Pearson oefenen

De beste voorbereiding op de Pearson test. Dit oefenpakket is de perfecte voorbereiding op de Differentiële Aanleg Test (DAT of DAT Next Gen) van Pearson. Start vandaag nog met oefenen!

Wat ga je leren
Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Of kies voor ons law oefenpakket of totaalpakket.

4.4/5
Corstiaan Smit
"Start met oefenen en haal jouw beste score!"

Differentiële aanleg test oefenen gratis

Hieronder kun je enkele gratis oefentesten proberen. Deze testen zijn natuurlijk geen volledige voorbereiding op de echte test. Dit is bedoeld om een indruk te krijgen van de vragen. Voor een goede voorbereiding kies je natuurlijk voor ons oefenpakket!

1

Analogieën

Aan de hand van twee of drie gegeven woorden moet je de analogie kloppend maken.

2

Cijferreeksen

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

3

Figuurreeksen

Zoek het juiste figuur dat logisch volgt in deze reeks.

5

Rekenvaardigheid

Test jouw rekenvaardigheid met eenvoudige sommen en berekeningen.

5

Ruimtelijk redeneren

Je moet een 2D beeld vertalen naar een 3D beeld en laten zien hoe een kubus uitvouwt.

4

Pearson DAT oefentoets

Probeer een gratis Pearson DAT oefentoets met verschillende onderdelen.

 

Pearson wordt gebruikt door o.a.

Pearson test

Pearson is een gigantische wereldwijde uitgever. Ze geven boeken uit, nemen testen af en doen wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kan je dus ook een Pearson assessment krijgen. Pearson Talentlens maakt gebruik van meerdere assessments. De twee voornaamste testen zijn:

 • Differentiële aanleg test DAT.
 • DAT Next Generation.

Er zit veel overlap in de testen maar uiteraard ook verschillen. Hieronder leggen we de verschillen per test uit.

Pearson DAT test

De Pearson DAT test is eigenlijk de oude test. DAT staat voor differentiële aanleg test. Dit is een IQ test die al jaren door Pearson wordt gebruikt. De DAT bestaat uit de volgende onderdelen:

 • analogieën,
 • figuurreeksen,
 • rekenvaardigheid.

Pearson DAT Next Generation

De Pearson DAT Next Generation is de nieuwe test van Pearson Talentlens. Deze test duurt een stuk korter dan de oude test. Je maakt nu namelijk 15 vragen per onderdeel:

 • analogieën (verbal analogies),
 • cijferreeksen (numerical sequences),
 • figuurreeksen (abstract reasoning),
 • rekenvaardigheden (numerical calculations),
 • ruimtelijk redeneren (space relations).

De DAT next generation is een adaptieve test. Dat betekent dat als je een vraag goed hebt je een moeilijkere vraag krijgt. Als je een vraag fout hebt, krijg je een makkelijkere. Daardoor bepaalt de test heel nauwkeurig jouw echte niveau. Dat zorgt er ook voor dat de Pearson toets altijd moeilijk is.

Pearson verbal analogies

Je kunt enkele of dubbele analogieën krijgen bij de Pearson test. Bij de oude DAT test krijg je enkele analogieën. Dan moet je maar 1 woord aanvullen. Bij de DAT next generation krijg je dubbele analogieën. Dan moet je twee woorden invullen. Dat is een stuk moeilijker omdat je dan niet weet wat de relatie tussen de woorden is.

Pearson numerical sequences

Pearson cijferreeksen

Weet jij welk cijfer volgt in deze reeks? Het makkelijkste is om de verschillen tussen de verschillende getallen op te schrijven. Dan zie je meestal al snel wat het antwoord moet zijn:

Pearson cijferreeksen antwoord

Pearson abstract reasoning

Pearson figuurreeksen

Zie jij het antwoord? Welk figuur volgt logisch in deze reeks? Dat moet antwoord B zijn. De pijltjes schuiven namelijk telkens een kolom op. Dus nu moeten er 2 kolommen van pijltjes naar links zijn.

Pearson numerical calculations

Hieronder vind je vijf voorbeelden van rekenvaardigheidsvragen die je bij de Pearson assessment test kunt verwachten. Nu krijg je er geen antwoordopties bij. De bedoeling is dat je ze zonder rekenmachine uitrekent:

 • 7/11 + 9/22 =
 • 1,50 – 0,045 =
 • 68 : … = 16
 • 11/14 x … = 2/7
 • 3/8 : … = 9/16

Pearson space relations

Pearson space relations

Zie jij hoe deze kubus uitgevouwen kan worden? Antwoorden A en D vallen sowieso af. Want dan zouden de drie vlakken elkaar niet raken. Dus dan moet het B of C zijn. Het antwoord is B want bij C zijn de vlakken omgedraaid.

