Abstract redeneren oefenen

Ga vandaag nog voor abstract redeneren oefenen. Dit oefenpakket bevat lessen en oefeningen voor alle soorten abstract die je op het assessment kunt krijgen.

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Waarom abstract redeneren oefenen?

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten abstract redeneren, alleen bij Hellotest.”

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Abstract redeneren gratis oefenen

1

Figuurreeksen oefenen

Je krijgt een reeks figuren te zien. Je moet op basis van een onderliggend logisch patroon het volgende figuur in de reeks selecteren.

2

Matrixen oefenen

In een raster van drie bij drie staan figuren. Jij moet in het laatste vakje het ontbrekende figuur invullen.

3

Spiegelbeelden oefenen

Bij spiegelbeelden moet je aangeven welke figuren een spiegeling zijn van het gegeven figuur.

4

Stroomdiagrammen oefenen

In een stroomdiagram vindt een bepaalde verandering plaats, geef aan wat het resultaat moet zijn.

Belangrijkste tip voor abstract redeneren oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Zorg dat je specifiek oefent voor jouw test. Er zijn heel veel soorten abstract redeneren. Als je het verkeerde oefent, heb je er eigenlijk niks aan.

Wat is abstract redeneren?

Bij abstract redeneren krijg je in een plaatje visuele informatie te zien. Je moet op basis van het plaatje snel de juiste conclusie trekken. Je moet dus op de eerste plaats een verband ontdekken en dat toepassen om het antwoord te vinden. Abstract redeneren wordt meestal getoetst met figuren, matrixen of stroomdiagrammen.

Waarom wordt abstract redeneren dan zo vaak getoetst? Het voordeel van abstract redeneren is dat het cultuurvrij is. Dus jouw achtergrond en opleiding maken niet (zoveel) uit. Daardoor geeft het een eerlijk beeld van jouw capaciteiten. Daarnaast toont onderzoek aan dat een hoge score een goede voorspeller voor carrière succes is.

Abstract redeneren uitleg

Er is niet zoiets als een algemene uitleg voor alle vormen van abstract redeneren. Daarom behandelen we hieronder eerst elk onderdeel apart. Daarna krijg je per onderdeel een voorbeeld van abstract redeneren te zien.

Figuurreeksen

In het geval van figuurreeksen krijg je een aantal figuren te zien. Vervolgens moet je het laatste figuur zelf bepalen. De gegeven figuren ondergaan een bepaalde verandering. Ze veranderen bijvoorbeeld van formaat, positie, oriëntatie, kleur of vorm. 

Matrixen

De matrix is een 3 bij 3 figuur met 9 vlakken. Van deze 9 vlakken moet jij er eentje invullen. Daarvoor moet je kijken naar de informatie in de rijen maar ook de kolommen. Daarom is dit onderdeel vrij lastig. Je moet het verband namelijk echt doorgronden. De verbanden zijn vergelijkbaar met figuren: draaien, positie en oriëntatie.

Stroomdiagrammen

In een stroomdiagram krijg je een legenda te zien met veranderingen. Vervolgens krijg je een begin fase, en symbolen voor de verandering te zien. Op basis hiervan moet jij aangeven wat de eindfase van het figuurtje is. Het lastige is natuurlijk dat de veranderingen niet 1 op 1 gegeven worden. Die moet je eerst analyseren.

Abstract redeneren voorbeelden

Hieronder vind je van elke soort abstract redeneren een voorbeeld. Voor meer voorbeelden kan je de gratis oefentesten bovenaan deze pagina maken.

Abstract redeneren voorbeeld 1

Abstract redeneren voorbeeld

Het is altijd verstandig om met 1 element in het figuur te beginnen. Daarom kijken we eerst naar de zandloper. Die verandert om en om in een bolletje. In het laatste figuur moet het weer de zandloper zijn. Dus vallen A en C af. Het pijltje beweegt tegen de klok in en eindigt rechtsonder. Het pijltje wijst ook naar beneden. Dan moet het antwoord dus B zijn.

Abstract redeneren voorbeeld 2

Abstract redeneren voorbeeld 2

In deze matrix moet je alleen op de rijen letten. Wat je ziet is dat er 3 driehoeken in elke rij staan. Dus moeten er nu 2 driehoeken verschijnen. Dan vallen B en D af. Dan moeten we nog kijken naar de oriëntatie van de driehoeken. Elke rij heeft een rechts, links en naar onder wijzende driehoek. Dus moet het antwoord C zijn.

Abstract redeneren voorbeeld 3

Abstract redeneren voorbeeld 3

 • WR = vorm + vulling
 • GT = formaat + oriëntatie
 • WT = oriëntatie + vorm
 • RG = vulling + formaat

Dat leidt er toe dat:

 • W = vorm
 • R = vulling
 • G = formaat
 • T = oriëntatie

Daarmee is antwoord D juist.

Welke testontwikkelaars gebruiken abstract redeneren?

Eigenlijk gebruikt élke testontwikkelaar een abstract redeneren test. Daarom is het zo belangrijk dat je abstract redeneren goed oefent. Maar het is dus ook belangrijk dat je de juiste vorm van abstract redeneren oefent. Zoals je hebt kunnen zien, is er veel verschil. Hieronder enkele testontwikkelaars en hun soort test:

 • Eelloo gebruikt figuurreeksen.
 • Cubiks gebruikt figuurreeksen.
 • GITP gebruikt figuurreeksen.
 • Harver gebruikt exclusie.
 • Hudson gebruikt stroomdiagrammen.
 • LTP gebruikt figuurreeksen en matrixen.
 • NOA gebruikt exclusie.
 • PiCompany gebruikt figuurreeksen en matrixen.
 • Saville gebruikt figuurreeksen en stroomdiagrammen.
 • SHL gebruikt figuurreeksen.
 • Talent Q gebruikt matrixen.

Abstract redeneren tips

 • De allerbeste tip blijft, zorg dat je weet welke test je moet maken. Niet alleen wie de test afneemt maar ook welke test ze afnemen. Saville gebruikt bijvoorbeeld twee testen. Eentje met figuurreeksen en eentje met stroomdiagrammen. Het scheelt heel veel voorbereiding als je precies weet welke je moet oefenen.
 • Leer zoveel mogelijk verbanden kennen. In onze lessen behandelen we alle veelvoorkomende verbanden als grootte, positie en oriëntatie. Maar je krijgt ook veel uitzonderingen en unieke verbanden. Hoe meer je er tegenkomt, hoe beter.
 • Neem de tijd voor jouw voorbereiding. Abstract redeneren is vaak één van de lastigste onderdelen op de test. Wacht niet tot het laatste moment maar plan meerdere leermomenten in om het onder de knie te krijgen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Veelgestelde vragen

Abstract redeneren toetst jouw abstracte redeneervermogen. Dat is minder sterk afhankelijk van culturele factoren zoals opleiding of taal. Daarom geeft abstract redeneren een eerlijker beeld van jouw echte intelligentie weer.

De beste manier om beter te worden, is door te oefenen. Psychologen zeggen vaak dat jouw score of IQ niet omhoog kan. Maar als jij nog nooit een matrix gezien hebt, is het moeilijker dan als je er al 100 gemaakt hebt. Puur omdat je weet wat je moet doen, ben je minder tijd kwijt. Daardoor kun je jouw echte capaciteiten gebruiken. Daarom moet je altijd goed oefenen voor abstract redeneren. Dan wordt het vanzelf beter.