Letterreeksen oefenen

Letterreeksen zijn een vorm van cijferreeksen waarbij de cijfers door letters vervangen zijn. De letterreeksen test kom je voornamelijk bij de Politietest tegen. Ga nu letterreeksen oefenen met ons oefenpakket!

Geschikt voor alle soorten letterreeksen, o.a.:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Cebir

3.000+ oefenvragen, 37 lessen en 159 oefentoetsen.

Politie Cognitieve Capaciteitentest

1.600+ oefenvragen, 30 lessen en 112 oefentoetsen.

Gratis letterreeksen oefenen

Letterpatronen politie oefenen

Je kan met letterpatronen oefenen zoals je die op de politie test kunt verwachten.

Belangrijkste tip voor letterreeksen oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Letterreeksen kunnen erg lastig zijn. Zeker als je ze nog nooit eerder gezien hebt. Door heel gericht te oefenen, zorg je ervoor dat je voor minder verrassingen komt te staan. Dat geeft een hogere score.

Wat zijn letterreeksen / letterpatronen?

Letterreeksen zijn vergelijkbaar met cijferreeksen. Alleen moet je in dit geval niet bepalen welk cijfer in de reeks komt maar welke letter in de reeks komt. Soms moet je daarvoor rekenen. Omdat een letter dan voor een getal staat. In andere gevallen gaat het juist om een andere logica, bijvoorbeeld alfabetisch.

YouTube video

Letterreeksen oplossen

Er zijn verschillende soorten letterreeksen. De meest voorkomende soorten letterreeksen zijn:

  • enkele letterreeksen,
  • dubbele letterreeksen,
  • positie letterreeksen en
  • uitzonderingen.

Enkele letterreeksen

Elke letter in het alfabet stelt een cijfer voor. In dit geval stelt de A een 1 voor en de Z 26. In dit geval krijg je normale cijferreeksen waarbij je telkens eerst de letters moet herschrijven naar het juiste cijfer. Vervolgens kun je de verschillen tussen de cijfers berekenen en zo het nieuwe cijfer en dan de letter bepalen. Deze cijferreeks heeft als antwoord maximaal 26. Daarom zul je eenvoudige berekeningen aantreffen: optellen en aftrekken.

Dubbele letterreeksen

In dit geval stelt de A een 0 voor en stelt J een 9 voor. Zo kun je elk mogelijk cijfer maken met de letters. Ook in dit geval krijg je normale cijferreeksen maar omdat er geen bovengrens aan de cijferreeks is, krijg je ook meer mogelijkheden. Met deze letterreeksen kun je dan volgende berekeningen verwachten: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.

Letterreeksen positie

Bij sommige letterreeksen gaat het vooral om de positie. Dan moet je telkens eenzelfde aantal stappen door het alfabet opschuiven. Hier zijn verschillende variaties op, zo kun je meerdere letters krijgen met elk een eigen patroon. Ook kun je van A naar Z bewegen en andersom. Tot slot kan het ook gebeuren dat je ‘voorbij’ de Z gaat. Dan moet je weer vanaf A doortellen. Dit soort letterreeksen oefen je door zoveel mogelijk variaties te maken.

Uitzonderingen

Naast de genoemde voorbeelden kan je ook uitzonderingen tegenkomen. Denk hierbij aan letters die overeenkomen met de maanden (J, F, M, A, M, J, J, A, S, O, N en D), dagen, seizoenen of iets anders. Op deze vorm kan je je niet goed voorbereiden. Het is alleen goed te beseffen dat er uitzonderingen mogelijk zijn waarop niet per se logischerwijs een antwoord gevonden kan worden.

Letterpatronen voorbeelden

Hieronder zie je voorbeelden van letterpatronen. Elk voorbeeld is voorzien van een uitleg.

Enkele letterreeksen voorbeeld

Wat moet het antwoord zijn? Zie jij de logica? Hieronder is de letterreeks uitgewerkt.

Letterreeksen oplossen

Dubbele letterreeksen voorbeeld

Dubbele letterreeksen oefenen

Zie jij het antwoord? Dit is lastiger want je werkt met dubbele letters. Kan je bedenken welke getallen ze voorstellen? Hier de oplossing.

Dubbele letterreeksen

Wanneer krijg je letterpatronen?

Letterpatronen kom je eigenlijk maar op 1 test tegen. De cognitieve capaciteitentest van de politie. Daar maakt letterpatronen deel uit van de test samen met woordrelaties en cijferpatronen. Omdat een goed resultaat bepaalt of jij toegelaten wordt tot de politie opleiding is het belangrijk om te oefenen.

Letterpatronen tips

  • Zorg dat je bekend bent met de verschillende vormen van letterpatronen.
  • Leer zoveel mogelijk uitzonderingen van letterpatronen. Dan herken je die sneller op de cognitieve capaciteitentest.

Meer letterreeksen oefenen?

Wil jij meer oefenen voor letterreeksen? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 14,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de verschillende vormen van letterreeksen. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?