Alles over abstract redeneren oefenen

Heb jij binnenkort een sollicitatie waarbij je een test moet maken voor abstract denken en abstract redeneren? Dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk zijn voorbereid. Een test is immers altijd een momentopname en op dat moment wil jij zo optimaal mogelijk presteren. Met Hellotest kun je abstract redeneren oefenen. Zo leer je complexe visuele informatie snel en correct te verwerken, zodat je beter scoort op de echte test tijdens het abstract redeneren (abstract reasoning). Op die manier laat je de concurrentie achter je en vergroot je de kans om de baan van je dromen te krijgen! Wat abstract redeneren precies is en hoe je abstract redeneren kunt oefenen lees je hier.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op abstract redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is abstract redeneren?

Bij abstract redeneren (ook wel abstract denken of abstract reasoning genoemd) word je geconfronteerd met complexe visuele informatie. De test meet of jij in staat bent deze snel en correct te verwerken. Daarnaast wordt de informatie abstract weergegeven. Dat wil zeggen dat het vooraf niet duidelijk is welke regel er moet worden gevolgd om het antwoord te vinden. Dit moet je zelf achterhalen en correct toepassen. Het idee achter de test van abstract denken en redeneren is dat een kandidaat ook in zijn carrière goed zal zijn in conclusies trekken op basis van abstracte informatie.

Hoe kun je abstract redeneren oefenen?

Een test over abstract redeneren, ofwel abstract denken, bestaat uit verschillende onderdelen. Je kunt al deze onderdelen oefenen met onze oefenpakketten. Zo bereid jij je optimaal voor op je sollicitatie! De losse onderdelen uit de oefenpakketten voor abstract redeneren (abstract reasoning) vind je hier:

Diagrammen

Diagrammen zijn een combinatie van verbaal en logisch redeneren. In die zin is het dus een abstracte test en moet jij goed abstract denken en vervolgens abstract redeneren. Een diagram is niet cultuurvrij. Taalkennis is namelijk een belangrijk onderdeel van diagrammen. Dat betekent dat mensen met een grote taalvaardigheid deze abstract redeneren-test beter zullen maken. Het is daarom ook belangrijk om, als het mogelijk is, de test te maken in jouw voorkeurstaal.

Eelloo diagrammen oefenen
NOA exclusie oefenen

Exclusie

Vaak moet je bij andere logische tests een antwoord vinden dat voldoet aan de regels van de gegeven abstracte figuren. Bij exclusie moet je juist aangeven welk figuur niet past in het rijtje: abstract redeneren en abstract denken dus!

In principe zou exclusie op elk onderdeel kunnen worden toegepast. In de praktijk kom je dit alleen tegen als figuratieve test. Het voordeel hiervan is dat dit onderdeel dus wel cultuurvrij is. Dat houdt in dat iedere kandidaat ongeacht zijn achtergrond deze abstract redeneren-test moet kunnen maken.

Dynamische figuurreeksen

Dynamische figuurreeksen zijn vast onderdeel van abstract denken bij onder andere de assessmentbureaus Eelloo, PiCompany en SHL. Bij een figuurreeks krijg je vier tot zes (abstracte) figuren te zien en moet je door abstract te redeneren het laatste figuur invullen. Je krijgt voor het laatste figuur keuze uit meerdere antwoordmogelijkheden.

Dynamische figuurreeksen zijn zeer verschillend bij een abstract reasoning test. Hier afgebeeld is één van de vele vormen die gebruikt wordt. Zorg daarom dat je je goed verdiept in welke figuurreeksen je kan verwachten. Dit kun je doen door het abstract redeneren vooraf goed te oefenen.

Cubiks figuurreeksen oefenen

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.
LTP figuurreeksen oefenen

Statische figuurreeksen

In de testen met abstract denken van HFM en LTP krijg je statische figuurreeksen. Deze figuurreeksen bestaan uit vier vlakken waarbij je twee antwoorden (a, b, c, d, e of f) moet selecteren die hetzelfde zijn.

