Assessment oefenen

Moet jij een assessment oefenen? Kies dan voor Hellotest.nl: dé assessment trainer. Hellotest heeft voor elk assessment een op maat gemaakt oefenpakket. Daarnaast bieden wij een totaalpakket aan met 12.500 oefenvragen. Ideaal als je dus meer assessments moet maken!

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

van 199,99 voor 69,99

van 69,99 voor 34,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Let op: omdat je ingelogd bent, krijg je korting op het totaalpakket. Dit is dus de prijs voor onze trouwe gebruikers.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Ga direct gratis oefenen voor jouw assessment

1

Analogieën

Maak de analogie kloppend.

2

Cijferreeksen

Vul het laatste cijfer in de cijferreeks in.

3

Error checking

Met error checking moet je razendsnel controleren of twee termen gelijk zijn.

4

Figuurreeksen

Je kreegt een reeks figuren te zien en moet bepalen wel figuur volgt in de reeks.

5

Matrixen

In een drie bij drie matrix staan 8 figuren, jij moet het laatste figuur kiezen.

6

Stroomdiagrammen

Vul het stroomdiagram in.

7

Syllogismen

Bepaal of de stelling logisch kloppend is.

Hoe moet ik het assessment oefenen?

Zoals eerder uitgelegd zijn er vele verschillende manieren om je capaciteiten te meten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je goed weet wat voor test je aan het maken bent. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel je voorbereiding en strategie tijdens het maken van de test.

Zodra je dit weet, kun je je heel gericht op de test gaan voorbereiden. Dit kun je doen door de oefensite van de assessmentbureaus te bekijken, maar nog beter door onze specifieke cursussen die wij op maat hebben gemaakt voor elk assessmentbureau. Voor een overzicht van onze trainingen kun je hier kijken.

Bedenk ook goed van tevoren wat je kunt verwachten. Wat zou je potentiële werkgever willen testen? Verdiep je grondig in het bedrijf en in de functie. Spit de website door. Misschien ken je wel iemand die er al werkt en kan je bij hem of haar meer over het bedrijf te weten komen.

Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet zo sterk bent in rollenspelen? Dan zit er maar één ding op: oefenen, oefenen, oefenen! Verzin een situatie of laat iemand anders die verzinnen en doorloop het hele gesprek. Belangrijk is om achteraf samen het gesprek te analyseren.

Wat ging er goed en wat kan nog beter? Wie leidde het gesprek en wie had de meeste inbreng? Hoe vond de ander jou overkomen: intimiderend of juist te schuchter? Stelde je de goede vragen? Luister vooral goed naar die ander en kijk of zijn ervaringen overeenkomen met die van jou.

Welke assessments zijn er?

Assessments worden gemaakt door verschillende assessmentsbureaus. Hieronder zie je een compleet overzicht van de assessmentbureaus die in Nederland actief zijn:

Welke assessmentonderdelen zijn er?

Een assessment bestaat bijna altijd uit een abstract, numeriek en verbaal onderdeel. Alle mogelijke onderdelen zie je hieronder:

Veelgestelde vragen

De capaciteitentest kun je goed oefenen via Hellotest.nl waar je specifieke oefeningen per testmaker kunt vinden. Elk assessmentbureau heeft namelijk zijn eigen test ontwikkeld. Het is dus belangrijk dat je precies de juiste onderdelen en variaties oefent. Anders heeft het geen zin en is de voorbereiding minder zinvol.

Een persoonlijkheidstest kan je het beste invullen zoals je zelf bent. Als je deze wilt voorbereiden is het goed om je in te lezen in de verschillende soorten testen. Je hebt bijvoorbeeld de big five persoonlijkheidstest waar de meeste testen op gebaseerd zijn.

Het interview gaat vaak in op jouw persoonlijkheidstest. Bedenk goed welke vragen over jouw persoonlijkheid gesteld kunnen worden in combinatie met jouw motivatie en drijfveren. Maar ook hoe jouw persoonlijkheid past in een team en voor jouw functie. Eventueel is het goed om dit met een vriend of vriendin te oefenen die jou goed kent.

Er zijn veel soorten praktijksimulaties. Zo heb je rollenspelen, postbakoefeningen en cases. Zorg dat je je goed inleest in elke vorm en vraag aan de recruiter welke praktijksimulatie je mag verwachten.

Voor de capaciteitentest van een assessment moet je minstens rekenen op twee dagdelen van elk vier uur om goed voorbereid te zijn. Hoe verder het assessment van jouw studie of opleiding afligt, hoe meer tijd je nodig zult hebben. Bijvoorbeeld: een rechtenstudent zal vaak meer tijd nodig hebben om numerieke onderdelen te oefenen en minder om syllogismen te oefenen.

Oefenen voor een assessment kan op verschillende manieren. Het is belangrijk dat je eerst weet wie het assessment afneemt. Dat staat vaak in de uitnodiging, kan je vragen aan de recruiter, of nazoeken in ons overzicht.

Als je weet wie het assessment afneemt, kan je daarvoor oefenen. Dat kan vaak op de website van de testmaker zelf maar dat oefenmateriaal sluit nooit perfect aan. Daarom is het belangrijk dat je je specifiek voorbereidt met gericht oefenmateriaal zoals dat van Hellotest.

Een goede voorbereiding op het assessment begint met weten welk assessment je moet maken. Er zijn veel verschillende assessmentbureaus actief. Die hebben elk een eigen test ontwikkeld. Die testen verschillen onderling enorm. De ene test bestaat namelijk uit 3 onderdelen en de ander uit 8. Als je weet welke test je moet maken, kun je je specifiek voorbereiden.

Je voorbereiding bestaat uit het leren en maken van oefenopgaven voor het assessment. Als je cijferreeksen moet maken, leer je eerst wat cijferreeksen zijn. Vervolgens leer je de specifieke soorten cijferreeksen die je op jouw test krijgt. Daarna ga je die cijferreeksen oefenen. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen die je moet maken.

De persoonlijkheidstest, motivatievragenlijst en drijfverentest hoef je niet te oefenen. Dat zijn vragenlijsten die je gewoon eerlijk moet invullen. 

De praktijksimulaties kun je oefenen maar vaak is het voldoende om hier je over in te lezen. Dan weet je namelijk wat er van je verwacht wordt. Maar ook wat je wel en niet moet doen.

Wij raden iedereen aan om tenminste 3 leermomenten in te plannen. Reken voor elk leermoment 2 tot 4 uur. Dus je bent 6 tot 12 uur bezig om je goed voor te bereiden op de test. 

In sommige gevallen kan het sneller. Bijvoorbeeld omdat je al eerder assessments hebt gemaakt. Of omdat je vanwege een opleiding goed bent in bepaalde onderdelen. 

In andere gevallen duurt het langer. Als jij al lang geen rekenvaardigheden hebt geoefend, kan je veel tijd kwijt zijn om dit weer op niveau te krijgen. Net zo goed kan het moeilijk zijn om bepaalde verbale onderdelen onder de knie te krijgen omdat je niet veel leest.

Begin daarom op tijd zodat je altijd extra tijd kunt inruimen voor jouw voorbereiding.

Ja, het assessment is zelfs heel goed trainbaar. Als jij vandaag voor het eerst een cijferreeks moet maken, kan die heel ingewikkeld zijn. Je weet namelijk helemaal niet wat ervan je verwacht wordt. Moet je optellen, aftrekken, delen, wortels gebruiken? Maar als je traint voor jouw assessment weet je dat op een bepaalde test alleen optellen en aftrekken voorkomt. Dan vind je ineens wel de oplossing en hoef je niet alles af te wegen. 

Hetzelfde geldt voor alle andere assessmentvragen en onderdelen. Als je die nog nooit hebt gemaakt, weet je niet wat ervan je verwacht wordt. Door ze te specifiek te oefenen, kan je er veel beter in worden.

Het is vooral belangrijk om specifiek te trainen. Want je hebt er niks aan om 20 soorten cijferreeksen te oefenen als je er maar 3 krijgt. Daarom bieden wij bij Hellotest specifieke oefenpakketten aan waarbij je alleen de juiste onderdelen en variaties traint.

Ja, het assessment is zelfs heel goed te oefenen. Als jij vandaag voor het eerst een cijferreeks moet maken, kan die heel ingewikkeld zijn. Je weet namelijk helemaal niet wat ervan je verwacht wordt. Moet je optellen, aftrekken, delen, wortels gebruiken? Maar als je oefent voor jouw assessment weet je dat op een bepaalde test alleen optellen en aftrekken voorkomt. Dan vind je ineens wel de oplossing en hoef je niet alles af te wegen. 

Hetzelfde geldt voor alle andere assessmentvragen en onderdelen. Als je die nog nooit hebt gemaakt, weet je niet wat ervan je verwacht wordt. Door ze te specifiek te oefenen, kan je er veel beter in worden.

Het is vooral belangrijk om specifiek te trainen. Want je hebt er niks aan om 20 soorten cijferreeksen te oefenen als je er maar 3 krijgt. Daarom bieden wij bij Hellotest specifieke oefenpakketten aan waarbij je alleen de juiste onderdelen en variaties oefent.

Het assessment meet jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Het wisselt per assessment wat je moet kunnen, maar over het algemeen is het goed als je het o.a. volgende kan/hebt:

  • basisrekenvaardigheden,
  • goede woordenschat,
  • vermogen om verbanden te herkennen en leggen en
  • kritisch lezen.

van 69,99 voor 34,99

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.