Alles over teksten analyseren

Vrijwel elk assessment bestaat uit drie onderdelen: verbaal, numeriek en abstract redeneren. Tekst verklaren is onderdeel van verbaal redeneren. Vaak wordt dit ook teksten analyseren of tekst verklaren genoemd.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten teksten analyseren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is teksten analyseren?

Teksten analyseren, ook wel tekstverklaren genoemd, komt in vrijwel ieder assessment terug. Bij tekstverklaren krijg je een tekst te zien van meestal enkele paragrafen. Over deze tekst worden dan vragen gesteld. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat je de informatie gebruikt uit de tekst. Ook al weet jij bijvoorbeeld dat Nederland aan de Noordzee ligt, kan het zo zijn dat dat in de tekst niet zo is. Waar de grens precies ligt tussen de kennis die je moet meenemen en niet moet meenemen, moet je uit de context van de tekst opmaken.

Verschillende type teksten analyseren

Er zijn twee soorten tekst verklaren:

  • stelling beoordelen,
  • vraag beantwoorden.

Stelling beoordelen

Als je een stelling moet beantwoorden, krijg je een stelling over de tekst te zien. Vervolgens kan je hier drie mogelijke antwoorden op geven:

  • waar,
  • niet waar,
  • niet te beoordelen.

Het lastige is de optie “niet te beoordelen”, omdat je daarbij dus precies moet weten welke kennis je wel en niet mag meenemen.

Vraag beantwoorden

Als je een vraag moet beantwoorden, krijg je een vraag over de tekst. Het soort vragen kan zeer uiteenlopend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wat bedoelt de schrijver met … ,
  • wat is het onderwerp van … ,
  • wat is een synoniem van … ,

Bij deze vragen krijg je multiple choice antwoorden te zien. Het is aan jou om het juiste antwoord te selecteren.

Hoe kun je teksten analyseren oefenen?

Op veel assessments komt het onderdeel teksten analyseren voor. Daarom is het goed om dit te oefenen en je voor te bereiden op dit lastige onderdeel. Je kunt tekst analyseren oefenen in verschillende oefenpakketten, zoals het SHL oefenpakket, Epso oefenpakket of Saville oefenpakket. Heb jij meerdere sollicitaties lopen en wil jij je graag op meerdere vlakken ontwikkelen? Kies dan voor het totaalpakket van Hellotest. Hiermee wordt je klaargestoomd voor verschillende onderdelen op verschillende assessments.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van teksten analyseren?

Het analyseren van teksten komt terug als onderdeel op vele assessments. Zo maken Saville Swift en Executive gebruik van tekstverwerking. Maar ook SHL, Talent Q, Cubiks, Epso en Gartner verwerken tekst analyseren in hun assessments.

Teksten analyseren oefenen

Teksten analyseren en tekstverwerking komen regelmatig terug in verschillende assessments. Heb jij binnenkort een assessment met dit onderwerp? Bereid je dan voor met Hellotest. Wij hebben verschillende oefenpakketten waarmee jij je op een perfecte manier voorbereid op het maken van een assessment met het onderdeel teksten analyseren. Deze zijn super uitgebreid en inclusief oefentoetsen. Zo bereid jij je op een professionele manier voor op het maken van het onderdeel teksten analyseren op je assessment. Hiermee heb jij een streepje voor!

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.