Inductief Redeneren Oefenen

Inductief redeneren is een bijzondere vorm van logisch redeneren. Deze vorm kom je vooral tegen in de vorm van SHL figuurreeksen of bij Aon en HRorganizer. Met ons oefenpakket kan je alle vormen van inductief logisch denken voorbereiden. Ga dus vandaag nog inductief redeneren oefenen!

Geschikt voor alle soorten inductief redeneren:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Cubiks

4.000+ oefenvragen

HRorganizer

1.500+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Thalento

1.900+ oefenvragen

Inductief Redeneren Oefenen Gratis

Inductief redeneren test oefenen

Probeer hieronder een gratis inductief redeneren oefentest.

Inductief logisch denken

Oefen gratis deze inductief redeneren test.

Inductief Logisch Denken Tips

Zorg dat je specifiek oefent voor jouw test. Er zijn meerdere soorten inductief redeneren, zoals figuurreeksen en matrixen. Elk heeft een eigen strategie. Zorg dus dat je weet welke versie je krijgt.

Wat is Inductief Redeneren?

Inductief redeneren is het trekken van conclusies op basis van waarnemingen. De term inductief redeneren vindt zijn oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Inductief logisch redeneren is één van de twee hoofdvormen van het trekken van conclusies. Het vindt plaats op basis van waarnemingen, waarna een nieuwe theorie kan worden gevormd.

Wat is dan de inductief redeneren betekenis in het kader van een capaciteitentest? Dan krijg je dus een aantal abstracte figuren te zien. Deze figuren (waarnemingen) hebben een bepaalde relatie. Jij moet analyseren welke relatie dat is. Op basis daarvan bepaal je welk figuur past binnen deze groep figuren.

Inductief Redeneren Uitleg

In principe zijn er heel veel soorten inductief logisch redeneren. Als je het in een assessment tegenkomt, wordt er bijna altijd figuurreeksen mee bedoeld. Maar in theorie is een cijferreeks ook een inductief redeneren test. Je moet namelijk een theorie ontwikkelen voor de berekening. Op basis daarvan bereken je het antwoord.

Inductief Redeneren Voorbeeld

Hieronder volgen twee voorbeelden van inductief redeneren. Deze vormen kom je vooral tegen bij SHL inductief redeneren.

Inductief redeneren voorbeeld 1

Inductief redeneren voorbeeld

Dit is een heel eenvoudig voorbeeld van inductief redeneren. Zie jij het antwoord meteen? De figuren krijgen telkens 1 hoek erbij. Dus van driehoek naar vierhoek enzovoorts. Daarom moet het antwoord een zevenhoek zijn. Dat is antwoord C.

Inductief redeneren voorbeeld 2

Inductief redeneren voorbeeld

Dit voorbeeld van shl inductief redeneren is al iets lastiger. Zie jij het antwoord? Je bent geneigd om alle figuren te analyseren. Maar wat er gebeurt is het volgende. Het kleine vierkant in het eerste figuur wordt groot in het tweede. De cirkel van de tweede wordt groot in de derde. Dus moet het antwoord een grote ruit hebben. Optie D dus.

Inductief logisch denken

De inductief logisch denken test van Hrorganizer is uniek. Geen enkel ander bureau heeft deze vragen. Behalve dan Cut-e en Aon omdat zij dezelfde test gebruiken. Als je dit onderdeel niet specifiek voorbereidt, ga je hier waarschijnlijk slecht op scoren. Zorg dus dat je een geschikt oefenpakket hebt met de juiste oefenvragen.

Inductief logisch denken

Bij deze vragen krijg je twee patronen te zien: A en B. Die worden aangegeven met het kleurtje. Patroon A bevat letters en cijfers, net als patroon B. Je moet zelf een patroon vinden. Als je goed kijkt, zie je dat patroon A telkens boven, rechts en onder dezelfde letters of cijfers bevat. Patroon B lijkt geen logisch verband te hebben. Vervolgens moet je aangeven van voorbeelden of ze bij A of B passen.

Denkfouten bij inductief redeneren

Er worden twee grote denkfouten gemaakt bij inductief redeneren. De eerste is het gebruiken van een te kleine steekproef. Je hebt twee figuren gezien en denkt dat je het wel weet. Zorg dat je altijd alle figuren betrekt in het antwoord. Het moet overal kloppen. Als jouw verband niet voor alle figuren opgaat, klopt het niet.

De tweede grote denkfout is het overschatten van de sterkte van jouw verband. Is het verband wat jij hebt gevonden wel het meest logische inductieve verband dat er tussen zit? Zijn er andere mogelijkheden? Zijn die verbanden sterker? Er kunnen wel vier rode figuren zijn, maar dat betekent niet per se dat een blauw figuur afvalt.

Inductief en deductief redeneren

Voor de volledigheid leggen we hier nog uit wat het verschil is tussen deze twee redeneervormen. Bij inductief ga je uit van waarnemingen. Daarop baseer je een theorie of analyse. Bij deductief redeneren is het precies andersom. Dan heb je een theorie “alle ballen zijn blauw”, ik zie een bal, dus die is blauw.

Inductief Redeneren Tips

  • Neem alle figuren mee in je analyse. Als jouw verband niet voor álle figuren klopt, is het geen goed verband. Zoek dan verder. 
  • Zorg dat je de juiste vorm van inductief redeneren oefent. Controleer welke invulling jouw test eraan geeft. Het kan in zeldzame gevallen namelijk iets anders zijn dan figuurreeksen.
  • Oefen specifiek voor de logisch inductieve test die jij krijgt. Het heeft geen zin om een andere test te oefenen. Dan leer je namelijk de verkeerde dingen.

Meer inductief redeneren oefenen?

Wil jij meer oefenen voor inductief redeneren? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 14,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de verschillende vormen van inductief redeneren. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Inductief redeneren is het trekken van conclusies op basis van waarnemingen. De term inductief redeneren vindt zijn oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Inductief redeneren is één van de twee hoofdvormen van het trekken van conclusies. Het vindt plaats op basis van waarnemingen, waarna een nieuwe theorie kan worden gevormd.

Wat is de inductief redeneren betekenis in het kader van een capaciteitentest? Dan krijg je dus een aantal abstracte figuren te zien. Deze figuren (waarnemingen) hebben een bepaalde relatie. Jij moet analyseren welke relatie dat is. Op basis daarvan bepaal je welk figuur past binnen deze groep figuren.

Bij inductief ga je uit van waarnemingen. Daarop baseer je een theorie of analyse. Je ziet bijvoorbeeld heel veel witte zwanen en concludeert dat alle zwanen wit zijn. Bij deductief redeneren is het precies andersom. Dan heb je een theorie “alle ballen zijn blauw”, ik zie een bal, dus die is blauw.

Inductief denken is het trekken van conclusies op basis van waarnemingen. De term inductief denken vindt zijn oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Inductief denken is één van de twee hoofdvormen van het trekken van conclusies. Het vindt plaats op basis van waarnemingen, waarna een nieuwe theorie kan worden gevormd.

Wat is de inductief redeneren betekenis in het kader van een capaciteitentest? Dan krijg je dus een aantal abstracte figuren te zien. Deze figuren (waarnemingen) hebben een bepaalde relatie. Jij moet analyseren welke relatie dat is. Op basis daarvan bepaal je welk figuur past binnen deze groep figuren.

Inductief redeneervermogen is het trekken van conclusies op basis van waarnemingen. De term inductief denken vindt zijn oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Inductief denken is één van de twee hoofdvormen van het trekken van conclusies. Het vindt plaats op basis van waarnemingen, waarna een nieuwe theorie kan worden gevormd.

Bij inductief ga je uit van waarnemingen. Daarop baseer je een theorie of analyse. Je ziet bijvoorbeeld heel veel witte zwanen en concludeert dat alle zwanen wit zijn. Bij deductief redeneren is het precies andersom. Dan heb je een theorie “alle ballen zijn blauw”, ik zie een bal, dus die is blauw.

Inductief redeneren oefenen voor 14,99