Piloot Assessment Oefenen

Wil jij KLM Piloot worden en moet jij de KLM flight Academy Selectietest maken? Wij hebben een speciaal oefenpakket ontwikkeld voor de KLM Flight Academy Test. Je krijgt een duidelijk lesplan, lessen en oefentoetsen. Uiteraard voorzien van antwoorden en een duidelijke uitleg per vraag. Start dus vandaag nog met oefenen voor de Pilotentest!

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Gratis oefenen voor de Piloten Test

1

Analogieën

Aan de hand van twee of drie gegeven woorden moet je de analogie kloppend maken.

2

Figuurreeksen

Zoek het juiste figuur dat logisch volgt in deze reeks.

3

Redactiesommen

Je krijgt een som te zien die je met hoofdrekenen moet oplossen.

4

Stroomdiagrammen

Jouw ruimtelijk inzicht wordt stevig getest met deze stroomdiagrammen.

5

Syllogismen

Je krijgt stellingen te zien en moet aangeven of de conclusies logisch volgen.

6

Teksten analyseren

Aan de hand van een korte tekst moet je vragen beantwoorden.

Hoe ziet het Piloot Selectieproces eruit?

Het selectieproces om KLM Piloot te worden, bestaat uit vijf fases. De eerste drie fases van het selectieonderzoek wordt uitgevoerd door Aviation Medical Center. Dit onderzoek neemt drie niet opeenvolgende dagen in beslag. Na iedere fase wordt er bepaald of je doorgaat naar de volgende fase. De selectieprocedure bestaat uit de volgende fases:

  1. Fase 1: basis capaciteitenonderzoek
  2. Fase 2: sensomotorisch onderzoek
  3. Fase 3: competentieonderzoek
  4. Fase 4: gesprek met TC en COVA

Fase 1: basis capaciteitenonderzoek

In de eerste fase van het selectieonderzoek word je beoordeeld aan de hand van een piloot assessment. Hierbij komen de volgende onderdelen aan bod: cijfermatige capaciteiten, verbale capaciteiten, abstract redeneren, ruimtelijk inzicht, technisch inzicht en je motivatie. De volgende oefeningen kun je tegenkomen bij het maken van dit piloot assessment:

  • analogieën,
  • figuurreeksen,
  • redactiesommen,
  • stroomdiagrammen,
  • syllogismen,
  • tekst analyseren.

Bij dit onderdeel is een goede voorbereiding cruciaal. Deze voorbereiding kun je treffen met Hellotest. Wij bieden een KLM Selectieassessment oefenpakket aan om je op bovenstaande onderdelen voor te bereiden. De training bestaat uit 440+ oefenvragen inclusief uitleg en antwoorden om je op de test voor te bereiden. Hiermee raak je bekend met de vraagstelling tijdens het assessment. Door het assessment te oefenen, kun je een streepje voor hebben op je medekandidaten.

Abstract redeneren

Abstract redeneren wordt ingevuld door stroomdiagrammen. Stroomdiagrammen zijn een erg lastig onderdeel waarbij je verschillende processen moet kunnen toepassen op abstracte figuren. Je krijgt telkens verschillende processen (veranderingen) te zien en moet bepalen welk eindfiguur volgt uit het proces. Hieronder een voorbeeld:

Piloot assessment abstract redeneren

Zie jij het antwoord op deze vraag? Bij deze stroomdiagrammen zie je aan de linkerkant de vraag en de antwoordopties staan. Aan de rechterkant staat de legenda. Die geeft aan welke start- en eindfases er zijn en welke verandering daarvoor zorgt. Als we naar de beide finishes kijken, zien we dat in beide gevallen het formaat wisselt. Dus Y moet het formaat veranderen. Dan zorgt X ervoor dat het eerste figuur naar boven wijst. Z zorgt ervoor dat de figuren van plek wisselen. 

Het antwoord moet dan dus E zijn. Want X zorgt ervoor dat x een + wordt. Z zorgt ervoor dat ze van plek wisselen.

