Figuurreeksen oefenen

Ga vandaag nog voor figuurreeksen oefenen. Dit oefenpakket bevat lessen en oefeningen voor alle soorten figuurreeksen die je op het assessment kunt krijgen.

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Waarom figuurreeksen oefenen?

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten figuurreeksen, alleen bij Hellotest.”

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Figuurreeksen oefenen gratis

1

Figuurreeksen oefenen

Met deze oefening kan je gratis figuurreeksen oefenen.

2

Statische figuurreeksen oefenen

Statische figuurreeksen zijn anders dan “gewone” figuurreeksen. Je geeft nu aan welke twee figuren passen bij de andere figuren.

Belangrijkste tip voor figuurreeksen oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Zorg dat je specifiek oefent voor jouw test. Er zijn heel veel soorten figuurreeksen op heel veel niveaus. Als je het verkeerde oefent, heb je er eigenlijk niks aan. De figuren van SHL zijn namelijk compleet anders dan die van PiCompany of LTP.

Figuurreeksen waarom?

De figuurreeksen test is één van de bekendste capaciteitentesten die je kunt krijgen. Omdat je met abstracte figuren te maken hebt, is deze test cultuurvrij. Dat betekent dat je achtergrond weinig tot geen invloed heeft op de uitslag van de test. Daarom geeft deze test een goede score van jouw echte talenten.

Dat betekent natuurlijk niet dat je jouw talenten en vaardigheden niet kunt verbeteren. Als je oefent voor figuurreeksen word je er simpelweg beter in. Want dan leer je bijvoorbeeld dat de figuurtjes draaien. Of tegen de klok in bewegen. Door patronen te leren, ga je beter figuurreeksen oplossen.

Figuurreeksen uitleg

Als je figuurreeksen moet oplossen, heb je een oplosstrategie nodig. Voordat we daarover beginnen, laten we zien wat een figuurreeks nou precies is. Een figuurreeks is een reeks van figuurtjes. Meestal ziet dat er als volgt uit:

Figuurreeksen uitleg

Je ziet hier vier vlakken waarin een figuurtje staat. Het laatste vlak moet jij invullen. Daarvoor krijg je de de keus uit een aantal opties. Die staan dan onder de figuurreeks, als volgt:

Figuurreeksen uitleg met antwoorden

Dit is een vrij eenvoudige figuurreeks. Zie jij het antwoord al? Dat moet natuurlijk D zijn. Je ziet namelijk dat het pijltje telkens de andere kant op wijst. De richting waarin een figuur wijst, is één van de dingen waar je op moet letten als je figuurreeksen oplost. Hieronder geven we een figuurreeks oplosstrategie voor enkele voorbeelden

Figuurreeksen voorbeelden

Hieronder vind je een aantal figuurreeks voorbeelden. Elk voorbeeld laat een andere verandering zien. Je leert daardoor hoe je verschillende soorten figuurreeksen kunt oplossen.

Figuurreeksen voorbeeld 1

Figuurreeksen voorbeeld 1

In deze figuurreeks zie je dat het figuurtje verplaatst. Het beweegt namelijk met de klok mee. Telkens naar een andere hoek. Dan moet het antwoord natuurlijk A zijn.

Figuurreeksen voorbeeld 2

Figuurreeksen voorbeeld 2

Deze figuurreeks is iets ingewikkelder. Er gebeuren nu namelijk 2 dingen. Op de eerste plaats verplaatst het figuurtje naar rechtsboven. Maar hij begint dan weer linksonder. We zien ook dat als het figuur in het midden staat het groot en zwart is. In de hoeken klein en omrand. Het bolletje moet rechtsboven eindigen én omrand zijn: antwoord B dus.

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk heel eenvoudig. Maak daarom vooral de gratis figuurreeks assessments bovenaan deze pagina. Daarin krijg je veel meer oefenvragen die ook echt een stuk moeilijker zijn!

Soorten figuurreeksen

Er zijn heel veel soorten figuurreeksen. De figuren die je hierboven zag, hebben bijvoorbeeld kleine elementen. Maar er zijn er nog veel meer. Een groot verschil is of de figuurreeks dynamisch of statisch is. Hieronder leggen wij de verschillen uit en zie je per soort een voorbeeld.

Dynamische figuurreeksen

De dynamische figuurreeks ken je al. Daarin krijg je een aantal figuren te zien en moet je het laatste figuur aanwijzen. Er is per vlak een logische wijziging te vinden. Bijvoorbeeld in formaat, positie of draaien. Deze vorm van figuurreeksen kom je het meest tegen. Maar ook hierin zijn veel verschillen, daarover later meer.

Dynamische figuurreeksen

Hierboven een voorbeeld van een dynamische figuurreeks. Zie jij het antwoord? Het zwarte blok beweegt diagonaal van linksboven naar rechtsonder. Daarna gaat ie weer omhoog. Dus die moet linksboven eindigen. Dan blijven B en D over. Het pijltje wijst telkens naar links, dus dan moet het antwoord D zijn.

Statische figuurreeksen

De statische figuurreeks is iets anders dan de dynamische. Nu krijg je namelijk een aantal figuren te zien maar die vormen geen reeks. In plaats daarvan hebben ze een onderlinge relatie. Jij moet die relatie ontdekken en aanwijzen welke figuren diezelfde relatie hebben. Een voorbeeld:

Statische figuurreeks

Nu moet je dus kiezen welke twee antwoorden dezelfde relatie hebben als de gegeven figuren. Zie je het antwoord al? Het zijn telkens vier figuren, dus A valt af. De figuren zijn hetzelfde, dus B valt ook af. Dan zien we dat er telkens 2 kleine figuren zijn, 1 middel en 1 groot figuur. Dus dan vallen C en D ook af. Het antwoord is dus E en F.

Welke testontwikkelaars gebruiken figuurreeksen?

Eigenlijk maakt de figuurreeksen test deel uit van elk assessment. Daarom zijn er ook net zoveel varianten als er testontwikkelaars zijn. Hieronder laten we drie bekende figuren zien zodat je een beeld krijgt van de verschillen. Dit laat ook zien waarom het zo belangrijk is om specifiek te oefenen!

LTP figuurreeksen

LTP figuurreeksen

De antwoorden zijn E en F. Zie jij waarom? Als je goed kijkt, zie je dat het figuur telkens hetzelfde is. De vulling en de rand zijn onnodige informatie. Figuur D is gespiegeld en daarom niet correct.

PiCompany figuurreeksen

PiCompany figuurreeksen

De pijl naar rechts beweegt van boven naar beneden. De pijl naar links beweegt met 3, 2, 1 … 0 stappen. De pijl naar beneden beweegt van linksboven naar rechtsonder en begint weer linksboven. De pijl naar boven beweegt naar links en begint weer op rechts. Dus moet het antwoord A zijn.

Figuurreeksen tips

  • Zoek de verandering van de elementen (figuurtjes). Kijk wat er gebeurt met de positie, kleur, vorm, grootte of het aantal.
  • Verdeel de figuren voor jezelf in rasters. Van bijvoorbeeld 3 bij 3. Dan zie je makkelijker hoe de elementen binnen het figuur bewegen.
  • Leer patronen herkennen. Let op bewegingen als: horizontaal, verticaal, diagonaal, met de klok mee en tegen de klok in.
  • Bekijk elk element apart. Ga niet alles tegelijk oplossen. Begin met 1 element. Sluit foute antwoorden uit en ga dan door naar het volgende element.
  • Sluit foute antwoorden uit. Je hoeft niet het goede antwoord te bedenken! Je moet foute antwoorden uitsluiten tot er 1 antwoord over blijft. Als je dit doet los je misschien niet 4 maar slechts 2 elementen op. Dat scheelt heel veel tijd.
  • De beste tip: oefen specifiek voor jouw assessment. Het is echt een wereld van verschil of je voor HFM, LTP, PiCompany of SHL moet oefenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Veelgestelde vragen

Figuurreeksen testen jouw abstract redeneervermogen. Kan jij op basis van een aantal abstracte beelden de juiste conclusies trekken? Daardoor is deze test cultuurarm. Jouw achtergrond en opleiding hebben er weinig tot geen invloed op.

Om figuurreeksen op te lossen, moet je op zoek naar de onderlinge relatie tussen de figuurreeksen. Als je die hebt gevonden, kijk je of je datzelfde patroon kunt vinden in de antwoorden. Als je dat niet kan vinden, sluit je foute antwoorden uit. Dan blijft vaak maar 1 goed antwoord over.