Wat is een syllogisme?

Laten we beginnen met de syllogisme betekenis. De betekenis van syllogisme is letterlijk: een redenering waar een conclusie uit kan worden afgeleid. Het onderdeel syllogisme test dus jouw verbaal redeneervermogen op een assessment. Bij syllogismen krijg je twee stellingen, ook wel premissen genoemd, te zien. Vervolgens moet je de juiste conclusie bepalen óf aangeven of de gegeven conclusie juist is. Eigenlijk zijn er dus twee soorten syllogismen:

 1. Conclusie vaststellen
 2. Conclusie beoordelen

Conclusie vaststellen: In deze vorm van syllogismen krijg je twee stellingen en een aantal mogelijke conclusies te zien. Jij moet bepalen welke conclusie de juiste is. Omdat je een beperkt aantal conclusies te zien krijgt, kun je foute antwoorden vaak uitsluiten. Zo vind je dan het antwoord.

Conclusie beoordelen: In deze vorm van syllogismen krijg je twee stellingen en een conclusie te zien. Deze conclusie moet beoordeeld worden, met:

 • waar
 • niet waar
 • niet te beoordelen

Omdat de optie ‘niet te beoordelen’ erbij zit, zul je echt het antwoord goed moeten vaststellen. Je zult rekening moeten houden met alle soorten syllogismen en de redeneervormen.

Syllogismen op je test? Wij zorgen dat jij de syllogismen haalt!

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten syllogismen, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Verschillende soorten syllogismen

Bij syllogismen kun je verschillende soorten stellingen te zien krijgen, namelijk universeel bevestigend, particulier bevestigend of ontkennend en universeel ontkennend. Hieronder zullen we drie syllogisme voorbeelden tonen.

Syllogismen oefenen

Universeel bevestigend: alle A zijn B.

Syllogismen oefenen

Particulier bevestigend of ontkennend: sommige A zijn (geen) B.

Syllogismen oefenen

Universeel ontkennend: geen enkele A is B.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Hoe oefen je syllogisme?

Om syllogismen te oefenen, moet je eerst weten bij welke assessmentbureau je een assessment moet afnemen. Assessmentbureaus kunnen namelijk verschillende soorten syllogismen testen.

Cubiks syllogisme oefenen 

Bij de Cubiks syllogismen moet je aangeven of de conclusie waar, niet waar of niet te beoordelen is. Ook in dit geval moet je daardoor goed bekend zijn met alle mogelijke variaties en uitkomsten. Zo kun je namelijk sneller en makkelijker de conclusie trekken.

 • Waar, niet waar of niet te beoordelen
 • Twee premissen, één conclusie
 • Toenemende en afnemende verandering
 • Zeer weinig tijd per onderdeel
Cubiks Syllogismen Oefenen
HFM syllogismen oefenen

HFM syllogisme oefenen

Bij HFM krijg je syllogismen waarbij je alleen de stellingen te zien krijgt. Vervolgens moet je uit een overzicht de juiste conclusie selecteren. In dit geval moet je dus per conclusie bepalen of deze waar of niet waar kan zijn. Daardoor kun je sneller de vragen maken.

 • Kiezen uit conclusies
 • Twee premissen
 • Tijd per onderdeel

LTP syllogisme oefenen

LTP maakt gebruik van syllogismen waarbij je moet aangeven of de conclusie waar, niet waar of niet te beoordelen is. Voor deze soort syllogismen is het belangrijk om de kern goed te begrijpen. Je zult namelijk moeten vaststellen of er meer dan één mogelijkheid is waardoor het antwoord niet te beoordelen is.

 • Waar, niet waar of niet te beoordelen
 • Twee premissen, één conclusie
 • Tijd per onderdeel
LTP syllogismen oefenen

Syllogismen oefenen

Oefenen met syllogismen? Dat doe je met Hellotest. Indien je weet bij welk bureau je een assessment moet afleggen, kun je een oefenpakket voor dat specifieke assessmentbureau bij ons kopen. In dat specifieke oefenpakket kom je dan het onderdeel syllogisme tegen. Op die manier kun je syllogismen oefenen met uitleg. Met onze oefenpakketten kun je oefenen met je syllogisme oplosstrategie en ben je volledig voorbereid op de moeilijkheidsgraad van het assessment. Kies nu voor Hellotest en leer eenvoudig syllogismen oplossen tijdens je >assessment!

Welke assessmentbureaus maken gebruik van syllogismen?

Meerdere assessmentbureaus maken gebruik van syllogismen, zo ook Cubiks, LTP en HFM. Wil je er zeker van zijn dat jouw assessment syllogismen bevat? Check het dan bij het assessmentbureau waar je je test gaat uitvoeren.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers