Politietest oefenen

De beste voorbereiding op de Politie Cognitieve Test. Het politie assessment is een pittige test die je moet halen om toegelaten te worden tot de politie academie. Ons oefenpakket bevat specifiek oefenmateriaal voor de Cognitive Test van de politie. Ga vandaag nog de Politie Cognitieve Test Oefenen!

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor de CCT slaagt zonder te oefenen?"

Cognitieve Test Politie Oefenen Gratis

Cijferpatronen

Je krijgt een aantal cijfers te zien in een reeks of matrix. Bepaal het laatste cijfer.

Letterpatronen

Je krijgt een reeks letters te zien en moet bepalen welke letter logisch volgt in de reeks.

Woordrelaties

Je krijgt twee woordparen te zien en daar ontbreekt 1 woord. Jij moet het laatste woord vinden.

Grammatica

Je moet aangeven of de zin juist geschreven is én woorden vervoegen en invullen.

Cognitieve capaciteitentest politie

Wil jij werken bij de politie? Dan moet je een cognitieve capaciteitentest (CCT Politie) maken. De uitslag van deze cognitieve test is bindend voor jouw toelating aan de politie opleiding. Het is dus belangrijk dat je de politie test oefent. Dat verhoogt namelijk jouw kansen om te slagen. De politie test bestaat uit twee onderdelen:

 1. cognitieve test
 2. taaltest.

Hieronder leggen we uit wat elke test inhoudt en geven we per vraag een voorbeeld. Als je meer voorbeelden wilt zien, kan je bovenaan deze pagina de losse onderdelen van de politietest oefenen, gratis.

Cognitieve test politie

De cognitietest van de politie is een belangrijk onderdeel van de toelatingsprocedure. Als agent moet je namelijk van kleine stukjes informatie een kloppend plaatje kunnen maken. Deze test laat zien of je dat kan. De cognitieve test politie duurt 50 minuten en bestaat uit de volgende drie onderdelen:

 1. cijferreeksen,
 2. letterpatronen,
 3. woordrelaties.

Politietest oefenen

Als je de politietest wilt halen, zul je ervoor moeten oefenen. Oefenen voor de cognitieve test van de politie doe je in een paar stappen:

 1. Controleer jouw uitnodiging om zeker te weten dat je de cognitieve politietest moet maken.
 2. Maak het gratis oefenmateriaal op de website van “kom bij de politie”.
 3. Oefen de gratis vragen op deze pagina.
 4. Kies voor ons betaalde oefenpakket voor de optimale voorbereiding.

Hieronder behandelen we de losse onderdelen van de politietest en leggen we die uit zodat je een goed beeld krijgt van de echte test.

Cijferpatronen oefenen politie

De cijferreeksen van de politie heten soms ook wel cijferpatronen. De twee termen worden door elkaar gebruikt maar uiteindelijk krijg je dezelfde vragen. Je krijgt een reeks of figuur te zien waarbij je het ontbrekende cijfer moet invullen. Hieronder een voorbeeld van een politie cijferreeks:

Politietest oefenen cijferreeksen

Zie jij het antwoord? In dit geval is er een kruiselingse cijferreeks. Dus de bovenste en onderste wisselen af. Dat is makkelijker te zien als we de juiste cijfers highlighten:

Politietest oefenen cijferreeksen antwoord

Letterpatronen oefenen politie

Bij letterpatronen krijg je een reeks of een figuur met letters te zien. Vervolgens moet je aangeven welke letter of letters volgen in de reeks. Daarvoor moet je soms de letters naar cijfers omzetten. In andere gevallen is er een compleet ander verband. Hieronder een voorbeeld van een letterpatroon:

Politietest oefenen letterpatronen

Zie jij welke twee letters volgen in deze reeks? Je ziet dat we achteraan het alfabet beginnen en dan teruggaan. Na drie opeenvolgende letters is er een gat van twee letters (de V en W ontbreken). Daarna komt er weer een reeks van drie letters. De twee letters die dan moeten ontbreken zijn Q en R. Dan moet het antwoord dus P en O zijn.

Woordrelaties oefenen politie

De woordrelaties van de politie zijn eigenlijk analogieën. Bij analogieën krijg je twee woordparen te zien. De woorden hebben een onderling verband. Jij moet dan het ontbrekende woord invullen. Hieronder een voorbeeld:

Deur staat tot Klink als Piano staat tot ?

