Alles over numeriek redeneren oefenen

Veel assessments hebben een onderdeel waarbij je op numeriek redeneren wordt getest. Om bij het numeriek redeneren assessment goed te kunnen scoren, is het belangrijk dat je vaak kunt oefenen. Hellotest biedt oefenpakketten waarmee je de numeriek redeneren test kunt oefenen. Je krijgt eerst lessen met duidelijke uitleg, gevolgd door oefentesten op vergelijkbaar niveau. Op deze pagina vind je numeriek redeneren tips, zodat je goed voorbereid de test ingaat!

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten numeriek redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is numeriek redeneren?

Assessments zijn meestal opgebouwd uit drie onderdelen: abstract, numeriek en verbaal. De onderdelen die je per test kunt verwachten, verschillen echter sterk. Die verschillen zitten ‘m in wat er van je wordt verwacht aan vaardigheden, maar ook hoe je score wordt opgebouwd. Numeriek redeneren meet hoe goed je bent in verbanden leggen met abstracte informatie die met cijfers is weergegeven. Dit kan door middel van cijferreeksen waarbij je een patroon in een reeks moet herkennen. Daarnaast worden tabellen en grafiek veel gebruikt. Hierbij moet je met de getoonde gegevens verschillende berekeningen uitvoeren en de juiste conclusies trekken. Numeriek redeneervermogen is voor je verdere carrière erg belangrijk. Denk aan jaarverslagen of andere financiële informatie die je snel moet kunnen verwerken en de juiste conclusies moet kunnen trekken.

Hoe kun je numeriek redeneren oefenen?

Cijferreeksen

Cijferreeksen worden vaak in assessments gebruikt. Het idee van cijferreeksen is dat je een aantal getallen te zien krijgt en dan het laatste getal moet bepalen. Om het laatste getal te bepalen, zul je vaak eenvoudige berekeningen moeten uitvoeren: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken, procenten, decimalen, machten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal variaties: getallen overslaan, toenemende of afnemende veranderingen, reeks van berekeningen, etc.

HFM cijferreeksen oefenen
Politie Cognitieve Capaciteitentest Letterpatronen

Letterreeksen

Letterreeksen zijn vergelijkbaar met cijferreeksen. Alleen moet je in dit geval niet bepalen welk cijfer in de reeks komt maar welke letter in de reeks komt. Daarbij gaat het vooral om de posities van de letters. In de reeks zul je zien dat letters volgens het alfabet toenemen met bepaalde stapjes. Daarom moet je hier zowel eenvoudige berekeningen toepassen als enkele eenvoudige taalkennis beheersen.

Over het algemeen zijn er drie soorten letterreeksen te onderscheiden en enkele uitzonderingen mogelijk: enkele en dubbele letterreeksen, positie letterreeksen en overige uitzonderingen.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Redactiesommen

Redactiesommen, ook wel bekend als verhaalsommen, zijn een onderdeel van numeriek redeneren. Bij een redactiesom krijg je een aantal regels te zien met gegevens erin. Vervolgens moet je een vraag beantwoorden. Het lastige aan redactiesommen is dat je:

  1. moet bepalen wat er moet worden berekend;
  2. moet bepalen welke gegevens relevant zijn;
  3. berekening moet uitvoeren.

De berekening is in dit geval ondergeschikt aan het juist interpreteren van de informatie. Het nadeel aan assessments is dat alleen de uitkomst telt. Ook al heb je het juiste beredeneerd, kan je het antwoord fout hebben en krijg je nul punten voor die vraag.

Pearson rekenvaardigheid
HFM rekenvaardigheden oefenen

Rekenvaardigheid

Rekenvaardigheid komt voor als uniek onderdeel van numeriek redeneren. Daarnaast, breder gezien, zijn rekenvaardigheden als basis voor numeriek redeneren nodig. Het onderdeel rekenvaardigheid wordt getoetst met sommen. Berekeningen die moeten worden uitgevoerd, zijn: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken, procenten, decimalen en schatten.

Vaak is er overlap met het onderdeel redactiesommen (ook wel verhaalsommen). In dit geval krijg je een zin of twee te zien met een vraag. Je moet dan bedenken welke gegevens nodig zijn en welke berekening moet worden uitgevoerd.

Het lastige aan rekenvaardigheden zijn de beperkingen. Zo mag je meestal geen rekenmachine gebruiken maar wel kladpapier. Daarnaast moet je heel veel vragen in korte tijd beantwoorden. Het is dus belangrijk dat je goed kunt hoofdrekenen.

Tabellen

Ook tabellen, of rekenen met tabellen, is onderdeel van numeriek redeneren. Deze vorm van numeriek redeneren is erg populair in assessments. Het voordeel is dat verschillende vaardigheden worden getoetst. Je moet namelijk niet alleen kunnen rekenen, maar ook in staat zijn informatie te verwerken en logische conclusies kunnen trekken. Bij een tabel of grafiek moet altijd het volgende gedaan worden:

  1. moet bepalen wat er moet worden berekend;
  2. moet bepalen welke gegevens relevant zijn;
  3. berekening moet uitvoeren.

De berekening is in dit geval ondergeschikt aan het juist interpreteren van de informatie. Het nadeel aan assessments is dat alleen de uitkomst telt. Ook al heb je het juiste beredeneerd, kan je het antwoord fout hebben en krijg je nul punten voor die vraag.

Saville numeriek redeneren oefenen

Welke assessmentbureaus maken gebruik van numeriek redeneren? 

Vrijwel ieder assessmentbureau maakt gebruikt van numeriek redeneren in het assessment. Het verschilt alleen per bureau welk type je onderdeel krijgt: cijferreeksen, letterreeksen, redactiesommen, rekenvaardigheid of tabellen. Om er zeker van te zijn welke onderdelen je kunt verwachten, adviseren we je om dit te checken bij het bureau waar je het assessment gaat afnemen. In ons bedrijvenoverzicht vind je per assessmentbureau welke onderdelen ze vragen. 

Nummerreeksen oefenen

Om goed te scoren op assessment tests, is het belangrijk om numerieke testen te oefenen. Als je numerieke aanleg hebt, is dat mooi meegenomen, maar toch kun je met oefenen het verschil maken ten opzichte van andere sollicitanten op deze functie. 

Bij Hellotest bieden we verschillende pakketten aan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Hellotest totaalpakket. Hierbij krijg je 60 dagen toegang tot ruim 10.000 vragen. Kraak je je hersenen op enkele matrixen? Dan kunnen onze trainers je telefonische informatie geven. Je kunt ook kiezen voor oefenpakketten gericht op specifieke assessmentbureaus. Bij al onze oefenpakketten krijg je duidelijke uitleg in lessen, gevolgd door oefentesten op vergelijkbaar niveau. 

Numerieke redeneertest oefenen, doe je bij Hellotest! 

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers