Wat zijn letterreeksen?
Letterreeksen zijn vergelijkbaar met cijferreeksen. Alleen moet je in dit geval niet bepalen welk cijfer in de reeks komt maar welke letter in de reeks komt. Daarbij gaat het vooral om de posities van de letters. In de reeks zul je zien dat letters volgens het alfabet toenemen met bepaalde stapjes. Daarom moet je hier zowel eenvoudige berekeningen toepassen als enkele eenvoudige taalkennis beheersen.
Over het algemeen zijn er drie soorten letterreeksen te onderscheiden en enkele uitzonderingen mogelijk:
- Enkele letterreeksen
- Dubbele letterreeksen
- Positie letterreeksen
- Uitzonderingen
Enkele letterreeksen:
Elke letter in het alfabet stelt een cijfer voor. In dit geval stelt de A een 1 voor en de Z 26. In dit geval krijg je normale cijferreeksen waarbij je telkens eerst de letters moet herschrijven naar het juiste cijfer. Vervolgens kun je de verschillen tussen de cijfers berekenen en zo het nieuwe cijfer en dan de letter bepalen. Deze cijferreeks heeft als antwoord maximaal 26. Daarom zul je eenvoudige berekeningen aantreffen: optellen en aftrekken.
Dubbele letterreeksen:
In dit geval stelt de A een 0 voor en stelt J een 9 voor. Zo kun je elk mogelijk cijfer maken met de letters. Ook in dit geval krijg je normale cijferreeksen maar omdat er geen bovengrens aan de cijferreeks is, krijg je ook meer mogelijkheden. Met deze letterreeksen kun je dan volgende berekeningen verwachten: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.
Letterreeksen positie:
Bij sommige letterreeksen gaat het vooral om de positie. Dan moet je telkens eenzelfde aantal stappen door het alfabet opschuiven. Hier zijn verschillende variaties op, zo kun je meerdere letters krijgen met elk een eigen patroon. Ook kan je van A naar Z bewegen en andersom. Tot slot kan het ook gebeuren dat je “voorbij” de Z gaat. Dan moet je weer vanaf A doortellen. Dit soort letterreeksen oefen je door zoveel mogelijk variaties te maken.
Uitzonderingen:
Naast de genoemde voorbeelden kan je ook uitzonderingen tegenkomen. Denk hierbij aan letters die overeenkomen met de maanden (J, J, F, M, A, M, J, J, A, S, O, N en D), dagen, seizoenen of iets anders. Op deze vorm kan je je niet goed voorbereiden. Het is alleen goed te beseffen dat er uitzonderingen mogelijk zijn waarop niet per se logischerwijs een antwoord gevonden kan worden.
Voorbeeld van een eenvoudige letterreeks
Een letterreeks bestaat uit een aantal vlakken waarvan er één (of meer) ingevuld moet worden.
Om deze letterreeks op te lossen, stellen we de letters gelijk aan het corresponderende cijfer.
Per vlak neemt het cijfer met 2 toe, dus moet het laatste cijfer gelijk zijn aan 9.
De corresponderende letter met het cijfer 9 is de I.
Cognitieve Capaciteitentest CCT letterreeksen oefenen
In de cognitieve capaciteitentest van de politie krijg je letterreeksen. De letterreeksen op de politietest zijn over het algemeen volgens de positie letterreeksen vorm. Je zult dus moeten bepalen hoeveel stappen er telkens opgeschoven wordt in het alfabet.
Het lastige aan deze letterreeksen is dat er veel soorten variaties zijn. Daarbij moet je snel kunnen schakelen tussen cijfers en letters. Het is daarom belangrijk goed te oefenen voor dit onderdeel.
Verbeter
Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.
Gericht
Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.
Kwaliteit
Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.
Direct
Direct toegang en meteen aan de slag.
Online
24/7 toegang tot het materiaal. Oefenen op jouw tempo.
Vergelijk
Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.
Kies het juiste oefenpakket
Cognitieve Capaciteitentest Politie
- Letterpatronen
- Woordrelaties
- Cijferpatronen
- Taaltoets
- Basis en complexe lessen
- Oefentoetsen op niveau