste manier om numeriek redeneren te leren, is door het te doen. Maak zoveel mogelijk verschillende soorten rekensommen. Bekijk tabellen en grafieken. Bijvoorbeeld via het financieel dagblad en kijk of je de berekeningen kunt volgen. Bedenk zelf vragen bij de tabellen en bereken die. Het beste is natuurlijk om een specifiek oefenpakket te selecteren voor de numerieke test die jij moet maken. Dat kan bij Hellotest.

Numeriek redeneren oefenen voor 14,99