Cijfermatig capaciteiten

In dit onderdeel moet je redactiesommen maken en andere rekensommen oplossen. Het is belangrijk dat je hiervoor goed kunt hoofdrekenen. Ook moet je veel kennis hebben om snel de juiste oplosmethode te kiezen voor elke vraag. In ons oefenpakket worden de meest voorkomende wiskunde problemen behandeld en uitgelegd. Daardoor zul je makkelijker deze vragen kunnen oplossen.

Ruimtelijk inzicht

Ruimtelijk inzicht omhelst het oplossen van figuurreeksen. Je krijgt een reeks figuren te zien en moet bepalen welk figuur het volgende in de reeks is. Daarvoor moet je goed de eerste figuren bestuderen en de juiste conclusies trekken. Hieronder een voorbeeld:

Piloot assessment ruimtelijk redeneren

Zie jij het antwoord? Dit is een redelijk eenvoudige. Je ziet dat de figuurtjes om en om zwart en wit zij. Het antwoord moet dus in ieder geval wit zijn, A of E dus. Het derde figuur geeft aan welk type figuur daarna verschijnt. Dus het antwoord moet A zijn. Een vierkant.

Verbale capaciteiten

In dit onderdeel moet je verschillende verbale problemen oplossen. Je moet hierbij ook logisch kunnen redeneren. Daarom kan je analogieën, syllogismen en teksten verwachten. Elk van deze drie onderdelen heeft een eigen aanpak. Door het oefenpakket leer je hoe je elk onderdeel kunt oplossen.

Motivatie

Tijdens een gesprek wordt op jouw motivatie in gegaan. Je kunt hier niet echt voor oefenen. Wel kan je natuurlijk algemene tips lezen over dit soort gesprekken. Kijk hiervoor naar onze informatie over het assessment interview.

Fase 2: sensomotorisch onderzoek

Om piloot te worden bij KLM, wordt in de tweede fase je aanleg om te vliegen getest tijdens een sensomotorisch onderzoek. Je vliegaanleg wordt beoordeeld op basis van de volgende onderdelen:

  • oog-, hand- en voetcoördinatie,
  • oog-/handcoördinatie in combinatie met leervermogen,
  • multi-tasking en stressbestendigheid,
  • volgehouden aandacht,
  • planning en procedureel handelen,
  • complexe keuze reactie,
  • afwijking detecteren.

Fase 3: competentieonderzoek

De derde fase in de selectieprocedure is een competentieonderzoek. Dit gebeurt aan de hand van vragenlijsten en interviews met een psycholoog. Verder krijg je te maken met individuele simulaties en groepssimulaties.

Fase 4: gesprek met de TC en de COVA van KLM

Als je de eerste drie stappen hebt voltooid, is het laatste gesprek dat je moet voeren een gesprek met de Toelatingscommissie (TC) en de Commissie van Aanname (COVA) van KLM. In een gesprek van 30 à 45 minuten worden je behaalde selectieresultaten, levensbeschrijving en motivatie om piloot te worden besproken. Het is heel belangrijk om dit goed voor te bereiden.

Medische keuring

Heb je de selectieprocedure van KLM Flight Academy succesvol doorlopen? Dan staat je in principe niks meer in de weg! De laatste stap in deze procedure is een wettelijke vliegmedische keuring door KLM Health Services. Tijdens dit onderzoek worden je oren, ogen, bloed en longinhoud getest. Daarnaast wordt er een hartfilmpje gemaakt. Deze medische keuring duurt ongeveer een halve dag.

Indien je twijfels hebt over je gezondheid, adviseert KLM je om dit te melden op je aanmeldformulier, voorafgaand aan de selectierondes. Er kan dan, indien nodig, vóór de selectieprocedure al een medische keuring plaatsvinden.

Aan welke toelatingseisen moet je voltooien?

Zoals hierboven duidelijk wordt, zijn er strenge eisen verbonden aan het selectieproces van KLM. Dat is natuurlijk ook nodig, want niet iedereen kan zomaar piloot worden. Indien je de bij één van de rondes niet verder komt, betekent dat ook dat je geen mogelijkheid hebt om de selectieprocedure opnieuw te doorlopen. Een voorbereiding is daarom ook erg belangrijk.

Hoe kun je je voorbereiden op het piloot assessment?

Om de strenge KLM selectieprocedure voor piloot te voltooien, zul je je voor meerdere rondes moeten voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld de interviews in het competentieonderzoek en je gesprek met de TC en COVA voorbereiden. Maar ook het piloot assessment in fase 1 is goed voor te bereiden. Volg een Piloten Selectie Training met Hellotest. Met ons KLM Selectieassessment oefenpakket kun jij je perfect voorbereiden op de analogieën, syllogismen, redactiesommen, statische figuurreeksen, stroomdiagrammen en het tekst analyseren.

Ontdek de oefenpakketten van Hellotest en profiteer van een perfecte voorbereiding tijdens jouw piloot assessment! Vragen over dit oefenpakket of over het piloot assessment? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe komt de score voor de Pilotentest tot stand?

Je krijgt een bepaald aantal punten voor de Pilotentoets. Vervolgens wordt jouw uitslag vergeleken met andere mensen die ook die toets hebben gemaakt. Die groep heet de normgroep. Het is dan de bedoeling dat jouw score hoger is dan het gemiddelde van die normgroep. Dan ben je “geslaagd”.

Wanneer ben je klaar om de Piloten Test te maken? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je dus het gemiddelde van de normgroep verslaan. Als jij oefent, heb je een veel grotere kans om die normgroep te verslaan. In ons systeem zie je aan het eind van een test een overzicht staan met de uitslagen. Je ziet jouw score staan en het gemiddelde. Daarnaast geven wij een advies.Klaar voor de capaciteitentest

Hierboven kan je zien dat “jouw score” 80% is. Dat is precies gelijk aan de aanbevolen score van 8 vragen goed. Daarnaast is deze score hoger dan de gemiddelde score van 78,3%. Als je consequent de gemiddelde score verslaat én onze aanbevolen score haalt, ben je klaar voor de echte test. Niet voor niets slaagt 96% van onze cursisten voor hun test.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!



Inge

Veelgestelde vragen

De KLM pilotenopleiding duurt 22 maanden.

Het duurt ongeveer 22 maanden om piloot te worden. Maar in de praktijk duurt het altijd langer omdat je dan nog niet elk vliegtuig kunt besturen. Je zult dus altijd blijven bijleren.

Een opleiding bij KLM als piloot kost €122.000

De pilotenopleiding kost ongeveer €100.000. Vaak kan je hiervoor wel (vrij gemakkelijk) een lening aanvragen maar deze moet je uiteraard wel terugbetalen.

Om piloot te worden, moet je aan een aantal eisen voldoen. Voor de KLM flight academy gelden de volgende eisen:

  • Minimaal 18 jaar.
  • Zeer goede beheersing van de Nederlandse taal.
  • Nederlandse nationaliteit of van een EU-lidstaat.
  • Minimale lengte van 157,5 cm en maximale lengte van 203 cm.
  • Bril of lezen zijn toegestaan mits tussen de -6 en +5.
  • Kleurenblindheid mag niet.
  • Diploma: havo / vwo met natuurkunde, wiskunde B, Engels en Nederlands.

Als je toegelaten wilt worden tot de KLM pilotenopleiding moet je over een geschikt havo/vwo diploma beschikken met het juiste vakkenpakket. Namelijk, natuurkunde, wiskunde B, Engels en Nederlands.

Het is ook mogelijk toegelaten te worden op basis van een aantal afgeronde hbo- en wo-opleidingen:

  • HBO opleiding Maritiem Officier (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Automotive Engineering (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Luchtvaarttechnologie Delft (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Werktuigbouwkunde (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Aviation-Engineering (na afronding van de opleiding geen aanvullende natuurkunde cursus nodig).
  • HBO opleiding Aviation-Logistics: wél aanvullende natuurkunde cursus nodig (deze moet behaald zijn voordat je je kunt inschrijven voor de selectieprocedure). Met een VWO achtergrond met wiskunde B en natuurkunde is deze aanvullende natuurkunde cursus niet nodig.
  • HBO Civiele Techniek: wél aanvullende natuurkunde cursus nodig (deze moet behaald zijn voordat je je kunt inschrijven voor de selectieprocedure). Met een VWO achtergrond met wiskunde B en natuurkunde is deze aanvullende natuurkunde cursus niet nodig.
  • WO Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek