NOA test oefenen

De beste voorbereiding op de NOA test. NOA heeft twee testen de MCT-H test en de MCT-M test. Met dit oefenpakket kan je beide testen perfect voorbereiden. Start vandaag nog met het NOA assessment oefenen!

Wat ga je leren
Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Ook te koop als onderdeel van ons consultancy oefenpakket of totaalpakket.

4.4/5
Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

NOA test oefenen gratis

Probeer een NOA oefentoets met de verschillende onderdelen.

NOA wordt gebruikt door o.a.

NOA test

De testontwikkelaar NOA is nauw verbonden met de Vrij Universiteit. Daardoor is deze test wetenschappelijk zeer goed gevalideerd. Daarom zie je deze test ook veel terug bij mbo’s, hogescholen en universiteiten. Zeker als je een 21+ toets moet maken, is er een grote kans dat je een NOA toelatingstoets moet maken. Hieronder lees je alles over de NOA online test.

Wat is een NOA test?

De NOA test is een capaciteitentest. Soms heet deze test ook in de uitnodiging de cognitieve capaciteitentest. Van de NOA capaciteitentest zijn er twee versies:

 1. Multiculturele Capaciteitentest Midden MCT-M.
 2. Multiculturele Capaciteitentest Hoog MCT-H.

Afhankelijk van jouw opleiding moet je de M of de H maken. Als je een mbo-opleiding volgt of wilt volgen, krijg je de MCT-M test. Als je een hbo- of wo-opleiding wilt volgen, krijg je de MCT-H test.

NOA MCT-M test oefenen

De NOA capaciteitentest mbo wordt ingezet als je aan een mbo-opleiding wilt beginnen. Bijvoorbeeld als je 21+ bent en niet over de juiste papieren beschikt. Deze test kan ook op andere momenten tijdens jouw opleiding worden ingezet. Bijvoorbeeld als toelating of om van opleiding te wisselen. De NOA MCT-M bestaat uit de volgende 8 onderdelen:

 • cijferreeksen,
 • componenten,
 • controleren,
 • exclusie,
 • rekenvaardigheden,
 • spiegelbeelden,
 • woordanalogieën en
 • woordrelaties.

Je hoeft niet altijd alle onderdelen te maken. Maar dat kan je altijd in de uitnodiging van jouw NOA assessment terugvinden. Daardoor weet je precies welke onderdelen je voor het assessment moet oefenen.

NOA MCT-H test oefenen

De MCT-H test wordt gebruikt voor het hbo of hoger. Vaak kom je deze toets tegen als een toelatingstoets voor het hbo als je niet over de juiste papieren beschikt. Een zogenaamde 21+ toets. Maar deze toets kan ook als selectiemiddel worden gebruikt voor een baan. Zoals bij KPMG of Heineken. De NOA MCT-H bestaat uit de volgende 8 onderdelen:

 • cijferreeksen,
 • componenten,
 • controleren,
 • exclusie,
 • rekenvaardigheden,
 • spiegelbeelden,
 • woordanalogieën en
 • woordrelaties.

Let erop dat je niet altijd alle onderdelen moet maken. Kijk goed naar jouw uitnodiging om te zien welke onderdelen voor jou bedoeld zijn. Voor een optimale NOA voorbereiding oefen je natuurlijk alleen dat wat nodig is.

Het verschil tussen MCT-M en MCT-H

Eigenlijk is er geen verschil tussen de midden en hoog versies van de NOA capaciteitentest. Dat betekent dat je dezelfde vragen krijgt. Soms krijg je iets minder tijd of wat meer vragen. Maar die verschillen zijn niet zo groot. Waar het om gaat, is de normgroep. Jouw score wordt vergeleken met andere mensen met dezelfde achtergrond. Dat kan heel specifiek.

Als jij zonder papieren een mbo-opleiding wilt volgen, wordt jouw score met andere mensen zonder diploma vergeleken. Maar als jij op hbo-niveau een opleiding wilt doen, wordt jouw score met andere hbo’ers vergeleken. Daardoor blijft de NOA uitslag eerlijk. Het gaat er dus om dat jij het gemiddelde van de normgroep verslaat.

NOA voorbeelden

Hieronder tref je voorbeelden van de verschillende soorten vragen van NOA aan. Als je meer voorbeelden wilt zien, kan je de gratis NOA oefentesten bovenaan deze pagina maken.

NOA cijferreeksen

NOA cijferreeksen

Weet jij hoe de cijfers in deze reeks tot stand komen? Dit is een vrij pittige cijferreeks. Maar bij NOA kun je zulke reeksen verwachten. In dit geval zie je dat er telkens met 2 wordt vermenigvuldigd. Er gebeurt ook nog iets anders. Het getal wat ervoor staat wordt erbij opgeteld:

NOA cijferreeksen antwoord

NOA componenten

NOA componenten

Kan jij zien welke figuren gevormd worden met de losse componenten? In figuur 3 en 4 zie je alleen driehoeken, dus die kunnen het niet zijn. Want er moet een vierhoek in. In figuur 1 en 5 zit een kleinere, spitsere driehoek dan het voorbeeld. Dus die zijn het ook niet. Het antwoord is dus figuur 2 en 6.

NOA controleren

Bij controleren moet je razendsnel bepalen of twee reeksen hetzelfde zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Reeks 1Reeks 2Antwoord
9nJWKX63jM9nJWKjX63MNiet gelijk
OrtAuoBf4DOrtAuoBf4DGelijk
6c9G0HFNbx6c9G0nHFbxNiet gelijk
i6SfmQOrfwi6SfmQPrfwNiet gelijk
V4SDwXzuPpV4SDwXzuPpGelijk

NOA exclusie

NOA exclusie

Welk figuur hoort er niet bij? In elk figuur is het aantal zwarte elementen per rij ongelijk. Behalve bij C. Verder is er geen andere logica te ontdekken. Daarom hoort C er niet bij.

NOA rekenvaardigheid

Hieronder vijf sommen om jouw rekenvaardigheid te oefenen. Als je meer sommen wilt oefenen, kan dat bovenaan de pagina. De bedoeling is dat je deze sommen zónder rekenmachine maakt. Normaal krijg je er antwoordopties bij maar nu zul je het zelf moeten uitrekenen:

 • 64 x … = 148
 • 7/6 : 3/5 =
 • 0,486 – … = 0,0023
 • … + 319 = 591
 • 1/4 + 3/7 =

NOA spiegelbeelden

NOA spiegelbeelden voorbeeld

Zie jij welk figuur gespiegeld is? Het voordeel is dat aan de linkerkant een loper moet staan en rechts een toren. Dus dan zie je snel dat D en E gespiegeld zijn.

NOA woordanalogieën

Bij analogieën moet je twee woorden selecteren waardoor de analogie kloppend wordt. Zodat de relatie tussen de twee woordparen hetzelfde is. Een voorbeeld:

schrijver staat tot pen als timmerman staat tot …

 • tafel
 • spijkers
 • hamer
 • hout

Welk woord moet je rechts invullen? Een schrijver gebruikt een pen om te schrijven. Net zo gebruikt een timmerman een hamer om te werken. Spijkers en hout gebruikt hij ook maar dat zijn geen gereedschappen. Het verband tussen pen en hamer is sterker dan dat tussen pen en spijkers of hout.

NOA woordrelaties

Bij NOA woordrelaties krijg je telkens vier woorden te zien. Je moet er twee selecteren. De twee die je selecteert zijn een synoniem van elkaar of een antoniem. Hieronder enkele woorden, aan jou de opdracht om de synoniemen en antoniemen te vinden. De hint staat erachter.

zelfingenomenneerbuigendgeaardaangeslotenSynoniem
chicsjofelculinairaankledingAntoniem
vertrouwelijkafstandelijkdeterminerenaantijgingAntoniem
gadeslaanaankijkendoorslaanaanwezigeSynoniem
cruciaalondergeschiktemancipatieaarlenAntoniem
offensiefaanvalcharmeachterhoedeSynoniem

NOA test ervaringen

 • De NOA capaciteitentest is geen makkelijke test. Je moet over het algemeen heel veel vragen maken in heel weinig tijd. Je moet er dus ook niet raar van opkijken als je niet alle vragen kunt beantwoorden. Dat maakt voor een score niet uit. Zorg dat je zoveel mogelijk goede antwoorden geeft en blijf rustig.
 • Pak tussen de onderdelen voldoende pauze om te herstellen. Ga even iets anders doen. Loop een rondje of kijk even naar buiten. Je moet voor de volgende test namelijk weer scherp zijn.

Hoe komt de NOA test uitslag tot stand?

Je krijgt een bepaald aantal punten voor het NOA assessment. Vervolgens wordt jouw uitslag vergeleken met andere mensen die ook die toets hebben gemaakt. Die groep heet de normgroep. Het is dan de bedoeling dat jouw score hoger is dan het gemiddelde van die normgroep. Dan ben je “geslaagd”.

Wanneer ben je klaar om de capaciteitentest te maken? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je dus het gemiddelde van de normgroep verslaan. Als jij oefent, heb je een veel grotere kans om die normgroep te verslaan. In ons systeem zie je aan het eind van een test een overzicht staan met de uitslagen. Je ziet jouw score staan en het gemiddelde. Daarnaast geven wij een advies.Klaar voor de capaciteitentest

Hierboven kan je zien dat “jouw score” 80% is. Dat is precies gelijk aan de aanbevolen score van 8 vragen goed. Daarnaast is deze score hoger dan de gemiddelde score van 78,3%. Als je consequent de gemiddelde score verslaat én onze aanbevolen score haalt, ben je klaar voor de echte test. Niet voor niets slaagt 96% van onze cursisten voor hun test.

Meer voor de NOA capaciteitentest oefenen?

Wil jij meer oefenen voor NOA? Kies dan voor ons oefenpakket. Voor slechts 34,99 kan jij 30 dagen lang oefenen voor de NOA online capaciteitentest. Begin vandaag nog! Klik hier om ons oefenpakket aan jouw winkelwagen toe te voegen en af te rekenen.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

34,99

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!Inge

Veelgestelde vragen

De beste manier om voor de NOA test te oefenen, is met het oefenpakket van Hellotest. Omdat er een aantal onderdelen in het assessment uniek voor NOA zijn is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. NOA biedt ook relatief weinig voorbeeldvragen aan voor kandidaten. Ook een gratis NOA test is niet genoeg om je goed voor te bereiden. Wil je voor de NOA assessment oefenen op een kwalitatieve manier, kies dan voor het oefenpakket van Hellotest.

Het Hellotest oefenpakket dat we hebben samengesteld, bevat alle onderdelen die je mogelijk kunt krijgen bij de NOA test. Zo kun je de NOA online capaciteitentest oefenen, waar en wanneer je dat wilt. Na afronding van het oefenpakket ben je bekend met de manier waarop de vragen voor het assessment gesteld kunnen worden. Ook ben je per onderdeel in staat om de juiste strategie en aanpak te hanteren. Doordat je op een niveau oefent wat vergelijkbaar is met de vragen op het assessment ben je perfect voorbereid.

De NOA test is een capaciteitentest. Er zijn twee capaciteitentesten: de MCT-H en MCT-M. De MCT-H en MCT-M test zijn afkortingen. MCT staat voor Multiculturele Capaciteitentest, -H en -M geven het niveau aan. Dat is respectievelijk hoger en middel.

Beide testen bestaan uit acht onderdelen. Er zit veel overlap in, maar er zijn ook verschillen. De MCT-H test wordt veel meer ingezet bij selectieassessments. De NOA online capaciteitentest MCT-M test wordt dan weer veel meer gebruikt als toelating voor opleidingen.

De NOA test is een capaciteitentest die ontwikkeld is door NOA. Deze test wordt op twee niveaus afgenomen: midden en hoog. De testen heten dan MCT-M of MCT-H. De onderdelen zijn hetzelfde, je krijgt namelijk een selectie uit of juist alle 8 onderdelen: cijferreeksen, componenten, controleren, exclusie, rekenvaardigheden, spiegelbeelden, woordanalogieën en woordrelaties. 

Met al deze onderdelen ontstaat een goed beeld van jouw abstracte, numerieke, ruimtelijke en verbale vaardigheden. Dat kan dan gebruikt worden om te bepalen of jij geschikt bent voor een bepaalde baan of opleiding.

De NOA MCT-H staat voor NOA Multiculturele Capaciteiten Test – Hoog. Dat is de test die NOA heeft ontwikkeld voor mensen met hbo- of wo-niveau. Deze test wordt gebruikt om te toetsen om mensen geschikt zijn voor een functie op hbo/wo-niveau of om te kijken of iemand toegelaten kan worden tot een hbo- of wo-opleiding.

Een NOA test geeft een opleiding of recruitmentbureau een duidelijk inzicht in jouw capaciteiten. Deze worden getest aan de hand van verschillende oefeningen. De NOA test bestaat uit de onderdelen rekenvaardigheid, componenten, woordrelaties, cijferreeksen, controleren, spiegelbeelden, woordanalogieën en exclusie.

 

De Multiculturele Capaciteitentest – Hoog (NOA MCT-H) bestaat uit de acht verschillende onderdelen hierboven. De capaciteitentest meet vier verschillende factoren:

 • Logisch redeneervermogen & ruimtelijk inzicht. Deze capaciteiten worden getest aan de hand van visuele informatie zoals figuurreeksen.
 • Numeriek redeneervermogen. Deze capaciteiten worden getest aan de hand van cijferreeksen en rekenvaardigheden.
 • Verbaal redeneervermogen. Deze capaciteiten worden getest via woordkennis en verbanden tussen onderlinge woorden.
 • Deze capaciteiten worden getest aan de hand van snelheid en nauwkeurigheid.

De Multiculturele Capaciteitentest – Middel (NOA MCT-M) bestaat uit acht verschillende onderdelen. De capaciteitentest meet verschillende factoren:

 • Logisch Redeneren. Dit wordt gemeten aan de hand van visuele informatie, bijvoorbeeld figuurreeksen.
 • Ruimtelijk inzicht. Dit wordt gemeten via visuele informatie, bijvoorbeeld spiegelen en componenten.
 • Numerieke capaciteiten. Rekenvaardigheid en cijferreeksen worden getoetst om deze vaardigheden te meten.
 • Verbale capaciteiten. Via woordanalogieën en woordrelaties wordt er getest op verbaal redeneervermogen.
 • Schoolse vaardigheden. Deze test meet vaardigheden die tijdens de schooltijd zijn geleerd. Dit is een nogal breed begrip, en valt daarom niet voor te bereiden.
 • Perceptuele snelheid. Via het onderwerp controleren wordt de waarnemingssnelheid getoetst.

De NOA persoonlijkheidsscan is een Big Five persoonlijkheidstest met een toegevoegde dimensie: integriteit. Daarom noemen zij dit ook wel de Big Six. Daarnaast worden 25 onderliggende persoonlijkheidsaspecten gemeten. De NOA persoonlijkheidsscan bestaat uit de volgende dimensies:

 1. extraversie
 2. zorgvuldigheid, ordelijkheid, gewetensvolheid of plichtsgetrouwheid
 3. emotionele stabiliteit
 4. vriendelijkheid, servicegerichtheid, behulpzaamheid, inschikkelijkheid, onbaatzuchtigheid of mildheid
 5. openstaan voor ervaringen, openstaan voor verschillende ideeën of openheid
 6. integriteit, eerlijkheid en behoefte aan status.