Cijferreeksen Oefenen

Moet jij cijferreeksen oefenen? Met dit cijferreeksen oefenpakket kan jij je perfect voorbereiden op alle soorten cijferreeksen. Je krijgt per soort cijferreeks aparte uitleg, lessen en oefentoetsen. Daardoor leer jij perfect cijferreeksen oplossen. Start vandaag nog met cijferreeksen voorbereiden!

Geschikt voor alle soorten cijferreeksen, o.a.:
Wat je ontvangt in de cursus

14,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Cijferreeksen Oefenen Gratis

Cijferreeksen oefentest

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

Makkelijke cijferreeksen variatie 1

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

Makkelijke cijferreeksen variatie 2

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

Moeilijke cijferreeksen

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks. Ga nu cijferreeksen oefenen moeilijk:

Belangrijkste tip voor cijferreeksen oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Zorg dat je specifiek oefent voor jouw test. Er zijn heel veel soorten cijferreeksen op heel veel niveau. Als je het verkeerde oefent, heb je er eigenlijk niks aan. Dan krijg je ineens breuken of wortels die je niet geoefend hebt. Of andersom, je oefent cijferreeks breuken en krijgt alleen maar optellen en aftrekken.

Wat zijn cijferreeksen?

Cijferreeksen is een onderdeel van numeriek redeneren en dit kan je vaak verwachten op een capaciteitentest. Cijferreeksen, ook getallenreeks genoemd, worden vaak in assessments gebruikt. Het idee van een cijferreeks is dat je een reeks getallen te zien krijgt en dan het laatste getal moet bepalen. Om het laatste getal te bepalen zul je vaak eenvoudige berekeningen moeten uitvoeren. De berekeningen die je moet uitvoeren zijn:

  • optellen en aftrekken;
  • vermenigvuldigen en delen;
  • breuken, percentages, decimalen en machten.

Het lastige aan cijferreeksen is dat er nog een aantal variaties zijn:

  • getallen overslaan;
  • toenemende of afnemende veranderingen;
  • reeks van berekeningen.

Daarom is het zo belangrijk om te weten welke soort cijferreeksen je moet maken. Als je dat weet, kan je namelijk precies de juiste variaties oefenen. Dat voorkomt heel veel teleurstelling op de uiteindelijke cijferreeks test. Kijk in ons bedrijvenoverzicht om het juiste oefenpakket te vinden.

Cijferreeksen oplossen

Hoe moet je cijferreeksen oplossen? Wat is de beste manier? Is er een ideale cijferreeksen strategie? Dat gaan we je hieronder uitleggen. Zoals we al aangaven is het belangrijk om specifiek te oefenen. Als je weet wat je kunt verwachten, kan je op zoek naar de juiste variaties. Maar toch zijn er enkele algemene tips en trucs om cijferreeksen op te lossen.

Stap 1: schrijf de verschillen op

Zorg dat je altijd het verschil opschrijft tussen de verschillende getallen in de reeks. Daarom is het ook handig om pen en papier bij de hand te hebben als je een cijferreeks test moet maken.

Stap 2: verschillen van de verschillen

Zit er enige logica in de verschillen die je hebt genoteerd? Zo niet, schrijf dan nog eens de verschillen tussen de verschillen op. Wordt er nu al iets duidelijk?

Stap 3: overslaan

Als bovenstaande cijferreeks tips niet werken, probeer dan eens over te slaan. Je telt terug vanaf het vakje waar het antwoord moet komen en slaat telkens een cijfer over. Doe dan hetzelfde als hierboven: schrijf de verschillen op. En de verschillen van de verschillen.

Stap 4: reeks berekeningen

Kijk nog eens goed naar de getallen. Kan het zijn dat er een serie of een reeks berekeningen is? Bijvoorbeeld eerst +1, dan -5 en dan misschien wel x2?

Stap 5: de uitzondering

Een bekende cijferreeks is de Fibonacci reeks. Die telt telkens de vorige getallen bij elkaar op: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 enz. Herken je dat misschien?

Met de bovenstaande 5 stappen zou je heel veel cijferreeksen moeten kunnen oplossen. Door te oefenen, leer je steeds beter en sneller de juiste strategie herkennen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog flink wat uitzonderingen en moeilijkheidsgraden in deze uitwerkingen. Daarom blijft het belangrijk om de juiste cijferreeks voor te bereiden.

Cijferreeksen video voorbeelden

In deze video laten we verschillende cijferreeksen zien en hoe je die oplost.

Cijferreeksen voorbeelden

Hieronder zie je twee voorbeelden van cijferreeksen. Elk voorbeeld is voorzien van een uitleg.

Cijferreeks voorbeeld 1

Cijferreeksen oefenen

De antwoordopties:

  • 254
  • 312
  • 392
  • 412

Begin eerst met het uitschrijven van de verschillen tussen de getallen. Dit is eerst +7, dan + 13, dan + 25, dan +49 en dan +97. Je ziet dat er telkens een toename is. Deze toename wordt ook steeds groter. Tot slot lijkt de toename op het getal, 8 en 7 maar ook 15 en 13. Een oplossing zien wij nog niet. Jij?

Het tweede wat opvalt, is dat het volgende getal telkens bijna x2 is. Daardoor kan je wel een uitspraak doen over de uitkomst. Die zal namelijk rond de 398 of 400 liggen. 

Wat gebeurt er nu? Het vorige getal wordt telkens met 2 vermenigvuldigd daarna gaat er iets af. Dus 8 x 2 – 1 = 15. Maar 15 x 2 – 2 = 30. Dus dan moet de laatste stap zijn: 199 x 2 – 6 = 392.

Cijferreeks voorbeeld 2

Cijferreeks voorbeeld 2

De antwoordopties:

  • 31
  • 9
  • 77
  • 13

We beginnen weer met het uitschrijven van de verschillen: +3, +0, +14, -21, +34. Dat lijkt nergens op en er zit ook geen logica in. De verschillen van de verschillen slaan ook nergens op. Dus gaan we overslaan. Dat ziet er dan zo uit:

Cijferreeksen oefenen voorbeeld

Dan worden de verschillen een stuk duidelijk, het is telkens +2. Dus het antwoord moet 9 zijn. Zo zie je dat als je stapsgewijs te werk gaat dat je makkelijk tot een oplossing komt.

Soorten cijferreeksen

In de introductie hebben we al een aantal soorten cijferreeksen aangegeven: optellen, aftrekken, overslaan en reeks van berekeningen. Daarnaast zijn er nog verschillen op niveau en op testontwikkelaar. Hieronder bespreken we deze types cijferreeksen.

Cijferreeksen mbo-niveau

Als je cijferreeksen moet oefenen op mbo-niveau kan je verschillende vormen tegenkomen. Over het algemeen mag je verwachten dat je alleen moet optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De laatste twee soorten kom je dan minder vaak tegen. Op een zogeheten adaptieve test, die steeds moeilijker wordt, kan je wel hele moeilijke vragen tegenkomen. Maar dat is niet erg!

Jouw score wordt namelijk vergeleken met andere kandidaten op mbo-niveau. Dat betekent dat als het gemiddelde 50 punten is jij meer dan 50 punten moet halen om te slagen voor jouw test. Als je een adaptieve test maakt en je krijgt hele moeilijke vragen. Dan ben je altijd lekker bezig en ga je een hoge score halen.

Cijferreeksen hbo-niveau

Op hbo-niveau krijg je vaak dezelfde test als op mbo-niveau. Het verschil is alleen dat jouw score wordt vergeleken met andere hbo’ers. Je herkent een test op hbo niveau vaak aan de H die achter de test staat. Bijvoorbeeld cijferreeksen H of numeriek redeneren H. Sommige testen op hoog niveau zijn wel echt een stuk pittiger, bijvoorbeeld de Q1000 cijferreeksen.

Daarnaast kan je op sommige testen op hoog niveau moeilijkere berekeningen krijgen. Dan moet je denken aan machten, wortels en breuken. Als je daar al een tijdje niet mee gewerkt hebt, kan dat een flinke tegenvaller zijn. Daarom is het goed om te weten welke test en op welk niveau je de test moet maken.

Cijferreeksen wo-niveau

Voor wo-niveau geldt dat je eigenlijk altijd dezelfde test krijgt als op hbo-niveau. Er zijn doorgaans twee categorieën testen: m en h. Die voor midden en hoog staan. Hoog wordt dan ingezet voor hbo+. Het is wel zo dat jouw score wordt vergeleken met andere kandidaten op wo-niveau. Of als je een phd hebt met andere phd’ers.

Cijferreeksen per testontwikkelaar

Er zijn in Nederland en daarbuiten veel verschillende soorten testontwikkelaars. Elke testontwikkelaar maakt zijn eigen cijferreeksen test. Daardoor zijn er veel overeenkomsten maar zeker ook veel verschillen. Een aantal bekende soorten cijferreeksen van testontwikkelaars zijn:

  • Eelloo Q1000 cijferreeksen hebben altijd 2 antwoorden nodig.
  • HFM cijferreeksen zijn zeer moeilijk. Dit is de test met wortels en machten.
  • PiCompany cijferreeksen. Hier moet je soms overslaan en soms het middelste getal van de cijferreeks invullen.

Cijferreeksen en rekenmachine

Vaak krijgen wij de vraag of je een rekenmachine mag gebruiken tijdens jouw cijferreeks test. Het antwoord daarop is eigenlijk eenvoudig:

  • Maak je de test op locatie en zeggen ze van niet? Dan niet.
  • Moet je de test thuis maken en zeggen ze van niet? Dan wel.

In alle andere gevallen kan je de rekenmachine ook gebruiken. Je moet wel bedenken dat het helemaal niet handig hoeft te zijn. Als je allerlei eenvoudige berekeningen moet uittypen, ben je daar veel tijd aan kwijt. Dan is het veel handiger en sneller om het uit je hoofd uit te rekenen.

Cijferreeksen tips

  • Zorg dat je weet welke test je precies moet maken. Dat scheelt namelijk enorm veel in jouw voorbereiding. Dat is het verschil tussen wel en niet 2 dagen machten en wortels oefenen.
  • Als je niet zo sterk bent in rekenen, werk dan ook aan je rekenvaardigheden. In onze oefenpakketten krijg je altijd algebra en rekenvaardigheden. Daarmee kan je jouw numerieke vaardigheden bijspijkeren en dat heeft positieve invloed op jouw cijferreeksen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Het beste is om de cijferreeks op een kladpapier over te nemen. Vervolgens schrijf je tussen elk cijfer de verschillen op. Als je dan nog geen logische stappen ziet, schrijf je de verschillen op tussen de verschillen. Als dat niks oplevert, schrijf je de verschillen op tussen de cijfers terwijl je er telkens eentje overslaat. Als je dan nog niet de oplossing hebt gevonden probeer je de volgende opties: vermenigvuldigen, delen en de fibonacci reeks. De fibonacci reeks is telkens de som van de twee eerdere cijfers.

Cijferreeksen zijn vragen waar je door oefenen heel goed in kunt worden. Er zijn heel veel verschillende soorten cijferreeksen, denk aan optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, overslaan, breuken, fibonacci en herhalingen. Door elke variant te oefenen, zul je steeds makkelijker en sneller de juiste berekening vinden en uitvoeren. Daardoor worden cijferreeksen veel makkelijker. Op onze website vind je daarom oefenmateriaal voor alle soorten cijferreeksen.

Een cijferreeks is simpelweg een aantal cijfers achter elkaar opgeschreven (in een reeks). De cijfers veranderen telkens op een bepaalde manier en die moet je vinden om het antwoord te bepalen. Om het antwoord te vinden, moet je vaak eenvoudige berekeningen kunnen uitvoeren

Met cijferreeksen wordt het cijfermatige redeneervermogen getest. Je komt er dus achter hoe goed en snel je problemen met cijfers kunt oplossen.

Een cijferreeks is een aantal getallen achter elkaar waarvan jij het laatste getal moet bepalen. Dat doe je door te ontdekken welke veranderingen er tussen de verschillende cijfers zijn. Vaak moet je daarvoor eenvoudige berekeningen uitvoeren.

Bij een getallenreeks moet je het volgende getal in de reeks bepalen. Daarvoor bestaan veel verschillende trucs en tips. Schrijf eerst altijd de hele cijferreeks op een kladpapier over. Schrijf vervolgens de verschillen tussen elk getal op. Zie je al een oplossing? Zo niet, schrijf dan de verschillen tussen de verschillen op. Als dat niet werkt, ga je kijken of je misschien kunt delen of vermenigvuldigen. Als je er dan nog niet uitkomt, moet je meer oefenen. Dat kan via onze website.

Het beste oefen je cijferreeksen door eerst uit te zoeken welke cijferreeksen je moet maken. Stel dat jij een Eelloo cijferreeks moet maken, dan moet je 2 antwoorden uitrekenen. Als je een PiCompany cijferreeks moet maken, moet je soms het middelste getal berekenen. Er zijn tientallen soorten cijferreeks testen. Als je weet welke test je moet maken, kan je gericht oefenen. 

Gericht oefenen doe je het beste met Hellotest. Wij zijn namelijk de enige partij die daadwerkelijk de cijferreeksen in het pakket doen die je nodig hebt. Je hoeft dus niet 10 variaties te oefenen die je niet krijgt. Kies daarom voor een specifiek oefenpakket van Hellotest.

Deze reeks slaat over: 3 4 7 16 11 64 ? Nu zie je dat de verschillen telkens +4 zijn: 3 7 11 en dus 15. Het antwoord is dus 15.

Als je heel goed bent in cijferreeksen zal je waarschijnlijk goede numerieke vaardigheden hebben. Numerieke vaardigheden zijn onderdeel van jouw gekristalliseerde intelligentie. Dat is intelligentie die je in de loop van je leven aanleert. Je kunt deze intelligentie dus ook verbeteren door te oefenen.

Als je een getallenreeks moet oplossen, krijg je een aantal cijfers te zien. Vervolgens moet jij het laatste getal in deze reeks berekenen. Daarvoor moet je verschillende berekeningen uitvoeren. Bijvoorbeeld: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Maar soms moet je ook met breuken, procenten, machten of wortels werken.

Er zijn heel veel soorten cijferreeksen, hieronder vind je een kort overzicht van veelvoorkomende reeksen:

  • Reeksen waarbij je moet optellen en/of aftrekken.
  • Reeksen waarbij je moet delen en/of vermenigvuldigen.
  • Fibonacci reeks waarbij de som van twee getallen telkens het volgende getal is.
  • Reeks waarbij je twee getallen aan het eind moet uitrekenen.
  • Reeks waarbij je het middelste getal moet uitrekenen.
  • Breuken komen ook weleens voor in reeksen. Soms zijn de teller en de noemer dan zelf een reeks. In andere gevallen moet je de breuk gebruiken als getal.

Het beste is om de cijferreeks op een kladpapier over te nemen. Vervolgens schrijf je tussen elk cijfer de verschillen op. Als je dan nog geen logische stappen ziet, schrijf je de verschillen op tussen de verschillen. Als dat niks oplevert, schrijf je de verschillen op tussen de cijfers terwijl je er telkens eentje overslaat. Als je dan nog niet de oplossing hebt gevonden probeer je de volgende opties: vermenigvuldigen, delen en de fibonacci reeks. De fibonacci reeks is telkens de som van de twee eerdere cijfers.

Cijferreeksen meten jouw vermogen om numerieke problemen op te lossen. Om goed te zijn in cijferreeksen moet je snel verbanden kunnen leggen. Maar je moet ook goed zijn in eenvoudige berekeningen zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.

Dit is een Fibonacci reeks waarbij de som van twee getallen telkens het volgende getal worden:

1 + 2 = 3
2 + 3 = 5
3 + 5 = 8
5 + 8 = 13

Dus het volgende getal in deze reeks is 13.

Hoe beter je bent in (hoofd)rekenen, hoe beter je zult zijn in cijferreeksen. Daarom is het verstandig om jouw rekenvaardigheden te oefenen. Dat zorgt er direct voor dat je beter en sneller wordt in cijferreeksen.

Daarnaast is het belangrijk dat je veel cijferreeksen oplost. Dan kom je vanzelf steeds meer problemen tegen en word je beter in het oplossen daarvan.

Het beste is om de cijferreeks op een kladpapier over te nemen. Vervolgens schrijf je tussen elk cijfer de verschillen op. Als je dan nog geen logische stappen ziet, schrijf je de verschillen op tussen de verschillen. Als dat niks oplevert, schrijf je de verschillen op tussen de cijfers terwijl je er telkens eentje overslaat. Als je dan nog niet de oplossing hebt gevonden probeer je de volgende opties: vermenigvuldigen, delen en de fibonacci reeks. De fibonacci reeks is telkens de som van de twee eerdere cijfers.