Alles over letterreeksen

Letterreeksen, die erg vergelijkbaar zijn met cijferreeksen, zijn een veel terugkomend onderdeel van een assessment. Bij letterreeksen gaat het erom dat je de juiste reeks aan letter afmaakt. Dit is niet altijd voor iedereen even logisch en daarom is het goed om je voor te bereiden met oefenvragen. Door letterreeksen te oefenen, maak je het assessment beter dan je medekandidaten en heb je een streepje voor!

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten letterreeksen, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is een letterreeks?

Letterreeksen zijn vergelijkbaar met cijferreeksen, alleen moet je in dit geval niet bepalen welk cijfer in de reeks komt maar welke letter in de reeks komt. Daarbij gaat het vooral om de posities van de letters. In de reeks zul je zien dat letters volgens het alfabet toenemen met bepaalde stapjes. Daarom moet je hier zowel eenvoudige berekeningen toepassen als enkele eenvoudige taalkennis beheersen.

Verschillende type letterreeksen

Enkele letterreeksen

Elke letter in het alfabet stelt een cijfer voor. In dit geval stelt de A een 1 voor en de Z 26. In dit geval krijg je normale cijferreeksen waarbij je telkens eerst de letters moet herschrijven naar het juiste cijfer. Vervolgens kun je de verschillen tussen de cijfers berekenen en zo het nieuwe cijfer en dan de letter bepalen. Deze cijferreeks heeft als antwoord maximaal 26. Daarom zul je eenvoudige berekeningen aantreffen: optellen en aftrekken.

Dubbele letterreeksen

In dit geval stelt de A een 0 voor en stelt J een 9 voor. Zo kun je elk mogelijk cijfer maken met de letters. Ook in dit geval krijg je normale cijferreeksen maar omdat er geen bovengrens aan de cijferreeks is, krijg je ook meer mogelijkheden. Met deze letterreeksen kun je dan volgende berekeningen verwachten: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.

Letterreeksen positie

Bij sommige letterreeksen gaat het vooral om de positie. Dan moet je telkens eenzelfde aantal stappen door het alfabet opschuiven. Hier zijn verschillende variaties op, zo kun je meerdere letters krijgen met elk een eigen patroon. Ook kun je van A naar Z bewegen en andersom. Tot slot kan het ook gebeuren dat je ‘voorbij’ de Z gaat. Dan moet je weer vanaf A doortellen. Dit soort letterreeksen oefen je door zoveel mogelijk variaties te maken.

Uitzonderingen

Naast de genoemde voorbeelden kan je ook uitzonderingen tegenkomen. Denk hierbij aan letters die overeenkomen met de maanden (J, F, M, A, M, J, J, A, S, O, N en D), dagen, seizoenen of iets anders. Op deze vorm kan je je niet goed voorbereiden. Het is alleen goed te beseffen dat er uitzonderingen mogelijk zijn waarop niet per se logischerwijs een antwoord gevonden kan worden.

Letterreeksen oefenen

Een letterreeks bestaat uit een aantal vlakken waarvan er één (of meer) ingevuld moet worden.

Letterreeksen oefenen

Om deze letterreeks op te lossen, stellen we de letters gelijk aan het corresponderende cijfer.

Letterreeksen oefenen

Per vlak neemt het cijfer met 2 toe, dus moet het laatste cijfer gelijk zijn aan 9.

Letterreeksen oefenen

De corresponderende letter met het cijfer 9 is de I.

Hoe kun je letterreeksen oefenen?

Wil jij de letterreeksen onder de knie hebben als je een assessment moet afleggen? Dan kun je jezelf het beste voorbereiden door verschillende voorbeeldoefeningen te maken en jezelf te trainen. Je maakt zo kennis met verschillende letterreeksen en leert hoe je ze kunt oplossen. Zo kun jij verschillende soorten letterreeksen oefenen en oplossen.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van letterreeksen?

In de cognitieve capaciteitentest van de politie krijg je letterreeksen. De letterreeksen op de politietest zijn over het algemeen volgens de positie letterreeksen vorm. Je zult dus moeten bepalen hoeveel stappen er telkens opgeschoven wordt in het alfabet.

Het lastige aan deze letterreeksen is dat er veel soorten variaties zijn. Daarbij moet je snel kunnen schakelen tussen cijfers en letters. Het is daarom belangrijk goed te oefenen voor dit onderdeel.

Politie Cognitieve Capaciteitentest Letterpatronen

Letterreeksen oefenen

Als jij online letterreeksen wilt oefenen, ben je aan het juiste adres bij Hellotest. Wij bieden verschillende lessen plannen aan om je perfect voor te bereiden op een assessment. Bij ons kun je uitgebreid oefenen en jezelf voorbereiden, waardoor je volledig bent voorbereid op de moeilijkheidsgraad van het assessment. Je kunt met onze oefenpakketten verschillende letterreeksen oefenen, met daarbij de uitleg.

Kies voor de letterreeksen oefenpakketten van Hellotest en scoor goed op het letterreeksen gedeelte van jouw assessment.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers