Wat zijn assessment oefeningen?

Als je bent uitgenodigd om een assessment te maken, wordt er onderscheid gemaakt tussen van tevoren trainen én oefenen. Een assessment training wordt door een docent gegeven en kan klassikaal of één op één zijn. Vergelijk dit met een college. Assessments oefenen houdt in dat je vragen voor assessment onderdelen gaat maken. Vergelijk dit met het maken van oefententamens. Met de assessment oefeningen van Hellotest kun jij je optimaal voorbereiden! 

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hoe werkt een assessment?

Elke assessment bestaat uit verschillende onderdelen. Denk hierbij aan cijferreeksen, teksten analyseren en figuurreeksen. De meeste assessments toetsen op drie tot vijf verschillende onderdelen. Waarbij de kandidaat op drie verschillende vaardigheden wordt getoetst: logisch, verbaal en cijfermatig redeneren. Deze vaardigheden heb je als sollicitant tijdens, voor of na je studie al goed ontwikkeld. Het probleem op het assessment is dat deze op onverwachte wijze getoetst worden. Het voordeel is dat je je goed kunt voorbereiden op deze manier van toetsen.

Bij Hellotest vind je voor de grootste assessmentbureaus op maat gemaakte cursussen. Elke cursus bereid je voor op één of meer onderdelen van het assessment. Hierdoor raak je bekend met de manier van toetsen en kom je voor minder verrassingen te staan.

Assessment oefenen leidt er in de praktijk meestal toe dat je zowel het assessment haalt, als je medekandidaten achter je laat qua score. Het assessment halen is een vereiste om door te gaan naar de volgende ronde. Beter scoren dan andere kandidaten, vergroot jouw kans om geselecteerd te worden. Assessment oefenen heeft dus zin!

Hoe kun je een assessment oefenen?

Het assessment neemt een belangrijke plaats in binnen de sollicitatieprocedure van veel bedrijven. Veel mensen vallen onnodig af door een slechte assessment score. Het voordeel is dat je je goed kunt voorbereiden op assessment. Als je gaat oefenen voor het assessment zorg er dan voor dat je de volgende stappen doorloopt voor optimale voorbereiding: 

1. Onderzoek wat je moet voorbereiden

De eerste en belangrijkste stap is om vast te stellen wat je moet voorbereiden. Als je een assessment moet maken, ontvang je hierover bericht. In dit bericht staat vaak bij welk assessmentbureau het assessment wordt afgenomen. Als dat niet vermeld wordt, kun je in ons bedrijvenoverzicht kijken of jouw bedrijf erbij staat. Daar staat precies aangegeven wat je moet oefenen. Staat jouw bedrijf er niet tussen? Neem dan contact met ons op, waarschijnlijk kunnen wij je helpen vaststellen wat je moet voorbereiden.

2. Plan de voorbereiding in

Een assessment voorbereiden, duurt vaak langer dan je denkt. Al onze assessment cursussen bestaan uit meerdere lessen en oefentoetsen. Voor een les met bijbehorende quiz moet je al snel rekenen op een half uur tot een uur tijdsbesteding. Een oefentoets duurt ongeveer een half uur. Plan de voorbereiding goed in en zorg ervoor dat je niet alles op één dag probeert te doen. Let er ook op dat je niet de dag voor het assessment pas gaat oefenen. Als je dan ergens tegenaan loopt is het vaak te laat.

3. Oefen de onderdelen

Het belangrijkste is natuurlijk om de onderdelen daadwerkelijk te oefenen. Zorg ervoor dat je alle lessen en bijbehorende quizzen goed doorneemt. Elke les is voorzien van specifieke oefenvragen die de les toetsen. Na het maken van de vragen, krijg je te zien hoeveel vragen je goed had en kun je de antwoorden bekijken. Herhaal de oefenvragen tot je tenminste 70% goed hebt. Na de lessen kun je je oefentoetsen maken. Deze zijn speciaal bedoeld om het niveau van het assessment te verbeteren.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

4 tips die je helpen bij het assessment voorbereiden 

Meestal krijg je een online assessment, ook wel e-assessment. Dan mag je het assessment online op je eigen computer maken. De recruiter geeft daar doorgaans een aantal dagen voor. Vaak kun je de volgende tijdlijn aanhouden:

  • Uiterlijke deadline sollicitatiebrieven en motivatiebrieven
  • Recruiter maakt binnen enkele dagen een keuze
  • Recruiter verstuurt uitnodiging voor e-assessment
  • Na ontvangen van de uitnodiging heb je vaak 3 tot 7 dagen om het e-assessment te maken

Het is dus aan te raden om vóórdat je de sollicitatiebrief stuurt alvast op het assessment te oriënteren.

1. Wees uitgerust

Het is behoorlijk intensief om een assessment te maken, je moet op je best kunnen presteren. Belangrijk is dat je voldoende nachtrust hebt gehad. Een e-assessment mag je op een door jou gekozen moment kiezen. Zorg er dan ook voor dat je dat op een moment doet dat je normaal goed presteert. Ben je een avondmens, ga er dan ‘s avonds voor zitten. Ben je een ochtendmens, ga er dan ‘s ochtends voor zitten.

2. Wees ontspannen

Zorg voor een rustige omgeving als je het e-assessment gaat maken. Je mag het e-assessment overal maken, dus je kan een rustig plekje opzoeken. Zolang er maar internet is. Houd er eventueel ook rekening mee dat het internet kan uitvallen. Zorg dat je een mobiele telefoon met hotspot of dongel stand-by hebt.

Zorg ook dat je al je toegestane benodigdheden klaar hebt liggen, zoals pen en papier, rekenmachine, woordenboek en eventueel formuleblad.

3. Laat je niet verrassen

Een goede voorbereiding begint met uitzoeken welk assessmentbureau de test afneemt. Lees de informatie op deze website over het assessmentbureau goed door. Ga ook naar de website van het bureau en lees de informatie daar goed door. Alle assessmentbureaus bieden basisinformatie over het assessment voor kandidaten. Daarnaast bieden de meeste bureaus een aantal assessment oefenvragen aan. Deze oefenvragen sluiten echter niet aan bij het echte assessment. Vaak is het niveau een stuk lager. Soms zijn het compleet andere vragen. Tot slot kun je de recruiter om informatie vragen. Vaak kunnen zij nog tips geven over het assessment.

4. Bereid je goed voor

Zoals hierboven al duidelijk werd, is een goede voorbereiding dus erg belangrijk. Let op een aantal zaken:

  • Plan meerdere leermomenten in
  • Oefen op hetzelfde tijdstip als je de test gaat/moet maken
  • Begin ruim van tevoren
  • Maak tenminste 1 oefentoets alsof het een assessment is

Door meerdere leermomenten in te plannen, zorg je ervoor dat de stof beter blijft hangen. Ook ben je dan beter bestand tegen eventuele tegenslagen die tussendoor komen.

Assessment oefenen met uitleg bij Hellotest

Bij Hellotest vind je cursusmateriaal met meerdere oefen assessments. Een oefen assessment is voor een deel vergelijkbaar met het assessment. Bewaar altijd één oefentoets om deze als ‘echt’ te maken. Maak de toets zoals je het assessment zou maken: zonder afleiding en met tijdsdruk.Omdat elke test een zeer specifieke aanpak heeft, is het belangrijk om bekend te raken met de vragen die jouw assessmentbureau stelt. In onze winkel vind je de oefenpakketen voor alle assessmentbureaus. Ook kun je kiezen voor het Hellotest totaalpakket. Met het Hellotest totaalpakket krijg je toegang tot al het cursusmateriaal op de website. Dit is vooral handig als je meerdere sollicitaties bij verschillende bedrijven hebt lopen!

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers