Hoe ontwikkel je competenties als sollicitant

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Zodra jij op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk de meest aantrekkelijke kandidaat voor een potentiële werkgever zijn. Een volle lijst met competenties kan je hierbij een flinke zet in de goede richting helpen. Wil jij daarvoor graag meer competenties ontwikkelen? Dan geven wij jou enkele handige tips.

Wanneer is een competentie een competentie?

Voordat we dieper induiken op het ontwikkelen van competenties, is het wellicht nog even goed om competenties zelf te definiëren. Want wanneer is een competentie nu eigenlijk een competentie? Een competentie is een combinatie van drie componenten:

  1. Weten
  2. Houding
  3. Kunnen

Om een competentie te vormen, combineer je dus enerzijds kennis en inzicht met motivatie, persoonlijkheid en bepaalde vaardigheden uitvoeren. Competenties kun je deels aanleren tijdens een studie of met werkervaring, maar kent ook een grondslag in de opvoeding. De juiste mix is essentieel om aantrekkelijk te zijn voor een potentiële werkgever.

Vijf voorbeelden van competenties

Om helemaal duidelijk te krijgen wat competenties zijn, zijn hier enkele voorbeelden van (veel voorkomende) competenties:

  1. Accuraat: heel erg nauwkeurig.
  2. Empathie: makkelijk inleven in anderen.
  3. Besluitvaardig: ja, nee, misschien? Durf te beslissen.
  4. Zelfreflectie: ken je sterkste én zwakste punten.
  5. Initiatiefrijk: meer doen dan wat er van je gevraagd wordt.

Verschil met vaardigheden

Voordat we nu écht verder ingaan op de ontwikkeling van competenties, willen we nog een essentieel ding uit de lucht halen. In de praktijk worden competenties namelijk vaak verward met vaardigheden. Vaardigheden zijn echter activiteiten waarin je goed bent. Met vaardigheden breng je kennis in de praktijk. Hierbij zijn er drie categorieën: sociale, praktijkgerichte en cognitieve vaardigheden. Vaardigheden kunnen dus onderdelen zijn van competenties, andersom is dit niet mogelijk.

Competenties ontwikkelen

Afijn, tijd om competenties te ontwikkelen. Nieuw op de arbeidsmarkt? Dan lijkt het misschien moeilijk om competenties te ontwikkelen door je gebrek aan werkervaring. Laat je schouders echter niet gelijk hangen. Over veel competenties beschik je namelijk -vaak onbewust- al.

Stap 1: waar beschik je al over?

Begin daarom eens bij een vragenronde langs vrienden en familie. Wat maakt jou onmisbaar en uniek? Kom je altijd afspraken na, ben je zeer punctueel en immer loyaal? Mooie competenties waar je dus al over beschikt!

Stap 2: welke ontwikkel je?

Hiermee weet je ook waar nog kansen liggen. Maar welke? Ben je een ster in samenwerken, kun je dan ook zelfstandig aan de slag? Kijk wat de tegenovergestelde competenties zijn van wat je al wel kan, en oordeel of die ook haalbaar zijn voor jou. Wees hierin wel realistisch en weet dat je niet een eindeloze lijst met competenties hoeft te ontwikkelen. Vaak is een handvol al helemaal goed. En kies altijd competenties waar je uiteindelijk én iets aan hebt én waar je energie uithaalt.

Stap 3: begin klein

Maak het jezelf bij de ontwikkeling van competenties niet gelijk moeilijk. Pak het stap voor stap aan, en ontwikkel competentie per competentie. Ben je chaotisch aangelegd en wil je meer geordend zijn? Begin je dagelijkse routine dan te ordenen voordat je gelijk een groot, omslachtig project wilt ordenen. Je merkt vanzelf wanneer een competentie volledig ontwikkeld is.

Met deze stappen moet je binnen de kortste keren duidelijk inzichtelijk hebben over welke competenties je beschikt, en welke je nog verder kunt ontwikkelen. Tijdens de sollicitatieprocedure helpt het overigens vaak ook als je tot in de puntjes voorbereid bent. Oefen bijvoorbeeld eens met een assessment. Hiervoor zijn diverse oefenpakketten, zelfs per branche!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!