Het is bij deze abstracte abstract reasoning test toegestaan om vragen over te slaan en later in te vullen. Het wordt daarom afgeraden om vragen te gokken. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk vragen goed hebt. Het gaat er dus minder om dat je veel vragen maakt.

Kubussen

Bij kubussen vouwen moet je aangeven hoe een kubus uitgevouwen kan worden. Hiervoor moet je dus een driedimensionale afbeelding kunnen omzetten in een tweedimensionale afbeelding. Je krijgt een kubus te zien en een aantal uitgevouwen kubussen. Van de uitgevouwen kubussen moet je aangeven welke een uitvouw van het voorbeeld kan zijn. Dit is een bekend onderdeel van abstract redeneren (abstract reasoning).

Bij kubussen draaien krijg je een kubus te zien en moet je aangeven hoe deze gedraaid kan worden. Je krijgt een aantal antwoordopties te zien en moet dan abstract redeneren. Van deze antwoordopties is er één een mogelijke draaiing van het voorbeeld. Jij moet aangeven welke draaiing mogelijk is. Hierbij wordt vooraf aangegeven hoe vaak de kubus gedraaid en gekanteld mag worden.

Kubussen vouwen
Assessment game matrix oefenen

Matrixen

Matrixen zijn een bekende vorm om logisch en abstract redeneren tijdens een intelligentietest te toetsen. Het is een picturale test, waarbij afbeeldingen worden gebruikt. Matrixen staan bekend als cultuurvrij. Deels omdat bijvoorbeeld taal en opleiding geen rol spelen. Ook zijn de gebruikte vormen niet voorbehouden aan bijvoorbeeld West Europa. Dus kan iedereen, ongeacht afkomst, opleiding of taal met elkaar vergeleken worden.

De matrix is bedacht door John Raven in 1938 en wordt daarom ook wel Raven’s Progressive Matrices genoemd.

Welke assessmentbureaus hebben tests voor abstract reasoning?

Abstract redeneren (abstract reasoning) bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn dan ook veel assessmentbureaus die testen hebben ontwikkeld voor abstract redeneren. Veel van de assessmentbureaus hebben figuurreeksen als belangrijk onderdeel van abstract redeneren, maar ook onderdelen als kubussen en matrixen komen regelmatig voor. De volgende assessmentbureaus hebben vragen over abstract redeneren verwerkt in hun assessments: Berenschot, Cubiks, Eelloo, GITP, Leeuwendaal, LTP, NOA, Meurs, Pearson Clinical, PiCompany, Saville, SHL en Talent Q.

Abstract redeneren oefenen met Hellotest

Als je een assessment krijgt waarin je abstract moet redeneren en abstract denken, wil je je daar natuurlijk zo goed mogelijk op voorbereiden. En daar helpen we je graag mee bij Hellotest! Je kunt bij ons verschillende oefenpakketten aanschaffen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het assessment. Voorbeelden hiervan zijn het Hellotest Totaalpakket, Leeuwendaal Oefenpakket en Eelloo Q1000 Oefenpakket.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Hellotest totaalpakket om abstract redeneren te oefenen. Hierbij krijg je 60 dagen toegang tot ruim 10.000 vragen. Bij al onze oefenpakketten krijg je duidelijke uitleg in lessen, gevolgd door oefentesten op vergelijkbaar niveau.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Hoe leer je abstract denken?

Abstract denken heeft betrekking op logische conclusies trekken uit visuele informatie. Om beter te worden in abstract denken kun je daarom oefenen met matrixen, figuurreeksen, kubussen en stroomdiagrammen.

Wat is abstract voorbeeld?

Een voorbeeld van abstract denken is bepalen welk figuur volgt in een reeks van getoonde figuren. Dat heet een figuurreeks. Dat kan ook met een raster van figuren, dat is een matrix. Maar ook hoe een kubus uitvouwt of juist in elkaar vouwt.