 • Anomalie
 • Faal
 • Toets
 • Ontwikkeling

Het antwoord moet Toets zijn. Een klink is namelijk onderdeel van een deur. Net als een toets een onderdeel is van een piano. Dit is een veelvoorkomende soort analogie. Waarbij je het onderdeel van een groter geheel moet zoeken. Of natuurlijk andersom. Door veel verschillende woordrelaties te zien, word je hier sneller en beter in.

Cognitieve test politie ervaringen

De cognitieve test van de politie duurt 50 minuten. Dat lijkt weinig maar daarna ben je echt gesloopt. Een capaciteitentest van de politie is echt een topprestatie. Net als dat je voor de sporttest goed uitgerust moet zijn, moet je dat ook voor de cognitietest. Als je de test nou onverhoopt niet haalt, mag je die na 3 maanden opnieuw maken. Gebruik dan ook die tijd om te oefenen!

Tips cognitieve test politie

 • Zorg dat je goed uitgerust aan de politietest begint. De capaciteitentest kost echt veel energie. Dus je moet scherp zijn op de test. 
 • Als jij een avondmens bent, maak dan de test ‘s avonds. Als je een ochtendmens bent natuurlijk in de ochtend. Je mag namelijk zelf bepalen wanneer je de test maakt. Zorg dus dat het op jouw ideale moment is.
 • Leg voor de test alle spullen klaar die je nodig hebt: pen en papier, rekenmachine, flesje water en een snack.
 • Jouw eindscore is het gemiddelde van de drie losse onderdelen. Als je dus niet zo goed bent in één onderdeel kan je dat compenseren met de andere onderdelen. Daarom moet je zorgen dat je alle drie de onderdelen zo goed mogelijk maakt.

Taaltest politie

De politie heeft naast de cognitietest ook een taaltest. Samen vormen zij de cognitieve capaciteitentest. Dat betekent dus ook dat als je één van de twee testen niet haalt je niet wordt toegelaten tot de opleiding. Daarom moet je dus ook alle twee de onderdelen goed oefenen. De taaltest bestaat uit drie onderdelen:

 • begrijpend lezen,
 • grammatica,
 • woordenschat.

Deze test maak je in 30 minuten. Helaas kan je niet compenseren voor slechte onderdelen. Je krijgt een score voor schrijven en een score voor lezen. Beide scores moeten goed zijn anders word je niet toegelaten. Dus je zult alle drie de onderdelen goed moeten maken.

Begrijpend lezen oefenen politie

In deze toets moet  je een kort stukje tekst lezen. Vervolgens krijg je daar enkele vragen over. Lees de tekst hieronder en beantwoord de vraag:

“De Deventer moordzaak is een van de langstlopende en meest omstreden Nederlandse strafprocessen. Fiscaal jurist Ernest Louwes werd in 2000 eerst vrijgesproken van de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg in 1999, toen bleek dat rechercheurs hadden gefraudeerd met processen-verbaal en de geurhondenproef. In 2004 werd hij in hoger beroep alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel.”

Welke van de onderstaande stellingen is onjuist:

 • De Deventer moordzaak is een van de langstlopende Nederlandse strafprocessen.
 • De rechercheurs hadden gefraudeerd met processen-verbaal.
 • Ernest Louwes werd direct veroordeeld tot 12 jaar cel.

De onjuiste stelling is “Ernest Louwes werd direct veroordeeld tot 12 jaar cel”. Dat gebeurde namelijk pas in 2004 in hoger beroep.

Grammatica oefenen politie

Bij grammatica moet je twee dingen doen: woorden invullen en aangeven wat fout (of goed) is. Vooral het invullen van woorden kan lastig zijn. Want dat moet perfect kloppen. Hieronder een voorbeeld van de twee soorten vragen:

Vul in: De ex-politicus heeft een functie als bankier … [aanvaarden].

Het antwoord moet dan zijn: aanvaard. Let op: aan elkaar zonder -t.

Geef aan welk woord hieronder goed gespeld is:

 • vice versa
 • vise verca
 • vice verca

Het antwoord is “vice versa” de andere twee opties zijn onjuist.

Woordenschat oefenen politie

Bij woordenschat moet je een ontbrekend woord invullen. Je krijgt dan de keuze uit verschillende woorden. In andere gevallen moet je aangeven wat een woord betekent. Hieronder twee voorbeelden:

Vul in: Gisteren … veel studenten tegen de bezuinigingen maar ik niet.

 • studeerden,
 • leerden,
 • staakten,
 • protesteren.

Het antwoord moet zijn “staakte”. Misschien twijfelde je over “protesteren” maar omdat er “Gisteren” staat moet het antwoord verleden tijd zijn.

Wat omschrijft “consensus” het beste?

 • Alleen een beslissing nemen over een lastig vraagstuk.
 • Samen een beslissing nemen over een lastig vraagstuk.

Het antwoord moet zijn “Samen een beslissing nemen over een lastig vraagstuk”.

Woordenschat is een onderdeel dat je lastig snel kunt verbeteren. Als je weet dat je daarin tekort komt, moet je echt veel tijd nemen om te oefenen. De beste manier om jouw woordenschat te verbeteren, is door veel te lezen. Als je snel veel woorden wilt kennen, kan je ook synoniemen en antoniemen leren. Maar de beste methode is natuurlijk ons politietest oefenpakket.

Persoonlijkheidstest politie

Naast de cognitieve capaciteitentest bestaat de psychologische test van de politie uit een persoonlijkheidstest. De persoonlijkheidstest meet jouw mentale weerbaarheid. Er is geen goed of fout antwoord bij deze vragen. Je moet dus dus invullen zoals je bent. Hoe zou je normaalgesproken reageren in deze situatie? Vul niet in hoe je zou willen reageren hoe je nu reageert.

Na de persoonlijkheidsvragenlijst krijg je een “Ingrijpende gebeurtenissenlijst”. Hierop vul je in welke ingrijpende gebeurtenissen je hebt meegemaakt. Ga niks verzinnen maar vul iets ingrijpends in. Dat hoeft niet vervelend te zijn. Dat kan ook de wijkagent zijn die zo’n invloed op jou had dat je agent wilde worden. Zorg in ieder geval dat je een aantal voorbeelden hebt.

Hoe komt de uitslag voor de  cognitieve test van de politie tot stand?

Je krijgt een bepaald aantal punten voor de Politie toets. Vervolgens wordt jouw uitslag vergeleken met andere mensen die ook die toets hebben gemaakt. Die groep heet de normgroep. Het is dan de bedoeling dat jouw score hoger is dan het gemiddelde van die normgroep. Dan ben je “geslaagd”.

Cognitieve test van de politie niet gehaald?

Heb je de cognitieve test politie niet gehaald? Niet getreurd, na drie maanden kan je je opnieuw aanmelden. Dan kan je de testen opnieuw maken. In dat geval is het natuurlijk nog belangrijker om te oefenen voor de politietest.

Wanneer ben je klaar om de capaciteitentest te maken? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je dus het gemiddelde van de normgroep verslaan. Als jij oefent, heb je een veel grotere kans om die normgroep te verslaan. In ons systeem zie je aan het eind van een test een overzicht staan met de uitslagen. Je ziet jouw score staan en het gemiddelde. Daarnaast geven wij een advies.Klaar voor de capaciteitentest

Hierboven kan je zien dat “jouw score” 80% is. Dat is precies gelijk aan de aanbevolen score van 8 vragen goed. Daarnaast is deze score hoger dan de gemiddelde score van 78,3%. Als je consequent de gemiddelde score verslaat én onze aanbevolen score haalt, ben je klaar voor de echte test. Niet voor niets slaagt 96% van onze cursisten voor hun test.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Geweldige service. De site heeft heel goede oefeningen!! Voor een goede prijs. De service is perfect. Ik ben heel erg tevreden en raad dit iedereen aan 🙂

Imke

Oefenopgaven sluiten perfect aan op de daadwerkelijke test. Goede uitleg over strategieën bij het maken van de opgaven. Met succes geslaagd.

Richard

Veelgestelde vragen

Wil jij werken bij de politie? Om te worden aangenomen bij de politie moet je tijdens de sollicitatieprocedure onder andere een cognitieve capaciteitentest doen. Deze test bestaat uit de volgende assessment onderdelen:

 • Letterpatronen
 • Woordrelaties
 • Cijferpatronen
 • Taaltoets

Om bij de politie te kunnen werken, moet je een aantal selectie onderdelen doorlopen. Deze selectie onderdelen bestaan uit:

 • Intakegesprek
 • Tests en psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Screening

Bij de tests en psychologisch onderzoek kun je onder andere de politie test verwachten en een rollenspel. Het rollenspel politie is onderdeel van het psychologisch onderzoek om erachter te komen hoe jij met lastige situaties omgaat.

 • Diploma vooropleiding afhankelijk van de functie
 • Cognitieve Capaciteitentest (CCT)
 • Taaltoets
 • Eigenschappen en competenties
 • Mentaal fit zijn
 • Fysieke test
 • Integer en betrouwbaar zijn

Met ons oefenpakket bereid jij je optimaal voor op de politie capaciteitentest, voor zowel de cognitieve capaciteitentest als de taaltoets.

Het is een heel goed idee om je voor te bereiden op het politie assessment. De politie capaciteitentest bestaat namelijk uit vragen die je (normaal) in het dagelijks leven niet tegenkomt. Tijdens je studie of werk krijg je weinig te maken met bijvoorbeeld letterpatronen of cijferpatronen. Het oefenen met ons oefenpakket heeft drie grote voordelen:

 1. Per onderdeel krijg je lessen met uitleg, trucs, tips en specifieke oefenvragen.
 2. Door te oefenen weet je wat je kan verwachten en ben je minder gespannen.
 3. Dankzij onze oefenvragen fris je oude kennis op en verbeter je cognitieve vaardigheden.

Voor een goede voorbereiding adviseren we je om ons Politie CCT oefenpakket aan te schaffen. Met dit oefenpakket bereid je je optimaal voor op de cognitieve capaciteitentest (CCT) en taaltoets van de politie. Aan de hand van meer dan 1300 oefenvragen kun je je op de test voorbereiden.

Naast de capaciteitentest adviseren we je ook om je voor te bereiden op het politie rollenspel. Allereerst adviseren we je natuurlijk ook om goed uitgerust dit rollenspel in te gaan. Daarnaast kun je ook met een vriend of familielid hiervoor oefenen. Verzin een situatie of laat iemand anders die verzinnen en doorloop het hele gesprek. Hierdoor voel je je alvast iets comfortabeler met het voeren van een politie rollenspel.

De cognitieve test van de politie wordt gebruikt om jouw cognitieve vaardigheden vast te stellen en maakt onderdeel uit van de selectieprocedure. De cognitieve test van de politie bestaat uit letterpatronen, cijferpatronen, woordrelaties en een taaltoets.

Het rollenspel politie duurt tussen de 45 minuten en een uur. Tijdens het rollenspel moet je een lastige situatie oplossen met een acteur. De lastige situatie is er eentje die je kunt verwachten in jouw werk als politieagent.

Een letterpatroon is een onderdeel van de cognitieve test van de politie. Bij een letterpatroon krijg je een aantal letters te zien, dat kan in een reeks zijn of in een ander figuur. Vervolgens moet je het juiste antwoord geven. Letterpatronen kunnen vrij ingewikkeld zijn maar zijn heel goed te oefenen met het oefenmateriaal van Hellotest.

De cognitieve test van de politie is vrij moeilijk. Daarom is het belangrijk dat je deze goed oefent. Als je de cognitieve test niet haalt, mag je ook een tijd niet opnieuw solliciteren bij de Politie. Zorg dus dat je de politietest de eerste keer goed maakt.

Een letterpatroon is een onderdeel van de cognitieve test van de politie. Bij een letterpatroon krijg je een aantal letters te zien, dat kan in een reeks zijn of in een ander figuur. Vervolgens moet je het juiste antwoord geven. Letterpatronen kunnen vrij ingewikkeld zijn maar zijn heel goed te oefenen met het oefenmateriaal van Hellotest.

Een letterpatroon is een onderdeel van de cognitieve test van de politie. Bij een letterpatroon krijg je een aantal letters te zien, dat kan in een reeks zijn of in een ander figuur. Vervolgens moet je het juiste antwoord geven. Letterpatronen kunnen vrij ingewikkeld zijn maar zijn heel goed te oefenen met het oefenmateriaal van Hellotest.

Ga nu de Politie Cognitieve Test Oefenen voor 34,99