Logisch redeneren oefenen

Moet jij logisch redeneren oefenen? Logisch redeneren omvat eigenlijk alle vormen van het assessment: abstract, numeriek, ruimtelijk en verbaal redeneren. Daarom bevat ons oefenpakket al het oefenmateriaal op onze website: 12.000 vragen. Start vandaag nog met oefenen!

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

van 199,99 voor 69,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"
4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Logisch redeneren oefenen gratis

Analogieën – verbaal redeneren

Maak de analogie kloppend.

Cijferreeksen – numeriek redeneren

Vul het laatste cijfer in de cijferreeks in.

Figuurreeksen – abstract redeneren

Je krijgt een reeks figuren te zien en moet bepalen wel figuur volgt in de reeks.

Belangrijkste tip voor logisch redeneren oefenen

Logisch redeneren is extreem breed. Zorg dus dat je weet wat je moet oefenen. Anders heeft het absoluut geen zin. Hoe specifieker je weet wat je moet oefenen, hoe beter.

Wat is logisch redeneren?

Eigenlijk is logisch redeneren het basisonderwerp van alle assessments. Je gebruikt logisch redeneren bij verbaal redeneren, abstract redeneren en numeriek redeneren. Het verwarrende is dat logisch redeneren soms als synoniem wordt gebruikt voor abstract redeneren. Terwijl abstract redeneren dus een onderdeel is van logisch redeneren.

Logisch redeneren voorbeelden

Hieronder geven we drie voorbeelden van de logisch redeneren test. Als je meer voorbeelden wilt zien, kan je de gratis oefentesten bovenaan de pagina maken.

Logisch abstract redeneren

Abstract redeneren voorbeeld

Het is altijd verstandig om met 1 element in het figuur te beginnen. Daarom kijken we eerst naar de zandloper. Die verandert om en om in een bolletje. In het laatste figuur moet het weer de zandloper zijn. Dus vallen A en C af. Het pijltje beweegt tegen de klok in en eindigt rechtsonder. Het pijltje wijst ook naar beneden. Dan moet het antwoord dus B zijn.

Logisch numeriek redeneren

Cijferreeks voorbeeld 2

De antwoordopties:

  • 31
  • 9
  • 77
  • 13

We beginnen weer met het uitschrijven van de verschillen: +3, +0, +14, -21, +34. Dat lijkt nergens op en er zit ook geen logica in. De verschillen van de verschillen slaan ook nergens op. Dus gaan we overslaan. Dat ziet er dan zo uit:

Cijferreeksen oefenen voorbeeld

Dan worden de verschillen een stuk duidelijk, het is telkens +2. Dus het antwoord moet 9 zijn. Zo zie je dat als je stapsgewijs te werk gaat dat je makkelijk tot een oplossing komt.

Logisch verbaal redeneren

“Nederland pas op de helft met terugdringen broeikasgassen.
Nederland is nog ver verwijderd van het doel om de CO2-uitstoot flink terug te dringen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale uitstoot van broeikasgassen was het afgelopen jaar 13 procent gedaald ten opzichte van 1990. In 2015 bepaalde de rechter in de zogenoemde Urgenda-klimaatzaak dat Nederland in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 25 procent moet hebben teruggebracht. “Als we de doelstelling willen halen, moeten we de komende drie jaar dus eigenlijk net zoveel doen als in de afgelopen 27 jaar”, zegt Cor Pierik van het CBS.

Datzelfde jaar spraken 195 landen in het klimaatakkoord van Parijs af de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden. In het regeerakkoord werd vorig jaar vastgelegd dat de CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 zelfs met 49 procent moet zijn verminderd.”

Vraag: Met hoeveel procent moet Nederland de CO2-uitstoot laten dalen om in 2020 te voldoen aan de Urgenda-klimaatzaak?

  • 10%
  • 11%
  • 12%
  • 35%
  • 36%

Antwoord: de Urgenda-klimaatzaak heeft als doelstelling om de uitstaat met 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Op dit moment is er al 13 procent gereduceerd ten opzichte van 1990. Daarmee blijft er nog 12 procent uitstoot over wat moet worden gereduceerd. De doelstelling voor 2030 is 49 procent, daarvoor zou nog 36 procent moeten worden gereduceerd.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Logisch redeneren is de vaardigheid om de juiste conclusies te trekken op basis van gegeven informatie. Je kunt onderscheid maken tussen abstract, numeriek en verbaal redeneren.

Logisch redeneervermogen geeft aan hoe goed je bent in logisch redeneren. Dus in het trekken van de juiste conclusies op basis van gegeven informatie. Daarbij kan je onderscheid maken in abstract, numeriek en verbaal redeneren.

Logisch denken geeft aan hoe goed je bent in logisch redeneren. Dus in het trekken van de juiste conclusies op basis van gegeven informatie. Daarbij kan je onderscheid maken in abstract, numeriek en verbaal redeneren.

Logisch denken – of logisch redeneren – betekent dat je je concentreert op een bepaalde taak door stap per stap door het denkproces rond die taak te gaan. Je bekijkt een situatie dus grondig en trekt op basis van jouw waarneming de juiste conclusie.

Logisch redeneren oefenen voor 69,99