Pearson test ervaringen

 • Zoek van tevoren goed uit welke DAT je moet maken. Als je namelijk de verkeerde oefeningen oefent, is dat zonde van je tijd. Ook zit er een klein verschil in de analogieën tussen de twee DAT testen.
 • Als je de test thuis maakt, kan je een rekenmachine gebruiken voor de rekenvaardigheden test. Maar dat duurt vaak langer dan wanneer je het uit je hoofd doet. In onze uitleg leer je niet alleen snel rekenen maar ook antwoorden uitsluiten. Daar zit de echte winst.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!Inge

Veelgestelde vragen

Door goed te scoren op de Pearson test, maak jij meer kans op jouw droombaan. Oefen dus het Pearson Clinical assessment door ons Pearson DAT Oefenpakket aan te schaffen. Dit oefenpakket zorgt ervoor dat jij goed voorbereid bent op de Pearson test. Onze ervaring leert dat de onderdelen van Pearson goed te oefenen zijn en het effect van voorbereiding erg groot kan zijn op je score. Oefen dus naar hartelust op de assessment onderdelen. Ons op maat gemaakte pakket bestaat uit verschillende oefenvragen inclusief uitleg en Pearson Clinical assessment antwoorden.

Pearson online oefenen, doe je met Hellotest!

De Pearson DAT HRM test is bedoeld als selectiemiddel voor een baan of opleiding. In deze test worden jouw abstracte, numerieke, ruimtelijke en verbale vaardigheden getoetst. Op basis daarvan krijg je een uitslag die bepaald of je wordt aangenomen of toegelaten.

Pearson is een testontwikkelaar, waarvan de tests worden gebruikt als selectiemiddel in recruitment. De meest bekende Pearson test is de Differentiële Aanleg Test (DAT). Bij deze test word je vanuit verschillende invalshoeken op je capaciteiten beoordeeld. Jouw cognitie wordt gemeten op de onderdelen Figuurreeksen (Abstract redeneren), Analogieën (Verbaal Redeneren) en Rekenvaardigheid (Numeriek Redeneren). Deze drie onderdelen samen geven een inschatting van jouw cognitieve vermogens.

Sinds kort is er een nieuwe test van Pearson gelanceerd, dit is de Pearson Differentiële Aanleg Test – Next Gen (DAT Next Gen). De DAT Next Gen kent substantiële verschillen ten opzichte van de reguliere DAT. De Next Gen is een adaptieve test van 15 vragen per subtest die je zonder tijdsdruk kunt maken.

Er zijn dus twee type testen in omloop van de Pearson DAT. Dat betekent dat je heel goed moet opletten welke voorbereidingen je treft. De variaties van de Pearson test zijn:

 • Reguliere DAT (Differentiële Aanleg Test) – dit is de meestgebruikte Pearson test.
 • Pearson Next Gen DAT (Differentiële Aanleg Test) – dit wordt bij enkele bedrijven gebruikt.

Een Pearson test wordt vaak gebruikt als selecterend onderdeel in een recruitmentproces. Met de Pearson test wordt ingeschat of jij voldoet aan de eisen voor de betreffende functie. Voldoe je niet aan de eis, dan val je direct af voor de betreffende functie. Daarom is het belangrijk om te oefenen voor de Pearson Clinical test.

 

Pearson hanteert meerdere persoonlijkheidstesten, namelijk de Golden Personality Type Profiler en de Personality for Professionals Inventory. De Golden Personality Type Profiler, ook wel GPTP, is een Big Five persoonlijkheidstest met een aanvullende schaal voor Kalm versus Gespannen. De Personality for Professional Inventory, ook wel de PfPI, is ook gebaseerd op de Big Five persoonlijkheidstest, maar deze test meet daarnaast nog 21 werkgerelateerde persoonlijkheidstrekken.

Hoe werkt oefenen bij Hellotest?

Vind je assessment

Zoek het juiste oefenpakket op onze website. Dat kan via ons handige overzicht.

1

Meld je eenvoudig aan

Het oefenpakket wordt meteen aan jouw account gekoppeld als je je aanmeldt.

2

Start direct met oefenen

Je kan direct beginnen met online oefenen op onze website!

3