Alles over logisch redeneren

Het vermogen tot logisch redeneren is zeer nauw verbonden met intelligentie. Hoe slimmer je bent, hoe groter jouw vermogen is tot logisch redeneren. Daarom stellen werkgevers vaak eisen aan jouw intelligentie, bijvoorbeeld voor een traineeship of leidinggevende functie, met een online assessment in logisch redeneren. Natuurlijk wil jij zo goed mogelijk voorbereid zijn op zo’n assessment en optimaal presteren. Dat kan, want met Hellotest kun je logisch redeneren oefenen! Met onze oefenpakketten leer je logisch analytisch denken en presteer jij optimaal tijdens je assessment.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten logisch redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Verbeter

Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.

Gericht

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.

Kwaliteit

Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.

Direct

Direct toegang en meteen aan de slag op alle apparaten: mobiel, tablet en desktop!

Mobiel

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk

Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.

Maxime Boelen

Marketing Officer – Study Association Aureus

Dankzij Hellotest kunnen onze studenten oefenen voor e-assessments. Zo bieden wij extra waarde aan onze leden.

Berthe van der Peet – van Gerven

Partner – De HR Boetiek / Brands for Talents

Dankzij Hellotest kan ik makkelijk kandidaten plaatsen bij bedrijven omdat zij de testen halen.

Roos van Delzen

Student – Rotterdam School of Management

Ik gebruik altijd Hellotest als ik een capaciteitentest moet maken.

Wat is logisch redeneren?

Eigenlijk is logisch redeneren het basisonderwerp van alle assessments. Je gebruikt logisch redeneren bij verbaal redeneren, abstract redeneren en numeriek redeneren. Het verwarrende is dat logisch redeneren soms als synoniem wordt gebruikt voor abstract redeneren, terwijl abstract redeneren dus een onderderdeel is van logisch redeneren.

De oorsprong van het logisch redeneren gaat terug naar de klassieke tijd. Hierin was logisch redeneren een kunst. In de moderne tijd wordt jouw vermogen om logisch te redeneren getoetst via het online assessments, bijvoorbeeld als je solliciteert voor een nieuwe functie. Hierbij krijg je verschillende vragen, verdeeld in drie categorieën om je vermogen tot logisch redeneren te bepalen. Aan de hand van deze informatie bepaalt een bedrijf of jij de kennis en vaardigheden in huis hebt die ze zoeken voor een bepaalde functie.

Hoe kun je logisch redeneren oefenen?

Logisch redeneren wordt vaak opgedeeld in drie onderwerpen, hierin worden je vaardigheden met cijfers, taal en abstracte figuren getest. Voor deze test wordt je score vergeleken met een normgroep. Als jij als toelatingseis voor een functie een WO+ niveau moet scoren, betekent dit dat je ten opzichte van een representatieve normgroep WO’ers, een betere score moet halen dan 50% van de groep. Je moet je daarom goed voorbereiden!

Alle assessmentbureaus hebben hun eigen specifieke manier van vragen stellen. Waar Bureau A bijvoorbeeld cijferreeksen met een dubbele reeks vraagt, wil Bureau B dat je ook breuken en machten beheerst. Dat betekent dat elk bureau een zeer specifieke voorbereiding vraagt. In het wilde weg wat oefenen op basis van gratis beschikbaar materiaal is dan ook niet aan te raden. Het is veel beter om gericht aan de slag te gaan met oefenen voor het bureau waar jij een test voor moet maken. Hellotest maakt dit mogelijk!

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Numeriek redeneren

Het derde belangrijke onderdeel van je assessments is het logisch redeneren met numerieke informatie, ook wel numeriek redeneren genoemd. Dit onderdeel kent ook weer een paar belangrijke vormen, zoals rekenen met tabellen, cijferreeksen, redactiesommen of numerieke vaardigheden. Het is belangrijk dat je van tevoren weet welk onderdeel je kunt verwachten. Doordat de vaardigheden die je per onderdeel nodig hebt verschillen, zul je dit zeer specifiek moeten voorbereiden. Speciaal voor jou hebben wij een aantal van die vaardigheden samengevat op onze pagina Assessment Rekenvaardigheid. Hier leer je welke vaardigheden er in de verschillende assessments worden gevraagd. Vaak is dit onderdeel van logisch redeneren niet moeilijk maar het zal wel lang geleden zijn dat je deze stof hebt behandeld. Een opfriscursus kan dus geen kwaad!

NOA cijferreeksen oefenen

Abstract redeneren

Bij abstract redeneren word je geconfronteerd met complexe visuele informatie. Op basis van deze informatie word je gevraagd de juiste conclusie te trekken. Hierin zijn grofweg drie verschillende vormen te onderscheiden: statische figuurreeksen, bewegende figuurreeksen en matrixen. Elk onderdeel kent een andere aanpak. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt zodat je niet voor een verrassing komt te staan als je de echte test gaat maken. Het is in ieder geval goed om te weten dat je jouw prestaties voor dit onderdeel met oefenen enorm kunt verbeteren met onze oefenpakketten.

LTP figuurreeksen oefenen

Verbaal redeneren

Verbaal redeneren is het onderdeel waar voornamelijk je taalgevoel wordt getest. Uiteraard moet je bij dit onderdeel ook weer logisch redeneren voor het juiste onderdeel. Het verbale gedeelte kent ook weer verschillende onderdelen die in meer en mindere mate te trainen vallen. Omdat een belangrijk onderdeel hiervan je actuele woordkennis is (die je gedurende je hele leven hebt opgebouwd), zal het per persoon sterk verschillen of de onderdelen je liggen of niet. De onderdelen die het meest worden gevraagd zijn analogieën, syllogismen, diagrammen, tekst analyseren en woordkennis. Je kunt al deze onderdelen goed oefenen met onze oefenpakketten. We hebben oefenpakketten per assessmentbureau, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden.

Welke assessmentbureaus hebben tests voor logisch redeneren? 

Wil je specifiek oefenen voor logisch redeneren? Dan hebben we bij Hellotest verschillende oefenpakketten voor je. We hebben specifieke oefenpakketten voor verschillende assessmentbureaus, zoals het HRorganizer Oefenpakket. Veel assessmentbureaus hebben tests die de onderdelen verbaal redeneren, numeriek redeneren en abstract redeneren combineren. Zo heeft Eelloo analogieën verwerkt in hun test, terwijl je met SHL teksten moet analyseren.

Logisch redeneren oefenen met Hellotest

Bij Hellotest begrijpen we dat je je goed wilt voorbereiden op je assessment. Daarom kun je bij ons verschillende oefenpakketten aanschaffen, waarmee je het logisch redeneren kunt oefenen bij diverse assessmentbureaus. Uiteraard behandelen veel van deze oefenpakketten meerdere onderdelen, net zoals je echte assessment waarschijnlijk zal doen.

Wil je alle oefenpakketten kunnen bekijken? Schaf dan het Hellotest Totaalpakket aan en bereid je optimaal voor!