Wat is ruimtelijk inzicht?

Ruimtelijk inzicht is een onderdeel dat je op assessments kunt tegenkomen. In principe is ruimtelijk inzicht onderdeel van abstract redeneren. Veel assessmentbureaus vermelden het echter los als categorie. In uitnodigingen wordt het soms ook vermeld als ‘spatial reasoning’.

Ruimtelijk inzicht kan uit verschillende onderdelen bestaan. Onderdelen die vaak tot ruimtelijk inzicht worden gerekend zijn:

Op de pagina lees jij alles over ruimtelijk inzicht en het ruimtelijk inzicht oefenen. Want ruimtelijk inzicht oefenen doe je bij Hellotest

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten ruimtelijk inzicht, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Welke onderdelen vallen onder ruimtelijk inzicht?

Kubussen

Bij het assessment onderdeel kubussen voor ruimtelijk inzicht zijn er twee mogelijkheden. In het eerste geval moet je aangeven hoe een kubus uit elkaar kan worden gevouwen. Je geeft dan aan welke uitgevouwen versie hoort bij de getoonde kubus. In het tweede geval moet je aangeven hoe een kubus kan worden gedraaid. Je geeft dan met je spatial reasoning aan welke kubus een gedraaide versie van de getoonde kubus is.

Componenten

Bij componenten moet je met ruimtelijk inzicht van een aantal losse figuren aangeven wat het samengestelde figuur is. In principe los je een puzzel op waarvan je de losse stukjes hebt gekregen. Het is aan jou om de juiste in elkaar geschoven puzzel aan te wijzen.

Spiegelen

Bij spiegelen krijg je een figuur te zien. Vervolgens krijg je een aantal versies van datzelfde figuur te zien. Van de gegeven opties moet je met je ruimtelijk inzicht aangeven welke er een spiegeling is van het gegeven figuur. Het gaat erom dat je goed ruimtelijk kijkt of een figuur gespiegeld of gedraaid is.

Figuurreeksen

Bij figuurreeksen krijg je enkele figuren te zien. Deze figuren vormen een logische reeks; in elk figuur verandert iets ten opzichte van het vorige figuur. Je moet deze verandering vinden door middel van ruimtelijk inzicht en toepassen op het laatste figuur. Zo kan je het antwoord aanwijzen in een aantal gegeven antwoordopties.

Hoe kun je ruimtelijk inzicht oefenen?

Kubussen oefenen

Kubussen vouwen

Bij kubussen vouwen moet je aangeven hoe een kubus kan worden uitgevouwen. Hiervoor moet je dus een driedimensionale afbeelding met ruimtelijk inzicht kunnen omzetten in een tweedimensionale afbeelding. Je krijgt een kubus te zien en een aantal uitgevouwen kubussen. Van de uitgevouwen kubussen moet je aangeven welke een uitvouw van het voorbeeld kan zijn. Klinkt dit als een moeilijke opgave? Dan kun je jouw ruimtelijk inzicht oefenen bij Hellotest.

Kubussen draaien

Bij kubussen draaien krijg je een kubus te zien en moet je met jouw ruimtelijk inzicht aangeven hoe deze kan worden gedraaid. Je krijgt een aantal antwoordopties te zien. Van deze antwoordopties is er één een mogelijke draaiing van het voorbeeld. Jij moet aangeven welke draaiing mogelijk is. Hierbij wordt vooraf aangegeven hoe vaak de kubus gedraaid en gekanteld mag worden. Jouw ruimtelijk inzicht moet het antwoord geven!

Eelloo Kubussen oefenen

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.
NOA componenten oefenen

Componenten oefenen

Bij componenten krijg je een verzameling losse figuren te zien. Vervolgens moet je met spatial reasoning aangeven welke antwoordopties een samenstelling zijn van deze losse figuren.

Componenten wordt gebruikt met eenvoudige tot uitgebreide figuren. Wel zijn deze vrijwel altijd abstract. Het voordeel van componenten is dat het daardoor cultuurvrij is. Ongeacht iemands afkomst, opleiding of taal kan deze test voor ruimtelijk inzicht ingezet worden.

Tips om componenten op te lossen:

Componenten is een onderdeel van ruimtelijk inzicht waarbij je vooral goed moet kijken naar de losse figuren. Hier gaat hier minder om een inzichtelijke strategie. Wel zijn er enkele tips:

  1. Bekijk de losse figuren, wat valt er op: ronde hoeken, scherpe hoeken, stompe hoeken.
  2. Ga met ruimtelijk inzicht op zoek naar dezelfde soorten hoeken in het samengestelde figuur.

Spiegelen oefenen

Bij spiegelen moet je door middel van ruimtelijk inzicht aangeven welke figuren gespiegeld zijn. Per vraag zijn er telkens twee figuren gespiegeld ten opzichte van het gegeven figuur. De andere figuren zijn dan alleen gedraaid.

Spiegelen wordt gebruikt met eenvoudige tot uitgebreide figuren. Wel zijn deze vrijwel altijd abstract. Het voordeel van spiegelen is dat het daardoor cultuurvrij is. Ongeacht iemands afkomst, opleiding of taal kan deze test voor ruimtelijk inzicht ingezet worden. Er is geen oneerlijk voordeel door iemands achtergrond.

Tips om spiegelen op te lossen:

Spiegelen is eigenlijk een kwestie van goed kijken, met een beetje hulp van je ruimtelijk inzicht. Maak het jezelf makkelijk door op de volgende dingen te letten:

  1. Kies een hoek; welke kant buigt deze op?
  2. Volg de hoek in de antwoordopties. Als deze niet dezelfde kant op buigt, is deze waarschijnlijk gespiegeld.
NOA spiegelbeelden oefenen
Meurs figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen oefenen

Er zijn twee soorten figuurreeksen aan te wijzen: dynamische en statische figuurreeksen. Hoeveel de figuurreeksen op elkaar lijken zijn er ook verschillen, vooral in oplosstrategie met ruimtelijk inzicht.

Dynamische figuurreeksen

Bij dynamische figuurreeksen krijg je een aantal figuren te zien. Je moet vervolgens aangeven welk figuur logisch op deze reeks volgt. Deze vorm van figuurreeksen met ruimtelijk inzicht heeft heel veel vormen. Het is daarom erg belangrijk goed te weten welk bureau jouw test heeft gemaakt. Anders heeft het vrijwel geen zin om te oefenen.

Statische figuurreeksen

Statische figuurreeksen zijn iets anders. In dit geval krijg je een aantal figuren te zien die een gezamenlijk verband hebben. Er is dus niet sprake van een reeks. Vervolgens moet je aangeven welke gegeven figuren hetzelfde verband hebben.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van ruimtelijk inzicht of spatial reasoning?

Vrijwel ieder assessmentbureau test het ruimtelijk inzicht van een kandidaat op het assessment. Ruimtelijk inzicht oefenen is dus een goed idee. Het verschilt alleen per bureau welk type je onderdeel krijgt: kubussen, spiegelen, componenten of figuurreeksen. Om er zeker van te zijn welke onderdelen je kunt verwachten, adviseren we je om dit te checken bij het bureau waar je het assessment gaat afnemen. In ons bedrijvenoverzicht vind je per assessmentbureau welke onderdelen ze vragen.

Ruimtelijk inzicht oefenen

Het oefenen van je ruimtelijk inzicht is erg belangrijk om goed te scoren op een assessment. Als je hier aanleg voor hebt, is dat mooi meegenomen. Maar door dan alsnog goed te oefenen met spatial reasoning kun je het verschil maken op je assessment. Vooral ten opzichte van andere sollicitanten is het belangrijk dat je een streepje voor hebt.

Bij Hellotest bieden we verschillende pakketten aan om je ruimtelijk inzicht te trainen. Zo kun je oefenpakketten aanschaffen voor de assessment onderdelen die onder ruimtelijk inzicht vallen. Ook kun je een oefenpakket kopen dat je helpt oefenen voor de test van een specifiek assessmentbureau, bijvoorbeeld voor een LTP of SHL assessment.

Wil je je écht goed voorbereiden op ieder type assessment? Dan adviseren we je een Hellotest totaalpakket. Hiermee krijg je 60 dagen toegang tot ruim 10.000 vragen. Bij al onze oefenpakketten krijg je duidelijke uitleg in lessen, gevolgd door ruimtelijk inzicht oefentesten op vergelijkbaar niveau.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Hoe test je ruimtelijk inzicht?

Ruimtelijk inzicht kan op verschillende manieren worden getest. Vaak wordt dit tijdens een IQ test of capaciteitentest gedaan. Er zijn heel veel soorten vragen die je kunt krijgen. Onder andere: kubussen vouwen, componenten, figuurreeksen en spiegelbeelden.