Berenschot oefenen

De beste voorbereiding op het Berenschot assessment.
Start nu met oefenen! Je krijgt toegang tot het lesplan, 
lessen en oefentoetsen met antwoorden en uitleg.

Geschikt voor
Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Of kies voor ons totaalpakket.

4.4/5
Corstiaan Smit
"Start met oefenen en haal jouw beste score!"

Berenschot assessment oefenen

Hieronder kun je enkele gratis oefentesten proberen. Deze testen zijn natuurlijk geen volledige voorbereiding op de echte test. Dit is bedoeld om een indruk te krijgen van de vragen. Voor een goede voorbereiding kies je natuurlijk voor ons oefenpakket!

1

Analogieën

Aan de hand van twee of drie gegeven woorden moet je de analogie kloppend maken.

2

Cijferreeksen

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

3

Figuurreeksen

Vul het ontbrekende figuur in de reeks aan.

4

Matrixen

Zoek het juiste figuur dat logisch volgt in deze matrix.

5

Berenschot oefentoets

Maak de gratis Berenschot oefentoets waarin alle onderdelen gecombineerd zijn.

Berenschot wordt gebruikt door o.a.

Berenschot assessment oefenen

De online capacity scan van Berenschot is eigenlijk het Ixly assessment. De online capacity scan maakt samen met de online personality scan deel uit van de online talent scan van Berenschot. Je moet de Adaptieve Capaciteitentest (ACT) maken. Berenschot koopt dit assessment in en gebruikt het onder haar eigen naam. Als je dit assessment moet maken, kun je de volgende onderdelen verwachten:

 • Analogieën.
 • Cijferreeksen.
 • Figuurreeksen.
 • Matrixen.

Berenschot analogieën

De meting van verbaal redeneren door Berenschot verloopt altijd via een dubbele analogieën test. Een dubbele analogie is de lastigste variant van het oplossen van analogieën. Een analogie is een verbale vergelijking tussen zaken. Een voorbeeld is een lamp die zo fel schijnt als de zon. Iedereen begrijpt dat de lamp niet fel kan zijn als de zon, maar de analogie verklaart dat het een hele felle lamp is.

De dubbele analogieën van Berenschot zijn ontwikkeld door een ander assessmentbureau. Dit is een zeer specifieke manier voor het uitvragen van dubbele analogieën. Er wordt een tabel getoond met daarin vier mogelijke posities. Hiermee zijn veel meer variaties mogelijk dan met reguliere dubbele analogieën. Hieronder een voorbeeld:

Berenschot analogieën

Kies uit de volgende woorden:

 • Mes
 • Kloppen
 • Spijker
 • Tikken
 • Vork
 • Sleutel

Het antwoord is dus “kloppen” en “mes”. Met een hamer kan je kloppen en met mes kan je snijden. Als je meer voorbeelden wilt zien, kan je de gratis test bovenaan deze pagina maken.

Berenschot cijferreeksen

Het onderdeel numeriek redeneren van het Berenschot assessment bestaat altijd uit het oplossen van cijferreeksen. Cijferreeksen bestaan uit een rij van getallen die een onderling verband hebben. Door het analyseren van de bestaande cijfers kan dit verband herkend worden. Daarmee kan het volgende getal in de reeks worden voorspeld.

Cijferreeksen worden veel gebruikt in intelligentie- en capaciteitentesten. Doordat assessmentbureaus zich moeten onderscheiden in de markt zijn er veel verschillende soorten cijferreeksen. Het Berenschot assessment heeft hier een unieke selectie in type cijferreeksen in gemaakt. Het is daarom belangrijk om specifiek voor te bereiden op het type vragen wat je kunt verwachten in plaats van lukraak cijferreeksen te oefenen.

Berenschot cijferreeksen

Zie jij het antwoord al? In deze reek hebben de teller en de noemer hun eigen reeks. De teller (boven de streep) neemt met 2 toe of met 0. Daarom moet de teller in het antwoord ook 9 zijn. De noemer krijgt er altijd 1 bij. Daarom moet de noemer 14 zijn. Het antwoord is dus 9/14.

Berenschot figuurreeksen

Figuurreeksen bestaan uit een groep figuren die een onderling verband kennen. Door de verschillen tussen de opeenvolgende figuren te bepalen kan dit onderlinge verband vastgesteld worden. Het juiste antwoord is te vinden door het logisch volgende figuur te bepalen.

Het oefenpakket van Berenschot figuurreeksen is opgebouwd met lessen en oefentoetsen. Aan de hand van simpele en complexe figuurreeksen wordt de basis aangeleerd voor het doorgronden van de onderliggende logica. Daarna kunnen met oefentoetsen, en ook een oefenassessment, worden geoefend met vragen die een vergelijkbare moeilijkheid hebben als het echte assessment.

Berenschot figuurreeksen

Zie jij het antwoord? Dit is een lastige. Wat er gebeurt is dat er telkens een bolletje van vak verandert. De eerste verdwijnt rechtsboven en gaat naar rechtsonder. Daarna wisselt het bolletje dat verdwijnt telkens:

Berenschot figuurreeksen

Berenschot matrixen

Een matrix wordt getoond als een raster van drie bij drie. Eén van de negen figuren ontbreekt. Matrixen kunnen zowel statische als bewegende verbanden bevatten. Om het negende figuur te bepalen moet je de verbanden vinden. Als deze zijn vastgesteld, is er slechts één antwoord mogelijk dat aan deze logica voldoet.

In het oefenpakket worden matrixen uitgelegd aan de hand van eenvoudige en complexe voorbeelden. Daarna kun je aan de slag met oefentoetsen waarin je bekend raakt met vragen van een niveau wat vergelijkbaar is met het echte assessment.

Berenschot matrixen oefenen

 

Deze matrix is eigenlijk een sudoku. Dus je moet gewoon een sudoku oplossen. Dan is het antwoord dus D. 

Berenschot online personality scan

De personality scan bestaat uit een persoonlijkheidstest en een drijfverentest. De persoonlijkheidstest is gebaseerd op een big five test. Dat betekent dat je op de volgende vijf karaktereigenschappen getoetst wordt:

 • Neuroticisme versus stabiliteit
 • Extraversie versus introversie
 • Openheid voor ervaring (ook intellect) versus geslotenheid
 • Consciëntieusheid (zorgvuldigheid) versus laksheid
 • Vriendelijkheid versus antagonisme

De drijfveren test probeert te achterhalen wat jou motiveert in je werk (en daarbuiten). Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een aantal bestaande theorieën en testen:

 • Vrooms motivatie-, valentie- en prestatiemodel.
 • Herzbergs two factor theory.
 • Maslows hierarchy of needs.

Berenschot tips

 • Zorg dat je je specifiek voorbereidt op de vragen van Berenschot. Zoals je al in onze voorbeelden kunt zien, wisselen de vragen enorm. Hoe gerichter je dus voorbereidt, hoe beter.
 • Maak al het gratis materiaal op de website van Ixly. Zij nemen immers de test af. Deze vragen komen niet 100% overeen met de echte test. Maar je went wel vast aan het systeem van Ixly. Dat gaat je later weer helpen als je het echte assessment moet maken.

Berenschot assessment ervaringen

 • Het berenschot assessment dient ter ondersteuning van de selectieprocedure. Het bedrijf waar je wilt werken, bepaalt hoe zwaar ze de scores laten meewegen. Mocht je nou enorm tegenvallende resultaten hebben? Vraag dan of je de test opnieuw mag maken. Soms kan dat!

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!Inge

Veelgestelde vragen

Hellotest is de enige plek waar geoefend kan worden met de unieke manier van uitvragen van Berenschot. Hellotest is het enige bedrijf dat specifiek per assessmentbureau, en dus ook voor Berenschot, de beste voorbereiding op een assessment biedt.

Wil je het Berenschot assessment oefenen? Dat kan met ons Berenschot oefenpakket. Deze training bestaat uit oefenvragen, inclusief uitleg en antwoorden, om je voor te bereiden op de test. Het oefenpakket bestaat uit de onderdelen cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen en analogieën.

Berenschot is een groot bedrijf dat actief is in de publieke sector en bedrijfsleven in grote delen van de wereld. Het bedrijf heeft diverse organisatieonderdelen, zoals advies strategie en prestatieverbetering van een bedrijf.

Berenschot is in 1938 opgericht door Berend Berenschot. Zijn naam is dus nog altijd verbonden aan het bedrijf. Berend Berenschot is tevens ook één van de oprichters van de Universiteit Twente. Naast activiteiten ter ondersteuning van bedrijfsvoering is Berenschot ook adviseur in werving- en selectietrajecten.

Berenschot heeft géén eigen test ontwikkeld, maar maakt gebruik van de test van een ander assessmentbureau. De samenstelling van de testen die Berenschot gebruikt voor de intelligentietest zijn uniek. Daarom is het belangrijk om zeer gericht deze onderdelen te oefenen.

Het Berenschot assessment wordt door bedrijven ingezet om meer zekerheid over kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden te werven tijdens de selectieprocedure van kandidaten voor een bepaalde functie. Na het assessment is voor het bedrijf bekend wat je talenten zijn, wat je drijft in je werk en welk ontwikkelpotentieel aanwezig is.

Een aantal bedrijven die gebruikmaken van het Berenschot assessment zijn: Kadaster, Markenheem en VGZ.

Met een Berenschot assessment wordt het werk- en denkniveau van kandidaten in een sollicitatieprocedure gemeten. Verschillende Berenschot onderdelen worden ingezet om te meten op aangeboren en verworven intelligentie. Hierdoor kan een bedrijf het meest betrouwbare beeld van een kandidaat verkrijgen.

Ga je binnenkort een Berenschot assessment maken? Dan worden er meerdere vaardigheden van je gevraagd. Natuurlijk moet je matrixen, figuurreeksen, cijferreeksen en analogieën kunnen oplossen, maar daarnaast worden de volgende vaardigheden van je gevraagd:

 • complexe informatie kunnen verwerken
 • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
 • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven

Elke test heeft een zeer specifieke aanpak, zo ook Berenschot. Daarom is het erg belangrijk om bekend te raken met de vragen die Berenschot stelt. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden. We adviseren je om deze van tevoren goed door te nemen.

Hoe werkt oefenen bij Hellotest?

Vind je assessment

Zoek het juiste oefenpakket op onze website. Dat kan via ons handige overzicht.

1

Meld je eenvoudig aan

Het oefenpakket wordt meteen aan jouw account gekoppeld als je je aanmeldt.

2

Start direct met oefenen

Je kan direct beginnen met online oefenen op onze website!

3

Ga nu Berenschot oefenen voor 34,99