21+ toets oefenen

Een 21+ toets wordt door veel hogescholen gebruikt om vast te stellen of jij het juiste niveau hebt. Bijvoorbeeld als je geen havo- of vwo-diploma hebt met de juiste vakken. Of als je geen mbo 4 opleiding hebt. Als jij de 21+ toets goed maakt, kan je alsnog toegelaten worden tot jouw studie. Het wisselt per studie en per instelling wat voor toets je moet maken. Hieronder lees je per instelling wat je moet doen om toegelaten te worden.

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“De beste voorbereiding op de 21 plus toelatingstoets,
alleen bij Hellotest.”

96% van onze klanten beveelt ons aan!

21+ toets oefenen gratis

1

Cijferreeksen gratis oefenen

2

Componenten gratis oefenen

3

Spiegelen oefenen

21+ toets wordt o.a. ingezet bij

Belangrijkste tip voor de 21+ toets

Zorg dat je specifiek voor jouw 21+ toets oefent. De ene toets is de andere niet. Er zitten grote verschillen tussen de verschillende toetsen. Via Hellotest kan je specifiek voor jouw 21+ toets oefenen. Daarmee haal je het beste resultaat.

21 plus toets

Onderdeel van een 21-plus toets is vrijwel altijd een capaciteitentest. Een mbo of hbo koopt bij een externe testontwikkelaar de capaciteitentest in. De meest voorkomende testen die je kunt krijgen, zijn de volgende vier:

 1. AOB Compaz,
 2. Ixly adaptieve capaciteitentest,
 3. NOA MCT-M of MCT-H,
 4. Pearson DAT of DAT Next Generation.

Deze testen zijn allemaal anders. Daarom is het dus ook belangrijk dat je goed weet welke test je moet maken. De meeste testen toetsen in ieder geval op de volgende onderdelen:

 • abstract redeneervermogen,
 • numeriek redeneervermogen en
 • verbaal redeneervermogen.

21+ toets minimum score

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet jouw score van de 21 plus toets hoger zijn dan de normgroep. De normgroep wordt vastgesteld door het gemiddelde te nemen van een vergelijkbare groep. Als jij dus op een hbo-opleiding aangenomen wilt worden, moet jouw score op hbo-niveau zijn. Als jij op een mbo-opleiding aangenomen wilt worden, moet die score op mbo-niveau zijn.

Het gaat erom dat je het gemiddelde van jouw normgroep verslaat. Dus stel dat gemiddeld iedereen 70% goed heeft van de test. Dan moet jij dus minstens 70% goed hebben. Het lastige is dat je niet weet waar precies die grens ligt. Maar uit ons onderzoek blijkt dat meer dan de helft niet oefent voor hun test. Als jij dus wel oefent, is de kans heel groot dat je het gemiddelde kunt verslaan.

21 plus toets hbo

Als je niet over het juiste havo- of vwo-diploma beschikt, kan je een 21+ test hbo maken om toch toegelaten te worden. Het wisselt enorm hoe de test eruit ziet. Maar meestal is dit een assessment van AOB Compaz, NOA of Pearson. Soms moet je ook nog middelbare school examens maken. Bijvoorbeeld om te bewijzen dat je goed in natuurkunde bent.

Elke hbo-instelling kiest zelf voor de test die ze gebruiken. Daarom is er zoveel verschil. Hieronder zie je een kort overzicht van hogescholen en welke test ze gebruiken. Onderaan de pagina een compleet overzicht van alle hogescholen en de testen.

HogeschoolTestontwikkelaar
Avans HogeschoolAOB Compaz
Fontys HogeschoolIxly
Haagse HogeschoolNOA
Hanzehogeschool GroningenNOA
Hogeschool InhollandNOA
Hogeschool RotterdamPearson
Hogeschool UtrechtNOA
Hogeschool WindesheimNOA
HvANOA
LOIEigen test
NCOIIxly
NHL StendenNOA
NTIEigen test
Saxion HogeschoolNOA

21 plus toets mbo

Ook op het mbo wordt de 21+ test ingezet om te bepalen of je geschikt bent voor de opleiding. Deze wordt ingezet als je niet over de juiste diploma’s beschikt. Bijvoorbeeld omdat je een ander vakkenpakket hebt. Of omdat je jouw middelbare school niet hebt afgemaakt. Of omdat de diploma’s uit jouw geboorteland niet erkend worden.

De test die je het meeste tegenkomt op het mbo is de AMN test. Deze test wordt door bijna alle ROC’s gebruikt. Een andere test die je kunt tegenkomen is de TMA test. Deze testen zijn heel erg verschillend. Zorg dus dat je weet welke test je moet maken. Dan kan je gericht de 21+ toets oefenen. Anders heeft de voorbereiding echt geen zin.

21 plus toets voorbeeld

Hieronder vind je enkele voorbeelden van vragen die je op de 21 plus toetsen van het hbo en mbo kunt verwachten. Deze voorbeelden kan je ook op de echte testen tegenkomen. Als je een beter beeld wilt of meer voorbeelden kan je op de juiste test bovenaan deze pagina klikken. Daar kan je direct gratis oefenen voor jouw 21+ toelatingstoets.

Abstract redeneren

Abstract redeneren

Hierboven zie je een voorbeeld van abstract redeneren. Jij moet kiezen welk vakje op de plaats van het vraagteken moet komen. Zie jij het antwoord? Laten we beginnen met de eerste kolom pijltjes naar onder. Die beweegt naar rechts in het volgende vakje. Net zolang tot ie weer terug gaat. Dus in het antwoord staat deze kolom weer op de eerste plek. Dan blijven A en C over. De tweede kolom met pijltjes naar boven doet hetzelfde. Die moet dus op de plek van kolom 2 eindigen. Dus dan is het antwoord A.

Numeriek redeneren

Soms moet je enkele eenvoudige rekensommen oplossen. Hieronder een aantal voorbeelden. Deze sommen moet je met hoofdrekenen, dus zonder rekenmachine, oplossen:

 • 7/11 + 9/22 =
 • 1,50 – 0,045 =
 • 68 : … = 16
 • 11/14 x … = 2/7
 • 3/8 : … = 9/16

Verbaal redeneren

Een voorbeeld van verbaal redeneren, is woordrelaties. Je krijgt dan telkens vier woorden te zien. Jij moet dan twee woorden selecteren die hetzelfde of het omgekeerde betekenen. Het zijn dus synoniemen of antoniemen. Hieronder zie je een aantal woorden met de hint erachter:

Woord 1Woord 2Woord 3Woord 4Hint
zelfingenomenneerbuigendgeaardaangeslotenSynoniem
chicsjofelculinairaankledingAntoniem
vertrouwelijkafstandelijkdeterminerenaantijgingAntoniem
gadeslaanaankijkendoorslaanaanwezigeSynoniem
cruciaalondergeschiktemancipatieaarlenAntoniem
offensiefaanvalcharmeachterhoedeSynoniem

21+ toets ervaringen

 • Zorg dat je van tevoren goed weet welke test je moet maken. Zoals je hieronder kunt zien, worden er veel verschillende testen gebruikt. Elke test heeft een andere voorbereiding nodig en ander oefenmateriaal. Bij Hellotest krijg je specifiek oefenmateriaal voor elke test.
 • Er hangt heel veel van de 21+ test af. Daarom kan je dat best spannend vinden. Neem daarom alle rust die je kan nemen. Bij NOA kan je bijvoorbeeld tussen de verschillende onderdelen zoveel tijd nemen als je wilt. Doe dat dan ook.

Overzicht van 21 plus toetsen

HogeschoolTestontwikkelaar
Albeda collegeNOA
Alfa collegeNOA
ArtEZ Hogeschool voor de KunstenAOB Compaz
Avans HogeschoolAOB Compaz
AventusNOA
Breda university of applied sciencesNOA
Capabel HogeschoolAOB Compaz
Clusius collegeIxly
da Vinci collegeNOA
Deltion collegeNOA
Drenthe collegeNOA
Fontys HogeschoolIxly
Friesland collegeNOA
Haagse HogeschoolNOA
Hanze Hogeschool ZwolleEelloo
Hanzehogeschool GroningenNOA
HAS hogeschoolNOA
HKUNOA
Hogeschool InhollandNOA
Hogeschool LeidenAOB Compaz
Hogeschool RotterdamPearson
Hogeschool St JoostAOB Compaz
Hogeschool TioIxly
Hogeschool UtrechtNOA
Hogeschool WindesheimNOA
Hogeschool Zeeland University of Applied SciencesAOB Compaz
Horizon collegeNOA
HvANOA
Koning Willem I collegeNOA
LOIEigen test
NCOIIxly
NHL StendenNOA
NOVA collegeNOA
NTIEigen test
Regio collegeNOA
Riemers collegePearson
ROC A12NOA
ROC AmsterdamNOA
ROC de LeijgraafAMN
ROC Friese PoortNOA
ROC Midden NederlandNOA
ROC MondriaanHFM
ROC NijmegenNOA
Saxion HogeschoolNOA
THIM, Hogeschool voor FysiotherapieAOB Compaz

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw 21+ toets!.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Capaciteitentest oefenen in 4 eenvoudige stappen

Uitnodiging

Bekijk de uitnodiging van jouw werkgever of opleiding. Daarin staat welke test je moet maken.

1

Overzicht

Staat in jouw uitnodiging niet wie de test maakt? Kijk dan in ons overzicht welke ontwikkelaar hoort bij jouw uitnodiging.

2

Catalogus

Zoek in onze catalogus op jouw test of testontwikkelaar. Dan krijg je vanzelf het juiste oefenpakket te zien.

3

Aan de slag

Binnen 5 minuten ga je aan de slag met het juiste oefenpakket! Zorg dat je alle oefeningen maakt.

4

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veelgestelde vragen

Een assessmentgesprek is onderdeel van de assessment center methode. Dit gesprek of interview vindt plaats nadat je de capaciteitentest en persoonlijkheidstest hebt gemaakt. 

Het gesprek wordt meestal gevoerd door een psycholoog of enkele medewerkers. In dit gesprek ga je diep in op jouw motivatie, competenties en ambitie om in een bepaalde functie en organisatie te werken.

Inhoud accordeon
Inhoud accordeon
Inhoud accordeon
Inhoud accordeon
Inhoud accordeon
Inhoud accordeon