Alles over logisch redeneren

Het vermogen tot logisch redeneren (logical reasoning) is zeer nauw verbonden met intelligentie. Hoe slimmer je bent, hoe groter jouw vermogen is tot logisch redeneren. Daarom stellen werkgevers vaak eisen aan jouw intelligentie, bijvoorbeeld voor een traineeship of leidinggevende functie, met een online assessment in logisch redeneren. Natuurlijk wil jij zo goed mogelijk voorbereid zijn op zo’n assessment en optimaal presteren. Dat kan, want met Hellotest kun je logisch redeneren oefenen! Met onze oefenpakketten leer je logisch analytisch denken en presteer jij optimaal tijdens je assessment.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten logisch redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is logisch redeneren (logical reasoning)?

Eigenlijk is logisch redeneren het basisonderwerp van alle assessments. Je gebruikt logisch redeneren bij verbaal redeneren, abstract redeneren en numeriek redeneren. Het verwarrende is dat logisch redeneren soms als synoniem wordt gebruikt voor abstract redeneren, terwijl abstract redeneren dus een onderderdeel is van logisch redeneren.

De oorsprong van het logisch redeneren gaat terug naar de klassieke tijd. Hierin was logisch redeneren een kunst. In de moderne tijd wordt jouw vermogen om logisch te redeneren getoetst via het online assessments, bijvoorbeeld als je solliciteert voor een nieuwe functie. Hierbij krijg je verschillende vragen, verdeeld in drie categorieën om je vermogen tot logisch redeneren te bepalen. Aan de hand van deze informatie bepaalt een bedrijf of jij de kennis en vaardigheden in huis hebt die ze zoeken voor een bepaalde functie.

Hoe kun je logisch redeneren oefenen?

Logisch redeneren wordt vaak opgedeeld in drie onderwerpen, hierin worden je vaardigheden met cijfers, taal en abstracte figuren getest. Voor deze logic test wordt je score vergeleken met een normgroep. Als jij als toelatingseis voor een functie een WO+ niveau moet scoren, betekent dit dat je ten opzichte van een representatieve normgroep WO’ers, een betere score moet halen dan 50% van de groep. Je moet je daarom goed voorbereiden!

Alle assessmentbureaus hebben hun eigen specifieke manier van vragen stellen. Waar Bureau A bijvoorbeeld cijferreeksen met een dubbele reeks vraagt, wil Bureau B dat je ook breuken en machten beheerst. Dat betekent dat elk bureau een zeer specifieke voorbereiding vraagt. In het wilde weg wat oefenen op basis van gratis beschikbaar materiaal is dan ook niet aan te raden. Het is veel beter om gericht aan de slag te gaan met oefenen voor het bureau waar jij een logic test voor moet maken. Hellotest maakt dit mogelijk!

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Numeriek redeneren

Het derde belangrijke onderdeel van je assessments is het logisch redeneren met numerieke informatie, ook wel numeriek redeneren genoemd. Dit onderdeel kent ook weer een paar belangrijke vormen, zoals rekenen met tabellen, cijferreeksen, redactiesommen of numerieke vaardigheden. Het is belangrijk dat je van tevoren weet welk onderdeel je kunt verwachten. Doordat de vaardigheden die je per onderdeel nodig hebt verschillen, zul je dit zeer specifiek moeten voorbereiden. Speciaal voor jou hebben wij een aantal van die vaardigheden samengevat op onze pagina Assessment Rekenvaardigheid. Hier leer je welke vaardigheden er in de verschillende assessments worden gevraagd. Vaak is dit onderdeel van logisch redeneren niet moeilijk maar het zal wel lang geleden zijn dat je deze stof hebt behandeld. Een opfriscursus kan dus geen kwaad!

NOA cijferreeksen oefenen
Syllogismen oefenen

Verbaal redeneren

Verbaal redeneren is het onderdeel waar voornamelijk je taalgevoel wordt getest. Uiteraard moet je bij dit onderdeel ook weer logisch redeneren voor het juiste onderdeel. Het verbale gedeelte kent ook weer verschillende onderdelen die in meer en mindere mate te trainen vallen. Omdat een belangrijk onderdeel hiervan je actuele woordkennis is (die je gedurende je hele leven hebt opgebouwd), zal het per persoon sterk verschillen of de onderdelen je liggen of niet. De onderdelen die het meest worden gevraagd zijn analogieën, syllogismen, diagrammen, tekst analyseren en woordkennis. Je kunt al deze onderdelen goed oefenen met onze oefenpakketten. We hebben oefenpakketten per assessmentbureau, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden.

Abstract redeneren

Bij abstract redeneren word je geconfronteerd met complexe visuele informatie. Op basis van deze informatie word je gevraagd de juiste conclusie te trekken. Hierin zijn grofweg drie verschillende vormen te onderscheiden: statische figuurreeksen, bewegende figuurreeksen en matrixen. Elk onderdeel kent een andere aanpak. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt zodat je niet voor een verrassing komt te staan als je de echte logical reasoning test gaat maken. Het is in ieder geval goed om te weten dat je jouw prestaties voor dit onderdeel met oefenen enorm kunt verbeteren met onze oefenpakketten.

LTP figuurreeksen oefenen

SHL logisch redeneren

Moet je een assessment van SHL maken? Dan zul je ontdekken dat dit assessmentbureau logisch redeneren op een andere manier toetst dan andere bureaus. Vaak wordt gedacht dat logisch redeneren hetzelfde is als het meten van ruimtelijk inzicht.

SHL logisch redeneren meet echter niet alleen het ruimtelijk inzicht, maar ook het vermogen om ongebruikelijke informatie juist te verwerken. Daarvoor gebruiken ze figuurreeksen (logische reeksen). Doordat de figuurreeksen visueel zijn, moet je gebruik maken van je oplossend vermogen om de juiste conclusies te trekken. Ook meet de logical reasoning test hoe jij presteert als je onder tijdsdruk een test moet maken.

Hoe ziet SHL logisch redeneren er uit?

De figuurreeksen die je gaat krijgen bij de SHL logisch redeneren test (logic test) zijn opeenvolgende figuurreeksen (logische reeksen). Dat wil zeggen dat je op basis van een aantal waarnemingen (vijf figuren) een logisch patroon moet achterhalen.

Zodra je de logica achter het patroon hebt ontdekt, kun je een voorspelling doen over het volgende patroon in de opeenvolgende reeks. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe een patroon bij SHL logisch redeneren is opgebouwd.

Je moet dus de eerste vijf figuren analyseren en dan het zesde figuur bepalen op basis van logica.

SHL Logisch Redeneren oefenen

Om een figuur minder complex te maken, helpt het om eerst de logica per element op te lossen. In het voorbeeld zie je twee elementen (een vierkant en een rondje met een pijl). Om tot een oplossing te komen kiezen we er eerst één: het vierkant.

 • Als je naar het vierkantje kijkt zie je dat deze linksboven staat in het eerste figuur en een normale grootte heeft.
 • Als je naar het volgende figuur kijkt zie je dat het vierkantje op dezelfde plek is blijven staan, dezelfde kleur heeft maar wel kleiner is geworden. Het is dus goed om binnen één element ook naar één eigenschap te kijken.
 • Dus, de eigenschap “grootte” is het enige wat verandert.
 • Gaan we naar het volgende figuur zie je dat het element nu plots een stuk groter is geworden. In het figuur daarna weer kleiner (zelfde grootte als in het eerste figuur), dan weer kleiner.
 • Op basis van de waarnemingen die je hebt gedaan is het enige logische dat er na het kleinste figuur weer een groot figuur moet komen.
 • Er wordt namelijk een reeks gevolgd: normaal, klein, groot, normaal, klein, groot.

Eerste conclusie:

Op basis van deze eerste analyse vallen de antwoorden A, C en E af. Dat betekent dat we nu naar de verschillen gaan kijken tussen B en D. Het enige verschil is de richting van de pijl in het kleine rondje.

 • Als we deze gaan volgen over de figuren zie je dat deze het volgende patroon heeft: Omlaag, Links, Boven, Rechts, Omlaag ….
 • Deze moet dus nu weer naar Links wijzen. Dus optie D.

Eindconclusie:

Antwoord D is het enige juiste antwoord.

Vaardigheden die je nodig hebt voor SHL logisch redeneren 

Logisch redeneren kent drie basis principes;

 • Verandering in kleur / inhoud / grootte
 • Verandering in draaiing / oriëntatie / locatie
 • Een patroon (1 rondje, 2 rondjes, 3 rondjes, 1 rondje, 2 rondjes … 3 rondjes)

Op deze basisprincipes zijn echter veel variaties mogelijk en ook enkele uitzonderingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat elementen elkaar wel beïnvloeden. Dan kun je de elementen dus niet los van elkaar oplossen. De basisvaardigheden zijn snel aan te leren, maar de complexiteit zit juist in de variaties.

>Welke assessmentbureaus hebben tests voor logisch redeneren?

Wil je specifiek oefenen voor logisch redeneren? Dan hebben we bij Hellotest verschillende oefenpakketten voor je. We hebben specifieke oefenpakketten voor verschillende assessmentbureaus, zoals het HRorganizer Oefenpakket. Veel assessmentbureaus hebben tests die de onderdelen verbaal redeneren, numeriek redeneren en abstract redeneren combineren. Zo heeft Eelloo analogieën verwerkt in hun logic test, terwijl je met SHL teksten moet analyseren.

Logisch redeneren oefenen met Hellotest

Bij Hellotest begrijpen we dat je je goed wilt voorbereiden op je assessment. Daarom kun je bij ons verschillende oefenpakketten aanschaffen, waarmee je het logisch redeneren kunt oefenen bij diverse assessmentbureaus. Uiteraard behandelen veel van deze oefenpakketten meerdere onderdelen, net zoals je echte assessment waarschijnlijk zal doen.

Wil je alle oefenpakketten kunnen bekijken? Schaf dan het Hellotest Totaalpakket aan en bereid je optimaal voor!

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers