Alles over abstract redeneren oefenen

Heb jij binnenkort een sollicitatie waarbij je een test moet maken voor abstract redeneren? Dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk zijn voorbereid. Een test is immers altijd een momentopname en op dat moment wil jij zo optimaal mogelijk presteren. Met Hellotest kun je abstract redeneren oefenen. Zo leer je complexe visuele informatie snel en correct te verwerken, zodat je beter scoort op de echte test. Op die manier laat je de concurrentie achter je en vergroot je de kans om de baan van je dromen te krijgen!

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op abstract redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Verbeter

Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.

Gericht

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.

Kwaliteit

Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.

Direct

Direct toegang en meteen aan de slag op alle apparaten: mobiel, tablet en desktop!

Mobiel

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk

Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.

Maxime Boelen

Marketing Officer – Study Association Aureus

Dankzij Hellotest kunnen onze studenten oefenen voor e-assessments. Zo bieden wij extra waarde aan onze leden.

Berthe van der Peet – van Gerven

Partner – De HR Boetiek / Brands for Talents

Dankzij Hellotest kan ik makkelijk kandidaten plaatsen bij bedrijven omdat zij de testen halen.

Wat is abstract redeneren?

Bij abstract redeneren (ook wel abstract denken genoemd) word je geconfronteerd met complexe visuele informatie. De test meet of jij in staat bent deze snel en correct te verwerken. Daarnaast wordt de informatie abstract weergegeven. Dat wil zeggen dat het vooraf niet duidelijk is welke regel er moet worden gevolgd om het antwoord te vinden. Dit moet je zelf achterhalen en correct toepassen. Het idee achter de test is dat een kandidaat ook in zijn carrière goed zal zijn in conclusies trekken op basis van abstracte informatie.

Hoe kun je abstract redeneren oefenen?

Een test over abstract redeneren, ofwel abstract denken, bestaat uit verschillende onderdelen. Je kunt al deze onderdelen oefenen met onze oefenpakketten. Zo bereid jij je optimaal voor op je sollicitatie!

Diagrammen

Diagrammen zijn een combinatie van verbaal en logisch redeneren. In die zin is het dus een abstracte test. Een diagram is niet cultuurvrij. Taalkennis is namelijk een belangrijk onderdeel van diagrammen. Dat betekent dat mensen met een grote taalvaardigheid deze test beter zullen maken. Het is daarom ook belangrijk om, als het mogelijk is, de test te maken in jouw voorkeurstaal.

Meurs diagrammen oefenen
NOA exclusie oefenen

Exclusie

Vaak moet je bij andere logische tests een antwoord vinden dat voldoet aan de regels van de gegeven figuren. Bij exclusie moet je juist aangeven welk figuur niet past in het rijtje.

In principe zou exclusie op elk onderdeel kunnen worden toegepast. In de praktijk kom je dit alleen tegen als figuratieve test. Het voordeel hiervan is dat dit onderdeel dus cultuurvrij is. Dat houdt in dat iedere kandidaat ongeacht zijn achtergrond de test moet kunnen maken.

Dynamische figuurreeksen

Dynamische figuurreeksen zijn vast onderdeel van abstract denken bij onder andere de assessmentbureaus Eelloo, PiCompany en SHL. Bij een figuurreeks krijg je vier tot zes figuren te zien en moet je het laatste figuur invullen. Je krijgt voor het laatste figuur keuze uit meerdere antwoordmogelijkheden.

Dynamische figuurreeksen zijn zeer verschillend. Hier afgebeeld is één van de vele vormen die gebruikt wordt. Zorg daarom dat je je goed verdiept in welke figuurreeksen je kan verwachten.

Cubiks figuurreeksen oefenen

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers
LTP figuurreeksen oefenen

Statische figuurreeksen

In de testen van HFM en LTP krijg je statische figuurreeksen. Deze figuurreeksen bestaan uit vier vlakken waarbij je twee antwoorden (a, b, c, d, e of f) moet selecteren die hetzelfde zijn.

Het is bij deze test toegestaan om vragen over te slaan en later in te vullen. Het wordt daarom afgeraden om vragen te gokken. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk vragen goed hebt. Het gaat er dus minder om dat je veel vragen maakt.

Kubussen

Bij kubussen vouwen moet je aangeven hoe een kubus uitgevouwen kan worden. Hiervoor moet je dus een driedimensionale afbeelding kunnen omzetten in een tweedimensionale afbeelding. Je krijgt een kubus te zien en een aantal uitgevouwen kubussen. Van de uitgevouwen kubussen moet je aangeven welke een uitvouw van het voorbeeld kan zijn. Dit is een bekend onderdeel van abstract redeneren.

Bij kubussen draaien krijg je een kubus te zien en moet je aangeven hoe deze gedraaid kan worden. Je krijgt een aantal antwoordopties te zien. Van deze antwoordopties is er één een mogelijke draaiing van het voorbeeld. Jij moet aangeven welke draaiing mogelijk is. Hierbij wordt vooraf aangegeven hoe vaak de kubus gedraaid en gekanteld mag worden.

Kubussen vouwen
Assessment game matrix oefenen

Matrixen

Matrixen zijn een bekende vorm om logisch redeneren tijdens een intelligentietest te toetsen. Het is een picturale test, waarbij afbeeldingen worden gebruikt. Matrixen staan bekend als cultuurvrij. Deels omdat bijvoorbeeld taal en opleiding geen rol spelen. Ook zijn de gebruikte vormen niet voorbehouden aan bijvoorbeeld West Europa. Dus kan iedereen, ongeacht afkomst, opleiding of taal met elkaar vergeleken worden.

De matrix is bedacht door John Raven in 1938 en wordt daarom ook wel Raven’s Progressive Matrices genoemd.

Welke assessmentbureaus hebben tests voor abstract redeneren?

Abstract redeneren bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn dan ook veel assessmentbureaus die testen hebben ontwikkeld voor abstract redeneren. Veel van de assessmentbureaus hebben figuurreeksen als belangrijk onderdeel van abstract redeneren, maar ook onderdelen als kubussen en matrixen komen regelmatig voor. De volgende assessmentbureaus hebben vragen over abstract redeneren verwerkt in hun assessments: Berenschot, Cubiks, Eelloo, GITP, Leeuwendaal, LTP, NOA, Meurs, Pearson Clinical, PiCompany, Saville, SHL en Talent Q.

Abstract redeneren oefenen met Hellotest

Als je een assessment krijgt waarin je abstract moet redeneren (ook wel abstract denken genoemd), wil je je daar natuurlijk zo goed mogelijk op voorbereiden. En daar helpen we je graag mee bij Hellotest! Je kunt bij ons verschillende oefenpakketten aanschaffen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het assessment. Voorbeelden hiervan zijn het Hellotest Totaalpakket, Leeuwendaal Oefenpakket en Eelloo Q1000 Oefenpakket.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Hellotest totaalpakket. Hierbij krijg je 60 dagen toegang tot ruim 10.000 vragen. Bij al onze oefenpakketten krijg je duidelijke uitleg in lessen, gevolgd door oefentesten op vergelijkbaar niveau.