Capaciteitentest Defensie Oefenen

Moet jij een psychologische test voor Defensie maken? Die bestaat uit een assessment (de Q1000) en een persoonlijkheidstest. Met ons oefenpakket kan jij de Capaciteitentest Defensie perfect voorbereiden. Begin dus vandaag nog en haal het beste resultaat voor de Defensie Capaciteitentest!

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5
Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Capaciteitentest Defensie Oefenen

Probeer onze gratis Defensie Q1000 oefentoets met alle onderdelen.

Ministerie van defensieDefensie staat bekend om de krijgsmachtonderdelen:

  • Koninklijke Marine,
  • Luchtmacht,
  • Landmacht en
  • Marechaussee.

Toch beschikt dit Ministerie ook over veel niet-militaire vacatures bij de Bestuursstaf, Defensie Ondersteuningscommando en Defensie Materieel Ondersteuning. Met burgerfuncties als inkoper, technicus en communicatiemedewerker. Hoe dan ook, je draagt direct of indirect bij aan vrede en veiligheid zowel in Nederland als in het buitenland.

Op deze pagina vind je informatie voor een sollicitatieprocedure bij Defensie. Van het psychologisch onderzoek tot het veiligheidsonderzoek.

De perfecte missie: bijdragen aan vrede, vrijheid en veiligheid

Defensie beschermt, verdedigt en ondersteunt wat ons dierbaar is zowel op economisch, internationaal en rampen niveau. Afhankelijk voor of je voor welke vacatures kiest: niet- of militaire vacatures zijn de volgende eigenschappen van belang: stressbestendigheid, samenwerken, discipline, besluitvaardigheid (en goede fysieke gesteldheid).

Sollicitatieprocedure

Gemiddeld duurt de selectie bij Defensie drie maanden, hou hier dus rekening mee. Ben je overspoeld door de mogelijkheden bij Defensie? Dan zijn er voor jou oriëntatie mogelijkheden zoals gesprekken met voorlichters, deelname aan oriëntatie-, meeloop- of kennismakingsdagen.

Online solliciteren

Wanneer je een mooie vacature hebt gevonden kun je via een online formulier solliciteren. Hiervoor moet je je eerst registreren op de website.

Voorselectie

Dan volgt de administratieve voorselectie die bestaat uit de controle of je daadwerkelijk voldoende voorgelicht bent. Vervolgens volgen de sollicitatiegesprekken met de vakoudsten om te zien of je voldoet aan genoemde eisen. Als dit naar wens verloopt, worden een aantal hoge officieren ingeschakeld om een gesprek met je te voeren die samen het aanstellings-adviescommissie vormen.

Assessment en psychologisch onderzoek Defensie

Gezien een beroep bij Defensie veel van je kan eisen, volgt er een psychologisch onderzoek van Defensie. Dit bestaat uit twee delen: een veiligheidsonderzoek en een defensie capaciteitentest (assessment). De test heet de Q1000 en bestaat uit:

Capaciteitentest Defensie Uitslag

Direct nadat je de online capaciteitentest hebt gemaakt, is de uitslag bekend bij de Q1000 test. Jij ontvangt de resultaten meestal dezelfde of de eerstvolgende werkdag.

Capaciteitentest Defensie Niet Gehaald

Als je de capaciteitentest niet haalt, is de sollicitatieprocedure voor jou afgelopen. In dat geval moet je later opnieuw solliciteren. Je moet dan dus ook de hele procedure opnieuw doorlopen. Afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, moet je een bepaalde tijd wachten voordat je opnieuw mag solliciteren. Meestal is dit 12 maanden.

Capaciteitentest Defensie Tips

Deze capaciteitentest is moeilijk. Als je niet oefent voor deze test ga je het waarschijnlijk niet halen. Het werkt namelijk als volgt: jouw score wordt vergeleken met de gemiddelde score van alle andere deelnemers. Jouw score moet hoger zijn dan het gemiddelde of hoger dan de normgroep die is vastgesteld. Zo niet, dan zak je voor de test.

De belangrijkste tip voor de Defensie capaciteitentest is daarom ook om veel te oefenen. Zorg dat je het gratis materiaal maakt op de website van Eelloo (de partij die de test afneemt voor Defensie). Dit materiaal is niet per se hetzelfde als wat je krijgt op de test! Het is vooral handig dat je een beeld krijgt van het systeem waar je uiteindelijk jouw test moet maken.

De tweede tip is om specifiek te oefenen voor de defensie test. Je krijgt bijvoorbeeld cijferreeksen. Maar bij deze cijferreeksen moet je 2 antwoorden geven. Alle oefeningen die je maakt waarbij je niet 2 antwoorden moet geven zijn dus meteen nutteloos. Ook moet je Venn diagrammen oplossen. Dit is heel specifiek en kom je nergens anders tegen. Ons oefenpakket heeft precies deze oefeningen.

De psychologische test bij defensie

Naast de capaciteitentest van Defensie moet je ook een gesprek met een psycholoog aangaan. Een baan bij defensie vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal. De psycholoog moet onderzoeken of jij mentaal geschikt bent voor een functie bij Defensie. Dit gesprek duurt 1 tot 1,5 uur. Tijdens dit gesprek komt het volgende aan bod:

  1. Sociaal functioneren
  2. Stabiliteit
  3. Motivatie
  4. Discipline
  5. Communicatieve vaardigheden

Je kan je niet voorbereiden op het psychologische gesprek. Het is namelijk geen examen met goede en foute antwoorden. Het is wel goed om na te denken over voorbeelden om de bovenstaande vijf punten te onderbouwen. Noem een voorbeeld waaruit jouw discipline blijkt. Of wanneer was je een stabiele factor terwijl anderen dat niet waren?

Laatste toetsen

Daaropvolgend krijg je te maken met een medische keuring en sporttest. Als dit goed lijkt, begint het er nog meer op te lijken met een arbeidsvoorwaardengesprek om af te sluiten met een veiligheidsonderzoek. Dit laatste gaat over de “vertrouwensfunctie” die je hebt bij de overheid. Vanzelfsprekend zal voor de één sommige toetsen meer van belang zijn dan voor de ander vanwege verschillende werkzaamheden.

Andere ministeries

Voor de capaciteitentest staat een tijd van 45 minuten. Het is niet mogelijk om meer tijd te krijgen. Snelheid is namelijk net zo belangrijk als goede antwoorden.

Omdat werken bij Defensie veel van je vraagt op fysiek en mentaal gebied krijg je een gesprek met een psycholoog. Het gesprek met de psycholoog duurt 1 tot 1,5 uur. 

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw assessment.

Waarom Hellotest:

34,99

Zeer snelle service, uitstekende communicatie. Hun oefeningen hebben mij goede resultaten gebracht bij de assessments!

Henk

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.

Webshop Trustmark and customer reviews

Erg uitgebreid en compleet aanbod. Daarnaast ook een goede klantenservice waarmee je snel kunt schakelen.

Robin

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Beste plek om te oefenen, vriendelijke service.

Jaap

The Eelloo Q1000 Practice Pack was very helpful. It prepared me very well for the real assessment. I scored high thanks to it and now I got employed by that company. Although the package is provided in Dutch, when I asked for an English version, they sent me the package translated.

Marwan

Ga nu het Defensie assessment oefenen voor 34,99